Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rájuk se hederítettek, utcára vonulnak az MTA-tól elvett kutatóintézetek dolgozói is

Tüntetést szerveznek csütörtök délutánra a tudományos dolgozók, hogy béremelést követeljenek az állami finanszírozású kutatóintézeti hálózat munkatársai számára. Az egykori MTA kutatóhálózat dolgozóit tömörítő Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) – csatlakozva a felsőoktatásban dolgozók megmozdulási láncához – a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábbi ismert nevén Eötvös Loránd Kutatási Hálózat) budapesti Piarista utcai épülete elé vonul demonstrálni április 25-én 15 órakor. 

A TDDSZ a kutatói ágazatot képviselve március végén csatlakozott az állami egyetemi dolgozók, azaz az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatóinak béremelésre vonatkozó követeléseihez. A szakszervezet aláírásgyűjtést indított a HUN-REN kutatóhálózatban dolgozók számára, hogy jelezzék: bérezésük „szinte minden összehasonlításban rendkívül alacsony”, egyúttal annak emelését követeljék. Petíciójukat mintegy 1500 dolgozó írta alá, majd az abban szereplő követeléseket nyílt levél formájában juttatták el Gulyás Balázsnak, a HUN-REN kutatóhálózat elnökének. Az eredetileg március végén megküldött levélben azt kérték az elnöktől, hogy április 3-ig válaszoljon megkeresésükre. Mivel ez nem történt meg, április 8-án személyesen vitték el a levelet a HUN-REN Központba, ahol Tornyos Csaba, HUN-REN Humánpolitikai és Ügyviteli Főosztályának vezetője vette át azokat.

A szakszervezet állítja: a mai napig nem kaptak választ a nyílt levélre. Ezért a csütörtöki tüntetés célja, hogy szakszervezet tárgyalódelegációját fogadják, és érdemi tárgyalások kezdődjenek a tudományos dolgozók bérhelyzetéről. Az eseményen a kutatók személyes történeteket osztanak meg majd arról, hog a jelenlegi bérhelyzet milyen nehézséget jelent számukra a munkájukban és a magánéletükben.

A kutatóintézeti dolgozók egy héttel azt követően vonulnak ki tüntetni, hogy az állami egyetemeken dolgozó kollégáik már második alkalommal ugyancsak igazságosabb bérezést követeltek a Kulturális és Innovációs minisztérium épülete előtt. 

Mint a TDDSZ Facebook-oldalán írja, a kutatóintézeti dolgozók problémái azonosak a felsőoktatásban dolgozó kollégáikéval, „hiszen a mai Magyarországon az állami egyetemeken dolgozók és a kutatóhálózatban dolgozó munkatársak sem tudnak megélni a munkájukért kapott fizetésből.” Ezért korábban ők maguk is arra biztatták tagjaikat, hogy vegyenek részt az ELTE- és BME-munkatársak demonstrációján. Az előzetes várakozások szerint a szolidaritást holnap Gregor Anikó, az ELTE szakszervezeti aktivistája biztosan viszonozni fogja, aki a TDDSZ szerdai bejegyzése szerint velük tart majd a HUN-REN épülete elé. 

A demonstrációról a Mérce élő videó közvetítéssel jelentkezik majd. 

Mint ismert, 2019-ben a munkavállalók, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a nemzetközi tudományos közösség határozott tiltakozása ellenére a kormány parlamenti többsége segítségével elszakította a kutatóhálózatot az Akadémiától.

Címlapkép: Fotó: Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldala