Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak semmi pánik: előbb-utóbb lesznek eredmények is. De milyenek?

Ez a cikk több mint 6 éves.

A hétórási urnazárás előtt már világossá vált, hogy minden idők legmagasabb részvételével zárul a mai szavazás. Az átjelentkezők még szavaznak, a várakozás az éjszakába nyúlik (a kígyók meg kígyóznak), de közben már elkezdődött azokban a körzetekben a szavazatszámlálás, ahol a voksolás időben zárult. Az első részeredményeket olyan kisebb településeken várhatjuk tehát, ahol a szavazókörök lélekszáma alacsonyabb, és nem voltak átjelentkezések sem, ám ezekre sem számíthatunk a szavazás lezárultáig – ez utolsó információink szerint még egy órát is eltarthat. Az első eredményeket hivatalosan ezután közölheti a valasztas.hu.

És bár az előzetes szavazási preferenciafelmérések alapján a korábban megismert eredmények tehát a fideszes, és a jobbikos körzetek lehetnek, azért a baloldali pártok képviselői és szimpatizánsai a szavazatszámlálás végéig bizakodhatnak: a főváros és a nagyobb városok, nagyobb népességű városi körzetek lesznek a szavazóik főbb bázisai, ahol a szavazatokat később számolják csak össze.

A Jobbik erősödése is árnyalhatja sokban a képet: négy éve egyéni körzetet nem, csak listás helyet szereztek a parlamentben, de ahogy korábban írtuk is, most több olyan helyszín is van, ahol a jobbikosokat hoztak ki közvélemény-kutatások legerősebb jelölteknek.