Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

NVB: Jogellenesen kampányolt Orbán Viktor, fizetnie kell

Csütörtök délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) másodfokon jogellenesnek nyilvánította Orbán Viktor múlt heti óvodai látogatását. A testület 13 igen és 7 nem arányban kimondta, hogy a miniszterelnök és Czunyiné Bertalan Judit szabályt sértett azzal, hogy kampánytevékenységet folytattak az óvodások körében. Az NVB ezen kívül azt is megszavazta, hogy a politikusokat fejenként 345 ezer forintos bírság megfizetésére és az eseményről készült videók közösségi oldalakról való törlésére kötelezi, továbbá eltiltja a politikusokat a további jogsértéstől. A testület azzal is kiegészítette határozatát, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elé viszi az ügyet.

Az NVB-hez  azt követően fordult több ellenzéki párt is hogy elsőfokon Komárom-Esztergom megye 3-as számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága elutasította az ellenzéki pártok és képviselők a kormányfő óvodai látogatásai miatt tett kifogásait.

A bizottság megállapította, hogy bár a helyszínen nem hangzott el a választók magatartásának befolyásolására irányuló beszéd, továbbá nem adtak át olyan tárgyakat sem, amelyek a párt szimbólumait vagy a jelölt nevét tartalmazzák, a miniszterelnök kiemelten ismert politikusként érkezett a helyszínre, így látogatása, valamint az erről készült videó terjesztése kampánytevékenységnek minősül. Mindezek nyomán a választási bizottság úgy ítélte meg, hogy a választási eljárás alapelvei sérültek.

Olvass tovább!