Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyot nyert a Fidesz: megvan az újabb kétharmad

Ez a cikk több mint 6 éves.

Este 11 után kezdtek érkezni a hivatalos választási eredmények. A Fidesz nagyot nyert, a listás szavazatok majdnem felét megszerezte. A négy évvel ezelőttihez képest az ellenzék fél tucattal több egyéni körzetet nyert.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Amint írtuk, ez ennyi volt. A közvetítésnek vége. Jó éjszakát kívánunk.

Az Együtt elnöksége közös sajtótájékoztatót tartott, az elnökségi tagok bejelentették lemondásukat. Juhász Péter és Szigetvári Viktor elmondták, a párt sorsáról a hamarosan összeülő kongresszusnak kell döntenie.

Az Együtt egyéni képviselője Szabó Szabolcs egyéni mandátumot szerzett Csepel-Soroksáron, a párt listája azonban az 1%-ot sem tudta elérni a választáson.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei is megtartották sajtótájékoztatójukat.

Szél megköszönte minden választópolgárnak, aki elment szavazni, és kiemelten az LMP – Új Kezdet szavazóknak.

Szerinte az újabb Fidesz-győzelem után az ellenzéki küzdelem új szintjét kell megvalósítani, ennek a munkának pedig ma éjszaka el kell kezdődnie. Szél szerint az LMP programja megoldást hozhatna Magyarországnak, de a vereség tanulsága az, hogy azon a módon változtatni kell, ahogyan az LMP üzenetét és programját eljuttatják a választókhoz.

Kiemelte, hogy minden választópolgárra szükség van, és senki ne adja fel a reményt. Szerinte ez után még keményebben ki kell állni az országért, amit szeretünk. Még több türelemmel kell egymás felé viszonyulnunk, és a szekértáborokat fel kell számolni.

Szél Bernadett után Hadházy Ákos beszélt, aki úgy kezdte,

a nap holnap is felkel, és az élet ettől a vereségtől függetlenül is gyönyőrű.

Arra kérte az ellenzékieket, hogy ne hibáztassák a Fidesz-szavazókat.

Hadházy Ákos szerint a választást nem a Fidesz nyerte meg, hanem az ellenzék vesztette el. Ezért szerinte az ellenzéki vezetőknek vállalni kell a felelősséget, és ő a maga részéről megerősítette, hogy lemond az LMP társelnöki tisztségéről.

A DK elnöke éjfélkor értékelte a választások eredményét, Gyurcsány Ferenc többször is visszatért a sajtótájékoztatóján oda, hogy délután, a szavazás estéjén sokkal bizakodóbb volt.

„Egyetlen kérdés maradt nyitva ezen a választáson, hogy amikor összeszámolják az összes szavazatot és hivatalos lesz az eredmény, lesz-e a Fidesznek kétharmada, vagy sem” – mondta Gyurcsány Ferenc.

„A kétharmados fékevesztett Fidesz, amely úgy érzi, hogy az elmúlt négy év politikája sikert hozott, és visszaállítják a kétharmadot, azt hiszem a határtalan agresszió és az embertelenség idejét hozza el.” – folytatta Gyurcsány. „Nem találjuk az ellenszerét annak a az egyetlenegy ügyre épülő, ellenségképző, iszonyatos médiakampánnyal támogatott politikának, amit a Fidesz az elmúlt években folytatott” – mondta a DK elnöke. Elismerte, hogy hiába tartja ezt hazug politikának, úgy látszik, nem képes a választóknak elmondani, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

Ezután kitért arra, hogy DK első parlamenti választás megmérettetésén bejutott a parlamentbe, és megkétszerezte a képviselőinek a számát. Jelen állás szerint 9 képviselőjük lesz a következő országgyűlésben. A siker persze nem lelkesítette, elmondta, hogy a választás szerinte nem volt sem szabad, sem tisztességes.

„Nem alkuszunk meg a rendszerrel, nem fogunk idomulni annak hazugságaihoz és kegyetlenségéhez” – folytatta Gyurcsány Ferenc. Azt ígérte, hogy a DK ádáz ellenfele lesz a Fidesz politikájának, és úgy fogalmazott, hogy lesz ehhez erejük és kitartásuk.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy nem hagy fel a politizálással, Vona Gábor lemondását nem kommentálta. A koordinációval kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte nem ez a lényeg, ez egy technikai jellegű kérdés. Pár órája sem gondolta, hogy 110-nél több mandátumot szerez a Fidesz. Nem tudta elképzelni, hogy a Fidesz a listás eredményén is tud javítani. A DK elnöke ezt tartja a legfontosabb elemzendő tényezőnek. Újra kifejtette, hogy nem látja, hogy mit tehet az eszköztelen ellenzék a Fidesz, – ahogy Gyurcsány fogalmazott -, 1 bites politikájával.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Szabó Szabolcs (Együtt) 2014 után 2018-ban is legyőzte a rezsiharcost.

 

Olybá tűnik, Fejér megye 1-es körzete az egyetlen, amit a Jobbik egyéniben be tudott húzni.

Pintér Tamás kicsit több, mint 1200 szavazattal verte a Fidesz-KDNP jelöltjét, Dr Galambos Dénest.

Az MSZP-Párbeszéd sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, az MSZP elnöke is bejelentette lemondását. A szocialisták nyárra tisztújító kongresszust hívnak össze.

Az LMP megmaradt társelnökének (Hadházy Ákos lemondott) ugyanis jelenleg éppen 303 szavazattal kevesebbje van, mint a Fidesz-KDNP jelöltjének, Csenger-Zalán Zsoltnak Pest megye 2-es körzetében.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is beszélt a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után. Elmondása szerint abban bizakodtak, hogy a magas részvételi számok a változást akaró politikai erők megerősödését hozzák.

Ez azonban nem valósult meg, de Karácsony szerint a mai nappal sem szakad meg a meggyőződésük, hogy az országnak más irányba kellene mennie. Azon kell dolgozni, hogy ez a baloldali alternatíva, amit képviselnek, ne csak Budapesten legyen népszerű, hanem az ország többsége számára is. Nincs az a pofon, ami után ne tudnánk felállni – mondta Karácsony.

Arra is kitért, hogy a mai választási kudarc azt a választási stratégiát támasztja alá, amit az MSZP-P javasolt: egységesen kell fellépnie a baloldali, demokratikus erőknek.

Beszéde végén Karácsony gratulált a Fidesznek, mert úgy véli, egy normális országban meg kell tenni ezt a gesztust.

Setét Jenő Brada roma polgárjogi aktivista írta meg a lényeget: „Mindannyian vesztettünk! A fideszesek is, csak ők még nem tudnak róla!”

Molnár Gyula, az MSZP elnöke még szoros küzdelemben van Budapest 18-as körzetért, Németh Zsolttal, közel 95 százalékos feldolgozottságnál 656 szavazat kettejük közt a különbség.

Molnár időközben lemondott, úgyhogy már nem ő az MSZP elnöke. De a szavazatok alapján viszont már nagyjából kijelenthetjük, hogy a körzetét elvitte…

Aki csak arra vár, hogy biztos legyen a kétharmad lefeküdhet. A levélszavazatok elenyésző részét számolták meg eddig. A levélszavazatok között eddig 94 százalékkal vezet a Fidesz, ez pedig azt jelenti, a maradék levélszavazatok alapján 2-3 plusz mandátum jöhet még be a kormánypártnak, amivel biztos lesz a kétharmad.

Legalábbis a jelenlegi tudásunk és az NVI adatai szerint

A Fidesz-KDNP 133 mandátumot szerzett, a Jobbik 26-ot, az MSZP-Párbeszéd 20-at, a DK 9-et, az LMP 8-at, az Együtt 1-et, bejutott a független Mellár Tamás (Baranya 1), és egy helyet húzott be pluszban a Fidesznek Ritter Imre a nemzetiségi listán.

A parlament várható összetétele
Szerzett mandátumot: Fidesz: 133 (66,8%), Jobbik: 26 (13,1%), MSZP-P: 20 (10,1%), DK: 9 (4,5%), LMP: 8 (4%), Együtt: 1 (0,5%), Független: 1 (0,5%), MNOÖ: 1 (0,5%)
66,8%
13,1%
10,1%
Nem szerzett mandátumot: Momentum, MKKP

Lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, mandátumát azonban egyelőre nem adja vissza – mondta a politikus az MTI-nek.

Vona Gábor egy perccel az után kezdte el sajtótájékoztatóját, hogy Orbán is elkezdte értékelni a választásokat.

A Jobbik elnöke beszéde elején kijelentette, a választások eldőltek, elismerte, hogy a Fidesz nyert, és a Jobbiknak nem sikerült elérnie, amit akart, vagyis a kormányváltást.

A Jobbik Vona Gábor szerint tiszta kampányt vitt, nem megosztani, széthúzni akarta a magyarokat, hanem összefogni. Szerinte akik a Jobbikra szavaztak, nem ültek fel a hazugságoknak.

Kiemelte, hogy a Jobbik megőrizte szavazatarányát, ami egy ekkora részvétel mellett nagy támogatottság-növekedést jelent, a Jobbik pedig a legnagybb ellenzéki párt. Szerinte egy párt maradt állva a Fidesszel szemben, mégpedig a Jobbik.

Ez után kijelentette, hogy ígéretéhez híven benyújtja lemondását, és a pártnak kell eldöntenie majd, hogy kit szeretne elnökének. Újságírói kérdés után arról is beszélt, hogy a vereségért vállalt felelősség az egész párté, mert a stratégiát, amit ajánlott, a párt egésze elfogadta.

Elmondta még, hogy vannak olyan szakterületek, amelyekben a lehető legnagyobb erőbedobással fognak küzdeni az Országgyűlésben. Az egyik ilyen a kivándorlás megállítása. Ez után is jobb egészségügyért és oktatásért, bérlakás-programért fognak küzdeni, valamint a bérek felzárkózásáért és a korrupció megszüntetéséért.

Orbán Viktor a Bálnában, a Fidesz-KDNP eredményváró helyszínén értékelte a kormánypártok újabb, zsinórban harmadik fölényes győzelmét. A miniszterelnök „Viktor, Viktor!” skandálás közepette lépett pódiumra, hogy megtartsa beszédét.

Budapest, 2018. április 8.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyûlési képviselõ-választás napján, 2018. április 8-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kormányfő úgy fogalmazott, Magyarország ma nagy győzelmet aratott. Majd hozzátette visszafogottnak kell most lenniük, mert most „van mire szerénynek lenni”. Majd köszönetet mondott a hűségért külön azoknak, akik kitartottak, és a Fidesz-KDNP-re szavaztak az elmúlt években, és a külhoniaknak, „akik megvédték az országot”. Köszönetet mondott a külhoniaknak és lengyel barátainknak. Háláját fejezte ki az önkénteseknek, az aktivistáknak és azoknak, akik imádkoztak a Fideszért és érte személyesen.

„Nagy csata van mögöttünk” – utalt a kampányra Orbán Viktor, majd azt mondta, lehetőséget adtunk magunknak, hogy megvédjük megvédhessük magunkat. Beszéde végén utalt arra, hogy a következő Orbán-kormány folytatni fogja a megkezdett politikát: „A mi hazánk még nem tart ott, ahol szeretnénk, de együtt indulunk tovább a megkezdett úton” – szögezte le, végül pedig a  „Soli deo gloria”, azaz az „Egyedül Istené a dicsőség” idézettel lépett az ünneplő fideszesek közé.

 

Az országos listákra leadott szavazatok 88,57 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

1. FIDESZ-KDNP (48,76 százalék, 2 178 848 szavazat)
2. JOBBIK (19,74 százalék, 881 942 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (12,19 százalék, 544 654 szavazat)
4. LMP (6,77 százalék, 302 566 szavazat)
5. DK (5,49 százalék, 245 332 szavazat)
6. MOMENTUM (2,76 százalék, 123 533 szavazat)
7. MKKP (1,67 százalék, 74 720 szavazat)
8. EGYÜTT (0,61 százalék, 27 159 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,29 százalék, 12 993 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 8967 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 7030 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 5965 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,10 százalék, 4667 szavazat)
14. MCP (0,09 százalék, 3842 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,07 százalék, 3251 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 2694 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 2259 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1685 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 1416 szavazat)
20. NP (0,03 százalék, 1242 szavazat)
21. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 1219 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 1099 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 861 szavazat)

(MTI)

Bács-Kiskun megyében mind a hat választókörzetben jobbikos volt az esélyes ellenzéki jelölt szinte az összes közélemény-kutatás és ajánlás szerint (Kecskemét 1-es oevk-ban a Rendszerváltás 2018 az LMP-s Vágó Gábort, Kecskemét 2-ben az MSZP-P jelöltjét, Király Józsefet jelölte esélyesnek).

Ehhez képest mindenhol a Fidesz nyert, a Bács-Kiskun 1-es körzetben például több mint 13 ezer szavazattal előzte a fideszes Dr Salacz László a jobbikos Lejer Zoltánt.

80 százalékos feldolgozottságnál azt már lehet látni, hogy a Fidesz 89, az MSZP-P 5, a DK 2, az LMP egy mandátumot szerzett.

A Jobbik azonban még sehol sem lehet biztos a győzelemben.

80,76 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

1. FIDESZ-KDNP (49,08 százalék, 1 912 626 szavazat)
2. JOBBIK (19,86 százalék, 773 949 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (12,04 százalék, 469 277 szavazat)
4. LMP (6,65 százalék, 259 048 szavazat)
5. DK (5,41 százalék, 210 777 szavazat)
6. MOMENTUM (2,69 százalék, 105 024 szavazat)
7. MKKP (1,65 százalék, 64 259 szavazat)
8. EGYÜTT (0,58 százalék, 22 746 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,29 százalék, 11 390 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 7974 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 6200 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 5238 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,11 százalék, 4154 szavazat)
14. MCP (0,09 százalék, 3450 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,08 százalék, 2929 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 2398 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 2002 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1500 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 1225 szavazat)
20. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 1100 szavazat)
21. NP (0,03 százalék, 1066 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 969 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 764 szavazat)

(MTI)

Budapest 7-es választókörzetében Hiszékeny Dezső (MSZP-P) 24.867 szavazatot szerzett 79 százalékos feldolgozottságnál, míg a második helyen álló Harrach Tamás (Fidesz-KDNP) 12.566 voksot gyűjtött be eddig.

VAS megye 2-es választókörzetében Ágh Péter (Fidesz-KDNP) 89 százalékos feldolgozottságnál 18.399 szavazatot vert rá a jobbikos Rába Kálmánra.

82 százalékos feldolgozottságnál mindössze 76 szavazatnyi a különbség Burány Sándor (MSZP-P) és Dr György István (Fidesz-KDNP) között a Budapest 9-es választókörzetben.

 

Az előzetes adatok alapján a Momentum nem jut be a parlamentbe. Soproni Tamás az RTL Klubnak elmondta, csalódottak és az elkövetkező napokban kiértékelik a kudarc után. Az elnökség le fog mondani, de a párt folytatja a közösségépítést és a mozgalmi politizálást.

Az egésznapi reménykedés után az ellenzéki erők teljes apátiába süllyedtek. Hadházy Ákos korábban azt nyilatkozta, hogy ezt csak az ellenzék ronthatja el, a 444.hu-nak gyakorlatilag elismerte, hogy a Fidesz valószínűleg megnyerte a választás.

„Ha megvan a Fidesz abszolút többsége, lemondok” – nyilatkozta az LMP társelnöke. A politikus szerint vidéken nem lehetett megakadályozni a jelenlegi kormánypárt terjeszkedését. Hadházy eredményei a Tolnai 1. számú választókörzetben jók voltak Szekszárdon, de a környező falvakban a fideszes Horváth István győzelme nagyon sima volt.
(via 444.hu)

Budapest, 2017. november 21.
Hadházy Ákos LMP-s képviselõ felszólal Polt Péter legfõbb ügyész (j) éves meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2017. november 21-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

17 órányi szavazás, kígyózó kígyók és sorok, sok fennakadás, 1 leszakadt ujj és sok betelt urna után végre megjöttek a Nemzeti Választási Iroda első hivatalos részeredményei is.

Lássuk őket!

De előtte lássunk gy szavazót a késői órákból, Újbudáról, ahol a legmagasabb volt a szavazásra átjelentkezők száma. Itt este 7 után is szavazhatott még, aki a sorban állt. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Az országos listákra leadott szavazatok 69,14 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

1. FIDESZ-KDNP (49,51 százalék, 1 530 662 szavazat)
2. JOBBIK (19,99 százalék, 618 048 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (11,85 százalék, 366 329 szavazat)
4. LMP (6,47 százalék, 200 014 szavazat)
5. DK (5,32 százalék, 164 359 szavazat)
6. MOMENTUM (2,61 százalék, 80 598 szavazat)
7. MKKP (1,62 százalék, 49 947 szavazat)
8. EGYÜTT (0,56 százalék, 17 218 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,29 százalék, 9114 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 6316 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 4941 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 4149 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,11 százalék, 3375 szavazat)
14. MCP (0,09 százalék, 2840 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,08 százalék, 2416 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 1945 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 1644 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1195 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 961 szavazat)
20. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 891 szavazat)
21. NP (0,03 százalék, 788 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 761 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 600 szavazat)

Az országos pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat: 3 091 436.

(MTI)

Hősünket az Index kérdezte élő videójában az Eötvös utcai átjelentkezős szavazókör elöl, ahol elmondása szerint 4 órát állt sorban, és rendkívül jól szórakozott.

„Beszélgettünk, sörözgettünk, pizzázgattunk, megismertem új embereket, tök jó arcok.”

– mondta az ember, aki az utolsó voksot dobhatta az urnába.

Ez azt is jelenti, hogy lezárták az utolsó urnát is, és az eddigi, szivárogtatott eredmények után elkezdenek csorogni a hivatalos eredmények is.

Forrás: Wikipédia

Újabb választási eredményt tudtunk meg egy vesztes képviselőjelölt révén. Ács polgármestere, a korábban a Fidesz színeiben is politizáló Lakatos Béla a Momentum színeiben indult mandátumért, de a Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint csak a harmadik helyen végzett.

Lakatos csalódott posztjában egyben bejelentette a lemondását is. A képviselőjelölt szerint a Jobbik jelöltje, Tóth Endre lett a második, a sokat bírált korábbi oktatási államtitkár Czunyiné Bertalan Judit nyerte a Komárom-Esztergom megyei 3. számú választókörzetet.

(via hvg.hu)

Az Azonnali információi szerint csak kelet-pesti külső kerületekben és a nyolcadikban van esélye a Fidesznek arra, hogy mandátumot szerezzen a jelöltje. Utóbbiban, a portál úgy tudja, szoros versenyben van Józsefváros fideszes polgármestere, Kocsis Máté és a DK jelöltje Ara-Kovács Attila.

Ara-Kovács annak ellenére van versenyben, hogy a választókerületben semmilyen ellenzéki koordinációra nem került sor.

Kovács Zoltán kormányszóvivőt az Index kérdezte arról, mi lesz a kormány első intézkedése. Kovács szerint még meg kell várni a végeredményt, de azért elmondta, mire számíthat az ellenzék, ha a Fidesz-kormány folytathatja.

Az Index újságírója a „migrációt támogató szervezeteket” vegzáló Stop Soros törvénycsomag tervezetről kérdezte a kormányszóvivőt. Kovács szerint azokat a szervezeteket, amelyek nincsenek feljogosítva arra, hogy „a politikai döntéshozatalban matassanak”, be kell zárni. Szerinte azt látjhatjuk, hogy az ilyen szervezetek világszerte sok gondot okoznak.

Kovács azt is elmondta, hogy a kormány mindig a lényeggel foglalkozik.

(Index.hu)

Az Azonnali.hu-nak a képviselőjelölt sajtósa erősítette meg a korábban általunk is megírt értesülést, miszerint a független politikus elbukta a veszprémi 1-es választókörzetet. Kész Zoltán gratulált a nyertes, fideszes Óvádinak.
(via azonnali.hu)

A Londonban szavazó magyar állampolgárok közül az urnák zárásáig 8248-an adták le voksukat. Összesen 9707 magyar állampolgár regisztrálta részvételi szándékát, így a részvételi arány itt körülbelül 85 százalék volt.

Az MTI tudósítása szerint rendben ment a szavazás Londonban – de arról sajnos nem számoltak be, hogy több tucat szavazót kizártak a külképviseletről, mielőtt leadták a voksukat.

(MTI)

A hétórási urnazárás előtt már világossá vált, hogy minden idők legmagasabb részvételével zárul a mai szavazás. Az átjelentkezők még szavaznak, a várakozás az éjszakába nyúlik (a kígyók meg kígyóznak), de közben már elkezdődött azokban a körzetekben a szavazatszámlálás, ahol a voksolás időben zárult. Az első részeredményeket olyan kisebb településeken várhatjuk tehát, ahol a szavazókörök lélekszáma alacsonyabb, és nem voltak átjelentkezések sem, ám ezekre sem számíthatunk a szavazás lezárultáig – ez utolsó információink szerint még egy órát is eltarthat. Az első eredményeket hivatalosan ezután közölheti a valasztas.hu.

És bár az előzetes szavazási preferenciafelmérések alapján a korábban megismert eredmények tehát a fideszes, és a jobbikos körzetek lehetnek, azért a baloldali pártok képviselői és szimpatizánsai a szavazatszámlálás végéig bizakodhatnak: a főváros és a nagyobb városok, nagyobb népességű városi körzetek lesznek a szavazóik főbb bázisai, ahol a szavazatokat később számolják csak össze.

A Jobbik erősödése is árnyalhatja sokban a képet: négy éve egyéni körzetet nem, csak listás helyet szereztek a parlamentben, de ahogy korábban írtuk is, most több olyan helyszín is van, ahol a jobbikosokat hoztak ki közvélemény-kutatások legerősebb jelölteknek.

A Magyar Nemzet belső becslései és információi alapján kétséges a Demokratikus Koalíció parlamenti bejutása. A lap úgy tudja a Fideszben nem kétharmados, de kényelmes többséggel számolna: 110-115 mandátumot várnak.

Budapest VII. kerületében a négy éve is győztes DK-s, Oláh Lajos vezet a kormánypárti Bajkai Istvánnal szemben. Vona Gábor gyöngyösi és Hadházy Ákos szekszárdi győzelme azonban igen kétséges a Nemzet információi szerint.

Nem megerősített információink szerint az MSZP elnöke 10 százalékos fölénnyel vezet az Újbuda egy részét és Budafokot magában foglaló kerületben, Németh Zsolt külügyi államtitkár ellen! Molnár korábban Újbudán volt polgármester.

Forrás: Kész Zoltán/Facebook

A 168 Óra információi szerint Kész Zoltánnak nem sikerült újra független jelöltként megnyernie a Veszprém 1-es számú választókörzetet. A politikus 2015 végén egy időközi parlamenti választáson verte meg a fideszes jelölte, ami akkor azt jelentette, hogy a kormánypárt elveszítette a kétharmados többségét a parlamentben.

A lap szerint a körzetben a fideszes Óvádi Péter nyert.
(via 168 Óra)

Információink szerint óriási fölénnyel vezet az óbudai országgyűlési választókerületben Szabó Tímea, az MSZP-Párbeszéd jelöltje. Az eddig megszámolt 8 szavazókör közül csak egyben van előnyben a fideszes Menczer Erzsébet, de ott is csak hajszállal. A maradék 7-ben órási Szabó fölénye.

Vadai Ágnes a DK eredményváróján azt mondta a Mércének, lehet szándékosság a kormány részéről abban, hogy az átjelentkező szavazók több helyen még mindig kígyózó sorokban állva várják, hogy végre leadhassák voksukat.

A DK alelnöke arra a kérdésre,hogy mit lép a DK elnöksége rossz szereplés esetén, úgy válaszolt: kongresszusi határozatuk van arról, hogy akármi történik ma, az önkormányzati és az EP-választásokig ez az elnökség vezeti a pártot.

Név nélkül nyilatkozó DK-s politikusok a Mércének azt mondták, semmiképpen nem a DK lesz a fő felelős azért, ha a Fidesz marad hatalmon, mert „mi 62 oldalon visszaléptünk”.

A DK eredményvárója. Fotó: Mérce

Az utolsó pillanatban lépett vissza az LMP képviselőjének javára a Tolna megye 1. választókerületében Dr. Harangozó Tamás a MSZP-Párbeszéd politikusa. Azonban a 444.hu olvasója megmutatta, hogy a zuglói választókörzetben még lehetett szavazni a visszalépő jelöltekre is.

Akik átjelentkeztek több esetben is találhattak olyan jelölteket a szavazólapokon, akik valójában már visszaléptek.
(via 444.hu)

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}