Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyot nyert a Fidesz: megvan az újabb kétharmad

Ez a cikk több mint 6 éves.

Este 11 után kezdtek érkezni a hivatalos választási eredmények. A Fidesz nagyot nyert, a listás szavazatok majdnem felét megszerezte. A négy évvel ezelőttihez képest az ellenzék fél tucattal több egyéni körzetet nyert.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Amint írtuk, ez ennyi volt. A közvetítésnek vége. Jó éjszakát kívánunk.

Az Együtt elnöksége közös sajtótájékoztatót tartott, az elnökségi tagok bejelentették lemondásukat. Juhász Péter és Szigetvári Viktor elmondták, a párt sorsáról a hamarosan összeülő kongresszusnak kell döntenie.

Az Együtt egyéni képviselője Szabó Szabolcs egyéni mandátumot szerzett Csepel-Soroksáron, a párt listája azonban az 1%-ot sem tudta elérni a választáson.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei is megtartották sajtótájékoztatójukat.

Szél megköszönte minden választópolgárnak, aki elment szavazni, és kiemelten az LMP – Új Kezdet szavazóknak.

Szerinte az újabb Fidesz-győzelem után az ellenzéki küzdelem új szintjét kell megvalósítani, ennek a munkának pedig ma éjszaka el kell kezdődnie. Szél szerint az LMP programja megoldást hozhatna Magyarországnak, de a vereség tanulsága az, hogy azon a módon változtatni kell, ahogyan az LMP üzenetét és programját eljuttatják a választókhoz.

Kiemelte, hogy minden választópolgárra szükség van, és senki ne adja fel a reményt. Szerinte ez után még keményebben ki kell állni az országért, amit szeretünk. Még több türelemmel kell egymás felé viszonyulnunk, és a szekértáborokat fel kell számolni.

Szél Bernadett után Hadházy Ákos beszélt, aki úgy kezdte,

a nap holnap is felkel, és az élet ettől a vereségtől függetlenül is gyönyőrű.

Arra kérte az ellenzékieket, hogy ne hibáztassák a Fidesz-szavazókat.

Hadházy Ákos szerint a választást nem a Fidesz nyerte meg, hanem az ellenzék vesztette el. Ezért szerinte az ellenzéki vezetőknek vállalni kell a felelősséget, és ő a maga részéről megerősítette, hogy lemond az LMP társelnöki tisztségéről.

A DK elnöke éjfélkor értékelte a választások eredményét, Gyurcsány Ferenc többször is visszatért a sajtótájékoztatóján oda, hogy délután, a szavazás estéjén sokkal bizakodóbb volt.

„Egyetlen kérdés maradt nyitva ezen a választáson, hogy amikor összeszámolják az összes szavazatot és hivatalos lesz az eredmény, lesz-e a Fidesznek kétharmada, vagy sem” – mondta Gyurcsány Ferenc.

„A kétharmados fékevesztett Fidesz, amely úgy érzi, hogy az elmúlt négy év politikája sikert hozott, és visszaállítják a kétharmadot, azt hiszem a határtalan agresszió és az embertelenség idejét hozza el.” – folytatta Gyurcsány. „Nem találjuk az ellenszerét annak a az egyetlenegy ügyre épülő, ellenségképző, iszonyatos médiakampánnyal támogatott politikának, amit a Fidesz az elmúlt években folytatott” – mondta a DK elnöke. Elismerte, hogy hiába tartja ezt hazug politikának, úgy látszik, nem képes a választóknak elmondani, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

Ezután kitért arra, hogy DK első parlamenti választás megmérettetésén bejutott a parlamentbe, és megkétszerezte a képviselőinek a számát. Jelen állás szerint 9 képviselőjük lesz a következő országgyűlésben. A siker persze nem lelkesítette, elmondta, hogy a választás szerinte nem volt sem szabad, sem tisztességes.

„Nem alkuszunk meg a rendszerrel, nem fogunk idomulni annak hazugságaihoz és kegyetlenségéhez” – folytatta Gyurcsány Ferenc. Azt ígérte, hogy a DK ádáz ellenfele lesz a Fidesz politikájának, és úgy fogalmazott, hogy lesz ehhez erejük és kitartásuk.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy nem hagy fel a politizálással, Vona Gábor lemondását nem kommentálta. A koordinációval kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte nem ez a lényeg, ez egy technikai jellegű kérdés. Pár órája sem gondolta, hogy 110-nél több mandátumot szerez a Fidesz. Nem tudta elképzelni, hogy a Fidesz a listás eredményén is tud javítani. A DK elnöke ezt tartja a legfontosabb elemzendő tényezőnek. Újra kifejtette, hogy nem látja, hogy mit tehet az eszköztelen ellenzék a Fidesz, – ahogy Gyurcsány fogalmazott -, 1 bites politikájával.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Szabó Szabolcs (Együtt) 2014 után 2018-ban is legyőzte a rezsiharcost.

 

Olybá tűnik, Fejér megye 1-es körzete az egyetlen, amit a Jobbik egyéniben be tudott húzni.

Pintér Tamás kicsit több, mint 1200 szavazattal verte a Fidesz-KDNP jelöltjét, Dr Galambos Dénest.

Az MSZP-Párbeszéd sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, az MSZP elnöke is bejelentette lemondását. A szocialisták nyárra tisztújító kongresszust hívnak össze.

Az LMP megmaradt társelnökének (Hadházy Ákos lemondott) ugyanis jelenleg éppen 303 szavazattal kevesebbje van, mint a Fidesz-KDNP jelöltjének, Csenger-Zalán Zsoltnak Pest megye 2-es körzetében.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is beszélt a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után. Elmondása szerint abban bizakodtak, hogy a magas részvételi számok a változást akaró politikai erők megerősödését hozzák.

Ez azonban nem valósult meg, de Karácsony szerint a mai nappal sem szakad meg a meggyőződésük, hogy az országnak más irányba kellene mennie. Azon kell dolgozni, hogy ez a baloldali alternatíva, amit képviselnek, ne csak Budapesten legyen népszerű, hanem az ország többsége számára is. Nincs az a pofon, ami után ne tudnánk felállni – mondta Karácsony.

Arra is kitért, hogy a mai választási kudarc azt a választási stratégiát támasztja alá, amit az MSZP-P javasolt: egységesen kell fellépnie a baloldali, demokratikus erőknek.

Beszéde végén Karácsony gratulált a Fidesznek, mert úgy véli, egy normális országban meg kell tenni ezt a gesztust.

Setét Jenő Brada roma polgárjogi aktivista írta meg a lényeget: „Mindannyian vesztettünk! A fideszesek is, csak ők még nem tudnak róla!”

Molnár Gyula, az MSZP elnöke még szoros küzdelemben van Budapest 18-as körzetért, Németh Zsolttal, közel 95 százalékos feldolgozottságnál 656 szavazat kettejük közt a különbség.

Molnár időközben lemondott, úgyhogy már nem ő az MSZP elnöke. De a szavazatok alapján viszont már nagyjából kijelenthetjük, hogy a körzetét elvitte…

Aki csak arra vár, hogy biztos legyen a kétharmad lefeküdhet. A levélszavazatok elenyésző részét számolták meg eddig. A levélszavazatok között eddig 94 százalékkal vezet a Fidesz, ez pedig azt jelenti, a maradék levélszavazatok alapján 2-3 plusz mandátum jöhet még be a kormánypártnak, amivel biztos lesz a kétharmad.

Legalábbis a jelenlegi tudásunk és az NVI adatai szerint

A Fidesz-KDNP 133 mandátumot szerzett, a Jobbik 26-ot, az MSZP-Párbeszéd 20-at, a DK 9-et, az LMP 8-at, az Együtt 1-et, bejutott a független Mellár Tamás (Baranya 1), és egy helyet húzott be pluszban a Fidesznek Ritter Imre a nemzetiségi listán.

A parlament várható összetétele
Szerzett mandátumot: Fidesz: 133 (66,8%), Jobbik: 26 (13,1%), MSZP-P: 20 (10,1%), DK: 9 (4,5%), LMP: 8 (4%), Együtt: 1 (0,5%), Független: 1 (0,5%), MNOÖ: 1 (0,5%)
66,8%
13,1%
10,1%
Nem szerzett mandátumot: Momentum, MKKP

Lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, mandátumát azonban egyelőre nem adja vissza – mondta a politikus az MTI-nek.

Vona Gábor egy perccel az után kezdte el sajtótájékoztatóját, hogy Orbán is elkezdte értékelni a választásokat.

A Jobbik elnöke beszéde elején kijelentette, a választások eldőltek, elismerte, hogy a Fidesz nyert, és a Jobbiknak nem sikerült elérnie, amit akart, vagyis a kormányváltást.

A Jobbik Vona Gábor szerint tiszta kampányt vitt, nem megosztani, széthúzni akarta a magyarokat, hanem összefogni. Szerinte akik a Jobbikra szavaztak, nem ültek fel a hazugságoknak.

Kiemelte, hogy a Jobbik megőrizte szavazatarányát, ami egy ekkora részvétel mellett nagy támogatottság-növekedést jelent, a Jobbik pedig a legnagybb ellenzéki párt. Szerinte egy párt maradt állva a Fidesszel szemben, mégpedig a Jobbik.

Ez után kijelentette, hogy ígéretéhez híven benyújtja lemondását, és a pártnak kell eldöntenie majd, hogy kit szeretne elnökének. Újságírói kérdés után arról is beszélt, hogy a vereségért vállalt felelősség az egész párté, mert a stratégiát, amit ajánlott, a párt egésze elfogadta.

Elmondta még, hogy vannak olyan szakterületek, amelyekben a lehető legnagyobb erőbedobással fognak küzdeni az Országgyűlésben. Az egyik ilyen a kivándorlás megállítása. Ez után is jobb egészségügyért és oktatásért, bérlakás-programért fognak küzdeni, valamint a bérek felzárkózásáért és a korrupció megszüntetéséért.

Orbán Viktor a Bálnában, a Fidesz-KDNP eredményváró helyszínén értékelte a kormánypártok újabb, zsinórban harmadik fölényes győzelmét. A miniszterelnök „Viktor, Viktor!” skandálás közepette lépett pódiumra, hogy megtartsa beszédét.

Budapest, 2018. április 8.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyûlési képviselõ-választás napján, 2018. április 8-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kormányfő úgy fogalmazott, Magyarország ma nagy győzelmet aratott. Majd hozzátette visszafogottnak kell most lenniük, mert most „van mire szerénynek lenni”. Majd köszönetet mondott a hűségért külön azoknak, akik kitartottak, és a Fidesz-KDNP-re szavaztak az elmúlt években, és a külhoniaknak, „akik megvédték az országot”. Köszönetet mondott a külhoniaknak és lengyel barátainknak. Háláját fejezte ki az önkénteseknek, az aktivistáknak és azoknak, akik imádkoztak a Fideszért és érte személyesen.

„Nagy csata van mögöttünk” – utalt a kampányra Orbán Viktor, majd azt mondta, lehetőséget adtunk magunknak, hogy megvédjük megvédhessük magunkat. Beszéde végén utalt arra, hogy a következő Orbán-kormány folytatni fogja a megkezdett politikát: „A mi hazánk még nem tart ott, ahol szeretnénk, de együtt indulunk tovább a megkezdett úton” – szögezte le, végül pedig a  „Soli deo gloria”, azaz az „Egyedül Istené a dicsőség” idézettel lépett az ünneplő fideszesek közé.

 

Az országos listákra leadott szavazatok 88,57 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

1. FIDESZ-KDNP (48,76 százalék, 2 178 848 szavazat)
2. JOBBIK (19,74 százalék, 881 942 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (12,19 százalék, 544 654 szavazat)
4. LMP (6,77 százalék, 302 566 szavazat)
5. DK (5,49 százalék, 245 332 szavazat)
6. MOMENTUM (2,76 százalék, 123 533 szavazat)
7. MKKP (1,67 százalék, 74 720 szavazat)
8. EGYÜTT (0,61 százalék, 27 159 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,29 százalék, 12 993 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 8967 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 7030 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 5965 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,10 százalék, 4667 szavazat)
14. MCP (0,09 százalék, 3842 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,07 százalék, 3251 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 2694 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 2259 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1685 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 1416 szavazat)
20. NP (0,03 százalék, 1242 szavazat)
21. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 1219 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 1099 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 861 szavazat)

(MTI)

Bács-Kiskun megyében mind a hat választókörzetben jobbikos volt az esélyes ellenzéki jelölt szinte az összes közélemény-kutatás és ajánlás szerint (Kecskemét 1-es oevk-ban a Rendszerváltás 2018 az LMP-s Vágó Gábort, Kecskemét 2-ben az MSZP-P jelöltjét, Király Józsefet jelölte esélyesnek).

Ehhez képest mindenhol a Fidesz nyert, a Bács-Kiskun 1-es körzetben például több mint 13 ezer szavazattal előzte a fideszes Dr Salacz László a jobbikos Lejer Zoltánt.

80 százalékos feldolgozottságnál azt már lehet látni, hogy a Fidesz 89, az MSZP-P 5, a DK 2, az LMP egy mandátumot szerzett.

A Jobbik azonban még sehol sem lehet biztos a győzelemben.

80,76 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

1. FIDESZ-KDNP (49,08 százalék, 1 912 626 szavazat)
2. JOBBIK (19,86 százalék, 773 949 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (12,04 százalék, 469 277 szavazat)
4. LMP (6,65 százalék, 259 048 szavazat)
5. DK (5,41 százalék, 210 777 szavazat)
6. MOMENTUM (2,69 százalék, 105 024 szavazat)
7. MKKP (1,65 százalék, 64 259 szavazat)
8. EGYÜTT (0,58 százalék, 22 746 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,29 százalék, 11 390 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 7974 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 6200 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 5238 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,11 százalék, 4154 szavazat)
14. MCP (0,09 százalék, 3450 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,08 százalék, 2929 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 2398 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 2002 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1500 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 1225 szavazat)
20. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 1100 szavazat)
21. NP (0,03 százalék, 1066 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 969 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 764 szavazat)

(MTI)

Budapest 7-es választókörzetében Hiszékeny Dezső (MSZP-P) 24.867 szavazatot szerzett 79 százalékos feldolgozottságnál, míg a második helyen álló Harrach Tamás (Fidesz-KDNP) 12.566 voksot gyűjtött be eddig.

VAS megye 2-es választókörzetében Ágh Péter (Fidesz-KDNP) 89 százalékos feldolgozottságnál 18.399 szavazatot vert rá a jobbikos Rába Kálmánra.

82 százalékos feldolgozottságnál mindössze 76 szavazatnyi a különbség Burány Sándor (MSZP-P) és Dr György István (Fidesz-KDNP) között a Budapest 9-es választókörzetben.

 

Az előzetes adatok alapján a Momentum nem jut be a parlamentbe. Soproni Tamás az RTL Klubnak elmondta, csalódottak és az elkövetkező napokban kiértékelik a kudarc után. Az elnökség le fog mondani, de a párt folytatja a közösségépítést és a mozgalmi politizálást.

Az egésznapi reménykedés után az ellenzéki erők teljes apátiába süllyedtek. Hadházy Ákos korábban azt nyilatkozta, hogy ezt csak az ellenzék ronthatja el, a 444.hu-nak gyakorlatilag elismerte, hogy a Fidesz valószínűleg megnyerte a választás.

„Ha megvan a Fidesz abszolút többsége, lemondok” – nyilatkozta az LMP társelnöke. A politikus szerint vidéken nem lehetett megakadályozni a jelenlegi kormánypárt terjeszkedését. Hadházy eredményei a Tolnai 1. számú választókörzetben jók voltak Szekszárdon, de a környező falvakban a fideszes Horváth István győzelme nagyon sima volt.
(via 444.hu)

Budapest, 2017. november 21.
Hadházy Ákos LMP-s képviselõ felszólal Polt Péter legfõbb ügyész (j) éves meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2017. november 21-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

17 órányi szavazás, kígyózó kígyók és sorok, sok fennakadás, 1 leszakadt ujj és sok betelt urna után végre megjöttek a Nemzeti Választási Iroda első hivatalos részeredményei is.

Lássuk őket!

De előtte lássunk gy szavazót a késői órákból, Újbudáról, ahol a legmagasabb volt a szavazásra átjelentkezők száma. Itt este 7 után is szavazhatott még, aki a sorban állt. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Az országos listákra leadott szavazatok 69,14 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

1. FIDESZ-KDNP (49,51 százalék, 1 530 662 szavazat)
2. JOBBIK (19,99 százalék, 618 048 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (11,85 százalék, 366 329 szavazat)
4. LMP (6,47 százalék, 200 014 szavazat)
5. DK (5,32 százalék, 164 359 szavazat)
6. MOMENTUM (2,61 százalék, 80 598 szavazat)
7. MKKP (1,62 százalék, 49 947 szavazat)
8. EGYÜTT (0,56 százalék, 17 218 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,29 százalék, 9114 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 6316 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 4941 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 4149 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,11 százalék, 3375 szavazat)
14. MCP (0,09 százalék, 2840 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,08 százalék, 2416 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 1945 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 1644 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1195 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 961 szavazat)
20. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 891 szavazat)
21. NP (0,03 százalék, 788 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 761 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 600 szavazat)

Az országos pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat: 3 091 436.

(MTI)

Hősünket az Index kérdezte élő videójában az Eötvös utcai átjelentkezős szavazókör elöl, ahol elmondása szerint 4 órát állt sorban, és rendkívül jól szórakozott.

„Beszélgettünk, sörözgettünk, pizzázgattunk, megismertem új embereket, tök jó arcok.”

– mondta az ember, aki az utolsó voksot dobhatta az urnába.

Ez azt is jelenti, hogy lezárták az utolsó urnát is, és az eddigi, szivárogtatott eredmények után elkezdenek csorogni a hivatalos eredmények is.

Forrás: Wikipédia

Újabb választási eredményt tudtunk meg egy vesztes képviselőjelölt révén. Ács polgármestere, a korábban a Fidesz színeiben is politizáló Lakatos Béla a Momentum színeiben indult mandátumért, de a Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint csak a harmadik helyen végzett.

Lakatos csalódott posztjában egyben bejelentette a lemondását is. A képviselőjelölt szerint a Jobbik jelöltje, Tóth Endre lett a második, a sokat bírált korábbi oktatási államtitkár Czunyiné Bertalan Judit nyerte a Komárom-Esztergom megyei 3. számú választókörzetet.

(via hvg.hu)

Az Azonnali információi szerint csak kelet-pesti külső kerületekben és a nyolcadikban van esélye a Fidesznek arra, hogy mandátumot szerezzen a jelöltje. Utóbbiban, a portál úgy tudja, szoros versenyben van Józsefváros fideszes polgármestere, Kocsis Máté és a DK jelöltje Ara-Kovács Attila.

Ara-Kovács annak ellenére van versenyben, hogy a választókerületben semmilyen ellenzéki koordinációra nem került sor.

Kovács Zoltán kormányszóvivőt az Index kérdezte arról, mi lesz a kormány első intézkedése. Kovács szerint még meg kell várni a végeredményt, de azért elmondta, mire számíthat az ellenzék, ha a Fidesz-kormány folytathatja.

Az Index újságírója a „migrációt támogató szervezeteket” vegzáló Stop Soros törvénycsomag tervezetről kérdezte a kormányszóvivőt. Kovács szerint azokat a szervezeteket, amelyek nincsenek feljogosítva arra, hogy „a politikai döntéshozatalban matassanak”, be kell zárni. Szerinte azt látjhatjuk, hogy az ilyen szervezetek világszerte sok gondot okoznak.

Kovács azt is elmondta, hogy a kormány mindig a lényeggel foglalkozik.

(Index.hu)

Az Azonnali.hu-nak a képviselőjelölt sajtósa erősítette meg a korábban általunk is megírt értesülést, miszerint a független politikus elbukta a veszprémi 1-es választókörzetet. Kész Zoltán gratulált a nyertes, fideszes Óvádinak.
(via azonnali.hu)

A Londonban szavazó magyar állampolgárok közül az urnák zárásáig 8248-an adták le voksukat. Összesen 9707 magyar állampolgár regisztrálta részvételi szándékát, így a részvételi arány itt körülbelül 85 százalék volt.

Az MTI tudósítása szerint rendben ment a szavazás Londonban – de arról sajnos nem számoltak be, hogy több tucat szavazót kizártak a külképviseletről, mielőtt leadták a voksukat.

(MTI)

A hétórási urnazárás előtt már világossá vált, hogy minden idők legmagasabb részvételével zárul a mai szavazás. Az átjelentkezők még szavaznak, a várakozás az éjszakába nyúlik (a kígyók meg kígyóznak), de közben már elkezdődött azokban a körzetekben a szavazatszámlálás, ahol a voksolás időben zárult. Az első részeredményeket olyan kisebb településeken várhatjuk tehát, ahol a szavazókörök lélekszáma alacsonyabb, és nem voltak átjelentkezések sem, ám ezekre sem számíthatunk a szavazás lezárultáig – ez utolsó információink szerint még egy órát is eltarthat. Az első eredményeket hivatalosan ezután közölheti a valasztas.hu.

És bár az előzetes szavazási preferenciafelmérések alapján a korábban megismert eredmények tehát a fideszes, és a jobbikos körzetek lehetnek, azért a baloldali pártok képviselői és szimpatizánsai a szavazatszámlálás végéig bizakodhatnak: a főváros és a nagyobb városok, nagyobb népességű városi körzetek lesznek a szavazóik főbb bázisai, ahol a szavazatokat később számolják csak össze.

A Jobbik erősödése is árnyalhatja sokban a képet: négy éve egyéni körzetet nem, csak listás helyet szereztek a parlamentben, de ahogy korábban írtuk is, most több olyan helyszín is van, ahol a jobbikosokat hoztak ki közvélemény-kutatások legerősebb jelölteknek.

A Magyar Nemzet belső becslései és információi alapján kétséges a Demokratikus Koalíció parlamenti bejutása. A lap úgy tudja a Fideszben nem kétharmados, de kényelmes többséggel számolna: 110-115 mandátumot várnak.

Budapest VII. kerületében a négy éve is győztes DK-s, Oláh Lajos vezet a kormánypárti Bajkai Istvánnal szemben. Vona Gábor gyöngyösi és Hadházy Ákos szekszárdi győzelme azonban igen kétséges a Nemzet információi szerint.

Nem megerősített információink szerint az MSZP elnöke 10 százalékos fölénnyel vezet az Újbuda egy részét és Budafokot magában foglaló kerületben, Németh Zsolt külügyi államtitkár ellen! Molnár korábban Újbudán volt polgármester.

Forrás: Kész Zoltán/Facebook

A 168 Óra információi szerint Kész Zoltánnak nem sikerült újra független jelöltként megnyernie a Veszprém 1-es számú választókörzetet. A politikus 2015 végén egy időközi parlamenti választáson verte meg a fideszes jelölte, ami akkor azt jelentette, hogy a kormánypárt elveszítette a kétharmados többségét a parlamentben.

A lap szerint a körzetben a fideszes Óvádi Péter nyert.
(via 168 Óra)

Információink szerint óriási fölénnyel vezet az óbudai országgyűlési választókerületben Szabó Tímea, az MSZP-Párbeszéd jelöltje. Az eddig megszámolt 8 szavazókör közül csak egyben van előnyben a fideszes Menczer Erzsébet, de ott is csak hajszállal. A maradék 7-ben órási Szabó fölénye.

Vadai Ágnes a DK eredményváróján azt mondta a Mércének, lehet szándékosság a kormány részéről abban, hogy az átjelentkező szavazók több helyen még mindig kígyózó sorokban állva várják, hogy végre leadhassák voksukat.

A DK alelnöke arra a kérdésre,hogy mit lép a DK elnöksége rossz szereplés esetén, úgy válaszolt: kongresszusi határozatuk van arról, hogy akármi történik ma, az önkormányzati és az EP-választásokig ez az elnökség vezeti a pártot.

Név nélkül nyilatkozó DK-s politikusok a Mércének azt mondták, semmiképpen nem a DK lesz a fő felelős azért, ha a Fidesz marad hatalmon, mert „mi 62 oldalon visszaléptünk”.

A DK eredményvárója. Fotó: Mérce

Az utolsó pillanatban lépett vissza az LMP képviselőjének javára a Tolna megye 1. választókerületében Dr. Harangozó Tamás a MSZP-Párbeszéd politikusa. Azonban a 444.hu olvasója megmutatta, hogy a zuglói választókörzetben még lehetett szavazni a visszalépő jelöltekre is.

Akik átjelentkeztek több esetben is találhattak olyan jelölteket a szavazólapokon, akik valójában már visszaléptek.
(via 444.hu)

A Mércének nyilatkozott az LMP elnökségi tagja:

Az NVI nemrégiben jelentette be, hogy amint a Bocskai úton sorban állók ajtón belülre kerülnek, megkezdik a hivatalos eredmények közlését. A Társaság a Szabadságjogokért Facebookon reagált Pálffy Ilona bejelentésére:

Nem tűnik tehát túl értelmes érvnek az NVI részéről, hogy amint elhagyják az utcát, és épületen belülre kerülnek a szavazni vágyók, máris lezártnak tekinthető a szavazás.

Nem meglepő, hogy az ország rosszabb gazdasági teljesítőképességű településein, településrészein a legalacsonyabb a választási hajlandóság, így Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egésze, Békés, vagy Hajdú-Bihar, Heves nagy része, a fővárosban több okból a 8.-9. kerületet magában foglaló 6. oevk is az országos átlag alatt teljesít a szavazáson való részvételben.

Drámaian alacsony a részvétel azokban a szavazókörökben, amelyek egy-egy helyi szegregátum környezetében találhatóak. Heves megyében Tarnabod, Tarnazsadány egészében, de más szegregálódó vagy szegregált településen is 50% alatt maradt a választáson való részvétel. Az Ózd környéki Farkaslyuk két szavazóköre közül az egyikben a részvételi arány alig 28 százalékos volt.

A városokban általában megjelenő magasabb választási kedvhez képest különösen szembeszökő néhány városi szegregátum, így a nyíregyházi Huszár téri körzet 31.3 százalékos, több miskolci, és a Budapest 6. oevk Orczy negyedbeli körzeteinek 50 százalék alatti részvételi adatai. Sárospatak szegregált körzetének szavazókörében a szavazók alig harmada voksolt.  A fővárosban a nyolcadik kerületben három olyan szavazókör is volt, hová a választók kevesebb, mint fele ment el. A nyolcadik kerületen kívül ez ilyen tömegesen nem fordult elő Budapest más kerületeiben.

Ózdon belül is több szavazókör részvételi aránya maradt harminc és negyven százalék közt, de Borsodban több helyen szembeszökő a gettósodó területeken a szavazástól távolmaradás. Ópályin, Bodrogkőújfalun, Cigándon 50 százalék alatt mentek el szavazni, de Sajószentpéter 5. szavazókörében például csak húsz százalékban. Költői kérdés lehet, hogy ezeknek a szavazóköröknek a lakóit vajon ki és hogyan fogja képviselni a jövőben, ha ők már semmit sem vártak a választástól?

 Kiemelt kép forrása: nyiregyhaza.hu

„Továbbra is abban bízunk, hogy ez a választás az Orbánnal szemben álló sokaság győzelmét hozza el” – mondta Gyurcsány Ferenc az eredményvárón tartott sajtótájékoztatóján.

A DK elnöke szerint a Fidesz minden értelemben megérdemli a vereséget, főleg azért mert háborút szított akkor, amikor az emberek békére vágytak.

Azt is elmondta, a szavazóköri delegáltaktól már kapnak információkat az eredményekről, de az NVI hivatalos bejelentései előtt erről nem árulnak el semmit.

Információink szerint, amik előzetes közvélemény-kutatásokból, illetve részeredményekből állnak össze, Csárdi Antal (LMP), Kunhalmi Ágnes (MSZP-Párbeszéd), Szabó Szabolcs (Együtt) is jól áll egyéni körzetében, és Vajda Zoltán (Együtt) körzetében is szoros eredmény várható.

Az MSZP-Párbeszéd eredményváróján Szabó Tímea az eddigi adatok alapján kormányváltást vár, mandátumbecslésbe azonban nem bocsátkozott.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az újbudai átszavazási körzetben még mindig 2500 ember várakozik. Az NVI úgy tervezi, amint minden ember épületen belülre kerül, elkezdik közölni a részleges eredményeket. Ez olyan fél 10 körülre várható.

A Bocskai útról az imént kollégánk is jelentkezett: ahogy látható a felvételen, még mindig nagyon sokan várakoznak arra, hogy voksolhassanak.

Az mno.hu írta meg londoni választópolgárok beszámolója alapján, hogy a brit fővárosban számos sorban álló nem tudta leadni a szavazatát, mert kizárták őket a külképviseletről. A londoni magyar külképviselet kapuját ugyanis úgy zárták be, hogy sok várakozót kizártak a képviseletről.

A Westminster Abbeynél délután legalább fél kilométer hosszan állt a sor, így az utolsó érkezők közt voltak, akik a hosszú, gyakran több mint egy órás várakozás miatt nem szigorú rendben sorakoztak, hanem a kapu környékén, illetve a sor mellett álltak. Őket a külképviselet munkatársai kizárták, az MNO helyi forrása szerint nagyjából 35 emberről lehet szó.

A lap úgy tudja, valaki jegyzőkönyvet is szeretett volna felvetetni, de ezt nem engedték neki, és egy biztonsági őr durváskodott is vele.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium konzuli tájékoztatási és ügyeleti központja az mno.hu kérdésére azt válaszolta, hogy „akik a nagykövetségi szavazásokon sorban állnak, leadhatják szavazatukat”.

(mno.hu)

Az MSZP eredményváróján Molnár Gyula munkatársunknak úgy nyilatkozott,  a magas részvételt a demokrácia érvényesülésének tudja be és bizakodó. A pártelnök az Indexnek azt mondta, mindenképpen 15 feletti mandátumot vár.

Az MSZP eredményvárója. Fotó: Mérce

 

Varga Mihály körzetét elkerülték a kamupártok (az egy darab Rend Pártot leszámítva, de őket nyilvántartásba se vették).

Így az egyik legrövidebb szavazólappal Budapest 4-es választókörzetében találkozhattak a voksolók, pláne, hogy az Együtt jelöltje, Mihalik Zoltán ráadásul vissza is lépett három nappal a választás előtt visszalépett a DK-s Niedermüller Péter javára.

Indult még a körzetben Ungár Péter (LMP), Benedek Márton (Momentum) és Kovács Tamás (Jobbik) mellett a Kétfarkú (Juhász Veronika) és a Munkáspárt (Arató István) jelöltje is, és természetesen maga a nemzetgazdasági Miniszter, Varga Mihály, a Fidesz-KDNP színeiben.

A 18.30-as országos részvételi arányhoz (68,13%) képest ebben a körzetben kiemelkedően magas volt a voksolók száma: 77.89 százaléka ment el a választásra jogosultaknak szavazni.

A közvélemény-kutatások alapján a legesélyesebb ellenzéki jelölt a körzetben a DK-s Niedermüller Péter.

Az országos átlagnál jóval magasabb volt a részvételi arány Budapest 10-es választókörzetében, ahol az utolsó pillanatban dőlt csak el, hogy Ábrahám Júlia, az LMP jelöltje visszalép Szabó Tímea (Párbeszéd) javára. Óbudán korábban az Együtt is visszaléptette jelöltjét, a Jobbik és a Momentum azonban tartotta magát az induláshoz.

Szabó Tímeát egyébként a körzetben minden közvélemény-kutatás a legesélyesebbnek mérte.

Óbudán pedig (ahol 2014-ben is lenyomta az ellenzék a Fideszt) az országos átlaghoz képest kifejezetten magas, 75,78 százalékos volt a részvétel 18.30-kor.

A Nemzeti Választási Iroda közleményben erősítette meg, hogy Újbudán, az átjelentkezők számára létrehozott szavazókörökben tragikus a helyzet, még mindig másfél kilóméteres sor vár arra, hogy szavazhasson.

Az NVI azt is elmondta, amíg minden szavazókörben nem zárul le a szavazás, addig semmilyen eredményt nem fognak közölni. Becslésük szerint az említett újbudai, Bocskai úti szavazókörökben 10 körül fejeződhet be a voksolás.

(Index)

A délutáni állások alapján a taktikaiszavazas.hu 73%-os részvétellel számolt, és ezek szerint csak nagyon szűk parlamenti többséget jósolt Fidesz-KDNP-nek. Tegyük gyorsan hozzá, hogy valószínűleg ennél várhatóan 3 százalékkal kevesebben mentek el végül szavazni.

Ezzel együtt is érdekes megállapításra jutott Sanyó Ádám oldala, hiszen van olyan forgatókönyv, amely szerint a Momentum is átlépi majd az 5%-os küszöböt. Ha ez így van, akkor a Fidesz-KDNP csupán egyetlen parlamenti székkel szerezne többséget. A Momentum nélkül 103 mandátumot becsül a kormányzó pártnak a taktikaiszavazas.hu. Ezek mellett becslésük szerint 650 ezer választó élt az általuk javasolt átszavazásokkal.


(via taktikaiszavazas.hu)

Zala megye 01. számú választókörzete Zalaegerszeg központtal országosan kiemelkedő részvételi arányt hoz: 72.2 százalékban szavaztak 18.30-ig az itt lakó választók. Ezen belül is kiemelkedik a megye legkisebb települése, Felsőszenterzsébet, ahol a 16 választásra jogosult polgár mind elment szavazni fél hétig, ezzel a megyén belül egyedülállóan száz százalékos.

A 18.30-as részvételi statisztikák szerint több helyen 70 százalék felett alakult a részvétel, az országos átlag is 68 százalék feletti. Ez szinte mindenütt magasabb részvételi arány már, mint a négy évvel korábbi választásokon. Az országos részvételhez képest a fővárosi adatok mellett azokban a körzetekben is több helyen magasan alakul a részvételi arány, ahol az ellenzék jelölt esélyes.

Így a veszprémi 1. OEVK-ban 18.30-kor a szavazásra jogosultak 71.99 százaléka már szavazott, ez már most felülmúlja a 2014-es 63.8 százalékos részvételt. Ezt a magas részvételt Kész Zoltán független jelölt magas támogatottsága magyarázhatja, aki a Jobbikos Dr. Varga-Damm Andrea, a Fidesz-KDNP jelölt Ovádi Péter, az MKKP-s Szimmer Ákos, a Momentumos Meződi János, az LMP-s Hites Viktor, és néhány kamupárt jelöltjével szemben indul. A körzetben az egyedüli visszalépő az MCP jelöltje, Orsós Zsuzsanna volt, de az MSZP-Párbeszéd, és az Együtt sem indított jelöltet a független Kész ellen.

Az ugyancsak független, de több párt által támogatott pécsi Mellár Tamás Baranya 1. választókörzetében jelölt. Dr Keresztes László az LMP színeiben, Csizi Péter a Fidesz-KDNP listán, Nagy Richárd az MKKP nevében indulnak ellene, de itt is találni egy Miépes jelöltet, Bauer Jánost is, aki a körzetben induló jobbikos Fogarasi Gábortól hódíthat el pár kósza szavazatot. Az Együtt, és az MSZP-Párbeszéd nem indítottak Mellár ellenében jelöltet. A Baranya 01. OEVK országos átlag feletti, 69.3 százalékos részvételi aránya jó eséllyel köszönhető Mellár indulásának, aki Csizi Péterrel szemben esélyes lehet a körzet meghódítására, akár részben a szintén erősebb jobbikos jelöltnek is köszönhetően.

Hasonlóképpen a Somogy 4. számú választókörzetben is felülmúlták a 18.30-as részeredmények a 4 évvel korábbi teljes részvételi adatokat. Itt a nagyobb érdeklődés szintén a kormányváltóknak kedvezhet, az MSZP-Párbeszéd által indított Magyar György körzete annak ellenére is esélyesnek számít, hogy visszalépések itt sem történtek. Magyar a kormánypárt részéről Witzmann Mihály, rajta kívül egy független, Jámbor Péterrel, valamint a Jobbikos Potocskáné Kőrösi Anitával, az LMP-s Gál Ferenccel, és a Momentumos Nagy Dáviddal is versenyben van.

Somogy megye 3. egyéni választókörzetében egy jobbikos jelölt, Steinmetz Ádám a közvélemény-kutatások szerinti legerősebb ellenzéki jelölt. Az ő javára helyben a Momentumos Fábián László lépett vissza, indult vele szemben az MSZP-Párbeszéd színeiben dr. Mészáros Géza József, a független Tóth Gábor, és az LMP-s Filák Péter is. Steinmetz körzetében a Fidesz Móring József Attila indult. A Marcali környéki OEVK részvételi adatai 18.30-kor már szintén felülmúlták, ráadásul közel tíz százalékkal a 14-es részvételt, igaz, itt az országos átlagtól lemaradva, 65.1 százalékkal

A Jobbik eredményváróján Z .Kárpát Dániel tartott sajtótájékoztatót urnazárás után.


A párt politikusa megköszönte a választósan résztvevő állampolgároknak, hogy a Fidesz-KDNP által keltett gyomorforgató hangulat ellenére ennyien elmentek voksolni, beleértve azokat is, akik nem a Jobbikra szavazta.

A Z. Kárpát szerint Magyarország lakossága ma megmutatta, hogy nem kér a kormány jóvoltából eluralkodó visszataszító hangulatból, és a végeredménytől függetlenül kijelenthető, hogy a magyar társadalom kritikát fogalmazott meg a fennálló rendszerrel szemben.

Saját politikai közösségéhez szólva megköszönte, hogy nem ültek fel a Fidesz primitív provokációinak. Ahogy Z. Kárpát Dániel fogalmazott: a Jobbik képviselői aktivistái a Fideszével szemben méltóságteljesen mozogtak a kampány során.

A Jobbik politikusa kiemelte, hogy ilyen szimpátiaáradatban nem volt részük eddigi politikai pályájuk során, mint a kampány során, akár baloldali vagy kevésbé politizáló emberek is biztosították őket szolidaritásukról.

Z. Kárpát Dániel arról is hosszan beszélt, hogy szerinte a Fidesz tudatosan blokkolta az ellene voksolók szavazatát. „Rekordot döntöttünk a bejelentett választási visszaélések számában” – mondta. Hangsúlyozta, a Jobbik képviselői mindent megtesznek, hogy kivizsgálják ezeket az eseteket, ugyanakkor azt gondolja, hogy a rendszerbe vannak kódolva az ilyen csalások. A Jobbik attól is tart, hogy a következő napokban „tucatjával eshetnek ki a csontvázak” a szekrényből, a választás végeredményét pedig ezek az esetek megkérdőjelezhetik.

 

 

A Momentum eredményváróján Soproni Tamás mondott beszédet, amelyben kifejtette, hogy a Momentum két fontos célja, a külföldön élő magyarok és a fiatalok mozgósítása is sikeres volt ebben a kampányban.

A jelenleg is sorban álló, szavazásra váró fiatalok nagy száma arra utal a párt kampányfőnöke szerint, hogy „sikerült egy új generációt bevonniuk a közéletbe”. Soproni részletesen is felsorolta, mi mindent tettek meg a külföldön élők buzdítása, szavazásuknak megkönnyítése érdekében. És megtapsoltatta a jelenlévőkkel a Momentum jogi csapatát is, akik „több millió forintot vettek ki a Fidesz zsebéből”.

Soproni köszönetét fejezte ki az aktivisták, a szavazat számlálók és maguk a szavazók felé is, és reméli, hogy ezzel a mai nap két célja – az Orbán-kormány leváltása és a Momentum generáció parlamentbe juttatása – is megvalósulhat.

Juhász Péter az ATV-nek azt nyilatkozta, csepeli és XVI. kerületi jelöltjük, Szabó Szabolcs és Vajda Zoltán győzelmével számolnak, és úgy remélik, országos listán is megugorják az öt százalékos bejutási küszöböt.

Az Azonnali szerkesztőségből jelentkeznek a mai nap értékelésével, esélylatolgatásokkal.

Helyszíni tudósítónk szerint az LMP eredményváróján örülnek nagyon a magas részvételnek, úgy remélik 10 százalék körüli eredményt ér el a párt.

Harminchat külképviseleten már be is fejeződött a szavazás, a választópolgárok 88 százaléka szavazott.

A voksolás az időeltolódás miatt szombaton kezdődött az amerikai kontinensen, és közép-európai idő szerint vasárnap délutánra már be is zártak a szavazókörök az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában és Ázsia keleti részében. A harminchat külképviseleten összesen 4972 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, és 4376-an meg is jelentek, hogy szavazzanak. Ez pedig 88 százalékos részvételt jelent.

100 százalékosan teljesítettek a szavazók Ulánbátorban (Mongólia fővárosában 11-ből 11-en szavaztak) és Asztanában (23-ból 23 választópolgár jelent meg a kazah külképviseleten).

A többi külképviseleten is hasonlóan érkeznek be a szavazók, nagy fennakadás nem történt sehol,

A berlini külképviseleten 20 főt visszautasítottak, ők különböző okok miatt nem vehettek részt a választáson, Münchenben körülbelül 40 főt utasítottak vissza, stuttgartban 17-et.

Düsseldorfban a főkonzulátuson 15 óráig nagyjából 1100-an voksoltak, az MTI szerint azért nincsenek pontosabb adatok, mert a délelőtti órákban szinte „megrohamozták” a konzulátust a szavazók.

Gréczy Zsolt a DK nevében értékelte a mai napot. Üdvözölte a magas részvételi számokat, de aggasztónak nevezte a választás folyamán tapasztalt nehézségeket: a választás.hu lefagyását, a hosszú sorokat az átjelentkezős körzetekben és a külképviseleteken.

A Fidesz frakcióvezetője megköszönte a választóknak, hogy ilyen nagy számban részt vettek a választásokon. A választást lebonyolítóknak is megköszönte a munkájukat, és kérte, hogy azoknak is biztosítsák a szavazás lehetőségét, akik még sorban állnak.

Gulyás azt is elmondta, a most megválasztott parlament, a magas részvételi arányok fényében, erősen legitim lesz.

Urnazárás előtt pár perccel jöttek ki az utolsó részvételi statisztikák. Országosan 17 óra és 18.30 közt a részvételi arány 63,21 százalékról  68.13 százalékra nőtt, de ezen belül a fővárosi részvételi adatok kicsit másképp alakulnak. A budai kerületekben csaknem mindenütt alacsonyabb az időarányos részvételi arány a 17 órai részvételi statisztikák szerint, mint ’14-ben.

A szavazóurnák zárulnak, Karácsony Gergely pedig megköszönte a támogatást az őt jelölő pártoknak és az urnákhoz járuló szavazóknak.

Fél órával az urnazárás előtt közölt utoljára adatokat az NVI.

Ez alapján a választópolgárok 68,13 százaléka ment el 18:30-ig szavazni.

A részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 71,94 százalék, ami 147 237 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 63,55 százalék, ebben a megyében 332 743-an voksoltak.

A szavazásra jogosultak 72,75 százaléka adta már le szavazatát a fővárosban.

Az urnazárás 19 órakor lesz esedékes, de mivel (a fővárosban legalábbis biztosan) sok helyen az átszavazás miatt rengetegen állnak még sorban, ők a határidő után is leadhatják még a voksukat.

Újbudán egész nap nagy volt a sor: az országban itt a legmagasabb, 10 764 a szavazásra átjelentkezők száma. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A legtöbb szavazókörben lezárult a szavazás. Kisebb csalások, és súlyosabb visszaélések is előfordultak a nap folyamán, az állami szervek pedig helyenként nagyon dühítő módokon akadályozták az állampolgári jogok gyakorlását.

Felbontott levélszavazatok?

Még pénteken írtuk meg, hogy

a Nemzeti Választási Bizottság olyan, határon túli, és magyar lakcímmel nem rendelkező állampolgárok szavazatait tartalmazó levélszavazatokat tekintett érvényesnek, ahol az ún. külső borítékon a felbontás ellenőrzésére szolgáló biztonsági csík elszíneződött, tehát vélhetően korábban felbontották őket, és akár a szavazólapot is kicserélhették benne.

A Nemzeti Választási Bizottság mai ülésén úgy döntött, hogy azoknál a levélszavazatoknál, ahol a biztonsági csík elszíneződött, érvénytelennek kell nyilvánítani a szavazatokat. A testület annak ellenére döntött így 17-5 arányban, hogy az elnök, Patyi András azt javasolta, tekintsék érvényesnek a gyanús szavazólapokat.

Nem tudhatjuk, hogy szervezett csalásról van-e szó, de az biztos, hogy több sajtóhír szólt arról, a határon túli magyar közösségekben gyanús körülmények között zajlik a levélszavazás. Az Alfahír például arról írt, hogy a Vajdaságban olyan eset is volt, ahol a levélszavazat leadása után felhívták a választópolgárt, hogy miért nem a megfelelő pártra szavazott.

Az eltiltott STOP-plakátok még a netről sem tűntek el

A Diákparlament hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében arra, hogy a Kúria által eltiltott fideszes STOP-plakátok még az internetes felületekről sem tűntek el. A Fidesz úgy reagált a Kúria tiltó határozatára, hogy már nincs idő országszerte leszedni a plakátokat. Még ha ezt az érvelést el is fogadjuk, arra semmiféle mentség nincs, hogy a barna bőrű embereket ábrázoló rasszista plakátok az online médiumokból, napi sajtóból sem tűntek el.

Fideszes trükkök: szavazatvásárlás és lepecsételetlen szavazólap

A Pécsi Stop hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amin roma férfiak arról beszélnek, hogy pénzért szállítják és szavaztatják őket Pécs egyik keleti választókörletében. A hangfelvételen beszélő egyik férfi azt is elmondja, hogy az ikszet a Fideszre kellett húzni.

A Momentum szabálytalanság-bejelentő felületére egy olyan bejelentés is érkezett, hogy Miskolc-Avason ételcsomagokat osztogatnak a szavazóhelyiségek közelében. Ez önmagában még nem szabálytalan, de felveti a választási csalás gyanúját.

Heves megye 2-es választókerületében pedig már a reggeli órákban húzott egy aljast egy fideszes delegált: egy jobbikos pólóban érkező választópolgár szavazólapját nem pecsételte le. A fideszes szavazatszámláló lebukott, és eltávolították a szavazatszámláló bizottságból. A TASZ-hoz számos hasonló bejelentés érkezett a nap folyamán.

A Momentumnál jelentettek be olyan eseteket is, amikor idős állampolgárok kiszolgáltatottságával éltek vissza: egy budapesti idősek otthonában, illetve Albertirsán idős emberek helyett ikszeltek, úgy, hogy meg sem mutatták nekik a szavazólapot.

Későn kiküldött levélszavazatok, lehaló valasztas.hu

A fenti, csalás gyanúját is felvető esetek mellett az állam nagyon sokat bénázik a mai napon.

A külföldön élő, levélben szavazó magyaroknak csak március 21-én kezdte el a Nemzeti Választási Iroda kiküldeni a szavazólapokat, és sokaknak így már nem volt lehetőségük azt a határidőig visszaküldeni. A 444.hu írta meg, hogy egy kanadai házaspárnak már nem volt lehetősége postán feladni a szavazólapját. Az NVI az ilyen esetekre azt ajánlotta, hogy adják le szavazatukat a szavazás napján a külképviseleten, csakhogy ez gyakran nem olyan egyszerű, van, akinek ezért több ezer kilómétert kellene utaznia.

A 444-hez olyan olvasói levél is érkezett, amelynek szerzője azt állítja, egyáltalán nem kapott levelet az NVI-től.

A valasztas.hu sem teljesített jól, pénteken, az átjelentkezések hajrájában például olyannyira nem bírta a terhelést, hogy sok szavazópolgár nem tudott már átjelentkezni.

Hibásan kihúzott és fennmaradt jelöltek

A Baranya megye 2-es választókerületben vélhetően egy félreértés alapján nyolc választónak olyan szavazólapot adtak, amin ki volt húzva a DK-s jelölt neve. A hibát egy szavazópolgár vette észre, korrigálták, noha így nyolc választó esetében nem tudták javítani a hibát.

Olyan hely is volt, ahol a szavazólapon maradtak olyan jelöltek, akik már visszaléptek. A józsefvárosi Palotanegyed egyik választókörében történt, hogy nem húzták ki a szavazólapról V. Naszályi Mártát (MSZP-P) és Fekete-Győr Andrást (Momentum Mozgalom), annak ellenére, hogy ők az utolsó napokban visszaléptek (Fekete-Győr András V. Naszályi javára lépett vissza, utóbbi pedig Csárdi Antal, LMP-s jelölt javára). A bizottság szerint egyedi malőrről van szó.

Az ember, akivel közölték, hogy lengyel

A Momentum felületére is érkezett olyan bejelentés, hogy valakit nemzetiségi szavazólappal leptek meg a szavazókörletben, és nekünk is többen írták, hogy a szavazókörben derült ki, hogy nemzetiségi szavazóként vannak regisztrálva. A Mércének egy olvasónk azt írta, a delegáció egy tagja azt közölte vele, hogy ő lengyel nemzetiségi szavazóként van regisztrálva, holott ő ezt nem kérvényezte, mi több, nem is lengyel.

Ez azért probléma, mert a 2012 decemberében elfogadott választójogi törvény szerint a nemzetiségek tagjai dönthetnek úgy, hogy egy nemzetiségi listára szavaznak, ekkor azonban pártlistára nem voksolhatnak.

Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint a probléma az lehet, hogy a rendszer nem zárja ki, hogy mást regisztráljunk nemzetiségi listára.

(Kiemelt kép: MTI)

Még tegnap is úgy vélte a közvéleménykutató cég, hogy esély lehet a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmére, a legújabb jóslataik alapján azonban a kormányzópárt mégsem nyerhet ilyen arányban. A tegnapi becslésükön módosítva immár csak 43 százalékra saccolják a Fideszre leadott listás szavazatok arányát.

A Medián az elmúlt héten nagyon lázasan próbálta mérni a választók véleményét, de a kezdetben magabiztos fideszes győzelem a választás napjára kissé elolvadt. A hét elején még 142 volt mandátumbecslésük a Fidesznek, de mára ez 124-re olvadt. A közvéleménykutató-cég szerint az LMP és DK is bejut a parlamentbe.

(via 444.hu)

Azt látjuk a számokból, hogy icipicit erősebb a vidék 4 évvel ezelőtthöz képest. Ebből azt a következtetést vonja le most a legtöbb elemző, hogy erősebb lehet a Fidesz mint 4 éve. Akikkel mi beszéltünk azt mondják maximum 2 millió 400 ezer szavazója lehet a Fidesznek. A kérdés pedig az, hogy mekkora Fidesz szavazótábornál milyen eredmény következik.

Bár a taktikai szavazás, a területi eltérések miatt nehéz ezt megbecsülni, de nagyjából azt lehet mondani:

  • Akkor van kétharmada a Fidesznek, ha 2 millió 600 ezer szavazója van
  • 2 millió 400 ezer szavazó környékén szereznek kb 120 mandátumot
  • 2 millió 200 ezer alatt pedig már necces lehet a többségük. Minden mást meglátunk

A budapesti 6. számú OEVK jelöltjeinek listája a fővárosban az egyik leghosszabb. A kamupártok itt olyan számban állítottak sikerrel jelöltet, hogy a választók egy jókora lepedőt kaphattak kézhez szavazólap gyanánt, ráadásul visszalépések sem történtek a körzetben. Az ellenzék részéről három, egyenként viszonylag erős jelöltre voksolhatnak a választók. A több közvélemény-kutatáson legesélyesebbnek kihozott Demokratikus Koalíció színeiben induló Ara-Kovács Attila mellett, akinek nincsen helyi kötődése, a 8. kerületi LMP-s képviselő, Jakabfy Tamás, és a 9. kerületben az Együtt színeiben szintén önkormányzati képviselő, és helyi ügyeknek országos ismertséget hozó Baranyi Krisztina is elindultak.

A taktikai szavazásra buzdító oldalak Ara-Kovács mellett kampányolnak, de mivel az utóbbi két jelölt helyi, kerületi támogatottsága erős, így a DK jelöltje a politikailag egyébként is kevésbé aktívnak számító választókörzetben nehezebben szoríthatná meg a Fidesz színeiben induló Kocsis Mátét. A Jobbik Dúró Dórát, a párt egyik erős emberét indította a körzetben, de ők ebben a választókörzetben kevéssé bizakodhatnak.

A részvételi arány a 17 órai adatok szerint 57.46% volt. Egyes szavazókörökben, a szociálisan legsérülékenyebb környékeken a fővároshoz képesti részvételi arány kiugróan alacsony, több helyen a 40 százalékot sem éri el.

A választáson a szavazásra jogosultak eddig a fővárosban szavaztak a legmagasabb arányban. A részvétel Budapesten több választókerületben 60 százalék feletti a 15 órai részvételi statisztikák szerint, a legtöbb helyen ez a 4 évvel korábbihoz képest növekedést jelent. A legmagasabb részvételi arányt hozó körzetek közt van, ahol ez akár egy erős ellenzéki jelöltnek is köszönhető, de a legtöbb helyen nem magyarázható ezzel a magas szavazási kedv.

15 óráig a szavazásra jogosultak 60.3 százaléka voksolt a második és tizenkettedik kerületet magában foglaló 3. választási körzetben, ahol a Jobbikos Gyöngyösi Márton, a Kétfarkúaktól a pártelnök, Kovács Gergely, a Fidesz színeiben Gulyás Gergely, a Momentumos Kádár Barnabás, a DK-s Bauer Tamás, és az LMP színeiben pedig Hajdu Mária indultak el. Ebben a körzetben a legizgalmasabb kérdés a kétfarkúak szereplése lehet, a sok ellenzéki jelöltnek kevés esélye lehet megszorítania a kormánypárti indulót.

A 4. OEVK-ban, amelyik a második-harmadik kerületet részeit foglalja magában, 60,66 százalék szavazott 15 órakor. Itt csupán az Együttes Mihalik Zoltán lépett vissza, így a jelöltek listája ugyancsak hosszú. Az MKKP-s Juhász Veronika, az LMP színeiben Ungár Péter,  a Momentumos Benedek Márton, a Munkáspártos Arató István, a Jobbikos Kovács Tamás és a DK-s Niedermüller Péter próbálná megszorítani a  Fidesz jelöltjét, Varga Mihályt.

Az ellenzéki szavazók számára izgalmasabb helyszín lehet a 10. oevk, ahol a magasabb részvételi adatokat legalább részben magyarázhatja, hogy itt a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek mért Szabó Tímea (Párbeszéd) javára az LMP-s Dr. Ábrahám Júlia, és az Együttől Pataki Márton is visszaléptek. Vele szemben indul a Jobbikos Zsiga-Kárpát Dániel, a Momentumos Donáth Anna Júlia, és megszámlálhatatlanul sok kamupárt jelöltje is látható a szavazólapokon az OEVK-ban, de itt a verseny a kormánypárti Menczner Erzsébet és Szabó Tímea közt fog eldőlni. Itt a választók 60.69 százaléka adta le szavazatát háromig.

A 14. és 16. kerületben elterülő 13. választási körzetben a jogosultak 61.76 százaléka járt az urnáknál 15 óráig. Itt a Fideszes Szatmáry Kristóffal szemben az Együtt Vajda Zoltánt indította, a DK-s Nemes Gábor, és a Momentumos Hollai Gábor visszalépett a javára. Az OEVK-ban a retró jegyében Miépes és Munkáspártos jelölteket is találunk, Tóthné Farkas Anita és Koch János személyében. Itt is indul a Jobbik, akik sehol sem léptek vissza, a 13. OEVK-ban a jelöltjük Tokody Marcell, az LMP pedig Mizsei Lászlót. A választók dolgát itt is sok nehezíti.

A 10. és 17. kerület részeit magában foglaló 14. OEVK-ban a részvétel 15 óráig 61.13 százalék lett. Itt nem volt ellenzéki visszalépés, így a jelöltek listája ugyancsak hosszú. Tóth Endre a Momentumtól, Dunai Mónika a Fidesz színeiben, Fléger István a Munkáspárttól, Lukoczki Károly az MSZP-párbeszéd listán, és Schmuck Erzsébet az LMP-én indult.

Végül a főváros 18. választókerületében, azaz a főváros 11-22. kerületeiben alakult még 60 százalék felett a részvételi arány 15 órakor: itt a jogosultak 60,46 százaléka szavazott délutánra.  Az Együtt hőse itt a visszalépő Dr. Hajdu Nóra, aki a párt listájának 3. helyén áll. Pályán maradt a körzetben a Kutyapártos Hotz Antal, az MSZP-P listáján Molnár Gyula, az LMP-s Pitz Dániel, a Jobbikos dr. Staudt Gábor. A Momentum itt az egyik legerősebb jelöltjüknek számító Orosz Annát indította, de egymás ellenében kevés eséllyel szoríthatják meg a fideszes Németh Zsoltot.

A választáson a részvételi arány országosan nagyjából mindenütt magasabb a négy évvel korábbihoz képest. Kiemelkedőek azok a körzetek, ahol erős ellenzéki jelöltek indulhattak, és őket támogató visszalépések is történtek.

Így a Budapesti 01-es választókörzetben is magasan alakul a szavazási hajlandóság. A körzetben Csárdi Antal maradt a szavazólapokon közös ellenzéki jelöltként, miután Juhász Péter, Fekete-Győr András, az Együtt és a Momentum listavezetői, majd végül az Mszp-Párbeszéd lista jelöltje, Váradiné Naszályi Márta is visszaléptek a javára. A körzetben a részvételi arány 15 és 17 óra közt nagyon megugrott: a szavazásra jogosultak 68.33 százaléka voksolt délután ötig, a magas részvételt itt egyértelműen az esélyes ellenzéki jelöltre való szavazás lehetősége dobhatja meg.

Vannak olyan szavazókörök a körzetben, ahol a jogosultak háromnegyede voksolt 17 óráig.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Fideszhez köthető aktivistákat értek tetten a nyírbátori 1-es és 2-es szavazókörének közelében. A mozgósítás érdekében készpénzt ajánlottak fel választóknak, a rendőrség állítólag nyomoz az ügyben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú választókörzetében egyébként még átszavazással sem tűnt megszorongathatónak dr. Simon Miklós a Fidesz-KDNP jelenlegi országgyűlési képviselője.
(via Magyar Nemzet)

Ha valaki szeret saccolgatni, akkor mutatunk egy táblázatot:

A Taktikai Szavazás rakta ki még korábban, hogy melyik fideszes, baloldali és jobbikos körzetekben érdemes árgus szemekkel figyelni a mostani részvételt. A táblázatban a 2014-es részvételi adatokat listázták, úgyhogy ha azokat összehasonlítjuk a mostaniakkal, legalább valamilyen elképzelésünk lehet arról, hogy az egyes pártok hogyan mozgósították a híveiket.

Íme tehát a figyelemre érdemes körzetek:

Kép forrása: Taktikai Szavazás/Facebook

És bár idén már nem 17.30-kor, hanem 17 órakor közölt friss adatokat a Nemzeti Választási Iroda, de azért lássuk, mi volt a helyzet:

A fideszes körzetek közül:

  • Bács-Kiskun 2: 63.58 % (2014-ben, 17.30-kor 55,44 %)
  • Baranya 3: 59.62 % (2014-ben, 17.30-kor 57,60 %)
  • Fejér 3: 66.23 % (2014-ben, 17.30-kor 63,49 %)
  • Győr-Moson-Sopron 2: 65.26 % (2014-ben, 17.30-kor 61,96 %)
  • Vas 2: 66.35 % (2014-ben, 17.30-kor 62,39 %)

Jobbikos körzetek:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén 1: 63 % (2014-ben, 17.30-kor 63,01 %)
  • Borsod-Abaúj-Zemplén 6: 60.11 % (2014-ben, 17.30-kor 59,19 %)
  • Heves 2: 65.24 % (2014-ben, 17.30-kor 66,12 %)
  • Jász-Nagykun-Szolnok 4: 58.82 % (2014-ben, 17.30-kor 55,88 %)
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 2: 57.87 % (2014-ben, 17.30-kor 58,59 %)

Balos/LMP-s körzetek:

  • Budapest 4: 71.94 % (2014-ben, 17.30-kor 76,52 %)
  • Budapest 12: 67.11 % (2014-ben, 17.30-kor 65,74 %)
  • Baranya 1: 64.04 % (2014-ben, 17.30-kor 63,43 %)
  • Csongrád 1: 62.63 % (2014-ben, 17.30-kor 60,5 %)
  • Pest 2: 70.78 % (2014-ben, 17.30-kor 71,11 %)

Vagyis a kép elég vegyes: a fideszes körzetekben 2014-ben egy fél órával később is alacsonyabb volt a részvétel, és úgy tűnik, a baloldal és az LMP is több körzetben (bár nem mindenhol) jobban mozgósított, a jobbikos körzetekben viszont ha nem is sokkal, de azért kevesebb szavazót sikerült megmozdítani – igaz, az a fél óra különbség talán pont annyit pluszszavazót jelent nekik, mint amennyivel 2014-ben bírtak.

Hogy ez jelent-e bármit is a végkimenetel szempontjából – azt nem mernénk jelenleg megtippelni.

Az énekesnő Londonban szavazott, így neki is az esőben kellett állnia órákon keresztül.

… ő se aggódjon, mert bár a szavazás elvileg 19 órakor zárul, az NVI tájékoztatása szerint, akik még sorban állnak, ők is leadhatják voksukat.

Az MSZP szervereit terheléses hackertámadás érte,  jelezte a párt közleményében. Arra kérnek mindenkit, hogy ezért a Facebookon szóljon, ha szabálytalanságokat tapasztal. Az elkövető egyelőre ismeretlen, és ellehetetleníti a formáció honlapjának működését, illetve az MSZP belső szavazási eredmények elemzésére hivatott rendszerét is.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök jelöltje a Hír tv-nek azt mondta, hogy nevetséges arra hivatkozni, hogy a rekord részvételi arány miatt adódnak gondok egyes körzetekben.

Karácsony szerint a hatóságoknak 100 százalékos részvételre is készen kellene állni. Úgy véli, hogy a magas részvétel mindenképp jó  hír, és különösen az az ellenzékiek számára, mert nekik lehetnek a bizonytalan táborban nagy tartalékaik.

Zugló polgármestere arról is beszélt, hogy ez a kampány sokkal durvább volt, mint a 4 évvel ezelőtti. Ezért Karácsony a Fideszt okolja, szerinte ugyanis „aljas, primitív” módon kampányoltak, ami megnehezítette azt is, hogy az ország valós problémáiról essen szó.

A Nemzeti Választási Iroda úgy tűnik, hogy nem áll a helyzet magaslatán a mai napon. A Hír Tv-nek nyilatkozó Karácsony Gergely szerint állítólag azt is nyilatkozták már az NVI-ben, hogy nem voltak felkészülve ilyen nagy szavazási kedvre.

Ezt támasztja alá az is, hogy az Index.hu egyik olvasója, akit szombaton engedtek ki egy műtét után a kórházból eddig hiába várta a megigényelt mozgóurnát. Sőt, tájékoztatást sem kapott arról, hogy az igénylését elfogadták-e. Nemrég felhívta a választási irodát, ahol közölték vele, hogy az igénylését elfogadták, de nem tudják megmondani, hogy kígyózó sorokkal küszködő újbudai választókör munkatársai „ráérnek-e” még a szavazás lezárulásáig kimenni hozzá a mozgóurnával.

A Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületét egyébként ma délutánra körbekordonozták.
(via Hír Tv, Index.hu)

Kicsit homályos terepre tévedünk immár: megjöttek a 17 órás adatok, nagyon összehasonlítani viszont nem tudjuk semmivel, ugyanis például a legutóbbi választáson 17.30-kor volt a következő adatközlés időpontja.

Azért lássuk, hogy állunk.

63,21 százalék a választópolgároknak 17 óráig leadta a voksát. Vagyis 4 977 880 ember.

Ha valaki mégis szeretnek számolgatni, akkor íme:

  • 2014-ben 17.30-kor 56,77 százalékos volt a részvételi arány,
  • 2002-ben pedig (ami eddig a legmagasabb részvételt hozta) 65,56 százalék.

A részvételi arány egyébként 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 66,71 százalék, ami 136 535 szavazót jelent.

A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 58,86 százalék, ebben a megyében 250 921-en voksoltak.A fővárosban a szavazók 67,28 százaléka, 916 067 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Kúria április 6-án tiltotta el a kormányt a STOP feliratú gyűlöletplakátok közzétételétől. A kormány képviselői egyrészt nem tudták indokolni, mi is ennek a plakátnak a közfunkciója. Másrészt a plakátkampány a Fidesz választási üzenetét segítette.

Tarnay Kristóf, a Diákparlament kommunikációs főkoordinátora blogbejegyzésben adta közre, hogy jelentette a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a következőket:

„A kormány tudatosan szegi meg a Kúria határozatát (cikk ittteljes szöveg itt), és juttatja aránytalan előnyhöz a Fidesz-KDNP-t, amikor tovább folytatja elektronikus médiumokban a STOP-feliratú, menekülteket minden egyéb szöveg nélkül ábrázoló gyűlöletkampányát. A Kúria jogerős döntésére ugyanis úgy reagáltak – amellett, hogy tettek egy halasztó hatállyal nem bíró Alkotmánybírósági beadványt – hogy már nincs idő országszerte leszedni a plakátokat.

Ezt fogadjuk el (bár biztos lettek volna lelkes állampolgárok, akik szívesen segítenek), ugyanakkor az online médiumokban, rádióban, print lapokban ez az érvelés nem állja meg a helyét. Itt folyik tovább a kampány, noha itt nincs mentség, pillanatok alatt le lehetett volna szedni azokat a netes híroldalakról, az újság esetén pedig a következő számba már nem kellett volna betenni.”

Tarnay bejelentéséhez számos felvételt is csatolt, ahol a médiafelületeken felbukkanó betiltott kampányfotót látjuk.

A Nemzeti Választási Bizottság éppen ülésezik, és itt döntöttek arról, hogy azoknál a levélszavazatoknál, ahol a biztonsági csík elszíneződött érvénytelenek kell nyilvánítani a szavazatokat. Ugyanis az elszíneződés arra utal, hogy valaki felbontotta már a levélszavazatot.

Az NVB 17-5 arányban döntött így pedig a választási bizottság elnöke tervezetében még ennek az ellenkezőjét javasolta.

A tervezet arra is kitért, hogy nem lehet csak az eredeti borítékban visszaküldött szavazatokat érvényesnek tekinteni.

Arról, hogy elszíneződött levélszavazatokat érvényesnek nyilvánítottak mi írtunk először.

A 15 órás adatok szerint sokan ebéd utánra tartogatták a szavazatukat, továbbra is minden körzetben magasabb a részvétel a 4 évvel ezelőttihez képest.

Figyelembe véve a munkanélküliségi rátát megyénként (2017. IV. negyedévi adatok szerint) azt látjuk, hogy a részvételi arány a magas munkanélküliséggel rendelkező megyékben – például Baranya, Nógrád, Somogy – jellemzően átlag alatti. Ide tartoznak az ország egyik legszegényebb régióját képező Észak-Alföld megyéi is.

Ez rámutat arra, hogy az alacsony jövedelmű, munkanélküli és igen korlátozott életesélyekkel rendelkező honfitársaink demokratikus jogaik gyakorlásában is igencsak korlátozottak.

A 2014-es részvételi arányokhoz képest a nyugati megyékben Zala 1-es körzetében (Zalaegerszeg), Vas megye 2-es, fideszes körzetében (Sárvár),Tolna 3-as körzetében (Paks), Komárom-Esztergom 1-es körzetében (Tatabánya), Győr-Moson-Sopron 2-es, fideszes körzetében (Győr), Fejér 2-es körzetében (Székesfehérvár) és Baranya 4-es körzetében (Szigetvár) a legnagyobb a részvétel növekedése 2014-hez képest, Pest megyében pedig továbbra is fej-fej mellett halad az 5-ös (Dunakeszi) és a 11-es (Dabas) körzet.

Somogyban a 2-es körzet (Barcs) vette át a vezetést, Veszprémben pedig az 1-es körzet (Veszprém) pörgött fel, ahol a legesélyesebb ellenzéki jelölt a független Kész Zoltán.

Nyugaton Pest megye 2-es körzetében (Budakeszi) a legnagyobb a részvétel 59,92%-kal, a legkevesebben pedig Somogy megye 2-es körzetében (Barcs) szavaztak 15 óráig – annak ellenére, hogy itt a legnagyobb a részvétel növekedése a megyében 2014-hez képest.

Budapesten a 13-as körzetben, tehát a 16. kerületben szavaztak a legtöbben, 61,76%-os részvétellel.

A keleti megyékben is magasabb a részvétel a 2014-es választáshoz képest, de még így is elmarad a nyugati megyékhez mérve. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es körzetében (Nyíregyháza), Nógrád 2-es körzetében (Balassagyarmat), Jász-Nagykun jobbikos 4-es  (Törökszentmiklós) és 2-es (Jászberény) körzetében, Heves 3-as körzetében (Hatvan), Hajdú-Bihar 5-ös körzetében (Hajdúszoboszló), Csongrád 4-es körzetében (Hódmezővásárhely), Borsod-Abaúj-Zemplén 7-es körzetében (Mezőkövesd), Békés 1-es körzetében (Békéscsaba) és Bács-Kiskun 4-es körzetében (Kiskunfélegyháza) a legmagasabb a részvétel növekedése a 4 évvel korábbi választáshoz képest.

A keleti megyékben a legnagyobb részvételt Csongrád 4-es körzetében, Hódmezővásáhelyen mérték 56,24%-kal, a második helyen következik Békés 1-es körzete, Békéscsaba 56,17%-kal, a harmadik befutó pedig Heves 1-es körzete, Eger 55,86%-os részvétellel.

A 444.hu több olvasója is arról számolt be, hogy az M3-as és az M7-es autópályákon konvojszerűen rendőrségi furgonok haladnak a főváros felé. A rendőrség egyelőre a lap türelmét kérte, és nem válaszolt a csapatmozgásokkal kapcsolatos kérdésekre.

„Tök ijesztő amúgy” – írta a portál olvasója.
(via 444.hu)

Kezdjük a Kétfarkú Kutya Párt szombathelyi jelöltjével, Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Líviával, aki az alábbi talányos kiegészítővel szavazott:

Akadtak csoportos jelmezes szavazók is:

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Többen pedig népviseleti öltözékkel tisztelték meg a választás ünnepét. A csíkszeredai magyar főkonzulátuson készült az alábbi kép, amelyen a gyimesi csángó öltözéket csodálhatjuk meg.

Fotó: Veres Nándor / MTI

Ferences szerzetesek is éltek szavazati jogukkal, persze nem jelmezben, hanem a mai nap is praktikus köznapi öltözékükben:

Fotó: MTI/MOHAI BALÁZS

 

Délután a Kossuth téren tartott rövid sajtótájékoztatót Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje és Csárdi Antal, a párt Budapest belvárosi jelöltje. A Kossuth téren Szél véletlenül összefutott Vona Gábor Jobbik-elnökkel is, akivel kölcsönösen sok sikert kívántak egymással. Szél elmondta, fontosnak tartják, hogy meghonosítsák a gyűlölködéstől mentes politikai kultúrát, egy erős LMP ennek is garanciája lesz.

Pénzért szavaztattak a Fideszre helyi romákat Pécs egyik keleti szavazókörébe – írja a PécsiStop egy birtokába jutott hangfelvételre hivatkozva. A hangfelvételen arról beszélnek szavazópolgárok, hogy a nagybátyjuk amolyan „fuvaros”, és pénzt kapott azért, hogy elvigye őket szavazni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú szavazókörzetében a Fidesz-KDNP szavazatokat próbált volna megvásárolni – állította a körzet baloldali jelöltje, Gúr Nándor a Hír tv riporterének:

A képviselő szerint rendőrségi feljelentés is született az ügyben, amelyről ő csak közvetetten, de több forrásból értesült.

A körzetben a jobbikos Egyed Zsolt és a kormánypárti jelölt, Demeter Zoltán az esélyesek, a taktikaiszavazas.hu szerint, Gúr, az MSZP egyik jelenlegi alelnöke lenne a harmadik.

A politikai elemző a 15 órás részvételi adatokat értékelte Facebook-oldalán. Rámutatott a mostani 53,64 százalékos részvétel a 2002-es választások második fordulójának rekordszámait is veri egy hajszállal. Akkor végül 73,5 százalék lett a végső részvételi arány.

Szijjártó Péter nem okozott igazán nagy meglepetést két, Fideszre leadott szavazó lapjával:

Viszont Nagy Alekosz hiába ígérte meg korábban, hogy hasonlóképpen tesz, egyéniben mégis az MSZP-Párbeszéd jelöltjét választotta.

Méghozzá Érden, ahol a baloldal Csőzik Lászlót indítja. Legalábbis mi így értelmezzük a ValóVilág egykori szereplőjének alábbi bejegyzését a „taktikaiszavazásról”.

A Pest megyei 1-es választókörzetben nem történt visszalépés, papírforma szerint Aradszki András az esélyes, a Fidesz-KDNP színeiben.

Megjöttek a 15 órás adatok: továbbra is rekordmagas a részvétel a választáson: 53,64 százalék.

Ez érzékelhetően több, mint a 2002-es választáson, ami eddig a csúcstartó volt – akkor csupán a választópolgárok 51,8 százaléka szavazott le délután 3 óráig. Négy évvel ezelőtt 48,9 százalék voksolt.

Budapesten 57,71 százalék ment el eddig szavazni.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye: 51,65 százalék
  • Bács-Kiskun megye: 51,36 százalék
  • Békés megye: 53,04 százalék
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 49,78 százalék
  • Csongrád megye: 53,64 százalék
  • Fejér megye: 54,45 százalék
    Győr-Moson-Sopron megye: 53,81 százalék
  • Hajdú-Bihar megye: 50,05 százalék
  • Heves megye: 54,3 százalék
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye: 51,54 százalék
  • Komárom-Esztergom megye: 54,06 százalék
  • Nógrád megye: 51,43 százalék
  • Pest megye: 55,81 százalék
  • Somogy megye: 52,21 százalék
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 49,47 százalék
  • Tolna megye: 51,23 százalék
  • Vas megye: 54,58 százalék
  • Veszprém megye: 54,6 százalék
  • Zala megye: 54,01 százalék

Fotó: MTI/Komka Péter

 

Olvasónk Barcelonából küldött helyzetjelentést. A fotó még délben készült, elég sokan várakoznak a voksolásra. Ő „csupán” 80 kilométert utazott, hogy leadhassa szavazatát, de a sorban olyan emberrel is találkozott, aki Mallorcáról repült át választójogát gyakorolni.

A három legszegényebb magyar régióban (GDP/fő) – Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl – a részvételi arány idén is jóval alacsonyabb, mint az ország tehetősebb részeiben. A legalacsonyabb részvétel a legszegényebb, Észak-magyarországi régióban tapasztalható, itt 13.00-ig az összes szavazópolgár 39,86 százaléka jelent meg, míg a legtehetősebb régióban, Közép-Magyarországon a részvétel a 45 százalékot is meghaladja.

A 13 órás adatok szerint a nyugati megyék közül Pest megye vezeti 44,83 százalékkal a részvételi arányt, 43,64 százalékkal következik Fejér megye, a dobogó harmadik fokán pedig Komárom-Esztergom áll 42,86 százalékkal.

Pest megyében a 11-es (Dabas) és az 5-ös (Dunkaeszi) körzetben a legaktívabbak a szavazók 2014-hez képest, mindkét körzetben több mint 9 százalékkal magasabb a részvétel. A nyugati vidéki megyében Zala 1-es körzetében (Zalaegerszeg), Veszprém 2-es (Balatonfüred) körzetében, Vas 2-es körzetében (Sárvár), Tolna 3-as körzetében (Paks), Somogy 3-as körzetében (Marcali), Komárom-Esztergom 1-es körzetében (Tatabánya), Győr-Moson-Sopron 2-es körzetében (Győr), Fejér 2-es körzetében (Székesfehérvár) és Baranya 4-es körzetében (Szigetvár) a legnagyobb a részvételi arány növekedése a 4 évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Délután kettőig több, mint 100 szabálytalanságot jelentettek a szavazópolgárok a Momentum csalásbejelentő űrlapjára.

Több különböző szabálytalanságról is érkezett bejelentés. Egyebek mellett:

  • Cegléden egy házaspár két egyéni jelölt-szavazólapot kaptak a szavazáshoz, de listás lapot nem
  • Előfordult olyan eset is, hogy nemzetiségi szavazólapot osztottak olyan számára, aki nem regisztrált nemzetiségi szavazóként
  • Egy budapesti idősek otthonában volt példa arra is, hogy teljesen demens ellátott helyett mások ikszeltek a szavazólapon
  • Albertirsán szintén idős szavazók helyett ikszeltek, majd anélkül, hogy megmutatták volna nekik a szavazólapot, bedobták azt az urnába
  • Miskolc-Avason ételcsomagokat osztogatnak a szavazóhelyiségek közelében. Ami önmagában nem szabálytalan, de felveti a választási csalás gyanúját.

A legtöbb bejelentés (14 darab) arról érkezett, hogy nem érkezett meg külföldre a szavazólap időben, míg 8 ember jelezte, hogy nem volt lepecsételve a szavazólapja.

A Momentum továbbra is várja a bejelentéseket ezen a linken.

A Momentum jogászai a szavazás lezárultával elkezdik az ügyek kivizsgálását.

(Momentum sajtóközlemény)

Bár a 13 órás adatokból sem érdemes még túl nagy következtetéseket levonni, néhány érdekességet azért kiemelnénk.

A korábbihoz hasonlóan rettentően aktív továbbra is Csongrád 4-es választókörzete, vagyis Lázár János területe. Itt négy évvel ezelőtt 34.04 százalék ment el 13 óráig szavazni, most viszont 45,97 százalék már voksolt.

Viszont már nem ez a legaktívabb körzet, hanem a budapesti 14-es választókörzet, ahol 49.79 % már szavazott.

Továbbra is átlagon felül szavaznak Óbudán a választópolgárok, ahol Szabó Tímea, a Párbeszéd jelöltje a legesélyesebb ellenzéki, és ahol négy évvel ezelőtt kifejezetten alacsony volt a részvétel. Most 49.23 százalék már voksolt, 2014-ben délután 1 óráig csak 38.87 százalék szavazott.

Ahogy négy éve, úgy idén is Borsod-Abaúj-Zemlén megye 5-ös választókörzetében a legalacsonyabb a részvételi hajlandóság. 2014-ben 27.74 százalék szavazott 13 óráig, most 35.09 százalék voksolt. A körzet főként kistelepülésekből áll.

Még délelőtt nyilatkozott a Népszavának Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató cég vezetője. A részvételi adatok alakulását látva elmondta,

„ha ilyen marad a részvételi dinamika, akkor 70 százalék feletti részvétel várható, sőt akkor is ha valamelyest fékeződik is a részvételi tempó.”

A közvélemény-kutató azt is hozzátette, hogy ha így alakulnak a részvételi adatok, akkor a Fidesz parlamenti többsége is veszélybe kerülhet. Emlékeztetett: 2014-ben nagyjából 62 százalék volt a részvétel, a Fidesz pedig 2,15 millió voksot kapott.

„Ha most valamit nagyon jól csináltak, akkor mondjuk 250 ezer plusz szavazatot zsebelhetnek be, ami 65 százalékos részvételt jelentene. Ha viszont átlépi ezt az arányt a részvétel, akkor az efölötti részben vélhetően sokkal erősebbek az ellenzéki oldal tartalékai (persze az kérdés, hogy ezek mennyire szóródnak szét, illetve mennyire összpontosulnak az egyéni jelölteknél). 72-73 százaléknál már egyértelműen felmerülhet a kérdés, hogy kormányozhat-e tovább a Fidesz” – nyilatkozta Závecz.

Orbán Viktor ma Csepelen is szavazásra buzdított Németh Szilárd oldalán, akivel szemben a visszalépések után Szabó Szabolcs (Együtt)  és a jobbikos Bereczki Miklós maradt, illetve Soltész Szilvia Nikolett, a Kutyapárt jelöltje. Talán nem is kell magyarázni, miért olyan fontos Budapest 17. választókörzete a Fidesznek, talán ennek köszönhető, hogy a Rezsibiztos a „határon túli” csapatok segítségét is igénybe veszi.

Legalábbis erről beszélt a kormányfőnek Borbély Lénárd alábbi videóján. Többek között a nagyszalontai és székelyudvarhelyi segítőkről, akiket be is mutatott az egyébként jó hangulatban viccelődő és mozgósításra buzdító Orbánnak.


A videót kiszúró hvg.hu szerint ezek az emberek esetleg nemcsak a mozgósításban vehetnek részt, hanem akár átjelentkezéssel is „besegíthetnek”. A lap olvasói több ízben jelezték az utóbbi napokban, hogy a helyi közlekedési eszközök tömve vannak hátizsákos-bőröndös, magyarul többnyire nem is beszélő „utazókkal”. (hvg.hu)

Az LMP Bács-Kiskun megyei 1. sz. választókerületének jelöltje Kecskeméten szavazott.

#szavaztam és #élveztem #lehetmas #lehetmasapolitika #kampány2018

Gábor Vágó (@vago.gabor) által megosztott bejegyzés,

Szerzőnk, Petri Gábor nemrégiben szavazott a londoni magyar nagykövetségen. Egy órát kellett sorba állni, amíg leadhatta szavazatát, de azóta még hosszabb is lett a sor.

A szintén Londonban szavazó Scheiring Gábor ezt a videót készítette az elképesztő hosszúságú sorról:

Az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje közösségi oldalán élőben jelentkezett be Bálint György lakásából a házigazda és Hajós András társaságában. Karácsony mindkettejüknek megköszönte a támogatást.

Az ország kertésze beszámolt a nézőknek arról, hogy ő már tiszteletét tette a szavazófülkében, és Karácsony Gergely és pártjai mellé húzta az ikszet, majd hozzátette: „Legyen Karácsony!”

Hajós András is röviden beköszönt: szerinte egy jelenlegi és egy jövőbeni legendával ül egy asztalnál, és arra biztatta a fiatalokat, hogy menjenek el szavazni, és utána este kövessék nyomon a híradásokban, hogy hogyan vettek részt az ország sorsának alakításában. Testházálló hasonlattal élve úgy fogalmazott: ahogy Gyuri bácsi elültet és felnevel egy növényt, a jó politikusok is mi is így ültetik el az ország jövőjét, mi, állampolgárok pedig a szavazatainkkal locsoljuk azt.

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a Baranya megyei 2-es választókerületben tévedés történt. Miután a helyi választási iroda munkatársa a szavazókör megnyitása előtt jelezte a jegyzőkönyv-vezetőnek, hogy a szavazatszámláló bizottságba a DK által delegált tag visszamondta megbízását, ezt a jegyzőkönyv-vezető félreértette, és kihúzta a megfelelő szavazó lapokon a DK jelöltje, Nagy Ferenc nevét.

Nyolc ember kapott ilyen szavazó lapot, mielőtt az utolsó szólt, hogy tudomása szerint a DK jelöltje nem lépett vissza. Ekkor korrigálták a hibát. Ennek a 8 szavazónak nem lehet új lapot adni az érvényben lévő szabályok szerint.

A 13 órás adatok szerint a magyar választópolgárok 42,32 százaléka már leadta a voksát.

2014-ben a választásra jogosultak 34,33 százaléka, 2002-ben 40,19 százalék voksolt már ebben az időszakban. Mindez grafikonon így néz ki:

1994-ből sajnos nincsenek 13 órás adatok, akkor 11 órakor magasabb volt a részvétel, mint most, ugyanabban az időszakban.

Budapest jelenleg már az országos átlag felett  van: 45,52 százalékos a részvételi arány.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye: 40,7 százalék
  • Bács-Kiskun megye: 40,54 százalék
  • Békés megye:43,01 százalék
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 38,94 százalék
  • Csongrád megye: 43,06 százalék
  • Fejér megye: 43,61 százalék
  • Győr-Moson-Sopron megye: 40,95 százalék
  • Hajdú-Bihar megye: 40,06 százalék
  • Heves megye : 43,74 százalék
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye: 41,77 százalék
  • Komárom-Esztergom megye: 42,84 százalék
  • Nógrád megye: 40,71 százalék
  • Pest megye: 45 százalék
  • Somogy megye: 40,74 százalék
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 37,7 százalék
  • Tolna megye: 39,95 százalék
  • Vas megye: 40,62 százalék
  • Veszprém megye: 42,65 százalék
  • Zala megye: 40,75 százalék

 

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor

Például tavalyi londoni terrorcselekményekkel. Hiszen mi is lenne aktuálisabb.

A londoni bejelentkezés után nyilván Berlinbe is átugrottak, hogy a Willkommenskulturt ütögessék kicsit.

Ahogy tegnap írtuk, az utolsó pillanatban lépett vissza a Párbeszéd politikusa javára az LMP-s Ábrahám Júlia Budapest 10. választókerületében, és arra kérte támogatóit, vegyenek részt a választáson, és listán szavazzanak az LMP-re.

A kerület fideszes jelöltje Menczer Erzsébet, a Jobbik részéről Zsiga-Kárpát Dániel indul, a Momentum pedig Donáth Anna Júliát indítja, aki Facebook-oldalán jelezte, istentisztelet után megy szavazni családjával.

Ebben a különösen izgalmas körzetben kiemelkedő a részvétel is, 13 órakor több mint 10 ponttal volt magasabb a 4 évvel ezelőttinél.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Tolna 1. sz. választókerületének legesélyesebb ellenzéki jelöltje Facebookon számolt be arról, hogy már leadta szavazatát.

„A tét hatalmas, nem csoda, hogy ennyien mennek el: aki otthon marad , azt kockáztatja, hogy minden marad a régiben, az ország szervezett kifosztása folytatódik. Mondjuk ezt el mindenkinek!” – írta a politikus.

Hadházy arról is beszámolt, hogy az átjelentkezők számára kiadott lapokon sok helyen nem húzták le a tegnap az LMP-s javára visszalépő szocialista politikus, Harangozó Tamás nevét.

Sokan akarnak szavazni a londoni magyar nagykövetségen is.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje férjével közösen ment el szavazni, voksolás után pedig arról beszélt, hogy kormányváltó hangulatot érez az országban. A magas napközbeni részvételi adatokra reflektálva gratulált a magyar választópolgároknak, és köszönetet mondott nekik. Szerinte akkor lesz Magyarország szabad ország, ha az emberek felismerik magukat azt a jövőformáló erőt, hogy kezükbe tudják venni a saját sorsukat.

Újságírói kérdésre elmondta, ha az eredmények alakulása következtében ő lenne a következő miniszterelnök, a „holnap már ma elkezdődne”, és nekilátna az LMP főbb programpontjainak megvalósításába.

A 11 órás részvételi adatok alapján a Taktikaiszavazás.hu oldal, mely a legesélyesebb ellenzéki jelöltre való szavazásra buzdít, 71,55 és 73,94 százalékos részvételi arányt jósol a nap végére. Ez a szám egyébként megegyezik a Jobbik-közeli Iránytű Intézet tegnapi becsléseivel.

Szerzőnk, Langowski Judith Berlinből jelentkezett, ahol pogácsával várják a magyarokat.

A berlini külképviseleten is rekordszámú állampolgár tervez szavazni, a Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Nagykövetség) aktivistái több városban mozgósítottak az elmúlt hónapokban a részvételre, telekocsikat és szállást is szerveznek a német fővárosba érkezőknek.

Németországban egyébként még Münchenben, Stuttgartban és Düsseldorfban is szavazhatnak a kint dolgozó, tanuló magyarok.

Más hasonló budapesti körzetekben, ahol a vidéki lakcímmel rendelkező átjelentkezők szavazhatnak, is ekkora sorok állnak. A Kertész utcában szavazó kollégánk például ezt a fotót lőtte:

Az MSZP budapesti elnöke is bejelentkezett a XVIII. kerületből szavazás előtt. Kunhalmi arra hívja fel a figyelmet, hogy a mai nap a demokrácia ünnepe, és talán az utolsó lehetőség, hogy kezünkbe vegyük a sorsunkat. Egyben azt is kiemeli: kettős téttel bír a választás, mert ma a magyar választók, nemcsak a saját jövőjükről és jólétükről, hanem az Európai Unió sorsáról is dönthetnek.

A Corvin aluljáróban szeretett volna lencsevégre kapni egy plakáttépő középkorú férfit a 24.hu újságírója. Az illető rátámadt, megpróbálta elvenni a telefonját. Ezután mindketten felszálltak a villamosra, az elkövető pedig átharapta az újságíró kezét úgy, hogy az vérezni kezdett. A férfi azzal is fenyegetőzött, hogy megöli őt.

(24.hu)

29,93 százalék délelőtt 11 órakor a részvételi arány országosan.

2014-ben egyébként 23,23 százalék volt. A legmagasabb eddig a szavazók száma délelőtt 11-kor 2006-ban volt: 27,2 százalék. Az 4 korábbi választással összevetve így néz ki a helyzet:

Budapest csaknem teljesen behozta a lemaradását a 9 órás adatokhoz képest (akkor azért még eléggé elmaradt az országos átlagtól), 29,14 százaléka ment el a fővárosiaknak voksolni.

A legmagasabb a részvétel Békés megyében: 32,56 százalék.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye: 29,97 százalék
  • Bács-Kiskun megye: 30,32 százalék
  • Békés megye: 32,56 százalék
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 27,29 százalék
  • Csongrád megye: 30,98 százalék
  • Fejér megye: 31,69 százalék
  • Győr-Moson-Sopron megye: 29,68 százalék
  • Hajdú-Bihar megye: 29,09 százalék
  • Heves megye: 32,38 százalék
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye: 31,39 százalék
  • Komárom-Esztergom megye: 31,24 százalék
  • Nógrád megye: 28,88 százalék
  • Pest megye: 31,46 százalék
  • Somogy megye: 29,89 százalék
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 26,43 százalék
  • Tolna megye: 30,12 százalék
  • Vas megye: 28,47 százalék
  • Veszprém megye: 31,16 százalék
  • Zala megye: 28,97 százalék

Kép forrása: valasztas.hu

Karácsony Gergely leadja voksát. Fotó: P. H.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Zuglóban adta le voksát, ám előtte végigállt egy hosszú sort is. Karácsony hetven százalék feletti részvételre számít, amiből arra következtet, hogy a kormányváltást akaró szavazók kerülhetnek többségbe.

A DK elnöke családjával szavazott, az eddigi részvételi számokból nem akart semmit jósolni, de attól nem tart, hogy a magas számok ártanának pártjának.

A mostani választás legalább két generációra eldönti Magyarország sorsát. A voksolás tétje, hogy „kivándorlóország leszünk-e vagy sem” – mondta a Jobbik elnöke újságíróknak vasárnap reggel, miután leadta szavazatát Gyöngyösön, a Pátzay János Katolikus Zeneiskolában.


Vona Gábor is leadta szavazatát. MTI Fotó: Komka Péter

A szavazókörbe feleségével érkező Vona Gábor a voksolás után kijelentette: a kormányváltásra szavazott és arra, hogy egy „jobbik Magyarország jöjjön a mai nap után”.
Az első részvételi adatokat magasnak nevezve az ellenzéki politikus úgy vélte, a magas részvétel növeli a kormányváltás esélyét, majd arra kérte a választókat, hogy mindenki adja le voksát.

Újságírói felvetésre reagálva azt mondta: a választások után a Jobbik hajlandó együttműködni az LMP-vel, a Momentummal és az „új pártokkal” a 21. századi Magyarország megteremtéséért. Saját szavazóbázisuk azonban annyira heterogén és néppárti, hogy „erkölcsileg és taktikailag” sem lett volna helyes visszalépésekben gondolkodniuk – fűzte hozzá.

A 9 órás adatokból ugyan messzemenő következtetéseket még mindig nem lehet levonni, de az biztos, hogy 1990 óta ebben az idősávban még egyszer sem szavaztak ilyen sokan.

Az országos átlag 13,17 százalék, de érdemes megnézni az egyes körzeteket is.

Messze az országos átlag felett teljesít például Hódmezővásárhely: Lázár János körzetében (Csongrád 4) a legaktívabbak eddig a szavazók, a választásra jogosultak 17,32 százaléka adta le eddig a voksát.

Lázár János is nagyon aktív szavazó (Kép forrása: Facebook)

A legkevesebben pedig Budapest 6-os körzetében mentek el 9-ig szavazni: 8,13 százalék, igaz, itt végül nem született ellenzéki megállapodás, így állított jelöltet a DK (Ara-Kovács Attila), az Együtt (Baranyi Krisztina), az LMP (Jakabfy Tamás), a Momentum (Cseh Katalin), a Jobbik (Dúró Dóra) is Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) ellen.

Budapesten eddig egyébként nagyjából mindenhol az átlag alatti a részvétel (főként a fideszes körzetekben), de érdekes például Óbuda esete, ahol Szabó Tímea (Párbeszéd) a legesélyesebb ellenzéki jelölt: négy évvel ezelőtt itt volt az egyik legalacsonyabb a részvétel (6,19 százalék), most viszont a negyedik legmagasabb a fővárosban: 12,72 százalék. Négy éve itt a baloldali összefogás jelöltje, Kiss László nyert 38,2 százalékkal, a fideszes Menczer Erzsébet pedig második lett 35,8 százalékos eredménnyel. Idén az LMP az utolsó pillanatban léptette vissza jelöltjét Szabó Tímea javára.

Érdemes még elmondani, hogy bár a Medián számítása szerint a falvakban az eddigiekhez képest kiemelkedően magas részvételre lehet számítani, egyelőre a sok aprófalvas körzetekben (ilyen például Vas3) elmarad az országos átlagtól a voksolók száma.

A képet olvasónk, Kinga küldte. A reggel az MSZP-Párbeszéd a Gellért-hegyi Szabadság-szoborra húzott ki hasonló molinót.

Papp Réka Kinga énekel.

A Nemzeti Sport már korábban is többször elvette a sulykot, ami Orbán Viktor támogatását illeti, most azonban minden eddiginél direktebb üzenettel buzdított egy Facebook-posztban a Fideszre szavazásra.

A posztot már eltávolították, de olvasónk jelzése alapján jó néhány leiratkozót szerzett magának ezzel az akcióval a sportlap.

A Nemzeti Sport minden eddiginél tovább ment a kampányolásban. Forrás: NSO Facebook

Még fél nyolckor járult az urnákhoz, felhajtás és sajtó nélkül.

És persze, hogy egy fideszes delegált volt. Heves megye 2-es választókerületében, Gyöngyös Felsővárosban egy választó jobbikos pólóban ment be a szavazókörben, a fideszes delegált úgy tett, mintha lepecsételné a szavazólapokat, de valójában nem tette meg. A jobbikos delegált azonban észrevette, és azonnal jelezte ezt a bizottságnak. A fideszes szavazatszámlálót eltávolították a szavazatszámláló bizottságból, csak megfigyelőként vehet részt a nap hátralevő részében.

(HellóHevesMegye)

Az LMP szerint sok fontos dologról szavazunk ma, de szavazunk például arról is, hogy akarjuk-e az Orbán-Putyin paktumot folytatni, akarjuk-e tovább azt az atomenergia-beruházást folytatni, az ami csak károkat okozott az országnak.

Ungár rámutatott: közvetlen választókerületi riválisa, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beismerte, hogy ez a hitel nem a legkedvezőbb, ennek ellenére a kormány felvette, ami azt mutatja, hogy valójában nem Magyarország, hanem Oroszország érdekeit képviselik.

A Mérce Új-Delhiben élő barátai is szavaztak az ottani magyar külképviseleten. Elmondásuk szerint minden rendben zajlik, amíg ők a szavazókörben még 5 másik ember voksolt.

Megjöttek a 9 órás részvételi adatok: 13,17 százalék!

Csak viszonyításképp: 2002-ben, amikor összességében rekordmagas volt a részvételi arány, akkor 12 százalék szavazott reggel 9-ig.

2006-ban 11,4 százalék, 2014-ben pedig 9,5 százalék szavazott le eddigre.

Budapesten reggel 9 órára már a jogosultak 11,1 százaléka (151 197 választó) járult az urnákhoz.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye: 13,71 százalék
  • Bács-Kiskun megye: 14,65 százalék
  • Békés megye: 15,34 százalék
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 11,74 százalék
  • Csongrád megye: 14,14 százalék
  • Fejér megye: 14,2 százalék
  • Győr-Moson-Sopron megye: 13,12 százalék
  • Hajdú-Bihar megye: 13,76 százalék
  • Heves megye: 14,85 százalék
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye: 14,92 százalék
  • Komárom-Esztergom megye:  13,95 százalék
  • Nógrád megye: 12,45 százalék
  • Pest megye: 13,53 százalék 
  • Somogy megye: 13,6 százalék
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 12,03 százalék
  • Tolna megye: 14,54 százalék
  • Vas megye: 12,35 százalék
  • Veszprém megye: 14,23 százalék
  • Zala megye: 12,58 százalék  

Kép forrása: valasztas.hu

Az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje szerint van okunk optimistának lenni a reggeli rekordmagas részvételi arányok miatt. Karácsony szerint ez egy embernek mindenképp kritikája lesz: Áder Jánosnak. Szerinte a köztársasági elnök elmulasztotta részvételre buzdítani a választópolgárokat, mert a magas részvétel nem érdeke a Fidesznek.

Karácsony felszólította a választási szerveket, hogy tegyék újra elérhetővé a Választás.hu weboldalt, amely egész reggel akadozott, jelenleg sem működik.

Márki-Zay Péter megosztotta gondoltait a helyszíni riporterekkel, miután leadta szavazatát. Mint mondja, azt szomorúan kijelenthetjük, hogy az ellenzéki pártok között nem sikerült megvalósítani az összefogást. Ugyanakkor úgy gondolja, az ellenzéki szavazok körében ez még mindig sikerülhet, amennyiben mind a 106 választókerületben fegyelmezetten voksolnak az ellenzéki érzelmű szavazók. „Így még mindig bebizonyíthatjuk, hogy nem kívánunk korrupcióban és megfélemlítésben élni” – tette hozzá.

Hódmezővásárhely új polgármestere szerint akár Fidesz-kétharmad lesz, akár a többsége sem lesz meg a kormánypártoknak, a Fidesz és az ellenzéki pártok sem vihetik tovább azt a politikát, amit eddig folytattak. Márki-Zay úgy érzi, egyre többen értik meg a taktikai szavazás üdvözítő voltát.

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje fél 9-kor adta le voksát Budapest 3. sz. választókerületében. A szavazás után elmondta, ma lehetőségünk van visszaszerezni szabadságunkat, és örül annak, hogy már reggel hétkor is rekordmagas részvétel volt. Az is elárulta, kire szavazott: egyéniben a DK-s Bauer Tamásra, listán pedig saját pártjára, az Együttre.

Hódmezővásárhely új polgármestere gyermekei társaságában élt szavazati jogával.

Márki-Zay Péter leadja szavazatát. Forrás: Márki-Zay Péter Facebook

Ezekből az adatokból végső következtetést nem érdemes levonni, így a rekordrészvétel 7 órakor semmit sem jelent. Azt is érdemes tudni, hogy korán a jobbosok szavaznak inkább, például sokan mennek templom előtt szavazni. Ebben nincs is nagy eltérés a 4 évvel ezelőtti számokhoz képest, egyelőre a kistelepülések és inkább a jobbos választókerületek erősek. Kivéve Budapesten, ahol például a jobbosabb 11. kerületben kevesebben szavaztak mint 4 éve.

Az látszik a 7 órás adatok alapján, hogy a Fidesz mozgósítása nagyjából átlagos. Országosan a jobbikos választókerületek kicsivel az átlag felett teljesítenek. A vidéki balosabbak meg kicsit az átlag alatt. Budapesten viszont a szoci választókerületek, Óbuda, a XIII. kerület nagyon erősen hasít.

Budapesten viszont nagy átlagban azt lehet mondani, ahol a DK van, alacsonyabb, ahol az MSZP-nek vagy kisebb pártoknak van jelöltje, erősebb a szavazói kedv reggel 7 órakor.

Olvasónk a sydney-i külképviselet elől küldte ezt a képet, ő már szavazott, az ausztrál kontinensen 4 külképviselet várja a szavazókat magyar idő szerint tegnap este 10 óta. Ausztráliában amúgy összesen 574 magyar állampolgár jogosult a választásra.

Olvasónk Sidneyben szavazott; fotó: olvasónk

Ma reggel hét óra után nem sokkal adta le szavazatát Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az Erzsébet téren.

„Idén igazán nagy jelentősége van annak, hogy minél többen, itthon és külföldön, fiatalok és idősek egyaránt éljenek ezzel a jogukkal. Én a legesélyesebb ellenzéki jelöltre adom le voksomat, listán pedig természetesen a Momentumra. Erre biztatok mindenkit, válasszunk felelősen, válasszuk a jövőnket.” – mondta Fekete-Győr.

(Momentum sajtóközlemény)

 

A választókorú népesség 2,24 százaléka járult az urnákhoz reggel hétig. Ez eddig a legmagasabb részvétel az ország rendszerváltás utáni történetében.

A részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 2,59 százalék, ami 7300 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Győr-Moson-Sopron megyében volt, 1,98 százalék, ebben a megyében 7124-en voksoltak.

A fővárosban a szavazók 1,92 százaléka, 26 200 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 1,87 százalék, a 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 1,61 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 1,64 százalék voksolt 7 óráig.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye: 2,24 százalék – 6810 szavazó
Bács-Kiskun megye: 2,55 százalék – 10 594 szavazó
Békés megye: 2,59 százalék – 7300 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 2,09 százalék – 10 920 szavazó
Csongrád megye: 2,36 százalék – 7800 szavazó
Fejér megye: 2,26 százalék – 7688 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye: 1,98 százalék – 7124 szavazó
Hajdú-Bihar megye: 2,44 százalék  – 10 415 szavazó
Heves megye: 2,45 százalék – 5890 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 2,53 százalék – 7648 szavazó
Komárom-Esztergom megye: 2,27 százalék – 5571 szavazó
Nógrád megye: 2,08 százalék – 3244 szavazó
Pest megye: 2,32 százalék – 23 318 szavazó
Somogy megye: 2,25 százalék – 5605 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 2,18 százalék – 9660 szavazó
Tolna megye: 2,4 százalék  – 4351 szavazó
Vas megye: 2,14 százalék – 4382 szavazó
Veszprém megye: 2,43 százalék – 6863 szavazó
Zala megye: 2,11 százalék  – 4704 szava

(MTI)

Hat órakor nyitottak a szavazókörök, a miniszterelnök fél nyolc körül érkezett meg a zugligeti szavazókörbe. A szavazás után az nyilatkozta, azért szavazott ilyen korán, mert ma estig még kampány van, és a nap folyamán részt akar venni a mozgósításban.

Azt is elmondta, hogy mindkét szavazatát a Fideszre adta. A miniszterelnök ezután maga ült a szimbolikussá vált furgon volánjához.

Tegnapi cikkünkből megtudhatod, hogy a te választókerületed is közöttük van-e.

Balog Lajos (Kethane) közösségfejlesztő egy borsodi kistelepülés telepi roma lakosait kérdezte a választásról. Többen azt mondták, kiadták nekik az utasítást, hogy a Fideszre szavazzanak, különben nem kapnak többet közmunkát. Mások három-ötezer forint közötti összegért adták el a szavazataikat, hogy abból ételt vegyenek a gyerekeiknek. A Ne add el a szavazatod! kampány szervezője elmondja: a romák is akarnának valós képviseletet, de a körülményeik nem engedik meg, hogy legjobb belátásuk szerint szavazzanak.

A Közös Ország Mozgalmat elindító és több kormánykritikus akciót szervező Gulyás már korábban is beszélt arról, hogy szülei nem értenek egyet politikai nézeteivel, ugyanis a Fidesz támogatói. A tegnap este közzétett videóból azonban kiderül, édesanyja évtizedes elköteleződését adja fel, mert teljesen kiábrándult a kormánypártból. És hogy miért? Az kiderül a videóból!

Ebben a percről-percre hírfolyamban találjátok majd meg a nap legfontosabb híreit. A szavazás ideje alatt a részvételi eredményeket és a legfontosabb híreket közöljük, 19 órától élőben kapcsolunk a pártok helyszíneire, aztán pedig belevetjük magunkat a számolási őrületbe! Tartsatok velünk!

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}