Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olyan emberek kellenek a parlamentbe, akik bizonyították, hogy eredményeket tudnak letenni az asztalra

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csordás Anettet olyan embernek ismertem meg, aki hosszú távú változást hoz az emberek életébe. Anett két hiánypótló iskolát alapított és vezetett, Csepelen és Józsefvárosban. 2014-ben társaival kivívta, hogy egy fogyatékosoknak szóló különleges műtéti beavatkozás hazánkban is elérhető legyen – a TB támogatásával. 2018-ban keresztülvitte, hogy több mint 18 ezer otthonápoló juttatása a minimálbérhez közelítsen. Közben életre keltette a demokráciát, szervezőmunkájával hétköznapi emberek váltak ügyeik szószólóivá. Anett ezzel a tapasztalattal indul az előválasztáson, hogy Józsefvárost és Ferencvárost (a 6. sz. egyéni választókerületet) képviselhesse a parlamentben.

A szerző kulturális antropológus, közpolitikus, közösségszervező, és támogatja Csordás Anett kampányát, aki országgyűlési képviselőjelölt Budapest 6-os számú választókörzetében Józsefvárosban, Ferencvárosban, a József Attila-lakótelepen, a hatpárti ellenzéki előválasztáson. Ebben a választókerületben indul az előválasztáson Jámbor András is, akinek kampánycsapatát szintén felkértük egy szöveg írására. Ezt itt olvashatjátok. A szövegeket szerkesztés, változtatás nélkül közöljük.

A legtöbb képviselőjelölt (persze sajnos vannak kivételek) ambiciózus programmal indul a választási kampányban. Fantasztikus országot építhetnénk, ha az előremutató szakpolitikai javaslatok minden gond nélkül megvalósíthatóak lennének. A politikai döntések azonban hatalmi játszmák közepette születnek, ezért rengeteg kompromisszumot vagy megalkuvást kívánnak – nem ritkán éppen a most ellenzékben lévő politikai pártok a változás kerékkötői.

Ezért szerintem olyan emberekre van szükségünk a parlamentben, akik – túl azon, hogy kiforrott víziójuk van – a végletekig kitartanak elveik és értékeik mellett, és képesek győztesen és hitelesen kikerülni a politikai csatározásokból.

Szerintem kevés ilyen politikus van ma Magyarországon, és számomra Anett munkásságával többszörösen bizonyította, hogy ezt is meg tudja csinálni.

Anettnek volt min edződnie. Az otthonápolók juttatásának megemeléséért folytatott küzdelem, aminek ő volt a szervezője és vezéralakja az elmúlt évtizedek egyik legnehezebb kampánya volt. Többen megpróbálták, és Anett előtt mindenkinek beletört a bicskája. Arról, hogy a több mint 50 ezer embert érintő ápolási díj évtizedeken át leginkább alamizsnához hasonlított, minden 2010 előtt kormányon lévő párt tehetett. A Fidesz azért, mert a 2001-ben megemelt minimálbérhez nem igazította hozzá az otthonápolók juttatását, az MSZP pedig azért, mert 2005-ben nem szavazta meg a fogyatékos mozgalom emelést célzó népi kezdeményezését.

Az otthonápolók ügye 2018-ban megint a jobb-bal csatározásának martalékává válhatott volna. Határozott kiállást és jó taktikai érzéket igényelt elsősorban Anett részéről, hogy az ügy össztársadalmi probléma maradt.

Az erőfeszítéseket siker koronázta. 2019-től több mint 18 ezer otthonápoló juttatása emelkedett a duplájára, és azóta is fokozatosan közelít a minimálbérhez.

Demonstráció a parlament előtt 2018-ban. Forrás: Mérce

Anett második generációs értelmiségi, Gyulán nőtt fel. Apai nagyszülei parasztemberek, anyai nagyszülei munkások voltak. Identitása részévé vált a munka és a tanulás. Úgy gondolta, minden gyermeknek kijár, hogy a tudásszerzés a felfedezés örömét jelentse. 1999-ben – akkor már hivatásos tanárként és drámapedagógusként, két év tanítás után egy baranyai kistelepülésen – megalapította Csepelen a Nagy Imre Alapfokú Művészeti Iskolát. Az intézmény kb. 20 telephelyen 2000 gyereknek biztosított a kerületben egyedülálló művészeti és élmény alapú oktatást. Az iskolát 7 évig vezette és a terület szaktekintélyeként ismerték.

Mikor 2005-ben megszületett második gyermeke, a súlyosan halmozottan sérült Erik, új kanyart vett az élete. Erik megszületése után saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent egy ember, egy család életében a hiányos ellátórendszer. Ekkor kezdett el közösségi érdekérvényesítéssel foglalkozni. Szülőtársaival összefogva alapítványt és egyesületet hoztak létre, és 2014-ben elérték, hogy egy fogyatékosoknak szóló különleges műtéti beavatkozás hazánkban is elérhető lett a TB támogatásával. Ekkor kezdték el szervezni a 2018-ban sikerre vitt otthonápolók kampányát is.

Később, mikor Erik iskoláskorú lett, Anett neki is meg akarta adni a tanulás valódi élményét. Magyarországon azonban a súlyosan fogyatékos gyerekeknek van a legkevesebb esélyük arra, hogy minőségi oktatáshoz jussanak. Anett ezért 2018-ban megalapította a Holnap Iskoláját. A kísérleti tanulócsoportként működő inkluzív józsefvárosi intézménnyel, ahol sérült és nem sérült gyerekek egyenrangú félként tanulhatnak, Anett és társai új távlatokat nyitottak a magyar oktatáspolitika és fogyatékosügy számára.

Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy országgyűlési képviselőként mennyi mozgástere van ma az embernek. De ha valaki „egyszerű” civilként ennyi mindent képes volt letenni az asztalra, lehet, hogy igazán nagy eredményeket érhetne el a parlamentben is?

Ráadásul Józsefvárosnak és Ferencvárosnak éppen olyan képviselőre lenne szüksége, aki a legmesszebbmenőkig hisz abban, hogy minden embernek joga van a teljes élethez, és ha kell, megteremti az ehhez szükséges intézményeket.

A 6. választókerület Budapest egyik leghátrányosabb helyzetű és egyben az egyik legnagyobb társadalmi egyenlőtlenségekkel rendelkező területe. Az egyes negyedek között jelentős különbségek vannak a lakhatási helyzet, az iskolai végzettség, a foglalkoztatottság, a jövedelmi és a vagyoni helyzet tekintetében. Rengeteg olyan gyerek, felnőtt és idős ember él itt, akiknek a teljesebb élethez erős intézményekre volna szükségük. Az, hogy ez a józsefvárosiaknak és a ferencvárosiaknak is megadathat, Anett nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyította.

Egy, az anyaság és az aktivizmus kapcsolatát feldolgozó könyvben 2017-ben így fogalmazta meg hitvallását:

„Azt gondolom, hogy egy társadalomnak, egy országnak az értékét az mutatja, ahogyan az elesettekhez vagy a rászorulókhoz viszonyul. Legyen meg a szabad döntés lehetősége. Legyen meg az elérhető, akadálymentes önálló élet lehetősége. Ahol nem számít, hogy ki milyen vallású, ahol tényleg mindenki szabad, amibe az erőszak nem fér bele, de azon túl a szabadság egy tág tér. És nekem ugyanannyira szimpatikus, ha valaki egy azonos nemű emberrel él és nevel gyereket, mint ha ellenkező neművel. Olyan társadalomban szeretnék élni, ahol a minimum mindenkinek elérhető.”

Anett kétszer volt Pride menetkísérő (később, amikor már Erik is akart menni, inkább vele tartott). 2019-ben vonulásos tüntetést szervezett a „Love is love” Coca-Colás plakátokat célzó uszító kormánypropaganda ellen, szövetséget kezdeményezve az LMBT-emberek, a fogyatékosok és a menekültek ügyében. Felszólalt a közvécék érdekében, kampányszerűen adományt gyűjtött az Auróra akadálymentesítéséért, kiállt az oktatási esélyegyenlőségért, és segítette a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatát szakmai érdekérvényesítésük megszervezésében. 2019-ben megnyerte a TASZ Szabad-díját és a Szociális Szakma Érdekképviseletéért díjat, és 2020-ban az Örkény Színház meghívta, hogy szerepeljen egy gondoskodásról szóló színdarabban.

Forrás: Csordás Anett képviselőjelölt Facebook oldala

Anett életével igazolta, hogy van ereje küzdeni, és tartós változást tud hozni az emberek életébe. Én az otthonápolás kampány elején, 2013-ban találkoztam vele, és rövidesen harcostársak, majd barátok lettünk. Olyan embernek ismertem meg, aki a legkülönfélébb személyiségű és értkerendű emberrel is képes szót érteni, a legkülönbözőbb szituációkban és szerepekben helyt állni, és közben minden kompromisszum nélkül vállalni saját elveit. Ő az egyik legvidámabb, legéletteltelibb ember, akit valaha ismertem.  Két iskola, két szervezet és több nagyszabású kampány irányításán keresztül több évtizedes vezetői tapasztalattal rendelkezik.

Meglátásom szerint eredményeinek egyik kulcsa, hogy szövetség- és hídépítés jellemzi munkáját a szakmák, az érdekcsoportok és a szervezetek között.

Egy olyan küzdőtéren, mint a magyar politika, ahol semmi nem fekete vagy fehér, és az ember a legbrutálisabb játszmáknak van kitéve, szerintem ezek kulcsfontosságú tulajdonságok ahhoz, hogy egy hiteles és sikeres ember talpon tudjon maradni, és eredményes politikussá válhasson.

Anett rengeteg embernek jelentett inspirációt a közösségi érdekérvényesítés során, és ő is azért tudott erős maradni, mert nagyon sokat kapott vissza társaitól. Ha valaki, akkor ő biztosan hű lesz a részvételi demokrácia elveihez, és meg fogja hallgatni, amit a választópolgárok mondanak. A fent említett könyvben 2017-ben így fogalmazott:

„Az a cél, hogy Magyarországnak állampolgárai legyenek, akik civilek, de politizálnak, vagyis beleszólnak az őket érintő kérdésekbe. Mindenki számára fontos a politizálás, a közéletben való részvétel, hogy ne a feje fölött döntsenek, hanem közösen döntsünk. Semmit rólunk, nélkülünk!”

Zárszóként pedig mondják el a józsefvárosi választók és támogatók, hogy mit jelent számukra Anett képviselőjelöltként való indulása.