Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzat, a tanyagondnoki szolgálat és helyi választási bizottság megsértette a választási eljárási törvényt Hortobágyon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hajdú-Bihar megye Tanyajárat néven menetrendszerű buszjáratot hirdetett meg a Hortobágyi Önkormányzat a választás napjára, hogy ezzel szállítson szavazókat – írja a Civil Kollégium Alapítvány Tiszta szavazás nevű, szavazási visszaéléseket megakadályozni igyekvő csoportja  Facebookon.

A Tiszta szavazás program tagjai a posztban kiemelték, hogy a Hajdú-Bihar megyei 5. számú választókerületi választási bizottságnál tett kifogás után szombaton eltiltották a buszjárat indításától az önkormányzatot, de vasárnap reggel a helyi őrszemeik mégis választók szállításáról tettek bejelentést.

„Helyi beszámoló szerint öten szálltak ki a Hortobágyi Önkormányzat »Daróczi Ignác terv« feliratú bordó kisbuszából vasárnap reggel a Hortobágy 1-es számú szavazókörnél. Szavazás után a busz felvette és elvitte az utasokat” – írják.

A menetrend szerint a busznak negyed 10 körül kellett volna megérkeznie Hortobágy 2-es számú szavazóköréhez, de ez végül nem történt meg.

Frissítés (18.42): Jakab Ádám polgármester a Facebookon reagált a Tiszta szavazás közleményére, posztjában azt írja, ez egy rágalom, és semmilyen választási csalás nem történt, ugyanis nem szavazókat buszoztattak, hanem szavazatszámláló bizottsági tagokat segítettek eljutni a szavazókörökhöz: