Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Politikai pedofília újratöltve: Orbán Viktor és Novák Katalin menekült gyerekekkel pózol

Ez a cikk több mint 2 éves.

Minden választási kampányban eljön az a pont, amikor politikusok gyerekekkel kezdenek el pózolni a Facebook-oldalukon. Hol óvodákba, iskolákba látogatnak el, hol csokit, ajándékot osztogatnak, de az sem példa nélküli, amikor nem a politikus megy a gyerekekhez, hanem a gyerekeket vezénylik ki különféle ünnepségekre, így például útátadásokra biodíszletnek.

Emlékezetes Budapest VIII. kerületének 2016-os esete, amikor a fideszes önkormányzati képviselők és Sára Botond (akkor még) alpolgármester is elkísérte a Mikulást, hogy csomagokat adjon át a kerület óvodásainak. A korrupciós eljárás alá is vetett Simonka Györgyöt pedig a Kúria is elmarasztalta, amiért gyerekekkel kampányolt, de ismerünk történeteket Kaposvárról is. Az útavatáson térdeltetett Vas megyei óvodások, illetve a képviselő beszéde alatt a hóban álló gyerekek képei pedig már ennek a jelenségnek egy súlyosabb és abszurdabb oldalát domborították ki.

Orbán Viktor videója is fényes karriert futott be 2018-as óvodalátogatásáról, amiről még az intézmény vezetője sem tudott, így a szülőknek esélyük sem volt tudomást szerezni róla, hogy gyermekeik arca ott fog virítani a miniszterelnök Facebook-oldalán. A Nemzeti Választási Bizottság 350 ezer forintra bírságolta Orbánt, és úgy határozott, el kell távolítani a Facebookról a törvénysértő videót. A miniszterelnök nem sokkal később ismét óvodásokkal szerepelt egy videóban, amely azóta is elérhető közösségi oldalán.

Négy évvel később, két héttel az országgyűlési választások előtt Orbán még mindig tud újat mutatni, egyértelműen magasabb fokozatra kapcsolta a politikai pedofíliát: a miniszterelnök néhány napja Záhonyba látogatott „határszemlére”, és végigjárta azokat az intézményeket, amelyek az ukrajnai háború elől menekülők ellátásában „kulcsszerepet” játszanak. Ellátogatott például a kisvárdai kórházba, ahol a sérült, egészségügyi ellátásra szoruló menekülteket is fogadják. A miniszterelnök itt fotózkodott többek közt egy menekült kisfiúval és egy kisbabával is – utóbbi fényképre felkerült a „Mindenkiről gondoskodunk!” kampányüzenet is.

„Magyarország segít” – olvasható egy másik fotón, amin a miniszterelnök menekült kisgyerekekkel fog kezet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő társaságában (a cikkben szereplő fényképeken mi homályosítottuk el a gyerekek arcát, nem a velük pózoló politikusok).

forrás: orbán viktor / facebook

Orbán néhány nappal később a frissen nyílt budapesti menekültközpontba is ellátogatott megsimogatni néhány menekült gyerek fejét – természetesen ezt az eseményt is alaposan dokumentálták, a miniszterelnök itt készült Facebook-videójában számos kisgyermeket láthatunk.

Novák Katalin köztársasági elnök szintén ellátogatott a határra – az ő közösségi oldaláról sem maradhattak le a gyerekfotók, bár tény, hogy egy fokkal szemérmesebben bánt velük, mint a miniszterelnök, a gyerekek egy része ugyanis legalább nem arccal a kamera felé szerepel, de azért nála is akad kézfogós cukiskodás.

forrás: novák katalin / facebook

Mondhatnánk persze, hogy a menekültek jelentős része gyerek, így önkéntelenül is ott vannak a képeken, videókon, Orbán Viktor és Novák Katalin határlátogatásai azonban mégis aggályosak, hiszen a lehető legkiszolgáltatottabb helyzetű gyerekeket használják fel öncélúan kampányeszközként. Rajtuk keresztül demonstrálják a Fidesz egyik kampányüzenetét: a magyar kormány kézben tartja az ukrán menekültválságot, a hírekkel ellentétben nemcsak a civilek, de az állam is sokat segít. Lám, ezek a gyerekek is biztonságban vannak már, esznek, isznak, játszanak, mosolyognak, integetnek a kamerának, kezet fognak a miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel.

A valóság azonban az, hogy ezek a gyerekek egy háború elől menekülnek, és valószínűleg alapvetően sem értik, mi történik velük, nemhogy azt, ki és miért látogatja meg őket, fog kezet és fotózkodik velük.

forrás: orbán viktor / facebook

A határon történő politikai pedofília egyfajta szürkezónának tűnhet, mivel nem kimondott kampányeseményről van szó, és nem is közoktatási intézménybe látogatnak a politikusok (amit több-kevesebb sikerrel legalább törvény szabályoz), mégis kampányüzenetekkel ellátott fényképek és Orbán Viktor hangalámondásával ellátott videók kerülnek fel gyerekekről a Facebookra kampánycéllal, kevesebb mint két héttel a választások előtt. Ez pedig sérti a gyermekek mindenek felett álló érdekét, illetve a politikai befolyástól mentes neveléshez, a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez és az emberi méltósághoz való jogát.

A jelenség kapcsán érdemes fellapozni a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ismertetőit. A szervezet hangsúlyozza: önmagában nem igazolja a gyerekek szerepeltetését többek közt az sem, ha a szülő írásban hozzájárul egy felvételhez, ha a gyerekek jól érzik magukat és lelkesek a felvétel miatt, ha szimpatizálnak a politikus személyével, vagy ha örülnek az ajándéknak, jutalomnak.

„A gyerek nem eszköz és nem díszlet, és főleg nem valakinek a tulajdona. A gyerek egy önálló, jogokkal bíró állampolgár. A gyerek egy ember, akinek a méltóságát tiszteletben kell tartani, és mivel különösen érzékeny és kiszolgáltatott célcsoport, ezért a felnőttek felelőssége, hogy a mindennapokban és a politikai kampányok során is tiszteljék és védjék őket.”

„Gyerekkel fotózkodni kampányidőszakban nem szabályos, nem etikus, nem cuki és végképp nem menő. Közös felelősségünk, hogy ez mennyire marad része a normának.”

– olvasható a gyermekjogi szervezet anyagaiban.