Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár körzetében a legaktívabbak a szavazók

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 9 órás adatokból ugyan messzemenő következtetéseket még mindig nem lehet levonni, de az biztos, hogy 1990 óta ebben az idősávban még egyszer sem szavaztak ilyen sokan.

Az országos átlag 13,17 százalék, de érdemes megnézni az egyes körzeteket is.

Messze az országos átlag felett teljesít például Hódmezővásárhely: Lázár János körzetében (Csongrád 4) a legaktívabbak eddig a szavazók, a választásra jogosultak 17,32 százaléka adta le eddig a voksát.

Lázár János is nagyon aktív szavazó (Kép forrása: Facebook)

A legkevesebben pedig Budapest 6-os körzetében mentek el 9-ig szavazni: 8,13 százalék, igaz, itt végül nem született ellenzéki megállapodás, így állított jelöltet a DK (Ara-Kovács Attila), az Együtt (Baranyi Krisztina), az LMP (Jakabfy Tamás), a Momentum (Cseh Katalin), a Jobbik (Dúró Dóra) is Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) ellen.

Budapesten eddig egyébként nagyjából mindenhol az átlag alatti a részvétel (főként a fideszes körzetekben), de érdekes például Óbuda esete, ahol Szabó Tímea (Párbeszéd) a legesélyesebb ellenzéki jelölt: négy évvel ezelőtt itt volt az egyik legalacsonyabb a részvétel (6,19 százalék), most viszont a negyedik legmagasabb a fővárosban: 12,72 százalék. Négy éve itt a baloldali összefogás jelöltje, Kiss László nyert 38,2 százalékkal, a fideszes Menczer Erzsébet pedig második lett 35,8 százalékos eredménnyel. Idén az LMP az utolsó pillanatban léptette vissza jelöltjét Szabó Tímea javára.

Érdemes még elmondani, hogy bár a Medián számítása szerint a falvakban az eddigiekhez képest kiemelkedően magas részvételre lehet számítani, egyelőre a sok aprófalvas körzetekben (ilyen például Vas3) elmarad az országos átlagtól a voksolók száma.