Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lehet normális, ha egy politikus gyerekeket használ fel saját hatalma érdekében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy Somogy megyei hírportál, a Sonline.hu tudósított hétfőn arról, hogy a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskolában a fideszes polgármester és állítólagos volt III/II-es ügynök, Szita Károly osztogatott telepakolt tolltartókat az első osztályosoknak. A tolltartókat az önkormányzat ajándékozta az elsősöknek, ennek már sok éves hagyománya van a városban: a kaposvári iskolakezdők 2001 óta minden évben kapnak ajándék tolltartót, és a polgármester minden évben egy iskolában személyesen is megjelenik.

Fotó: Szita Károly polgármester a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában. / Szita Károly Facebook oldala

Szita 1994 óta vezeti a várost polgármesterként, eddigi legrosszabb eredményét a 2014-es önkormányzati választáson érte el, akkor 65,57 százalékkal választották meg újra, immár hatodik alkalommal. Ügynökügye 2005 óta időnként előkerül, a vád szerint Szita 1980 és 1989 között Krakus Péter álnéven titkos megbízotti minőségben jelentett a rendőrség III/II-es osztályának. Szita tagadja, hogy Krakus ő lenne.

A kaposvári polgármester hétfői látogatását a Lorántffy Általános Iskolában könnyen a 2019-es önkormányzati választások közeledésének számlájára lehetne írni, főleg, ha visszaemlékezünk, hányszor használták kampánycélokra az iskolás, óvodás gyerekeket kormánypárti politikusok az országgyűlési választások előtt (a legemlékezetesebb ezek közül valószínűleg Orbán Viktor óvodai látogatása marad, amiért a Nemzeti Választási Bizottság pénzbírság befizetésére is ítélte a miniszterelnököt, de számos más eset is történt az áprilist megelőző hónapokban). Ezt azonban cáfolhatja az a tény, hogy valóban sok éves hagyománya van a tolltartó-osztogatásnak Kaposváron, ahogy annak is, hogy a polgármester személyesen is részt vesz az akcióban.

De akkor mi ezzel a probléma?

Az országgyűlési választások előtt az Eötvös Károly Intézet (EKINT) elkészített egy kifogás-mintát a „politikai pedofília” bejelentésére, amit a választási bizottsághoz lehetett benyújtani. A beadvány leírja, milyen esetek eshetnek bele a politikai pedofília kategóriájába: „amikor egy politikus óvodai, iskolai felügyeleti idő alatt találkozik gyerekekkel és a látogatásról képeket oszt meg közösségi oldalán, úgy, hogy a szülők nem adtak ehhez hozzájárulást, illetve hozzájárulásuk nem volt önkéntes és tájékozott.”

Az iskolák, óvodák látogatása felügyeleti időben ugyanis nem része a közfeladat ellátásának, a gyerekek képmásának közzétételéhez pedig a szülőnek hozzá kell járulnia.

Az a Sonline.hu cikkéből nem derül ki, vajon a szülők hozzájárulásukat adták-e ahhoz, hogy a gyerekeikről készült képeket Szita Károly megossza saját Facebook oldalán, az viszont biztos, hogy ez nem része Szita polgármesteri közfeladatának. Nem beszélve arról, hogy a köznevelési törvény tiltja a pártpolitizálást az oktatási intézményekben – persze itt ugyancsak lehet amellett érvelni, hogy amit Szita csinált, az nem pártpolitizálás, hiszen az önkormányzat nevében járt el, de ettől még az ilyen típusú befolyásolásnak a szavazáskor könnyen lehet hatása.

Lehet, hogy a tolltartó-osztogatás Kaposváron hagyomány, és nem kétséges, hogy egy ingyenes, megtöltött tolltartó egy rászoruló család számára segítséget jelenthet.

De arra nincs ésszerű magyarázat, hogy ha a többi kaposvári iskolában kioszthatják ezeket a tolltartókat a pedagógusok is, akkor miért kell Szita Károlynak személyesen is osztogatnia őket.

Az egyetlen magyarázat az ilyen viselkedésre egy politikustól az, hogy biodíszletnek használja a gyerekeket saját népszerűségének, ismertségének növelésére. És ez bármennyire is „hagyomány”, nem lehet normális. Egyszerűen nem elfogadható az, ha egy politikus a saját hatalma megtartása érdekében gyerekeket használ fel!