Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Plakátháború: egy DK-s jelölt transzparenseire airsoft fegyverrel lőttek, Jámbor András újabb plakátjait rongálták meg

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy lassan finisbe ér az áprilisi országgyűlési választások kampánya, úgy válik egyre rendszeresebbé a választási plakátok rongálása. Miközben alapvetően minden pártot érint, az elmúlt hetek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy leggyakrabban az Egységben Magyarországért névre hallgató szövetség jelöltjei esnek áldozatául ennek az igen méltatlan „kampányeszköznek”.

A Nagy Plakátháború egyik legkeményebb frontja minden bizonnyal a Budapest VII. és IX. kerületének nagy részét magába foglaló 6-os számú választókerületben húzódik.

Az itteni ellenzéki jelölt, Jámbor András (a Mérce korábbi főszerkesztője) vasárnap este adott arról hírt a közösségi oldalán, hogy valaki a plakátjait teleragasztotta egy őt támadó szórólappal. Emellett ismeretlen személyek  a hétvégén körülbelül 100 utcai transzparensét vágták le, melyek közül több igen nehezen hozzáférhető helyen volt, vagyis feltehetőleg előre eltervezett, szervezett akcióról beszélünk.

Jámbor (akit a választáson a Szikra Mozgalom nevű baloldali szerveződés színeiben indul, az ellenzéki pártok támogatásával) szerint a plakátrongálásáért kormánypárti ellenfelének, Sára Botondnak (Józsefváros 2018 és 2019 közötti polgármestere) kampánycsapata a felelős. Ezért felszólította a fideszes politikust, hogy kérje meg a támogatóit a rongálástól való tartózkodásra.

A plakátrongálás ügyében a képviselőjelöltet is megkerestük. Kérdésünkre Jámbor András elmondta, hogy az is a szervezett akció gyanúját erősíti, hogy a rongáláshoz előre legyártott matricákat használnak. Szerinte a kár több százezer vagy akár millió forintos értékű is lehet és hozzátette, hogy az elmúlt egy hónapban feltett plakátoknak csupán a 20 százaléka maradt érintetlen.

Jámbor szerint ezek a plakátok fontos szerepet töltenek be a kampányban. Egyrészt tudatosíthatják a helyben élők számára, hogy kik indulnak a választáson, másrészt pedig a voksolás előtti utolsó emlékeztetőül szolgálhatnak a bizonytalan szavazók számára.

Ennek fényében a baloldali politikus szerint kijelenthető, hogy a plakátrongálás jelentette kár nemcsak pénzbe, hanem szavazatszámban is mérhető.

Budapest 6-os számú választókerületének ellenzéki jelöltje szerint előfordul, hogy a kormánypártok plakátjai is megrongálásra kerülnek. Ugyanakkor lapunknak elmondta, ő mindig arra kéri támogatóit, hogy tartózkodjanak az ilyen méltatlan eszközöktől, mivel szerinte az, ahogyan egy jelölt kampányol azt is megmutatja, hogy az illető milyen országot képzel el.

Mint az már korábban megírtuk, nem ez az első eset, hogy ellenfelei célba vették Jámbor András transzparenseit.

Múlt hétvégén a képviselőjelölt több mint ezer plakátját rongálták meg és ragasztgattak rájuk lejárató kampányüzeneteket, később azonban az aktivisták segítségével sikerült helyreállítaniuk az okozott károkat.

A kerületben emellett komoly lejárató kampány is indult Jámbor ellen. A jelölt szerint, a rongálások az online és szórólapos hirdetések kapcsolatban lehetnek azzal, hogy vitára hívta a kerületben induló fideszes ellenfelét, Sára Botondot. Jámbor olyan fontos kérdésekben kezdeményezne beszélgetést a kormánypárt jelöltjével, mint:

  • a Diákváros ügye,
  • az önkormányzati elvonások,
  • a lakhatási válság,
  • a hajléktalanellátás helyzete,
  • a rendőrök, tűzoltók, szociális munkások béremelése,
  • a panel- és gangosházak műszaki állapota,
  • illetve hogy a Sára Botond vezette kormányhivatal miért kifogásolta a  Schadl-Völner ügyhöz köthető V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgáló bizottság felállítását.

Nemcsak Józsefvárosban és Ferencvárosban látszik eldurvulni a választási kampány.

Pest megye 5-ös számú, Dunakeszi központú körzetének ellenzéki jelöltje, Dorosz Dávid (Budapest korábbi főpolgármester-helyettese) tegnap szintén arról posztolt, hogy valaki a hétvégén több száz plakátját firkálta össze és öntötte le vörös festékkel. A Párbeszéd politikusa szerint a hivatalban lévő kormánypárti képviselőhöz, Tuzson Bencéhez köthető személyek lehetnek felelősek a rongálásért, mivel a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárának hirdetései érintetlenül maradtak.

Ennél is súlyosabb eset történt a Pest megye 8-as számú egyéni választókerületében induló Jószai Teodóra plakátjai esetében.

A Demokratikus Koalíció politikusának transzparenseire ugyanis a párt vélekedése szerint Százhalombattán valaki airsoft fegyverrel lőtt rá.

Az incidensről a DK fotókat is eljuttatott szerkesztőségünkhöz:

Jószai Teodóra, az Egységben Magyarország színeiben Pest megye 8-as körzetében induló jelöltjének plakátját is rongálás érte. Forrás: DK Sajtóiroda

Címlapkép: Jószai Teodóra, az Egységben Magyarország színeiben Pest megye 8-as körzetében induló jelöltjének plakátját is rongálás érte. Forrás: DK Sajtóiroda