Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érvénytelen levélszavazatokat nyilvánított érvényesnek az NVI?

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Mérce birtokába jutott a Nemzeti Választási Iroda munkatársai által aláírt jegyzőkönyv, amely szerint olyan levélszavazatokat is érvényesnek nyilvánítottak, ahol a külső borítékon a felbontás ellenőrzésére szolgáló biztonsági csík elszíneződött, tehát vélhetően korábban felbontották őket. Információink szerint az MSZP megfigyelője kifogással élt az ügyben, mert a felbontott szavazási levélcsomag szerinte érvénytelen .

A kettős állampolgársággal rendelkezők, illetve a magyar lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben is szavazhatnak. A levélben szavazás során a szavazólapot zárt borítékba kell tenni (ez az úgynevezett „belső boríték”, mellé kell tenni a választó azonosítására szolgáló adatlapot, majd az egészet egy „külső” borítékba zárva kell eljuttatni a Nemzeti Választási Irodához.

Itt a munkatársak felbontják a külső borítékot, ellenőrzik, hogy a szavazási csomag a formai követelményeknek megfelel-e, illetve van-e választójoga a polgárnak, majd a szavazatot tartalmazó belső borítékokat összegyűjtik a számláláshoz. A „külső boríték” lezártsága azért fontos, mert ha azt felbontják, a szavazólapot tartalmazó belső boríték kicserélhető, így a választás eredménye meghamisítható.

Nos, a kifogás szerint a külső borítékon található biztonsági csík számos szavazási levélcsomagnál elszíneződött, vagyis azt az NVI általi feldolgozás előtt már kibontották.

A Mércéhez került jegyzőkönyv és panasz alapján tegnap a Nemzeti Választási Iroda munkatársai ezeket a felbontott szavazási levélcsomagokat érvényesnek minősítették, így az azokban található szavazólap is vélhetően érvényes lesz. Az ellenőrzéskor az MSZP megfigyelője volt jelen, ő vetetett fel jegyzőkönyvet az esetről, és kifogással is élt a Nemzeti Választási Iroda felé

Korábban több sajtóhír szólt arról, a határon túli magyar közösségekben gyanús körülmények között zajlik a levélszavazás, az Alfahír állítása szerint a Vajdaságban olyan eset is volt, ahol a levélszavazat leadása után felhívták a levélszavazat leadóját, hogy miért nem a jó pártra szavazott?

Az esetet a Nemzeti Választási Bizottság elviekben ma délután 3-kor tárgyalja, ha a többség hozzájárul a napirend módosításhoz. A panaszos azt kérte a Választási Bizottságtól tiltsa el az NVI-t a további jogsértésektől.