Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy reményeket fűz József- és Ferencváros baloldali jelöltjéhez a hónapok óta kampányoló Szikra Mozgalom

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Józsefvárost és Ferencváros nagy részét magába foglaló Budapest 6. számú választókerületének jelenlegi határait a Fidesz-KDNP első kétharmados kormánya húzta meg, a kerületben azóta kormánypárti képviselők győzedelmeskedtek. 2018-ban a választásokat Kocsis Máté fideszes jelölt nyerte, ám az ellenzék összesen több szavazatot szerzett. Kocsis 2009 óta volt Józsefváros polgármestere, 2018-ban viszont összeférhetetlenség miatt lemondott tisztségéről, hogy országgyűlési képviselő legyen.

Az időközi választásokat a fideszes Sára Botond nyerte, ám a 2019-es önkormányzati választások alkalmával Józsefvárosban és Ferencvárosban is ellenzéki polgármester győzedelmeskedett Pikó András és Baranyi Krisztina személyében.

Az idei országgyűlési választásokon Sára Botond indul a nagyobbik kormánypárt színeiben, Jámbor András a – Mérce volt főszerkesztője – az egyesült ellenzék jelöltjeként, valamint több kisebb párt jelöltje is megméretteti magát a kerületben, köztük Döme Zsuzsanna a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól és Dúró Dóra a Mi Hazánk jelöltjeként.

Józsefváros munkásmozgalmi szempontból is igen jelentőségteljes városrész. A kerületben már az 1700-as évek elejétől jellemzően a szegényebb társadalmi csoportok leltek otthonra, de itt található a Népszava egykori szerkesztősége,  a szociáldemokrata párt 1900-as évekbeli székháza, és a Vasas Szakszervezet irodája is, ahol a Rajk-pert is lebonyolították. Józsefvárosban jelenleg is számos baloldali és civil kezdeményezés székhelye található, köztük a 2018-ban alakult C8 Civilek Józsefvárosért egyesület és a Szikra Mozgalom, illetve az Auróra Közösségi Ház és a Gólya Közösségi Ház is számos szociálisan érzékeny civil szervezetnek ad otthont.

Jámbor András a Partizán műsorában korábban azt nyilatkozta, a választókerületben magas a fluktuáció, a választópolgárok jönnek-mennek, azonban több ellenzéki költözik a kerületbe, és nagyrészt inkább kormánypárti szavazók hagyják el a környéket.

Jámbor konkrét számokat is mondott a választásokkal kapcsolatban, számításaik alapján nagyjából 20 ezer szavazat szükséges a biztos győzelemhez, ami szerinte jelenleg nagyon is teljesíthető.

Kampányértékelő

Az ellenzék és a Fidesz-KDNP kampányában látványosak az erőviszonybeli különbségek. A kormánypártok jelentős anyagi forrásokkal rendelkeznek, de még így is sokszor a plakátrongáláshoz és lejáratáshoz folyamodnak, mely alól Józsefváros és Ferencváros kerülete sem kivétel. Aktivistából azonban nincsen hiány, a Szikra tagjai mellett az ellenzéki pártok is segítenek kampányolni. A 2019-es önkormányzati választások alkalmával a baloldali mozgalom Pikó András, Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely győzelméhez is hozzájárult, valamint az előválasztáson már saját jelöltjük, Jámbor András győzedelmeskedett Budapest 6. számú választókerületében.

A választást megelőző napokban a Szikra mozgalom aktivistái vezetnek naplótMércén. A Jámbor András (2019 őszéig lapunk főszerkesztője) józsefváros-ferencvárosi kampányát segítő mozgalom aktivistái arról írnak, miért döntöttek úgy, hogy részt vesznek a választási kampányban, és milyen véleményekkel és élethelyzetekkel találkoznak a választókerületben kampányolva.