Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holnap az after a szavazófülkében legyen, mert a legjobb lejövő a szabadság

Ez a cikk több mint 2 éves.

„A hatalom a népé lesz!” címmel tartotta meg kampányzáróját az Egységben Magyarországért a Madách téren. A rossz idő ellenére is sok volt az érdeklődő, sikerült teljesen megtöltenie a közösségnek a teret.

Az eseményt Hajós András nyitotta meg, aki elsősorban a bizonytalan első szavazó fiatalokhoz szólt, mert „rajtuk múlik holnap az ország jövője”. Ugyanis a felmérések szerint köztük van a legtöbb ellenzéki, mégis ebből a rétegből mennek el szavazni a legkevesebben. Hajós az Ukrajnában dúló háborún és Putyin Oroszországának bemutatásán keresztül igyekezett bemutatni a bizonytalan fiatal szavazóknak, hogy milyen forgatókönyv várhat Magyarországra, ha nem mennek el szavazni, és nem állnak ki most a „szabadság” mellett.

„Menjetek, ma este bulizzatok vidáman, tomboljatok eszeveszetten, csináljatok hülyeségeket, táncoljatok, vihogjatok és toljátok hajnalig. Én csak annyit kérek, hogy ez az éjjel most az egyszer érjen véget, és holnap az after a szavazófülkében legyen, mert higgyétek el nekem, a legjobb lejövő az a szabadság.”

Hajós András után Iványi Gábor lépett színpadra, aki szintén a szabadság fontosságáról és az ukrán háborúról beszélt. „Lehet óhajtani a szabadságot, lehet imádkozni érte, de anélkül, hogy lépnénk, nem fog történni semmi sem”, ezért fontos, hogy holnap elmenjenek az emberek szavazni.

Iványi szerint győzni fog az ellenzék, viszont a győzelem után sem lehet lejjebb adni a lendületből, mert „az igazán neheze csak ezután fog jönni”, a választások után sem állhat meg a közös munka. És sosem hagyhatjuk abba a „szabadságért való küzdelmet”, ahogy a rendszerváltás előtt sem tette azt a magyar nép.

Beszédét a kormány Ukrajna és az ellenzék ellenes propagandájának bírálásával folytatta, miszerint az ellenzék fegyvereket és katonákat küldene a konfliktusba. Az ellenzék együtt érez az ukránokkal és „igazuk van” a szabadságukért folytatott küzdelemben, és nem fegyvereket és katonákat, hanem „élelmet és kötszert” küldenek Ukrajnába.

Iványi Gábor beszéde és az ukrán és magyar emberekért elmondott imája után az Egységben Magyarországért Budapest 18 választókerületében induló jelöltje lépett a színpadra, akik röviden bemutatták saját célkitűzéseiket és az ellenzék programját.

Jámbor András és Hiszékeny Dezső a budapesti lakhatási krízis felszámolásáról beszélt. A közös program tervei szerint több 1000 önkormányzati lakást fognak építeni a városban, de Diákváros megépülését is garantálták a képviselők. Lakhatás kapcsán az energetikai fejlesztések is szóba kerültek, ami biztosítja majd hosszútávon a „valódi rezsicsökkentést”.

Csárdi Antal, Tóth Endre és Hajnal Miklós Budapest zöldterületeinek megvédéséről, a természetromboló beruházások megszüntetéséről és a Duna part megbecsüléséről beszélt. Azt is külön kiemelték, hogy a rakpartot vissza kell adni a gyalogosoknak, és ez megoldható radikális módszerek nélkül is.

Szabó Tímea, Varjú László és Tordai Bence az egészségügy problémáiról, és az ellenzéki kerületektől megvont több milliárd forintnyi támogatásról, amit a korházak fejlesztésére fordítottak volna. Elmondásuk szerint a kormányváltás annak is a biztosítéka lesz, hogy megfizethető és korszerű egészségügy épülhessen ki nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban.

A tömegközlekedés javításáról is többször esett szó, mint például a csepeli hév Soroksárig való meghosszabbításáról, vagy régi villamosok és vonatok korszerűsítéséről.

Kunhalmi Ágnes pedig magával hozta a Fidesz március 10-ei békepárti javaslatát, amit az ellenzéki képviselők is aláírtak, ezzel bizonyítva azt, hogy Orbán Viktor hazudik arról, hogy az ellenzék háborúba akarná sodorni az országot.

A 18 képviselő után Karácsony Gergely lépett színpadra, aki nemcsak a kampányt, hanem az elmúlt két és fél évet is értékelte.

„Két és fél évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a változás Budapesten kezdődik, de nem állhat meg itt! Hát kedves barátaim, azért vagyunk ma itt, hogy továbbvigyük a változást. Sőt, ne csak továbbvigyük, hanem beteljesítsük Budapesten és szerte az országban”.

A főpolgármester szerint az elmúlt években a kormány többször is kudarcot vallott és cserbenhagyta a magyar állampolgárokat, legyen szó a koronavírus járványról vagy a Diákvárosról. Arról is megbizonyosodott Karácsony a politikai pályafutása során, hogy hiába voltak megbeszélések vagy konferenciák különböző ügyekben, azok mind csak a látszatot szolgálták, mert minden döntés csak egy ember kedvétől és érdekeitől függ ebben az országban, Orbán Viktorétól.

Arról is megerősítette a szavazókat, hogy nem bánta meg egy pillanatra sem, hogy visszalépett Márky-Zay Péter javára, és akár most is újra megtenné azt, a „hite nem remegett meg” a közös ellenzék miniszterelnök-jelöltjében.

Azt is hangsúlyozta, hogy ez a választás egyben trónfosztás is, aminek a célja nem az, hogy új „uralkodó” üljön a trónra, hanem hogy a trónt végleg kivigyük a magyar politika színteréből. A jövőben nem szólhat a magyar politika az egóról, a személyes ambíciókról vagy pártérdekekről. A politikának újra az embereket kell szolgálnia. „Nem lehet az uralkodás eszköze a politika”.

Ezért arra kéri a szavazókat, hogy váltsák le Orbán Viktort és politikáját, hogy hétfőtől valódi politikai diskurzus jöhessen létre, és a szavazópolgárok „vitatkozhassanak” a döntéshozókkal.

Az ukrajnai háború kapcsán pedig kijelentette, hogy nem maradhat Magyarország „Orbán Viktorral a sötét oldalon”, állást kell foglalnunk, ki kell állnunk az elnyomottak mellett és el kell ítélni Putyint és diktatúráját, ugyanis a kormány keleti nyitásából „keleti bukás” lett és így lett a „V4-ből O1”. Magyarországnak Európához kell tartoznia.

Végül a közös ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter lépett a porondra megtartani kampányzáró beszédét.

Beszédében az előtte felszólalókhoz hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy holnap mindenki elmenjen szavazni, és ha tud, akkor győzzön meg legalább egy embert, legyenek azok családtagok, ismerősök vagy akár idegenek. Szoros versenyre számítanak, ahol „fej fej mellett vannak” a kormánnyal a közvélemény kutatások szerint, de azt is megjegyezte, ha vagy ő vagy Karácsony Gergely hallgatott volna az ilyen felmérésekre, akkor egyikük sem lenne most polgármester.

Köszönetet mondott az összes őt, és a többi képviselő-jelöltet segítő önkéntesnek, és azoknak a fiataloknak, akik saját erőből tettek rengeteget a kormányváltásért, szemben a Fidesz „fizetett aktivistáival”. Az ellenzéki blokk sokszínűségét is kiemelte. Szó esett a cigányságról és a három cigány képviselőjelöltről, és arról az ígéretről, hogy „felemelik a teljes magyar cigányságot”, akárcsak a szegénységet, akik között ott lehet már most a „rák ellenszerének feltalálója”.

Márki-Zay külön beszélt a keresztény támogatóiról és a Fidesz-KDNP táborát erősítő keresztényekről, akik szerinte nem szavazhatnak Orbán Viktorra, ugyanis egy igazi hithű keresztény nem szavazhat egy korrupt és tolvaj államra, vagy egy „hazug” kormányra, ami a választók pénzén óriásplakátokon hirdet valótlanságokat. „Egy keresztény ember nem szavazhat Magyarország történelmének legnagyobb tolvajára”.

Márki-Zay hosszasan sorolta a kormány különböző korrupciós ügyeit, amit végül azzal zárt, hogy „pénzért Orbán büszke pedofil is lenne, ha ebből lehetne lopni”.

Az ukrajnai háború kapcsán kijelentette a miniszterelnök-jelölt, hogy Orbán Viktor egy hazaáruló, akire lelkiismeretes magyar ember nem adhatja le a voksát. Akárcsak Karácsony, Márki-Zay szerint is egyedül maradt Orbán, aki Putyin-barátságával nemcsak magára, hanem Magyarországra is szégyent hoz. Elmondása szerint Orbán Viktor nem számíthat már sem a NATO-ra, sem pedig az Európai Unióra. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesznek csak egy programja van, „azt pedig úgy hívják, hogy Pegazus”.

Beszéde végén megerősítette azt, hogy csakis egységben – bőrszíntől, vallástól, szexuális orientációtól függetlenül – lehet legyőzni Orbán kormányát, és csak együtt lehet újra jó irányba, európai irányba vinni Magyarországot.