Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Momentumos történész verte Szegeden a bűnbánó jobbikost

Ez a cikk több mint 2 éves.

A közel kilencvenezer választókorú lakossal rendelkező, Szeged székhelyű Csongrád-Csanád megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerület Szeged egy része mellett még 12 települést foglal magában, köztük Ásotthalmot, Röszkét és Mórahalmot.

A szocialista fellegvárban győzedelmeskedett a Momentum MSZP-P által támogatott jelöltje.

A sorrend a következőképp alakult:

Mihálik Edvin Máté (Momentum-MSZP-P) 3 417

Tóth Péter (Jobbik-DK-LMP) 2 090

Tóth Szabolcs (MMM) 1 279

A választókerület jelenlegi országgyűlési képviselője B. Nagy László, aki a Fidesz-KDNP színeiben nyert mandátumot 2018-ban, a szavazatok 44,6 százalékával. Izgalmassá teheti a választókerületet, hogy az ellenzéki jelöltek 2018-ban összességében több szavazatot kaptak, mint az egyedül induló B. Nagy, így a tavaszi választásokon jó eséllyel indul a közös jelölt, de nagy csatára kell számítani.

A választókerületben három jelölt indult a 2021-es ellenzéki előválasztáson. A momentumos Mihálik Edvin Máté a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd támogatásával, a jobbikos Tóth Péter, akit pártján kívül az LMP és a DK támogatott, valamint Tóth Szabolcs, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, akit a Momentum frakció is befogadott volna győzelme esetén.

A jelöltek közül a történész-politológus végzettségű Mihálik Edvin Máté Szeged önkormányzatának képviselője, illetve Zöld Város programjáért felelős tanácsnoka. A Mindenki Magyarországa Mozgalom által jelölt, momentumos frakciót megcélzó Tóth Szabolcs pedagógus, végzettsége szerint mérnök és programozó matematikus.

A Jobbik színeiben induló, geográfus végzettségű Tóth Péter korábbi Csongrád megyei önkormányzati, majd szegedi önkormányzati képviselő nemrég azzal váltotta ki az országos média érdeklődését, hogy kiderült róla, korábban tömegével tett közzé rasszista mémeket, „bibsiző”, cigányozó és buzizó posztokat. A roma értelmiségiek által életre hívott 1 Magyarország Kezdeményezés hétfői, Szegeden tartott vitáján a jelen lévő roma szószólók bocsánatkérésre szólították fel Tóthot korábbi kijelentései miatt, aki elnézést is kért, majd kijelentette:

„A kollektív bűnösséget váltsa fel a kollektív munkaközösség.”