Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

Szavazatok a szegregátumokban: akiknek nincs kire, nincs miért szavazni

Nem meglepő, hogy az ország rosszabb gazdasági teljesítőképességű településein, településrészein a legalacsonyabb a választási hajlandóság, így Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egésze, Békés, vagy Hajdú-Bihar, Heves nagy része, a fővárosban több okból a 8.-9. kerületet magában foglaló 6. oevk is az országos átlag alatt teljesít a szavazáson való részvételben.

Drámaian alacsony a részvétel azokban a szavazókörökben, amelyek egy-egy helyi szegregátum környezetében találhatóak. Heves megyében Tarnabod, Tarnazsadány egészében, de más szegregálódó vagy szegregált településen is 50% alatt maradt a választáson való részvétel. Az Ózd környéki Farkaslyuk két szavazóköre közül az egyikben a részvételi arány alig 28 százalékos volt.

A városokban általában megjelenő magasabb választási kedvhez képest különösen szembeszökő néhány városi szegregátum, így a nyíregyházi Huszár téri körzet 31.3 százalékos, több miskolci, és a Budapest 6. oevk Orczy negyedbeli körzeteinek 50 százalék alatti részvételi adatai. Sárospatak szegregált körzetének szavazókörében a szavazók alig harmada voksolt.  A fővárosban a nyolcadik kerületben három olyan szavazókör is volt, hová a választók kevesebb, mint fele ment el. A nyolcadik kerületen kívül ez ilyen tömegesen nem fordult elő Budapest más kerületeiben.

Ózdon belül is több szavazókör részvételi aránya maradt harminc és negyven százalék közt, de Borsodban több helyen szembeszökő a gettósodó területeken a szavazástól távolmaradás. Ópályin, Bodrogkőújfalun, Cigándon 50 százalék alatt mentek el szavazni, de Sajószentpéter 5. szavazókörében például csak húsz százalékban. Költői kérdés lehet, hogy ezeknek a szavazóköröknek a lakóit vajon ki és hogyan fogja képviselni a jövőben, ha ők már semmit sem vártak a választástól?

 Kiemelt kép forrása: nyiregyhaza.hu