Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Választás a gödi Samsung-gyár árnyékában: Dorosz Dávid ellenzéki győzelemben bízik

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pest megye 05. OEVK Mivel évek óta szorosan követjük a Pest megye 5-ös számú választókerületébe tartozó gödi Samsung-gyár ügyét a Mércén, a héten interjút készítettünk az összellenzéki színekben induló Dorosz Dáviddal, most, a véghajrában pedig a kampánnyal kapcsolatban kérdeztük.

Dorosz kampánya alapvetően három helyi téma köré épült fel: a gödi Samsung-gyár, amely már nemcsak Gödön, hanem a szomszédos településeket is egyre inkább érinti; egy zöld és fenntartható agglomeráció megteremtése, mivel a Pest megyei választókerületben robbanásszerűen nőtt a lakosság az utóbbi években, valamint Tuzson Bence jelenleg hivatalban lévő fideszes országgyűlési képviselő „pénzszivattyújának” felszámolása, ügyeinek nyilvánosságra hozatala és elszámoltatása.

Dorosznak határozott elképzelései vannak a Samsung akkumulátorgyárát illetően:  megvizsgáltatná a gyár által érintett lakosság kivásárlásának lehetőségét, hogy, aki szeretne, el tudjon költözni; véderdőt telepíttetne a gyár köré, megszüntetné a különleges gazdasági övezetet, és visszaadná Gödnek a teljes egészében Pest megyére átruházott Samsung-adót, amelyből a helyi civileknek és a városnak nem jut alapvető feladatok ellátására sem, viszont Tuzson Bence kampányának megtámogatására igen.

A képviselőjelölt szerint amellett, hogy az infrastruktúra nem követte le a népességnövekedést (egyes településeken, pl. Fóton kifejezetten azt érzik az emberek, hogy elhanyagolta őket a Fidesz, elkerülte őket a fejlődés), észlelhető egy térhasználati problémahalmaz is:

„Milyennek szeretnénk alapvetően a budapesti agglomerációs településeket? Egy zöld, kertvárosias, családias, élhető környezetnek, vagy pedig egy Budapesthez közeli, jó infrastruktúrával rendelkező ipari lerakatnak? Ez részben egy értékválasztási kérdés is, és nyilván mind az iparnak, mind a munkahelyeknek van helye, de a térhasználat kezd összecsúszni nagyon sok helyen”

– fogalmaz a képviselőjelölt.

A háború nemcsak az országos politikát tematizálta, a helyi kérdések mellett is megjelent.

Dorosz arról mesélt, hogy az első reakció az összefogás volt, a választókerületben élők egyből gyűjtésbe kezdtek a menekültek számára, amit nagyon lelkesítő volt látni.

„Ez megmutatta, hogy minden az elmúlt 12 évben keltett kormányzati gyűlöletpolitika ellenére az emberekben nagyon is megvan az alapvető szolidaritás és emberség, és ezt nagyon gyorsan és szervezetten képesek mozgósítani és becsatornázni.”

A kopogtatások, fórumok, beszélgetések során pedig azt tapasztalta, hogy a gazdasági szorongások felerősödtek, hiszen az emberek már a saját bőrükön tapasztalják az inflációt, vagy épp a benzinkutakon bevezetett korlátozásokat. Ezek a szorongások – amelyek alapvetően velünk vannak már 1-1,5 éve – szerinte nagyon erősen összekapcsolódnak a választók kormánykritikájával is.

Abból kiindulva, hogy a választókerületben kiugróan magas (közel 12%-os) volt az előválasztási részvétel, az ellenzéki népszavazásra is sok aláírás gyűlt össze és az ajánlásgyűjtés is nagyon gyorsan ment,

Dorosz szerint itt láthatóan erős ellenzéki többség van, ezért a kampányuk arra fókuszált, hogy ezt a többséget aktivizálják, közösséggé szervezzék és elvigyék szavazni.

A hatpárti egység náluk érzése szerint kiemelkedően jó, és nagyon egységes, de persze óriási segítség az a 150-200 fős aktivistacsapat is – szerinte a szíve az egésznek.

Mivel a Párbeszéd kampányfőnökeként nem ez az első kampánya, elég határozott elképzelései vannak. Alapvetően azt és úgy tudták végrehajtani, ahogy szerették volna, ebben nagyon sok segítséget kaptak a központi kampánytól is. Szerinte az egységes megjelenés, az előválasztásnak köszönhetően létrejött adatbázis, és az intenzív mozgósítás soha nem látott helyzeti előny 2014-hez és 2018-hoz képest.

Szerinte Tuzson Bence érzi a vesztét, de nem akarja elengedni a versenyt, nagyon sok fajta módon próbál negatív kampányt folytatni.

„Még ezekben a hetekben is heti 6-700 ezer forintot fordítanak egy kifejezetten az én személyem lejáratására létrejött Facebook-oldalra, ahol folyamatosan hazugságokat terjesztenek és hirdetnek rólam, ez kiegészül a plakátrongálás szervezett, előre eltervezett, az éjszaka leple alatt, előre legyártott sablonokkal történő kivitelezésével.”

Emellett a helyi médiaviszonyok sem könnyítik meg a helyzetét, hiszen pl. Gödön és Csömörön is olyan lapok jelentek, amelyeknek minden második oldalán Tuzson Bence szerepel.

„Ezen kívül a dunakeszi és fóti önkormányzati lapokat kerestem meg, miután ők nem kerestek meg annak ellenére, hogy hivatalosan jelölt vagyok. Szerettem volna bemutatkozni legalább fél oldal terjedelemben, és akkor kaptuk a választ, hogy hirdetésekkel nem foglalkoztak.”

Hiába jelezték azonban, hogy nem hirdetésről lenne szó, Dorosz végül nem jelenhetett meg a helyi lapokban.

„Mind Dunakeszin, mind Fóton úgy küzd a fideszes városvezetés Tuzsonért, mintha az életük múlna rajta, mert pontosan tudják, hogy most ki fognak kapni, és aztán 2024-ben Fót és Dunakeszi is át fog fordulni. Nekem az elejétől fogva határozott és elkötelezett célom, hogy nemcsak az országgyűlési választásokat szeretném megnyerni, hanem a fideszeseket legyőzni az önkormányzati választásokon is ezen a két településen.”

A Pest megyei 5-ös számú választókerületben az utolsó pillanatig intenzíven fog zajlani a mozgósítás – tudtuk meg a képviselőjelölttől. A mai napon 15 helyen lesz kitelepülés, amelyeket Dorosz is végiglátogat majd. A call centerük délután 5-ig folyamatosan telefonálni fog, ezen kívül bevetnek chatbot, sms-t, IVR-hívást is. Amint arról már írtunk, sok helyi önkéntes rakott ki molinót a saját házára is, ez is egyfajta láthatóságot és mozgósítást jelent még az utolsó pillanatokban is. A Nemzeti Választási Iroda 17 órás adatai szerint 68,85 százalékos a részvétel a választókerületben. Hogy ez az ellenzéki szavazók megmozdulását jelenti-e, az hamarosan kiderül.

Címlapkép: Járdány Bence