Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ukrán háborún van a hangsúly a nemzetközi sajtó magyar választásokról szóló cikkeiben

Ez a cikk több mint 2 éves.

A hétvége folyamán a legtöbb nagy, nemzetközi hírportál foglalkozott a magyar országgyűlési választásokkal, ezekből a cikkekből szemléztük most néhányat röviden.

A legtöbb írás az ukrajnai háború kontextusában említi az országgyűlési választásokat, gyakran megemlítve, hogy a héten Orbánék lemondták a V4-es védelmi miniszteri találkozót, miután a cseh és a lengyel tagállamok visszaléptek a tanácskozástól, amiért Magyarország nem lépett fel elég erősen Oroszország ellen.

A BBC, vagyis a brit közszolgálati média híroldala a háborúval kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy Orbán „háború vagy béke” szlogenje egyszerű, ugyanakkor hatásos, és nem mellesleg mindenhol szembejön az emberekkel, miután a kormány 8-szor annyi pénzt költött a kampányra, mint az összes többi induló párt vagy koalíció együttvéve.

Az Associated Press (AP) cikkében azt írja, Márki-Zay Péter szerint a magyar kormány ukrán háborúhoz való kétértelmű hozzáállása miatt a mai választás arról szól, hogy Magyarország a demokratikus „Nyugathoz” vagy az autokratikus „Kelethez” fog-e tartozni.

A CNN a magyarországi választásról szóló cikkében Orbán és Putyin kapcsolata mellett hosszabb részt szentel a kultúrharcnak is, és megemlíti, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magyarország a gyermekvédelminek nevezett homofób törvényt szégyenteljesnek nevezte, ami az EU értékeivel szembemegy.

A New York Times a péntek reggeli hírösszefoglalójában pedig arról számol be, hogy a választási törvények megváltoztatása miatt idén választási megfigyelők érkeztek hozzánk, hogy monitorozzák a szavazást és az esetleges visszaéléseket. A lap szerint ez az Európai Unió történetében mindössze a második alkalom, hogy valamelyik tagállamon ilyen mértékű megfigyelési folyamatot hajtsanak végre.

Ezek mellett a szocialista Jacobin magazin is közölt cikket a választással kapcsolatban, ami főleg Orbán rasszista intézkedéseit és retorikáját taglalja, kiemelve azt a kettősséget, hogy amíg Orbán üdvözli és befogadja az ukrán menekülteket, a magyar-szerb határnál eközben nemrég marokkói és afgán menekülteket vertek meg és utasítottak el.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher