Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pest megye legnagyobb választókörzetében a dolgozó lakosság élhető környezete a tét

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Csomádot, Csömört, Dunakeszit, Erdőkertest, Fótot, Gödöt és Veresegyházát magában foglaló Pest megyei 5-ös választókerületet 2014-ben és 2018-ban is a fideszes Tuzson Bence nyerte meg.

Ez az ország legnagyobb választókörzete 127 ezer lakossal.

Az utóbbi években rengetegen költöztek az agglomerációba – ez csak az elmúlt négy év számain is látszik: jelenleg 98 ezer szavazópolgárt jegyeznek, ez 2018-hoz képest 7 ezer fős növekedést mutat.

Amellett, hogy a népesség növekedését nem követte le a Pest megyei kisvárosok fejlődése, a körzet egyik legmeghatározóbb ügyévé a Samsung gödi akkumulátorgyárának és a miatta kialakított különleges gazdasági övezet problémaköre vált, amely egyre nagyobb területet bekebelező kisgömböcként  már túlmutat Göd határain. Ez a probléma az ellenzéki jelölt, Dorosz Dávid egyik kiemelt kampánytémája volt.

Dorosz ígéretei közt szerepel, hogy megvizsgáltatná a gyár által érintett lakosság kivásárlásának lehetőségét, hogy, aki szeretne, el tudjon költözni; véderdőt telepíttetne a gyár köré, megszüntetné a különleges gazdasági övezetet, és visszaadná Gödnek a teljes egészében Pest megyére átruházott Samsung-adót,

amelyből a helyi civileknek és a városnak nem jut alapvető feladatok ellátására sem, viszont Tuzson Bence és a szomszédos Pest megyei 4-es választókerület szintén fideszes jelöltjének, Rétvári Bence kampányának megtámogatására igen.

Tuzson azonban nem arról vált híressé, hogy kiállt volna a Samsung-gyár környezeti hatásaitól szenvedő lakosság érdekeiért: egyetlen, a témában szervezett lakossági fórumon sem jelent meg, nem szólalt fel a Parlamentben a védelmükben, és nem vitt véghez olyan intézkedéseket, amelyek szembementek volna a kormány akkumulátorgyár-nagyhatalmi érdekeivel.

Címlapkép: Dorosz Dávid a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce