Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabad-e bekísérni a szavazót a fülkébe?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Számtalan bejelentés érkezett a Tiszta szavazás forródrótjára olyan esetekről, amikor bekísérték a választót a választófülkébe, ez azonban nem minden esetben számít visszaélésnek vagy csalásnak.

A hasonló esetek egy része legális és szabályos, hiszen gyengénlátó, vak vagy analfabéta szavazó számára szükséges lehet a kísérő. Ha valaki nem tud ikszelni, akkor szabályosan két ellenérdekelt szavazóbiztos előtt tett akaratkinyilvánítással szavaztathat maga helyett. Minden egyébfajta kíséret szabálytalannak minősül.

Több olyan esetről is kaptak bejelentést a szervezet aktivistái, hogy egy rokon vagy szavazatszámláló kísérte fülkébe a választót, akár ugyanaz a személy kísért be több választót, de beszámoltak olyan esetről is, amikor kihallatszott, ahogy a kísérő rávezeti a válaszra a szavazót.

„Ilyen eseteket jelentettek többek között például Budapestről, Sarkadról, Cigándról és Vásárosnamény környékéről is. Magyarcsanádon feltehetően a 3 fős családja nevében szavazott egy hölgy. Az esetről rendkívüli jegyzőkönyvet vettek fel” – írja a Tiszta szavazás sajtóközleményében.

Buszoztatás és szavazatvásárlás mellett a szervezet figyelői tájékoztattak nyílt szavazásról, jegyzőkönyv felvételének megtagadásáról és forgatási
kérelem elutasításáról is.

Arra is volt példa, hogy valakinek csak nemzetiségi és népszavazási szavazólapot adtak, egyéni jelölt választására szólót nem, másnak pedig kellett külön jeleznie, hogy egyénire is szavazni akar. Akadt, aki ki akart vinni szavazólapot a szavazóhelyiségből, más pedig ki is hozta azt. Hírt adtak arról is, hogy egy jegyzőkönyv-vezetésre jelentkezett bizottsági tagot az elnök akadályozta meg a feladat ellátásában.

Minden ilyen esetről a bejelentők rendkívüli jegyzőkönyvet csináltattak a szavazóbizottsággal.

A Tiszta szavazás programban 9 megyében több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket. Telefonon a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a [email protected] email címen kérhetnek jogsegélyt, akik visszaélést tapasztalnak. A választás napján több mint 20 jogász fogja várni a hívásokat.