Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kistelepüléseken eddig kevésbé marad el a részvétel a négy évvel ezelőttitől

Ez a cikk több mint 2 éves.

Habár minden településtípusban alacsonyabb az eddigi részvétel a négy évvel ezelőttinél, látható eltérések mutatkoznak a falusi és nagyvárosi adatok között.

A Választási földrajz RTL Klubnak írt értékelése szerint a kisebb települések lakói összességében így majdhogynem felzárkóztak a 2018-as részvételi szinthez, míg a településhierarchián felfelé lépkedve egyre alacsonyabb a részvétel a négy évvel ezelőttihez képest. Ez szerintük a Fidesznek kedvezhet, mert 2018-ban pont ezeken a területeken tudták a legnagyobbat javítani korábbi eredményükhöz képest, ráadásul nem látszódik az, hogy ez bármiben jelentőset változott volna négy év alatt.

Azt ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy a demográfiai és kulturális sajátosságok alapján  9-11 között rendre több kormánypárti szavazó jelenik meg az urnáknál, valamint a nagyobb településeken több helyen hosszabb sor alakult ki a szavazóhelyiségek előtt, így ez a különbség akár ebből is adódhat.

A 444 eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy a délelőtt 11-ig leadott szavazatok alapján a Somogy megyei 2. választókörzetben, illetve a budapesti 5. választókörzetben nagyobb csak a szavazók aránya, mint négy évvel ezelőtt.

Címlapkép: MTI/Veres Nándor