Závecz: 70 százalék fölötti lesz a részvétel, veszélyben a Fidesz többsége

Még délelőtt nyilatkozott a Népszavának Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató cég vezetője. A részvételi adatok alakulását látva elmondta,

„ha ilyen marad a részvételi dinamika, akkor 70 százalék feletti részvétel várható, sőt akkor is ha valamelyest fékeződik is a részvételi tempó.”

A közvélemény-kutató azt is hozzátette, hogy ha így alakulnak a részvételi adatok, akkor a Fidesz parlamenti többsége is veszélybe kerülhet. Emlékeztetett: 2014-ben nagyjából 62 százalék volt a részvétel, a Fidesz pedig 2,15 millió voksot kapott.

„Ha most valamit nagyon jól csináltak, akkor mondjuk 250 ezer plusz szavazatot zsebelhetnek be, ami 65 százalékos részvételt jelentene. Ha viszont átlépi ezt az arányt a részvétel, akkor az efölötti részben vélhetően sokkal erősebbek az ellenzéki oldal tartalékai (persze az kérdés, hogy ezek mennyire szóródnak szét, illetve mennyire összpontosulnak az egyéni jelölteknél). 72-73 százaléknál már egyértelműen felmerülhet a kérdés, hogy kormányozhat-e tovább a Fidesz” – nyilatkozta Závecz.