Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szavazatvásárlást jelentettek Makóról a Tiszta Szavazás megfigyelői

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szavazatvásárlást jelentettek a Tiszta Szavazás megfigyelői Makóról (Csongrád-Csanád megye, 4. OEVK) Márki-Zay Péter és Lázár János körzetéből.

A helyi szavazók elmondása szerint „a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból” nekik – írták a Facebook-oldalukon.

Kiemelik, hogy nem csak a pénzért történő szavazatszámlálás büntetendő, hanem bárminemű anyagi ellenszolgáltatás, ami a választójogot érintő jóhiszemű joggyakorlás sérülését jelentheti.

A szemtanúk rendőrt hívtak, akik a kiérkezésük után a helyi választási bizottsághoz irányították őket, arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni.

Azonban a TASZ választási jogi szakértője szerint a rendőrségnek azonnali intézkedési kötelezettsége lett volna, hogy a további törvénysértő cselekedetek elkövetését megakadályozzák. Ezért a helyszínen lévő jogász az ügyészséghez fordult, akik utasították a rendőrséget az eljárásra.

Az aktivisták először arra lettek figyelmesek, hogy 2-3 autó reggel óta újabb szavazókkal érkezik a Tulipán utcai és Királyhegyesi utcai szavazókörökhöz, akiket szavazás után a Bethlen utca 11-be szállítottak tovább, ahol az állítólagos húsosztás történt.

Az aktivisták kiszálltak a címre, ahol nagy sütés-főzésnek, jövés-menésnek voltak szemtanúi. Arra hivatkozva nem engedték be őket, hogy az egy magánesemény.

Az aktivistákat a szavazókör előtt is zaklatták, valamint kamerázták őket, továbbá fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: „Mindenki szavazzon a Fideszre!”. Az őrszemek itt is rendőrt hívtak, akik a helyszínre érkezve intézkedtek.