Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

NVB: Jogellenesen kampányolt Orbán Viktor, fizetnie kell

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csütörtök délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) másodfokon jogellenesnek nyilvánította Orbán Viktor múlt heti óvodai látogatását. A testület 13 igen és 7 nem arányban kimondta, hogy a miniszterelnök és Czunyiné Bertalan Judit szabályt sértett azzal, hogy kampánytevékenységet folytattak az óvodások körében. Az NVB ezen kívül azt is megszavazta, hogy a politikusokat fejenként 345 ezer forintos bírság megfizetésére és az eseményről készült videók közösségi oldalakról való törlésére kötelezi, továbbá eltiltja a politikusokat a további jogsértéstől. A testület azzal is kiegészítette határozatát, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elé viszi az ügyet.

Az NVB-hez  azt követően fordult több ellenzéki párt is hogy elsőfokon Komárom-Esztergom megye 3-as számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága elutasította az ellenzéki pártok és képviselők a kormányfő óvodai látogatásai miatt tett kifogásait.

A bizottság megállapította, hogy bár a helyszínen nem hangzott el a választók magatartásának befolyásolására irányuló beszéd, továbbá nem adtak át olyan tárgyakat sem, amelyek a párt szimbólumait vagy a jelölt nevét tartalmazzák, a miniszterelnök kiemelten ismert politikusként érkezett a helyszínre, így látogatása, valamint az erről készült videó terjesztése kampánytevékenységnek minősül. Mindezek nyomán a választási bizottság úgy ítélte meg, hogy a választási eljárás alapelvei sérültek.