Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az uzsokis kismamák győzelmén fellelkesedve a debreceni és a dél-pesti kórházban is apás-dúlás szülésért indult petíció

A debreceni klinika és a dél-pesti kórház szülészetén is szeretnék elérni a várandós nők, hogy egy időben lehessen ott a szülésüknél az apa és a dúlájuk is, miután a budapesti Uzsoki kórházban sikerült elérni ezt. Az uzsokis kismamák sikerén felbuzdulva szinte azonnal elindult a debreceni és a dél-pesti apás-dúlás szülések mellett kiálló két újabb petíció is.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, az Uzsokiban – számos másik kórházhoz hasonlóan – egészen eddig csak felváltva lehetett a szülő nővel két kísérő, ezért egy kismama nemrég petíciót indított, hogy változtassanak a nőket hátrányosan érintő protokollon. Vagyis ne kelljen az apa és a dúla között választani, hiszen mindkettő jelenléte nagyon fontos lehet, és más-más módokon képes támogatni a nőket, hozzájárulva a jó szülésélményhez.

Az Uzsokiban szülni készülő kismama, aki az első petíció elindítója, lapunknak elmondta, még nem nyújtották át az aláírásokat a kórháznak, ennek ellenére a híre minden bizonnyal már eljutott az illetékesekhez, ugyanis – mint azt a Mérce kiszúrta -, az intézmény weboldalán már az alábbi információk fogadják a nőket:

„Az utóbbi időben a szüléssel összefüggő kapcsolattartás társadalmi elvárásai megváltoztak”, ezért a vezetőség úgy döntött, hogy engedélyezi a vajúdás és a szülés alatt a szülő nő által megjelölt nagykorú kísérő jelenléte mellett a dúla egyidejű részvételét is.

Lapunknak a petíciót indító kismama is megerősítette: miután először elutasították egyéni kérelmét, végül mégis engedélyezték, hogy két kísérővel szülhessen, valamint egy másik kismamáról is tud, aki már múlt héten így hozhatta világra babáját.

Jelenleg a debreceni klinikán is külön kérvény benyújtásával lehet csak egyszerre két kísérővel szülni, amiről azonban nem feltétlenül tud minden érintett.

„Amíg ez a megoldás nem mindenki számára ismert, addig nem is egységesen hozzáférhető mindenki számára. Ideális esetben lehetne alapvetés az, hogy a szülő pár magával viheti a választott kísérőt (dúlát, nagymamát, perinatális szaktanácsadó, stb), hiszen épp apa is születik, így ő nem kísérő”

– emelte ki a Másállapotot a szülészetben! mozgalom tegnapi Facebook-posztjában a debreceni petíció kapcsán.

„Akadnak olyan anyák, akik nem érzik szükségét egyáltalán egy kísérőnek, mások viszont akár az apa mellett dúlai jelenlétet is szeretnének igénybe venni, ami sajnos jelenleg a Jahn Ferenc Kórházban egyszerre nem megengedett. Szuper, hogy váltva 1-1 kísérő bent lehet, azonban jelentősen pozitív irányba változtatná azt a tényleg élethosszig tartó élményt, ami végig kíséri az életünket, ha igény esetén mindkét kísérő velünk lehetne”

– olvasható a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház vezetőségéhez szóló petícióban.

Az Uzsoki nőbarát lépése egyszerre mutatja meg, mennyire örömteli, amikor egy intézmény képes belátni, hogy vannak szabályok, amelyek szakmailag nem indokoltak, és adott esetben csak több felesleges stresszt okoznak a szülő nőknek, és azt, hogy mennyire szükség lenne a kormányzat által meghatározott egységes szülészeti protokollokra, ezek híján jelenleg ugyanis nagyon változó, kinek, melyik kórházban mennyire pozitív vagy épp traumatikus a szülésélménye.

Kik a dúlák?

A dúla magyarul az „asszonytársi segítő”, aki a szülés során folyamatos, megszakítás nélküli gondoskodást, érzelmi támaszt nyújt; objektív információk nyújtásával segíti az anyát, illetve a párt az informált döntések meghozatalában, de nem dönt helyettük, és nem végez beavatkozást, nem az egészségügyi személyzet része.

„Az a nő, aki képes elengedni magát és csak önmagával foglalkozni, befelé figyelni, sokkal könnyebben tud szülni”
– olvasható a 2021-es Dúlatanulmányban. Ehhez pedig sokszor elkél a segítség. A tanulmányból az is kiderül, a dúlák folyamatos támogató jelenlétének pozitív hatása (az úgynevezett „dúla-hatás”) számokban is mérhető, ugyanis nagy részben csökkenti a különféle beavatkozások arányát.
A biztonságot és támogatást nyújtó kísérők jelenléte a magyar szülészeti ellátásban akár nagyobb jelentőséggel is bírhat annak ellenére, hogy a kormány (jelenleg is érvényes, 2019-es nyilatkozata szerint) szerint elegendő csak egy kísérő, mert „a hazai fejlett egészségügyi ellátásban csak egy igen szűk, körülírható társadalmi réteg igényli”.
A valóság – többek közt a Másállapotot a szülészetben! mozgalomhoz folyamaotsan érkező számtalan anyai beszámoló alapján – azonban egyáltalán nem ennyire idilli: a szülészeti erőszak a rendszer része, amely a szükségtelen vagy fájdalmat okozó beavatkozásokon, az embertelen bánásmódon át a szóbeli megalázásig számos formában megmutatkozhat. Jelenleg a szerencsén múlik, hogyan bánnak a szülő nőkkel. Ráadásul a kormány érvelésével szemben a dúlák szükségessége nem egyenesen arányos az egészségügyi rendszer fejlettségével, hiszen egészen másfajta segítői formáról van szó, mint amit akár a legképzettebb egészségügyi személyzet nyújthat.

A szülészeti erőszakról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.