Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyírmihálydiban sokkal aktívabbak a roma szavazók, mint 4 éve

Ez a cikk több mint 2 éves.

nyírmihálydi Óránként közöl videókat Facebookon az 1 Magyarország Kezdeményezés, amikben roma választópolgárokkal beszélgetnek a szavazásról. Délután 4 órakor Sebők Gábor, egy fiatal aktivistájuk számolt be arról, milyen a szavazás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmihálydiban. Az aktivista elmondta, az emberek érzik, hogy van súlya a választásnak, kitérve arra, hogy a mai nap előtt a romák tervezgették és megvitatták egymás közt és magyarokkal is, hogy ki lehetne számukra a legjobb választás. Tapasztalata szerint a településen a romák kortól függetlenül nagyon aktívak, és hozzátette, hogy sok fiatal és első szavazó közösen ment el szavazni.

Gábor úgy gondolja, hogy a mostani választás az előzőhöz képest sokkal aktívabb, ami szerinte a Covid-járvány és a háború miatt is lehet, ahogy ennyi politikai téma veszi körül az embereket jelenleg. Szerinte amíg korábban a romák inkább azt gondolták, hogy „az az egy szavazat nem sokat ér”, most sokkal inkább az a vélekedés, hogy egy szavazat is számít. Emellett beszámolt arról is, hogy, a férfiak és a nők egyaránt aktívan mennek szavazni, és hogy a szavazóbizottságban is van roma tag a településen.

A videó végén Sebők Gábor úgy vélekedett, szerinte azért fontos elmenni a romáknak szavazni, mert most van itt az idő, hogy változtatni tudjanak a sorsukon.

Címlapkép: MTI/Veres Nándor