Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék számára esélyes körzetekben magas volt a részvétel

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 18.30-as részvételi statisztikák szerint több helyen 70 százalék felett alakult a részvétel, az országos átlag is 68 százalék feletti. Ez szinte mindenütt magasabb részvételi arány már, mint a négy évvel korábbi választásokon. Az országos részvételhez képest a fővárosi adatok mellett azokban a körzetekben is több helyen magasan alakul a részvételi arány, ahol az ellenzék jelölt esélyes.

Így a veszprémi 1. OEVK-ban 18.30-kor a szavazásra jogosultak 71.99 százaléka már szavazott, ez már most felülmúlja a 2014-es 63.8 százalékos részvételt. Ezt a magas részvételt Kész Zoltán független jelölt magas támogatottsága magyarázhatja, aki a Jobbikos Dr. Varga-Damm Andrea, a Fidesz-KDNP jelölt Ovádi Péter, az MKKP-s Szimmer Ákos, a Momentumos Meződi János, az LMP-s Hites Viktor, és néhány kamupárt jelöltjével szemben indul. A körzetben az egyedüli visszalépő az MCP jelöltje, Orsós Zsuzsanna volt, de az MSZP-Párbeszéd, és az Együtt sem indított jelöltet a független Kész ellen.

Az ugyancsak független, de több párt által támogatott pécsi Mellár Tamás Baranya 1. választókörzetében jelölt. Dr Keresztes László az LMP színeiben, Csizi Péter a Fidesz-KDNP listán, Nagy Richárd az MKKP nevében indulnak ellene, de itt is találni egy Miépes jelöltet, Bauer Jánost is, aki a körzetben induló jobbikos Fogarasi Gábortól hódíthat el pár kósza szavazatot. Az Együtt, és az MSZP-Párbeszéd nem indítottak Mellár ellenében jelöltet. A Baranya 01. OEVK országos átlag feletti, 69.3 százalékos részvételi aránya jó eséllyel köszönhető Mellár indulásának, aki Csizi Péterrel szemben esélyes lehet a körzet meghódítására, akár részben a szintén erősebb jobbikos jelöltnek is köszönhetően.

Hasonlóképpen a Somogy 4. számú választókörzetben is felülmúlták a 18.30-as részeredmények a 4 évvel korábbi teljes részvételi adatokat. Itt a nagyobb érdeklődés szintén a kormányváltóknak kedvezhet, az MSZP-Párbeszéd által indított Magyar György körzete annak ellenére is esélyesnek számít, hogy visszalépések itt sem történtek. Magyar a kormánypárt részéről Witzmann Mihály, rajta kívül egy független, Jámbor Péterrel, valamint a Jobbikos Potocskáné Kőrösi Anitával, az LMP-s Gál Ferenccel, és a Momentumos Nagy Dáviddal is versenyben van.

Somogy megye 3. egyéni választókörzetében egy jobbikos jelölt, Steinmetz Ádám a közvélemény-kutatások szerinti legerősebb ellenzéki jelölt. Az ő javára helyben a Momentumos Fábián László lépett vissza, indult vele szemben az MSZP-Párbeszéd színeiben dr. Mészáros Géza József, a független Tóth Gábor, és az LMP-s Filák Péter is. Steinmetz körzetében a Fidesz Móring József Attila indult. A Marcali környéki OEVK részvételi adatai 18.30-kor már szintén felülmúlták, ráadásul közel tíz százalékkal a 14-es részvételt, igaz, itt az országos átlagtól lemaradva, 65.1 százalékkal