Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már legalább tíz kórházban próbálják elérni a kismamák, hogy apával és dúlával lehessen szülni

Számos kórház után a nyíregyházi szülészeten is petíció indult azért, hogy a szülő nők mellett egyidejűleg lehessen jelen az apa és a dúla is igény esetén. Jelenleg ugyanis kórháza válogatja, hol fogadják el a nők alapvető jogaként a két kísérőt, és hol tiltják, vagy korlátozzák úgy, hogy a kísérők csak felváltva lehetnek jelen, helyenként pedig ehhez is külön kérvényt kell beadni.

A kórházak jelentős része annak ellenére szigorú, hogy egyre láthatóbb a társadalmi igény az apa és a dúla (vagy más kísérő) egyidejű jelenlétére. Sőt, január végén némi önellentmondást követően maga a Belügyminisztérium is elismerte a Másállapotot a szülészetben! mozgalom kérdésére,

hogy törvény nem tiltja több kísérő jelenlétét. Ennek ellenére ez rendszeres hivatkozási alap a szülészeteken.

Bár a Belügyminisztérium is leírta, „az anya által választott kísérő, – vagy kísérők – jelenléte az anya biztonságérzetét fokozza, ezzel a szülés menetét jótékonyan befolyásolja”, valamint, hogy a hazai „családközpontú szülészeti irányelvek” támogatják a dúlák bevonását a vajúdás és szülés alatti ellátásba, ennél határozottabban nem állt bele az ügybe. „Amennyiben nincs jelen másik szülő nő, az intézmények megengedőek lehetnek a kísérők jelenlétének vonatkozásában, vagy felváltva is jelen lehetnek a vajúdás és a szülés alatt”

– fogalmazott a minisztérium, továbbra is nagy mozgásteret hagyva az intézményi szintű szabályozásban.

Mint arról tavaly novemberben beszámoltunk, több kórházban is petíciót indítottak kismamák, miután az Uzsoki kórház szülészetén aláírásgyűjtéssel sikerült elérni az egy kísérős szabály módosítását. Az uzsokis győzelem sok kismamában, családban felébresztette a reményt, így egy hónapon belül petíció indult a debreceni klinikán, Budapesten a SOTE-n, a Jahn Ferenc, a Szent János, az Észak-Pesti és a Szent István Kórházban, valamint a Fejér vármegyei kórházban, idén év elején pedig Pécsett és a budapesti Péterffy kórházban is.

Ahogy a többi kórházban, a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház esetében is egy érintett kismama indította a petíciót, melyben igyekszik meggyőzni a szülészet vezetőjét.

A szülésélmény megismételhetetlen és élethosszig tart, nem csak testi, de komoly lelki folyamat, ami mind pozitív, mind negatív irányban meghatározhatja a nők későbbi egészségét, kapcsolatát a gyermekünkkel vagy a párjukkal, de akár a jövőbeli gyermekvállalási kedvüket is. A szülő nő biztonságérzete a természetes, beavatkozásmentes szüléshez elengedhetetlen: ez az alapja a lehető legkevesebb beavatkozást igénylő, természetes szülésnek. Minden apró stresszfaktor lelassíthatja, megakaszthatja, akár leállíthatja ezt a folyamatot. A rossz tényezők kizökkenthetik az édesanyát, elveszítheti a fókuszt, a belső megélést. Ebben az intim helyzetben igénye lehet olyan személy(ek)re, akik ismerik az ő személyiségét, megéléseit, korábbi tapasztalatait, félelmeit, reményeit. A kórházi személyzet, ha 100 százalékosan, szakmailag kimagaslóan, odaadóan, odafigyelve, alaposan, empatikusan is végzi a munkáját, nem rendelkezik ezekkel a személyes többletinformációkkal a szülő nőről, illetve nem csak egy személy szüléséért felel, tehát legnagyobb igyekezete ellenére sem mindig tudja megteremteni azt a közeget, amelyre éppen annak az adott édesanyának szüksége lehet.

A választott kísérő ráadásul (általában édesapa) ugyanúgy része a szülésnek/születésnek: „apa is születik ekkor”, és nem várható el tőle a teljeskörű testi-lelki támogatás. Ezzel szemben egy dúla már jól ismeri az édesanyát, mire a szülésre kerül a sor. Nem csak az érzelmileg biztonságos közeg megteremtését tudja hatékonyan elérni, de tapasztalt a természetes fájdalomcsillapító technikákban, ezzel segíti a vajúdás megfelelő haladását, és bizonyítottan lerövidíti annak időtartamát és a komplikációk, beavatkozások számát – olvashatjuk a petícióban.

„Természetesen nem minden szülő nőnek van igénye választott kísérőjén felül dúlai támogatásra. Azoknak azonban, akik vágynak erre, viszont az apával is meg szeretnék osztani a szülés/születés élményét, igen komoly biztonságérzetet adhat, és ez hatalmas segítség lehet számukra egy pozitív, jóval kevesebb beavatkozással járó szülésélmény lehetőségének megtapasztalásában”

– írja a nyíregyházi nő.

Kik a dúlák?

A dúla, azaz az „asszonytársi segítő” a szülés során folyamatos, megszakítás nélküli gondoskodást, érzelmi támaszt nyújt; objektív információk nyújtásával segíti az anyát, illetve a párt az informált döntések meghozatalában, de nem dönt helyettük, és nem végez beavatkozást, nem az egészségügyi személyzet része.

Számos nemzetközi kutatás mellett egy 2021-ben készült hazai tanulmány is arról számol be, hogy a dúlák folyamatos támogató jelenlétének pozitív hatása (az úgynevezett „dúla-hatás”) számokban is mérhető, ugyanis nagy részben csökkenti a különféle beavatkozások arányát. A dúla egészen másfajta segítséget és figyelmet képes biztosítani a szülő nő számára, mint az egészségügyi személyzet, vagy az apa, aki része az éppen születő családnak, és nem látogató, mégis inkább így tekintenek rá, holott az anya-baba-apa egység az, melynek zavartalanságát az ellátórendszer támogatni hivatott. A választott kísérő az egész családot kíséri, így sok esetben az apát is támogatja. A biztonságot és támogatást nyújtó kísérők jelenléte a szülészeti erőszaktól korántsem mentes magyarországi ellátásban ráadásul akár nagyobb jelentőséggel is bírhat.

Mint azt a Másállapotot a szülészetben! mozgalom hangsúlyozza, „a dúlai jelenlét támogatásával úgy növelhető az ellátás színvonala, biztonsága és a családok elégedettsége, hogy az a magyar államnak nem kerül semmibe.”

„Megértjük, hogy az egészségügyben dolgozók számára olykor kihívás lehet a dúlai jelenlét, hiszen egy viszonylag új szereplővel kell együttműködniük, másrészt tudjuk, hogy az elmúlt 20 évben számos intézményben volt már jól működő gyakorlat a dúla és az apa együttes jelenléte.

Ha e téren visszalépés történik, az azt üzeni az anyák és családjaik számára, hogy ők nem számítanak, és már a dúlájuk sem lehet mellettük, mint olyan személy, aki végigkíséri őket a várandósságtól a szülésen át a gyermekágyig” – fogalmazott korábban a mozgalom.

Ha Te is fontosnak érzed, hogy ezek a témák nagyobb teret kapjanak a közbeszédben, szállj be a támogatásunkba, akár havi ezer forinttal, hogy folytathassuk!