Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Simonka György nem érti, miért nem oké kampányfelületnek használni gyerekeket

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hiába a túlzott szigorúsággal nem vádolható Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata, és hiába a Kúria ezt megerősítő döntése, Simonka György, Békés megyei fideszes potentát nem teljesen érti, miért is problémás gyerekeket kampányfelületként használni.

Történt ugyanis, hogy Simonkát egyik választókerületi kihívója bepanaszolta a helyi választási bizottságnál, amiért a képviselő egy rajzpályázaton részt vevő 5 óvodásnak és 16 iskolásnak Facebook-oldalával és egy like jellel ellátott pólót adott.

A helyi bizottság nem is talált semmi kivetnivalót ebben, de az NVB múlt héten egyhangú döntéssel állapította meg, hogy a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt, amely tilt mindenféle politikai tevékenységet a köznevelési intézményekben.

A választási bizottság a további jogsértéstől is eltiltotta a jelöltet.

Simonka a Kúriához fordult jogorvoslatért, amely március 14-én helyben hagyta az NVB határozatát.

A képviselő egyébként már évek óta ad ilyen ajándékokat rajzpályázaton részt vevő óvodásoknak és iskolásoknak, a Kúria csak a mostani ajándékozást kifogásolta, mivel az kampányidőszakban történt.

Simonka ma reggel a Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyből arra következtethetünk, hogy nem győzték meg őt az NVB és a Kúria érvei. Állítása szerint az őt feljelentő képviselőjelölt, Bod Tamás (Együtt) politikát vitt egy karitatív kezdeményezésbe, és

„ezzel megpróbálja elvenni a gyerekek örömét-lelkesedését; a nénik és bácsik mosolyát.”

Majd hozzáteszi:

„És ha tehetném, még több ajándékot adnék a gyerekeknek. Ezért a programot a jövőben is folytatni fogom, és amennyiben lehetőségem lesz rá, a 8. adventi rajzpályázatot is szeretném kiírni, és ezzel továbbfolytatni a hosszú évekkel ezelőtt megkezdett hagyományt. És csak bízni tudok benne, hogy a jó cél érdekében mindenkire számíthatok, akik eddig partnerek, segítők és támogatók voltak ebben a programban.”

Nem vonnánk kétségbe a képviselő úr jótékony szándékait, fontos dolog az ajándékozás, főleg egy hozzá hasonló jómódú ember esetében, de valahogy el lehet olyan örömszerzést is képzelni, amelynek keretén belül a gyerekek nem válnak egy politikus Facebook-oldalának a népszerűsítőivé.

Lehet, hogy a Kúria szerint ez csak kampányidőszakban jogsértő, de azon kívül sem tűnik a gyerekek politikai haszonszerzésre való használata egy etikus lépésnek.

Van elég plakáthelye a kormánypártnak országosan ahhoz, hogy ne kelljen ilyen gusztustalan megoldásokhoz folyamodnia. És mégis, sajnos, igen gyakran megteszik. Mert megtehetik.

(Címlapkép: MTI / Kallos Bea)