Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csalások és fájdalmas bénázások a demokrácia ünnepén

Ez a cikk több mint 6 éves.

A legtöbb szavazókörben lezárult a szavazás. Kisebb csalások, és súlyosabb visszaélések is előfordultak a nap folyamán, az állami szervek pedig helyenként nagyon dühítő módokon akadályozták az állampolgári jogok gyakorlását.

Felbontott levélszavazatok?

Még pénteken írtuk meg, hogy

a Nemzeti Választási Bizottság olyan, határon túli, és magyar lakcímmel nem rendelkező állampolgárok szavazatait tartalmazó levélszavazatokat tekintett érvényesnek, ahol az ún. külső borítékon a felbontás ellenőrzésére szolgáló biztonsági csík elszíneződött, tehát vélhetően korábban felbontották őket, és akár a szavazólapot is kicserélhették benne.

A Nemzeti Választási Bizottság mai ülésén úgy döntött, hogy azoknál a levélszavazatoknál, ahol a biztonsági csík elszíneződött, érvénytelennek kell nyilvánítani a szavazatokat. A testület annak ellenére döntött így 17-5 arányban, hogy az elnök, Patyi András azt javasolta, tekintsék érvényesnek a gyanús szavazólapokat.

Nem tudhatjuk, hogy szervezett csalásról van-e szó, de az biztos, hogy több sajtóhír szólt arról, a határon túli magyar közösségekben gyanús körülmények között zajlik a levélszavazás. Az Alfahír például arról írt, hogy a Vajdaságban olyan eset is volt, ahol a levélszavazat leadása után felhívták a választópolgárt, hogy miért nem a megfelelő pártra szavazott.

Az eltiltott STOP-plakátok még a netről sem tűntek el

A Diákparlament hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében arra, hogy a Kúria által eltiltott fideszes STOP-plakátok még az internetes felületekről sem tűntek el. A Fidesz úgy reagált a Kúria tiltó határozatára, hogy már nincs idő országszerte leszedni a plakátokat. Még ha ezt az érvelést el is fogadjuk, arra semmiféle mentség nincs, hogy a barna bőrű embereket ábrázoló rasszista plakátok az online médiumokból, napi sajtóból sem tűntek el.

Fideszes trükkök: szavazatvásárlás és lepecsételetlen szavazólap

A Pécsi Stop hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amin roma férfiak arról beszélnek, hogy pénzért szállítják és szavaztatják őket Pécs egyik keleti választókörletében. A hangfelvételen beszélő egyik férfi azt is elmondja, hogy az ikszet a Fideszre kellett húzni.

A Momentum szabálytalanság-bejelentő felületére egy olyan bejelentés is érkezett, hogy Miskolc-Avason ételcsomagokat osztogatnak a szavazóhelyiségek közelében. Ez önmagában még nem szabálytalan, de felveti a választási csalás gyanúját.

Heves megye 2-es választókerületében pedig már a reggeli órákban húzott egy aljast egy fideszes delegált: egy jobbikos pólóban érkező választópolgár szavazólapját nem pecsételte le. A fideszes szavazatszámláló lebukott, és eltávolították a szavazatszámláló bizottságból. A TASZ-hoz számos hasonló bejelentés érkezett a nap folyamán.

A Momentumnál jelentettek be olyan eseteket is, amikor idős állampolgárok kiszolgáltatottságával éltek vissza: egy budapesti idősek otthonában, illetve Albertirsán idős emberek helyett ikszeltek, úgy, hogy meg sem mutatták nekik a szavazólapot.

Későn kiküldött levélszavazatok, lehaló valasztas.hu

A fenti, csalás gyanúját is felvető esetek mellett az állam nagyon sokat bénázik a mai napon.

A külföldön élő, levélben szavazó magyaroknak csak március 21-én kezdte el a Nemzeti Választási Iroda kiküldeni a szavazólapokat, és sokaknak így már nem volt lehetőségük azt a határidőig visszaküldeni. A 444.hu írta meg, hogy egy kanadai házaspárnak már nem volt lehetősége postán feladni a szavazólapját. Az NVI az ilyen esetekre azt ajánlotta, hogy adják le szavazatukat a szavazás napján a külképviseleten, csakhogy ez gyakran nem olyan egyszerű, van, akinek ezért több ezer kilómétert kellene utaznia.

A 444-hez olyan olvasói levél is érkezett, amelynek szerzője azt állítja, egyáltalán nem kapott levelet az NVI-től.

A valasztas.hu sem teljesített jól, pénteken, az átjelentkezések hajrájában például olyannyira nem bírta a terhelést, hogy sok szavazópolgár nem tudott már átjelentkezni.

Hibásan kihúzott és fennmaradt jelöltek

A Baranya megye 2-es választókerületben vélhetően egy félreértés alapján nyolc választónak olyan szavazólapot adtak, amin ki volt húzva a DK-s jelölt neve. A hibát egy szavazópolgár vette észre, korrigálták, noha így nyolc választó esetében nem tudták javítani a hibát.

Olyan hely is volt, ahol a szavazólapon maradtak olyan jelöltek, akik már visszaléptek. A józsefvárosi Palotanegyed egyik választókörében történt, hogy nem húzták ki a szavazólapról V. Naszályi Mártát (MSZP-P) és Fekete-Győr Andrást (Momentum Mozgalom), annak ellenére, hogy ők az utolsó napokban visszaléptek (Fekete-Győr András V. Naszályi javára lépett vissza, utóbbi pedig Csárdi Antal, LMP-s jelölt javára). A bizottság szerint egyedi malőrről van szó.

Az ember, akivel közölték, hogy lengyel

A Momentum felületére is érkezett olyan bejelentés, hogy valakit nemzetiségi szavazólappal leptek meg a szavazókörletben, és nekünk is többen írták, hogy a szavazókörben derült ki, hogy nemzetiségi szavazóként vannak regisztrálva. A Mércének egy olvasónk azt írta, a delegáció egy tagja azt közölte vele, hogy ő lengyel nemzetiségi szavazóként van regisztrálva, holott ő ezt nem kérvényezte, mi több, nem is lengyel.

Ez azért probléma, mert a 2012 decemberében elfogadott választójogi törvény szerint a nemzetiségek tagjai dönthetnek úgy, hogy egy nemzetiségi listára szavaznak, ekkor azonban pártlistára nem voksolhatnak.

Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint a probléma az lehet, hogy a rendszer nem zárja ki, hogy mást regisztráljunk nemzetiségi listára.

(Kiemelt kép: MTI)