Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvénytelenül kampányolt óvodásokkal Orbán Viktor

Ez a cikk több mint 6 éves.

A miniszterelnök Facebook-oldalára töltött fel egy videót Lyukasóra címmel, amiben óvodások láthatóak, és az, ahogy Orbán Viktor eltölt velük egy kis időt.

A videó törvénytelen kampányolásnak tűnik két okból is. Egyrészt, közintézményekben (amilyenek az óvodák is) tilos bármilyen kampánytevékenységet folytatni. Másrészt a zoom.hu kiderítette, melyik óvodáról van szó, amelynek felhívták a vezetőjét. Csillag Istvánné óvodavezető a portáltól tudta meg, hogy a miniszterelnök oldalára az eseményről kikerült egy videó. Azt is elmondta a lapnak, Orbán váratlanul jelent meg, nem volt előzetes egyeztetés.

Amikor viszont az újságíró azt kérdezte az intézményvezetőtől, hogy akkor ezek szerint a szülőkkel sem volt előzetes egyeztetés, ő bontotta a vonalat. Ez azért érdekes, mert 14 éven aluli képmását csak a szülők engedélyével lehet felhasználni.

Márpedig itt sejthetően ez nem történt meg. Bár ezeket az engedélyeket utólag is be lehet szerezni, ha ez meg is történik, akkor is csak az egyik törvénysértést tudja Orbán és csapata megszüntetni.

Persze nem csak törvényileg van gond az ilyen kampányolással. Az intézményvezetői függnek az államtól, az óvodások pedig nem is értik, mi történik körülöttük, tehát ez morális szempontból erős visszaélés  a hatalommal.

Az pedig külön kérdés, ki szeretné, hogy a tudta nélkül a gyereke egy politikus kampányoldalán jelenjen meg mint kampánytermék. Valószínűleg senki. Most mégis ez történt.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje Facebookon jelentette be, hogy panasszal fordul Orbán videója miatt a Nemzeti Választási Bizottsághoz.