Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum és a DK az EP-választás nagy nyertese

Ez a cikk több mint 4 éves.

Negyedik alkalommal tartanak ma európai parlamenti választásokat Magyarországon, ebből az alkalomból a Mérce oldalán percről-percre közvetítésben követhetik az olvasók a nap történéseit, napközben pedig a részvételi adatok alapján folyamatosan elemzést fogunk adni a várható eredményekről. Tudósítóink ott lesznek a politikusok szavazásnál és az eredményvárókon is.

Ezenkívül este nemcsak szöveges, hanem élő videós műsorral is várunk mindenkit.

A vasárnap nem csupán a magyarországi szavazás napja lesz, hanem a csütörtökön kezdődött EP-választási folyamat negyedik napja is, amikor Magyarország mellett további húsz országban voksolhatnak az állampolgárok, természetesen a külföld történéseiről is beszámolunk tudósításunkban.

Élő videóműsorunkat itt nézhetitek:

Címlapkép: MTI/Mónus Márton
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A helyzet az, hogy a következő napokban-hetekben úgyis mindenki az európai parlamenti választásról, annak várható belpolitikai és uniós hatásairól fog értekezni.

Mi is így teszünk majd, most viszont zárjuk a percről percre tudósításunkat.

Innen is köszönöm az egész napos munkát a kollégáimnak, akik reggeltől rohangáltak sajtótájékoztatókra és eredményvárókra, és hajkurászták a szavazó politikusokat, akik összeraktak egy egész stúdiót, hogy életünkben először saját, élő választási műsort csinálhassunk (itt és itt meg lehet nézni), azoknak, akik külsősként segítették a munkánkat, és azoknak is, akik reggeltől ültek az irodában, és írták a híreket, szakmányban.

És bár közülük néhányan már kidőltek (ami nem csoda), azért készítettünk még egy utána fotót is, így nézünk tehát ki nagyjából 19 órányi munka után:

A Mérce sem pártok, sem oligarchák pénzét nem fogadja el. Mi kizárólag az olvasóink támogatásából működünk, így ha szeretnétek, hogy a következő választást (praktikusan ősszel, az önkormányzatit) is legalább így, de inkább még ennél is jobban tudjuk majd tudósítani, akkor támogassatok minket.

Ezt ezen a linken lehet megtenni, és előre is nagyon köszönjük!

európai unió Az alábbi grafikonon láthatók az egyes tagállamokra vonatkozó részvételi arányok, lehet böngészgetni.

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetőjét, és – immár – európai parlamenti képviselőjét, Dobrev Klárát sikerült meginterjúvolnunk.

„Ekkora eredményre mi sem számítottunk, de azt már éreztük az elmúlt hetekben, ahogy jártuk az országot és hihetetlen mennyiségű emberrel találkoztunk, hogy növekszik azoknak a tábora, akik hallják a szavunkat, akikhez eljut, hogy mit gondolunk Magyarországról és Európáról.”

Miután sem Jávor Benedek (MSZP-Párbeszéd), sem Vágó Gábor (LMP) nem jutott ki az Európai Parlamentbe, ezért arra is kíváncsiak voltunk, a Demokratikus Koalíció viszi-e tovább a zöld ügyeket Brüsszelben. Hogy Dobrev Klára mit válaszolt, az videónkból kiderül:

Úgy tűnik, nem hiába demonstrált Toroczkai László és a Mi Hazánk Mozgalom Törökszentmiklóson kedden.

Ugyan itt is a Fidesz-KDNP nyert, méghozzá 46,81 százalékkal,

a második helyen viszont a Mi Hazánk végzett, 14,96 százalékkal, ami 945 szavazatot jelent.

Ezzel verték az amúgy hatalmas meglepetésre az ellenzék legnagyobb győzteseként 4 mandátumot szerző Demokratikus Koalíciót (14,17 százalék) és a Jobbikot is (10,56 százalék).

A Jobbik egyértelmű vesztese a mai választásnak, hiszen a várakozásoktól jócskán elmaradva mindössze 1 mandátumot sikerült szerezniük, azonban Törökszentmiklóson meglepő a szereplésük – annyiban biztosan, hogy maga a város jobbikos vezetéssel bír.

A Mi Hazánk viszont az országos eredményéhez képest (3,32%) szerepelt kiemelkedően, nyilván nem függetlenül attól, hogy kedden rasszista demonstrációt tartottak Törökszentmiklóson, ahol felszólalt a párt elnöke, Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László is.

A törökszentmiklósi eseményekről itt írtunk korábban.

Toroczkai a Mi Hazánk eredményváróján kijelentette:

A magyar politikatörténetben példátlan sikert aratott a Mi Hazánk Mozgalom azzal, hogy 9 hónappal zászlóbontása után 3,33 százalékos eredményt ért el az európai parlamenti választáson.

athén, görögország Ígéretéhez híven Alekszisz Tsziprasz baloldali miniszterelnök azonnal bejelentette, időközi választás jön hamarosan Görögországban, miután pártja, a 2015-ben nagy többséggel megválasztott Sziriza kikapott a jobboldali Új Demokráciától a mai EP-választáson.

(The Guardian)

Budapest, jobbik eredményváró

A Jobbik részéről Jakab Péter és Gyöngyösi Márton állt ki megmagyarázni pártja eredményét.

Emlékeztetett, a Jobbik legnehezebb időszakán vannak túl, mivel véleménye szerint a Fidesz minden eszközt bevetett a párt ellehetetlenítésére – ugyanakkor már 250 megnyert sajtóperen vannak túl a propagandamédiával szemben.

Mint mondta, az MDF és a Kisgazdapárt ellehetetlenítése mintájára bomlasztani is próbálta a Fidesz a pártot, azonban ezt sikerült túlélniük, sőt, mi több, számban nem fogyatkoznak – miközben véleménye szerint kevesebben szavaztak a Jobbikra, mint ahány jobbikos van.

Reformok várhatóak a pártban –

„a Jobbik a szükséges korrekciókat végrehajtja, és megújulva fog nekimenni az önkormányzati választásoknak”.

A sajtótájékoztatón igen sokat beszélt az elkövetkezendő önkormányzati választásokról, melynek keretében úgy véli, meg fogják fosztani a Fideszt a településvezetői pozíciókról.

Ezután Gyöngyösi következett, aki elmondta ugyanezt, majd szólt néhány mondatot a migrációról, a határzárról valamint a határőrségről, melyek tekintetében együtt kell működni az Európai Unióval.

Beszélt továbbá a bérfelzárkóztatásról, mely úgy gondolja, az országban nem lehetséges, uniós együttműködésre van szükség, ahogy az uniós források ellenőrzéséhez is.

A teljes sajtótájékoztatót az alább lehet megnézni.

Budapesten a XIII. kerület (Angyalföld) hagyományosan a Magyar Szocialista Párt zászlóshajója.

Volt.

Az európai parlamenti választáson ugyanis a következő eredmény született:

  • Fidesz-KDNP: 31,78 százalék
  • Demokratikus Koalíció: 21,39 százalék
  • Momentum: 21,32 százalék
  • MSZP-Párbeszéd: 13,5 százalék

A Momentum 3589 szavazattal kapott többet a szocialistáknál, a Fidesz-KDNP 14.586 szavazattal győzött a kerületben.

Érdemes hozzátenni, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség a XIII. kerületben érte el legjobb eredményét a fővárosban.

Érdekesség még a fővárosból:

Egyetlen kerületben sem kapott 4 százaléknál többet az LMP, és ahol csak néztük, mindenhol előzte a Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

brüsszel A Kantar közvélemény-kutató elkészítette 27 tagállam eredményei alapján az új EP-összetételét (zárójelben a 2014-es eredmények):

  • Európai Néppárt (EPP): 178 mandátum (216)
  • Szocialisták és Demokraták (S&D): 152 (185)
  • Liberálisok (ALDE): 108 (69)
  • Zöldek (Greens/EFA): 67 (52)
  • radikális baloldal (GUE/NGL): 39 (52)
  • konzervatívok (ECR): 61 (77)
  • Szabadság és Direkt Demokrácia (EFDD): 53 (42)
  • Nemzetek és Szabadság Európája (ENF): 55 (36)
  • más: 38

Ez a modell persze a most leköszönő parlament frakcióival számol, de nem tudjuk még, hogy a jelenlegi szélsőjobbos vagy nacionalista csoportok (három is van) hogyan alakulnak át, egyesülnek vagy szűnnek meg.

Majdnem végleges feldolgozottság mellett úgy tűnik, hogy az előzetes felmérésekhez és exit pollokhoz képest igencsak máshogy alakultak a választások Dániában: a jobboldali-liberális Venstre nyeri a választásokat. A párt közel hét százalékot javítva az eredményén 23,5 százalékot ért el, és a korábbinál  kettővel több, 4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A szociáldemokraták 21,5 százalékot értek el, ami 2,4 százalékkal jobb, mint a 2014-es eredményük, de továbbra is csak három mandátumuk lesz. A Ventsre mellett a választás másik nagy nyertese a 13 százalékot és a két mandátumot szerző zöld Szocialista Néppárt (SF), illetve a második EP-mandátumát megszerző szocio-liberális Radikale Venstre, aki a Venstre-hoz hasonlóan az ALDE-ben politizál (egyébként ennek a pártnak a korábbi elnöke az Európai Bizottság versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager).

Válaszd újra a főnököt!- A választást nagy meglepetésre megnyerő Venstre plakátja

A választás legnagyobb vesztesei egyértelműen az EU-szkeptikus pártok voltak. A radikális baloldali Folkebevægelsen mod EU ( Emberek mozgalma az EU ellen) elvesztette az egyetlen EP-mandátumát , a GUE/NGL frakcióban mostantól a szintúgy radikálisan baloldali, de mérsékeltebb Enhedslisten-nek (Vörös-Zöld szövetség) lesz képviselője.

Ennél sokkal megdöbbentőbb a szélsőjobboldalai, bevándorlásellenes Dán Néppárt (DF) hatalmas választási kudarca. Az öt éve még 26 százalék fölötti eredménnyel az első helyen végző DF közel 16 százalékot veszített a támogatottságából, a 4 EP-képviselőjéből elvesztett hármat és még az egyébként kispártnak számító SF is megelőzte őt. A Dán Néppárt rossz eredménye többek között annak tudható be, hogy a Mette Frederiksen vezette Szociáldemokraták erősen jobbratolódtak a bevándorlás kérdésében, ezzel pedig sok szavazót tudtak elvinni a migrációt ellenző kampányukkal négy éve az országgyűlési választásokon a második helyet elérő szélsőjobbtól.

Az EP-választások eredménye jelentősen átrajzolja az erőviszonyokat a 10 nap múlva esedékes parlamenti választások előtt. A legtöbben már előre leírták a szélsőjobb támogatásával kormányzó Lars Løkke Rasmussen Venstre-jét és mindenki nagyarányú baloldali eleőretörést jósolt. A DF meggyengülése miatt még mindig a baloldalnak van jobb esélye kormányt alakítani, ám a bevándorlást szigorítani kívánó Mette Frederiksen szociáldemokrata miniszterelnök-jelöltnek valószínűleg sok tekintetben át kell gondolnia a stratégiáját. Az európai parlamenti választások megmutatták, hogy a szigorúbb migrációs politika valóban segíthet a szélsőjobboldalt támogatók megnyeresében, ám ahogy a menekültekkel szolidárisabb SF vagy Radikale Venstre erősödése mutatja, sok szavazót inkább más baloldali pártok felé orientál. És több potenciális koalíciós partnere előre leszögezte, hogy nem fogják magától értetődően támogatni Frederiksen-t, elvárják, hogy baloldalibb álláspontot képviseljen a bevándorlás kérdésében.

 

Az MTI-nek nyilatkozó Kovács Gergely, az Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke a 2,63%-os eredményt úgy értelmezte, hogy ez olyan jelzés, ami azt sugallja, hogy van értelme annak, amit csinálnak. Az elnök némi meglepetésre arról beszélt, hogy sajnálja, hogy az LMP-t még ők is megverték, mert neki tetszett a párt kampánya.

Kovács úgy összegezte a választást, hogy:

„nekünk oké az eredmény”

Természetesen viccelődött is egy keveset, ha már az MKKP vicces pártnak titulálja magát, hiszen azt mondta:

„Elegünk van abból, hogy a magyar embereknek az Európa Parlament mondja meg, hogy ki jusson be az Európai Parlamentbe”

Budapest, Munkáspárt eredményváró

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke sikerként értékelte pártja 0,42 százalékos eredményét.

A párt eredményváró rendezvényén elmondta, az országgyűlési választásokhoz képest még növekedni is tudtak, miközben európai szövetségeseik meg tudták tartani pozícióikat.

A „nemzeti és baloldali” öndefiníciót használó párt stratégiai helyzete nem változott az EP-választások azt ugyanakkor határozott sikerként könyveli el, hogy sikerült listát állítaniuk, így elérték céljukat.

Thürmer azt is elmondta,

„A baloldal megszűnt létezni a magyar politikai életben”

– hozzátéve, a DK nem baloldali, hanem liberális párt

így a Munkáspárt maradt az egyetlen jelentős baloldali párt a magyar politikai színtéren.

Thürmer – aki az elmúlt időszakban egyre inkább magáévá teszi a Fidesz egyes agendáit – kifejtette, a 21 magyar képviselő feladatának látja, hogy védjék az ország szuverenitását és küzdjenek az EU-s migrációs politika ellen.

A végleges hivatalos részvételi arány 50,5 százalék, 25 éve nem volt ilyen magas részvétel európai parlamenti választásokon.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a párt igencsak ünnepélyes hangulatú eredményváróján arról beszélt, a Momentum a tavalyi országgyűlési választások óta megtriplázta a szavazói számát, a Momentum lett a harmadik erő a magyar politikában. Az elmúlt hónapokban a Momentum volt az egyetlen párt Magyarországon, ami a magyarok igazi problémáira keresett megoldásokat. Nemcsak kampányolt, cselekedett is.

Alázatosnak kell maradnunk. Még nem nyertünk: még mindig Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, még mindig korrupt kormánya van Magyarországnak

– figyelmeztetett. Az viszont nagyon pozitív, ugyanakkor nagyon nagy felelősség is, hogy egyre többen bíznak a Momentumban.

Fekete-Győr gratulált minden ellenzéki pártak, akik erős szembeszéllel nyertek mandátumot az EP-választáson. Köszönetet mondott annak a 330 ezer magyar állampolgárnak, aki a Momentumra szavazott, illetve a Momentum képviselőjelöltjeinek (kiemelten a listavazető Cseh Katalinnak és az őt követő Donáth Annának), a párt tagjainak,  aktivistáinak, ifjúsági szervezetének, a TizenX-nek és Hajnal Miklós kampányfőnöknek.

Budapest, 2019. május 26.
Cseh Katalin, a Momentum listavezetõje és Fekete-Győr András, a párt elnöke a Momentum eredményváró rendezvényén a fõvárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.
MTI/Illyés Tibor

Cseh Katalin szerint szerencsére vannak még olyanok, akiknek van egy álmuk.  Magyarországon rengeteg ember feladta, akik úgy érzik, már nincs értelme elmenni szavazni. Ők azok, akiket meg kell győzni a jövőben.

Kell, hogy legyenek álmaink, legyen egy víziónk Magyarországról és Európáról, ahol mindenkinek esélye van a boldogulásra. Bár a Momentum sokszor megkapta azt a kritikát, hogy csak álmodozik, a párt története és sikere őket igazolja. Hamarosan pedig meglátják azt is, milyen az, amikor a Momentum felszólal a magyar parlamentben és milyen az, amikor felszólal Európában.

Ez most egy repedés a rendszer falán, az őszi önkormányzati választásokon pedig kiütjük majd az első téglát.

– mondta.

Budapest, 2019. május 26.
Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetõje (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerzõ képviselõk a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.
MTI/Illyés Tibor

Donáth Anna, a párt második mandátumát megszerző képviselője szerint

az, ami most történik, nem a Momentum sikere, hanem azé a több mint 300 ezer emberé, aki azt mondta, bízik bennük, és bízik abban, hogy két fiatal nő is el tud érni eredményt.

Donáth szerint a mai eredmény egy visszajelzés a társadalom részéről, „hogy valamit jól csinálunk.”

Szerinte nem volt felesleges az elmúlt két év: kemény munkával el lehet érni embereket, van igény arra, hogy valami újat kapjanak az emberek. De még nincs vége:

Tízszer ilyen keményen kell dolgoznunk holnaptól kezdve

– mondta. Legyen végre egy olyan választás, melynek a végén tízmillió ember lesz boldog és el tudja fogadni az eredményt, legyen az bármi is.

Donáth mindenkinek üzeni:

gyertek, csináljátok velünk, gyertek még többen! Ez a közösség mindenkit befogad, aki a kezébe akarja venni a sorsát és cselekedni akar.

Budapest, lmp eredményváró Az LMP EP-listavezetője, Vágó Gábor is nyilatkozott az eredmények nyilvánosságra hozatala után. Vágó elmondta, amennyiben visszatérünk a kilencvenes évek neoliberális agendáihoz, a NER-t betonozzuk be.

Emlékeztetett, Európában mindenhol törnek előre a zöldpártok, az LMP, az MSZP-P és a Jobbik eredménye pedig a 2018-as fiaskóra vezethető vissza.

„2018-ban nem sikerült leváltani a NER-t, pedig mindenki azt ígérte, mindenki miniszterelnök-jelöltet állított, és valójában csak egymással foglalkoztak az ellenzéki pártok, és nem azzal, hogy érdemi alternatívát nyújtsanak.”

Elmondta, véleménye szerint a választók most új pártoknak adtak lehetőséget, melyek azonban nem feltétlen jobbak –

hisz nem rendszerkritikusak, továbbra is a nagyvállalatok által dominált gazdasági rendszert erősítik,

melyek tönkreteszik a Földet, az emberiség élőhelyét.

Vágó kifejtette, véleménye szerint az LMP kampányának egyetlen sikere az volt, hogy bevitték a közbeszédbe a klímaváltozást, és olyan témává tették, melyet átvettek azon pártok is, melyek programjában korábban nem szerepelt.

Az LMP volt EP-listavezetője elmondta továbbra is aktív kíván maradni a közéletben és képviselni a zöld értékeket, ezért keresi ennek legmegfelelőbb formáit.

prága Az kevéssé ért bárkit meglepetésként, hogy Andrej Babiš miniszterelnök pártja, az ANO lett a legerősebb párt az EP-választásokon, a végleges, közzétett eredmények szerint 6 helyet szereztek a 21-ből.

A második viszont az ezek szerint jócskán alulmért euroszkeptikus jobboldali ellenzéki párt, az ODS lett, ők 4 helyet szereztek. Az ODS vezetője, az Orbánnal is jó viszonyt ápoló volt cseh miniszterelnök Václav Klaus.

Az előzetesen második helyre mért, EU-párti, liberális Kalózpárt viszont nem örülhet a végleges eredménynek, ők csupán 3 helyet kapnak majd az új EP-ben.

Bejutott még a kereszténydemokrata KDU/ČSL 1 hellyel, miközben az ugyancska Eu-párti, konzervatív TOP09/STAN szövetség a kalózkhoz hasonlóan 3 helyet szerzett.

A kormánykoalícióban is helyet foglaló Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt egy képviselőt küldhetett be.

A folyamatosan süllyedő cseh szociáldemokraták már be sem jutottak az EP-be.

Az MSZP-Párbeszéd választási kudarcát értékelte MSZP listavezető elnöke, aki talán annál is nagyobb meglepetést okozott a sajtótájékoztatón, mint amekorra meglepetést a közös listán induló pártok által elért eredmény.

Tóth Bertalan azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy a létrejött összefogást nagyon reményteljesnek nevezte, mert azokon a helyeken értek el most jó eredményt az ellenzékiek, ahol már létrejött őszre az ellenzéki összefogás. Ezt az MSZP-Párbeszéd saját sikereként értékelte. Ezután egy még ennél is meglepőbb bejelentést tett:

„Az MSZP elnöksége vállalja a felelősséget, és NEM mond le” – mondta Tóth Bertalan

Úgy lehetett érzékelni, hogy az MSZP-Párbeszéd kudarcáért az ellenzéki összefogás hiányában látja az igazi okot, de:

„Nincs bennük harag egyik ellenzéki párt irányába sem” – tette hozzá „

Ezt követően a reményét fejezte ki az MSZP elnöke, hogy a decemberben, januárban megkezdett munka őszre be fog érni. Tóth Bertalan az önkormányzati választásokkal kapcsolatban továbbra is az összefogásban látja az ellenzéki siker kulcsát.

„Szükség van az MSZP hálózatára, ahhoz, hogy az ellenzék sikeres legyen az őszi választásokon…küzdeni fogunk,hogy ez az ország felszabaduljon, azon leszünk, hogy a sok millió állampolgár, aki változást akar, megkapja a lehetőséget. Minden erőnket arra koncentráljuk, hogy az önkormányzati választáson fordulatot érjünk el” – mondta Tóth Bertalan

Ezt követően Jávor Benedek beszélt, aki sajnálatát fejezte ki, hogy csalódást okoztak a rá szavazóknak. Azonban hozzátette, hogy öröm, hogy Európa-szerte az európai integrációt szorgalmazó erők, a zöldek jó eredményt értek el. Mivel a MSZP-Párbeszéd csupán egy mandátumot szerzett, várhatóan Jávor brüsszeli karrierje véget ért. Igaz, Tóth Bertalan, aki a listát vezeti, a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a mandátumot nem veszi át, és majd a választmány dönt az EP-mandátum sorsáról jövő szombaton. Vélhetően nem Jávor Benedek kapja majd ezt a mandátumot, így a politikus sok sikert kívánt a mandátumot szerzett ellenzéki képviselőknek, és reményét fejezte ki, hogy folytatni fogják az általuk megkezdett munkát.

brüsszel Miután az utolsó választás, az olasz is lezárult, Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje Brüsszelből értékelte a választások eredményét. Elmondása szerint újra nagyszerű kampányt folytattak, és hozzájárultak az európai demokrácia fejlődéséhez.

„Nincs stabilitás, nincs stabil többség az EPP nélkül” – mondta.

Weber arra is ígéretet tett, hogy nem fognak együtt dolgozni olyan politikai erőkkel, melyek Európa elpusztítására törekednek.

Az EP legfrissebb mandátumbecslése szerint a néppártiaknak kevesebb képviselőjük lesz az új parlamentben, ám a 178 köré várható mandátumszámmal továbbra is ők maradnak a legnagyobb frakció. 2014 az EPP 216 mandátumot szerzett.

Spanyolország Az exit-pollokhoz képest még nagyobbat nyert a spanyol szocialista párt (PSOE), így 20 képviselőt küldhet az EP-be, a Néppárt megőrzi második helyét, és biztosan őrzik pozícióikat a baszk és katalán nacionalista erők is (Ahora Repúblicas, CEUS). 94%-os feldolgozottságnál:

Forrás: Twitter, El País

 

A Fidesz a hagyományokhoz híven a Bálnánál ünnepelte győzelmét.

Beszédet szokás szerint Orbán Viktor miniszterelnök mondott, és egyben köszönetet is mondott mindazoknak,

„akik úgy döntöttek, hogy Magyarország maradjon a magyaroké, Európa meg az európaiaké.”

A miniszterelnök jelezte, hogy még egy egész éjszakájuk van arra, hogy elemezzék a mai győzelmet, de annyit már most elárult: a mai eredményt egy megbízatásnak tekintik. Orbán szerint három dologgal bízták meg őket a rájuk szavazó választók:

  1. „Állítsuk meg egész Európában a bevándorlást
  2. Védjük meg a nemzetek Európáját
  3. És védjük meg a keresztény kultúrát”

Emlékezetes, hogy a Fidesz-KDNP egy olyan EP-programmal készült, amely mindössze 7 pontból áll, és mind a 7 a bevándorlással foglalkozik. Igaz, ez is több, mint amit remélhettünk, a kormánypártok ugyanis nem nagyon törik magukat, hogy programokkal készüljenek a választásokra.

Orbán szerint a mai napon az is kiderült, hogy az emberek úgy gondolják: Brüsszelben változásra van szükség. Olyan vezetőkre, akik tisztelik a nemzeteket és büszkék a 2000 éves keresztény kultúrára.

„Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első” – mondta Orbán.

A miniszterelnök kijelentette, hogy együtt fognak működni azokkal, akik a bevándorlást meg akarják állítani. Magyarország egységes – tette még hozzá.

Ez megint csak felvet kérdéseket, a Fidesz (bár éppen fel van függesztve) jelenlegi pártcsaládja, az Európai Néppárt ugyanis nem ebbe az irányba tart, korábban viszont többször is felmerült, hogy Orbán Viktor a szélsőjobboldalon szerveződő új frakció felé kacsintgat, amelynek viszont – Matteo Salvinivel az élen – a bevándorlás megállítása a fő témája. Ehhez képest Orbán tegnap ismét arról beszélt, hogy akkor maradnak a Néppártban, ha Magyarország érdekei úgy kívánják. Mai beszéde viszont megint Salviniék felé billen. A következő napok nagy kérdése lehet, hogy a Fidesz marad-e a mostani EP-választás után viszonylag sok mandátumot vesztő Néppártban, vagy tényleg új útra lép.

Orbán Viktor természetesen a szokásos frázissal zárta beszédét:

„Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

Érdekesség, hogy Trócsányi László, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője nem mondott beszédet, az ünneplés a Himnusz eléneklésével zárult.

A Fidesz eredményvárójáról készült videónk itt megnézhető:

ljubljana, szlovénia Janez Jansa pártja, az SDS egy éve kezdett bele a Fideszét másoló bevándorlásellenes kampányába, most pedig a családvédelmi akciótervet is magáévá tette, ez sikerrel is járhatott, a választási bizottság első, előzetes, 99,5%-os feldolgozttságú eredményei szerint a tavalyi választást bukó SDS most elsőként futott be az EP-választáson, igaz, csak 26,8%-kal.

A második meglepetésre a szlovén szociáldemokrata párt lett, 18,57%-kal, őket a koalícióban kormányzó, Marian Šarec Listája csak harmadik helyet ért el, 15,61%-kal.

Óriási csalódás lehet majd a rendszerkritikus baloldali GUE/NGL frakciónak, hogy Violeta Tomic, a pártcsalád társ-csúcsjelöltjének pártja, a Levica be sem jutott az EP-be.

A Le Monde infografikus csapata, a Les Décodeurs alkotta ezt az ábrát, amely az egyes országok EO-ben betöltött súlyát is érzékelteti, a pártcsaládok erőviszonyain kívül, az adatokat folyamatosan töltik fel. Most épp így állunk, 395 képviselőhely már biztos:

Forrás: Les Décodeurs, Twitter

 

Róma Kicsit beomlott a koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom támogatottsága az olasz EP-választásokon. A TG7 televízió által leadott SWG exit-poll szerint Matteo Salvini szélsőjobboldali Liga pártja elérte első országos győzelmét, 26,5-29% között szereztek szavazatokat.

A második meglepetésre a Nicola Zingaretti alatt továbbra is szenvedő olyasz Demokrata Párt, amely azonban most örülhet annak, hogy ismét második erő lehet az országban, 21-24% közötti szavazattal.

Az Opinio exit-pollja ugyancsak ezt a tendenciát erősíti meg.
A harmadik a nemrég még 32%-kal választást nyerő, Beppe Grillo által alapított Öt Csillag lett. Silvio Berlusconi egykori miniszterelnök jobboldali Forza Italiája is rossz eredményt ért el, 9-11% között.

Giorgia Meloni Orbán-szövetséges, újfasiszta Olaszország Testvérei Pártja 5 és 7% közötti eredménnyel ismét küldhet majd képviselőt Brüsszelbe.

A végső részvételi arány 43% volt, amely egy kicsit itt is jobb, mint a 2014-es adat.

Belgium Az EP-választások eredményeire még várni kell, de a legtöbb szavazókörben már összeszámolták a belga szövetségi választásokra leadott szavazatokat. Ennek alapján elmondható, hogy miközben a hagyományos nagy pártok jelentősen meggyengültek, a szélsőjobboldali, radikális baloldali és zöld pártok nagy sikerként könyvelhetik el az eredményeket.

A jelenlegi, a liberális, frankofón Charles Michel miniszterelnök vezette kormánykoalíció pártjai (Mouvement Réformateur,a flamand kereszténydemokraták és Guy Verhofstadt ALDE-vezér pártja az Open Vld) jelentősen meggyengültek, együtt összesen 39 mandátumot szereztek a 150 fős képviselőházban, 13-mal kevesebbet, mint az öt évvel ezelőtti választáson.

A kormánykoalíciót 208 januárjában otthagyó, Bart de Wever antwerpeni polgármester vezette, nacionalista N-VA is vesztett a mandátumaiból- 25 képviselőjükkel még mindig nekik lesz a legnagyobb frakciójuk, de ez az eredmény 8 hellyel rosszabb a 2014-esnél. De Wever pártja elől főleg a szélsőjobboldalai Vlaams Belang vett el szavazatokat, akik 18 képviselőhelyet szereztek, és 13 százalékkal országosan a második legnagyobb párttá váltak.

 

A baloldalon jelentős átrendeződés figyelhető meg az erőviszonyokban. A korábbi miniszterelnök Elio Di Rupo Szocialista Pártja (PS) 5 mandátumot vesztett, 18 fős frakcióval fog rendelkezni a szövetségi törvényhozásban. A veterán politikusnak, professzionális álláshalmozónak ( a belga kormány vezetésével párhuzamosan Mons városának polgármesterségét is elvállaló) és kisebbféle stílusikonnak számító Di Rupo valószínűleg jobb eredményre számított, egyes exit pollok a szocialisták nagyarányú győzelmét jósolták.

A baloldal sok fontos bástyájában megerősödött a frankofón zöldpárt, az Écolo, amelynek 13 képviselője lesz a törvényhozásban, és a PS mögött kevesebb mint fél százalékkal végezve 17 százalékot ért el a brüsszeli fővárosi régió tartományi választásán (ez több mint 8 százalékos növekedés, és ha hozzávesszük a szintén erősödő flamand Groen 3 százalékos eredményét, akkor megállapítható, hogy a zöldek lettek a legnagyobb erő a fővárosban).

A választás másik nagy nyertese a radikális baloldali belga munkáspárt (PTB-PVDA) amely most először jut be a parlamentbe, ahol rögtön 11 képviselője lesz.

A jó eredményt a PTB egyik politikusa, Raoul Hedebouw úgy értékelte, hogy  „a választóknak elegük lett a társadalomellenes politikából”. A PTB a zöldekhez hasonlóan a tavalyi ősszel tartott önkormányzati választásokon is jelentősen növelni tudta a támogatottságát.

A mostani eredmények nem könnyítik meg a kormányalakítást, amik Belgiumban amúgy is elég hosszadalmas procedúra- elég csak arra gondolni, hogy az országnak a 2011-es választási patthelyzet után több mint 580 napig nem volt kormánya. Egy tisztán baloldali koalíciónak (ami magba foglalná a PS, a PTB, az Écolo mellett a meggyengülő flamand szocialistákat és a Groent) nem lenne meg a többsége a Képviselőházban, ahogy valószínűleg a jelenlegi kormánykoalíció sem folytathatja a munkát- ráadásul a szoros eredmények miatt kérdéses, hogy ki lehet az ország következő miniszterelnöke.

Budapest, magyarország Közzétette az EP-választás hivatalos eredményeit a Nemzeti Választási Iroda. 99,9 százalékos feldolgozottságnál így néznek ki az eredmények:

  • Fidesz: 52,14% (13 mandátum)
  • DK: 16,26% (4 mandátum)
  • Momentum 9,92% (2 mandátum)
  • MSZP-Párbeszéd: 6,68% (1 mandátum)
  • Jobbik: 6,44% (1 mandátum)
  • Mi Hazánk: 3,33% (0 mandátum)
  • MKKP: 2,63% (0 mandátum)
  • LMP: 2,19% (0 mandátum)
  • Munkáspárt: 0,42% (0 mandátum)

52,14%
16,26%
9,92%
6,68%
6,44%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,14%)
DK: 4 (16,26%)
Momentum: 2 (9,92%)
MSZP-P: 1 (6,68%)
Jobbik: 1 (6,44%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,33%
MKKP: 2,63%
LMP: 2,19%

A részvételi arány 43,36 százalék volt.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos az európai parlamenti választás estéjét a Nemzeti Választási Irodában töltötték, ahol a választások tisztasága felett próbáltak őrködni. A LMP-t elhagyó független képviselők közül először Hadházy Ákos reagált a Facebook-oldalán a választás eredményeire.

A végeredmény minden papírformát felborít, és valójában a Fidesz egy mandátumot veszíteni fog az öt évvel ezelőttihez képest, de Hadházy az európai parlamenti választásokat ellenzéki bukásnak fogja fel.

 „az igazság és a demokrácia veszített a hazug és aljas heccpropagandával szemben” – írta a politikus a Facebookon.

Hadházy szerint az ellenzék hibás abban, hogy feladta a közmédiáért decemberben elkezdett harcot.

„A nagyobb baj, hogy néhány kivételtől eltekintve többségük meg sem próbált ez ellen tenni. Emiatt ez az eredmény várható volt. ” – latolgatta az eredmény okait Hadházy

A politikus figyelmeztetett rá, hogy nem lehet elfogadni a kormány játékszabályait, mert ez egyben azt is jelenti, hogy elfogadják, hogy mindig a kormány fog győzni.

„El kell végezni a házi feladatot: Mozogni kell, szerveződni kell, szervezet kell! Harag és valódi elszántság kell! Program, sőt, ennél több, valódi alternatíva kell!” – fogalmazta meg a tennivalókat a politikus

Egy korábbi posztjában Hadházy kifejtette, hogy a kormánypropaganda miatt csalásnak tartja ezt a választás is.

Finnország Finnországban megszületett a 2019-es európai parlamenti választások első hivatalos eredménye:

  • A jobbközép-liberális KOK 20,8%-ot szerzett, így a Néppártba 3 képviselőt küld
  • A szociáldemokraták 14,6%-os eredménye 2 képviselővel gazdagítja a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségét,
  • A zöldek valószínűleg 2 képviselőt tudnak küldeni a Zöld Frakcióba,
  • A bevándorlásellenes Finnek Pártja 2 mandátumot szerzett,
  • A Finn Baloldali Szövetség 1 mandátumot kapott,
  • Az ALDE frakciójába pedig 3 finn képviselő ülhet majd.

Összességében elmondható az, hogy a szélsőjobboldali, euroszkeptikus Finnek Pártja nagyot bukott a finn parlamenti választásokhoz képest és ahogyan azt korábban is megírtuk, a svédek többsége a bevándorlásellenes politikusok helyett az európapárti politikai erőkkel szimpatizál, az abszolút nyertes Néppártba beülő KOK például az elsők között támogatta a Fidesz kizárását a frakciócsaládból.

Budapest, lmp eredményváró Ungár Péter, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője a párt sajtótájékoztatója után elmondta, véleménye szerint a párt csúfos bukásának oka, hogy az elmúlt egy évben a belső melodrámák uralták a pártról szóló híreket, ezek jutottak el a választókhoz.

„Eltiltások, eltiltások eltiltásai, folyamatosan ez a belső feszültség volt, amit a választók felé kommunikáltunk, ez pedig csalódottságot okozott a választóknak, és teljesen jogos volt, megérdemeltük ezt a pofont”

– mondta Ungár, majd bocsánatot kért azoktól, akiknek csalódást okozott a párt.

brüsszel A Kantar közvélemény-kutató szerint a jelenleg elérhető adatok alapján így néz ki az új EP összetétele. Ez 15 ország becsléseit, a többiekből pedig közvélemény-kutatásokat építették be statisztikai modelljükbe.

EPP: 177
S&D: 147
ALDE: 101
ECR: 60
GUE-NGL: 42
Greens-EFA: 70
EFDD: 56
ENF: 57
NI: 8

Ez a modell persze a most leköszönő parlament frakcióival számol, de nem tudjuk még, hogy a jelenlegi szélsőjobbos vagy nacionalista csoportok (három is van) hogyan alakulnak át, egyesülnek, szűnnek meg.

Németország Bár a legutolsó Bundestag-választások óta gyengült a szélsőjobboldali, populista Alternatíva Németországért (AfD), de az exit-pollok szerint az egykori NDK területén továbbra is nagyon erősek.

Az öt kelet-német régióból kettőben élen végzett a párt, Szászországban és Brandenburgban is megelőzte Merkel CDU-ját – előbbiben 30,1, utóbbiban 22,1 százalékos eredménnyel.

Türingiában (23,8%), Szász-Anhaltban (20%) és Mecklenburg-Elő-Pomerániában (19,8%) pedig a második helyen végzett.

london Vince Cable veterán politikus „A Brexit egy baromság” című választási programja hozta a legtöbb plusz szavazót. És nem csupán olyan kerületekben, ahol 2016-ban az EU-ban maradás mellett szavaztak, hanem a brexites területeken is.

Ilyenformán Északnyugat-Angliában, és Közép-Angliában is szereztek helyeket, jól mutatva, hogy itt is sikerült energizálni a Brexitet ellenző szavazókat.

(The Guardian)

Budapest, momentum eredményváró

Cseh Katalin, a Momentum listavezetője is beszélgetett tudósítóinkkal a párt eredményváróján.


Cseh elmondta, ott vannak Pesten és vidéken is, és most már az emberek megismerik őket,

„szerintünk tényleg azon az úton vagyunk, hogy egy valódi alternatívát tudjunk képezni”

– mondta a Momentum jelöltje.

Azt is kifejtette, hogy miközben sok politikus csak a kampányban merészkedik elő, ők valóban ott voltak az emberek között, ott voltak a közösségekben, meg lehetett őket szólítani.

Cseh elmondta, nem magáért vagy Donáth Annáért, a listán második helyet elfoglaló jelöltért, hanem a Momentumért izgul.

Olaszország Ugyan még nem ért véget az európai parlamenti szavazás Olaszországban, a baloldali fiatalok már az emigrációról beszélgetnek, arra az esetre, ha Matteo Salvini Legája nyeri meg a választást és többségbe kerülnek a jobboldali pártok. Ha ugyanis 50% felett teljesítenek a különböző jobboldali pártok, akkor a szélsőjobboldali Lega dobhatja a jelenlegi, mérsékelt koalíciós partnerét, a rendszerkritikus-populista 5 Csillagos Mozgalmat és új választások után jobboldali szövetségeseivel átveheti az ország vezetését.

Matteo Salvini

Ezek között a leendő szövetségesek között pedig ott van a mérsékelt jobboldali Silvio Berlusconi, de vannak nála sokkal rosszabbak is: a szélsőségesen nacionalista, fasiszta múltra pozitívumként emlékező Itália Fivérei egyre erősödik, s nyíltan is Salvini miniszterelnökségét támogatja. Ekkor pedig még mindig nem beszéltünk a keményvonalas neofasiszta-neonáci Casa Pound és Forza Nuova pártokról.

A jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a Lega 30% körüli eredményre számíthat, jobboldali szövetségeseivel együtt pedig 45-50% közé mérik őket. Ezt tetézi, hogy a részvételi adatok alapján az őket támogató régiókban (azon belül is főleg a legnagyobb régióban, Lombardiában) mennek el a legtöbben szavazni.

Ahogy közeledik az urnazárás, úgy nő a feszültség a fiatalok között és így is kerül szóba egyre gyakrabban, hogy még a homofób viccekkel és a maffiával ápolt kapcsolataival hencegő populista jobboldali miniszterelnök, Berlusconi is jobb volt az új jobboldalnál. Mert, bár Berlusconi híresen korrupt volt és sokat megtett az olasz jóléti állam leépítésért, legalább mindig elhalkította a szélsőjobbot és soha nem engedte fontos pozícióba az igazán szélsőséges elemeket. Amióta azonban Salvini lett a belügyminiszter és ő is vette át a jobboldal vezetését, azóta napról napra lett egyre rasszistább az olasz társadalom, s ennek megfelelően is romlott egyre a közhangulat az elmúlt másfél évben.

És ahogy ülünk az olasz fiatalokkal az európai eredményeket nézve, s feszülten várjuk, hogy az öreg Itália is befejezze a voksolást, ők egymás után szívják el a cigarettáikat, én pedig írom a Mérce nemzetközi közvetítését, ők arról beszélnek, hogy ha Salvini nyer, akkor végleg elhagyják az országot, én pedig pontosan átérzem, hogy mit gondolnak, és csak mosolyogva gépelek a laptopon.

Budapest, mszp-p eredményváró Jávor Benedeket, az MSZP-Párbeszéd közös listájának negyedik helyén álló, párbeszédesek közül a listán legelöl elhelyezkedő jelölt nyilatkozott a sajtónak a párt lesújtó választási veresége után.

A politikus elmondta, nem látja, hogy milyen politikai út várhatna rá a mai eredmények után,

ugyanakkor az értékein nem kíván változtatni a jövőben sem.

Jávor elmondta, nem tudja, milyen lépések várhatók a párt tisztségviselői részéről, a tagságnak kell eldöntenie, lemondanak-e, vagy sem. A politikus elmondta,

„nagyon sajnálatosnak és szomorúnak tartom”

hogy nem jutott be zöld politikus Magyarországról az Európai Parlamentbe, utalva arra, hogy Vágó Gábor és az LMP megsemmisítő vereséget szenvedett a választáson, pedig örült volna, ha együtt tudnak küzdeni Brüsszelben

Azt azonban örömmel nyugtázta, hogy általánosságban a baloldali és zöld erők győzedelmeskedtek Európa-szerte, a zöld frakciónak pedig a nemzetközi siker után immár több, mint hetven tagja is lehet az EP-ben.

Az MSZP-vel való együttműködéssel kapcsolatban elmondta, a döntés pillanatában jó ötletnek tűnt, az eredmények azonban ezt nem igazolták.

Jávor kifejtette, a DK is erősen baloldali programmal kampányolt, ami némiképp váratlan volt a párttól, és reménykedik hogy továbbra is képviselni fogja a baloldali értékeket, azonban probléma, hogy Magyarországról nem megy zöld jelölt – ez pedig azt jelenti, hogy a zöld politikát a magyar választók hátrébb sorolták.

Mindazonáltal értékeli, hogy rekord magas volt a részvétel, véleménye szerint mindig örömteli, mikor egy választáson sokan vesznek részt, mert a megválasztott képviselők nagyobb legitimitással végezhetik munkájukat.

Az MTI írja, a Magyar Nemzet értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak Brüsszelben.

A magyarnemzet.hu vasárnap esti cikke szerint a Demokratikus Koalíció 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. A Momentumnak 9,7 százalékos eredménnyel két mandátuma lehet, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd (6,6 százalék) pedig 1-1 képviselőt küldhetne az EP-be.

5 éve az Európai Parlamenti választásokon a Fidesz 51,48 százalékot szerzett. A választás nagy nyertes a Momentum és a DK, a nyagy vesztese pedig az MSZP, a Párbeszéd a Jobbik és az LMP.

52,3%
16,3%
9,7%
6,6%
6,5%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,3%)
DK: 4 (16,3%)
Momentum: 2 (9,7%)
MSZP-P: 1 (6,6%)
Jobbik: 1 (6,5%)
Nem szerzett mandátumot:
LMP
MKKP
Mi Hazánk

Az LMP EP-listáját vezető Vágó Gábor a Facebook-oldalán ismerte el a zöld párt választási kudarcát. A jelölt elmondta, hogy becsülettel küzdöttek a kampányban. A bőven 5% alatt maradó választási eredmény okaként a 2018-as választási vereséget jelölte meg, illetve azt, hogy bár az európai parlamenti választásokon a zöldek jó eredményeket értek el, az LMP-nek itthon nem volt meg a hitelessége.

A sajótájékoztatón bejelentették, hogy az LMP teljes elnöksége lemond a választási kudarc után.

Budapest, mszp-p eredményváró Szanyi Tibor, az MSZP-Párbeszéd közös lista harmadik helyezettje – aki, tekintve hogy a lista első helyén álló Tóth Bertalan nem fogja átvenni mandátumát, de facto a második – nyilatkozott helyszíni tudósítónknak pártszövetség eredményváró rendezvényén.

A jelölt elmondta, nem gondolná, hogy valóban 7-8 százalék, vagy annál is alacsonyabb eredményt érnének el – ahogy az a szavazókörökből érkező információkból kiderül.

„Szívem szerint megvárnám az eredményt ezzel”

– mármint a latolgatással, mondta az MSZP-s politikus.

Szanyi elmondta, a párton belül egyetértés volt abban, hogy szociális agendával kell menni, az egyéb feladatok pedig jól meghatározva le vannak osztva, mindenki végzi a maga dolgát.

Amennyiben azonban valóban olyan rossz eredmények születnek a párt szempontjából a választáson, amilyenek most látszanak,

„annak nem tud más lenni, mint jelentős következménye”.

 

A HVG megkérdezte a főpolgármesteri székre aspiráló Puzsér Róbertet, hogy mit szól az eddig fő támogatójának látszó LMP választási kudarcához, mire a következő, rövid, de annál élesebb választ adta:

„mi közöm nekem ahhoz, hogy most ők épp összeomlanak?!”

Puzsér kifejtette, hogy eddig sem kalkulált az LMP-vel, hiszen valójában a párt áll be mögé és nem fordítva. Bárkinek örül, aki csatlakozik a programjához, nyilatkozta a főpolgármester-jelölt médiaszemélyiség.

A Magyar Nemzet értesülései szerint 88 százalékos feldolgozottságnál 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP, ami 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak.

Második helyen áll 16 százalékkal, vagyis 4 mandátummal a Demokratikus Koalíció,    utána következik a 9 százalékos Momentum 2 mandátummal, majd a 7 százalékos Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 1-1 mandátummal.

A korábbi, 36 százalékos feldolgozottsághoz képest tehát úgy fest, a Fidesz egy mandátumot vesztett, a Momentum pedig nyert még egyet.

Helyszíni tudósítónk a Momentum eredményváróján hatalmas üdvrivalgásnak volt szem- és fültanúja:

Svédország Svédország kampánya meglehetősen izgalmasra sikeredett a 2018-as parlamenti, önkormányzati és regionális választásaik után: ismét a kormányzó szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot, és megalakult a Stefan Lövfen vezette baloldali kormány. A mostani alkalommal is őket támogatta a legtöbb svéd választó: 25%-kal 5 mandátumra esélyesek.

Lövfen egyébként többször is bírálta a magyar kormányt, szerinte „Nem tartható tovább, ahogy Magyarország kezeli a migrációt”, és többször is hangot adott annak, hogy Magyarország nem teljesíti EU-s kötelezettségeit, miközben az EU kohéziós politikájának a legnagyobb nyertese.

Löfven azt akarja, hogy a következő EU-s költségvetésben, vagyis 2020-tól, legyenek komoly pénzügyi következményei az ilyen viselkedésnek, szerinte a magyar kormány nem kaphat megint olyan sok pénzt, mint az elmúlt hét évben. Szijjártó aztán ezen teljesen felháborodott és visszaszólt a svéd miniszterelnöknek, majd bekérették Svédország budapesti nagykövetét.

A legfrissebb exit-poll szerint a szociáldemokratákat a konzervatív pártok követik a szavazatok 18 százalékával; ők voltak azok, akik benyújtották az indítványt a Fidesz kizárásáról a Néppártban, tehát a svéd közbeszédben meglehetősen nagy konszenzus van a baloldal és a jobbközép pártok között Orbán Viktor és a Fidesz megítélésében.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták 17%-ot értek el, akiknek jelenlegi EP-képviselőjük, Kristina Winberg azt állította a kampányfinisben, hogy képviselőtársa, Peter Lundgren zaklatott egy nőt pártrendezvényükön. Amire Lundgren annyit válaszolt, hogy részeg volt és tényleg hozzáért a nő melléhez, de nem volt semmilyen további szándéka.

A 20 helyből többségében azok a pártok szereztek mandátumot, akik kampányuk alatt konzekvensen elítélték a szélsőjobboldali euroszkeptikusokat, és többször is konfrontálódtak már Orbán Viktorral.

Jelenleg úgy tűnik, hogy akárcsak öt éve, idén is az első helyen végez a szélsőjobb Franciaországban. Marine Le Pen pártja, a Rassemblement national (Nemzeti tömörülés) néhány százalékkal vezet az Emmanuel Macron pártja és szövetségesei Reneszánsz nevű listája előtt. A 2017-es elnökválasztáson második helyet elérő politikus mégis a Nemzetgyűlés feloszlatást követeli, mivel szerinte az már nem képviseli többé a nép véleményét.

Le Penen kívül több francia politikus is értékelte az eredményeket. Macron elnök azt mondta, hogy sajnálja, hogy nem az ő pártja áll az első helyen, de szerinte ez az eredmény „nem vereség”.

Az államfő kihangsúlyozta, hogy a 2017-es elnökválasztás óta ez volt az első országos megmérettetés, amit ráadásul az elmúlt fél évben a sárgamellényesek tüntetései miatt kialakult politikai krízis közepette tartottak meg. Macron úgy véli, hogy

a mai EP-választás eredménye rámutat arra, hogy a progresszívek és nacionalisták közötti megosztottság tovább növekszik. Illetve arra, hogy „a 2017-es elnökválasztás eredménye nem véletlen volt.”

A zöldek várható sikerét az elnök úgy kommentálta, hogy az eredmény arról tanúskodik, hogy a franciák számára mennyire fontos ügy a környezetvédelem.

A 2014-es eredményét (lévén akkor még a kommunistákkal együtt indult) tovább rontó, 7 százalékot elérő radikális baloldali La France insoumise elnöke, Jean Luc Mélenchon szerint a szélsőjobb újbóli győzelme és az alacsony részvétel azt mutatja, hogy tovább mélyül a Franciaországot sújtó társadalmi-politikai válság. Mélenchon szerint „Macron úgy tűnik, elvesztette ezt a meccset” és az eredmények „semmilyen pozitív fejleményről sem tanúskodnak”.

A nagyon csúful kikapó Szocialisták listavezetője, az újságíróból lett politikus Raphaël Glucksmann úgy értékelte az eredményeket, hogy a „a baloldal nem halt meg”, és „van remény”. Mindezt azután mondta, hogy jelenleg úgy néz ki, a közvélemény-kutatások által mért öt százalékoz képest egy kicsit jobban teljesítenek, és 7 százalékot érnek el. Egyébként a PS 7 évvel ezelőtt 51 százalékot és 18 millió szavazatot szerzett az elnökválasztáson…

Értékelte a helyzetet Edouard Philippe miniszterelnök is, aki szerint az EP-választások a legutóbbi elnökválasztás első fordulójának dinamikáját erősítették még. Philippe (akinek egyes források szerint veszélyben a pozíciója, mert elképzelhető, hogy a választások után kormányátalakítás fog történni) úgy véli, a régi bal-jobb felosztottságot felváltotta egy új, a nacionalista-progresszív szembenállás, amit mi sem példáz jobban, mint hogy a Franciaországot az elmúlt ötven évben felváltva kormányzó mindkét párt kevesebb mint 10 százalékot ért el.

Úgy tűnik, hogy a tavaly áprilisi választást követően kettészakadt Jobbik egyik fele sem dédelget túl nagy álmokat az EP-választással kapcsolatban. Mint korábban megírtuk a Mi Hazánk Mozgalom már az 1%-nak is tudna örülni.

A Jobbik szóvivője, Szilágyi György ugyan számszerű jóslásba nem bocsátkozott, de mint fogalmazott már az is siker, hogy a párt egyáltalán megmaradt, és minden eredménynek örülni fognak, mert mint fogalmazott:

„a Fidesz mindent megtett azért, hogy elsöpörjön minket az útból”

Szilágyi még hozzátette azt is, hogy az olyan embereknek, akik hisznek a demokráciában, öröm, hogy ennyien mentek el szavazni

Portugália A kormányzó Partido Socialista (PS) nyerte az uniós választásokat Portugáliában, az exit pollok szerint 31-34%-os eredménnyel. Így a 21 EP-képviselőre jogosult, tízmilliós ország 12-14 baloldali európai honatyát küldhet az EP-be. Igaz, néhány napja António Costa kormányfő Emmanuel Macront biztosította támogatásáról, ami kissé árnyalja baloldali elkötelezettségét.

Forrás: Facebook PS

A nevével ellentétben jobboldali Szociáldemokrata Párt (Partido Social Democrata, PSD) jóval lemaradva, 20-24%-on végezhet, ami valamivel rosszabb, mint 2014-es eredménye.

A radikális baloldalon a kommunisták és zöldek alkotta CDU (Coligação Democrática Unitária) visszaeshet, és egyik képviselőjét elvesztheti a háromból, míg a kormányt kívülről támogató Baloldali Blokk (Bloco de Esquerda, BE) az eddigi 1 helyett 2-3 képviselőt vihet az EP-be.

A Bloco kampányseménye, fotó: Facebook

A szintén konzervatív CDS-PP a bejutás határán van, akárcsak a PAN állatvédő párt.

(Público)

Lengyelország Lengyelország az EU 6. (Nagy-Britannia kiválásával 5.) legnépesebb országa, ennek megfelelően a lengyelek 52 képviselőt juttathatnak az EP-be. A lengyel Ipsos exit pollja szerint így alakultak az eredmények:

  • Jog és Igazságosság: 42.4%
  • Európa Koalíció: 39.1%
  • Tavasz: 6.6%
  • Konföderáció: 6.1%
  • Kukiz ’15: 4.1%
  • Razem: 1.3%

A részvétel 9 %-kal volt magasabb a 2014-esnél, 32 és fél százalék ment el szavazni.

Az eredmémnyek szerint tehát a PiS liberális ellenzékének nem sikerült a remélt bravúr, az illiberális PiS a nagyrészt egyesült ellenzéket is meg tudta verni.

Az illiberális Jog és Igazságosság által uralt lengyel politikai színtéren a liberális ellenzéknek több fejlemény is reményt adhatott a választások előtt. Jaroslaw Kaczynski Jog és Igazságosság Pártja (PiS) egy egyesült, szociálliberális ellenzéki listával (Európa Koalíció) nézett szembe, amely az PiS centrista ellenzékének nagy részét tömöríti: a 2015 előtt kormányzó Civil Platform (PO, Európai Néppárt), a 2015-ben alapított liberális Nowoczesna (magyarul Modern, ALDE), a 2015-ben a parlamentből kieső posztszocialista SLD (S&D), és az agrárius keresztény-konzervatív PSL (Néppárt) jelöltjei is helyet kaptak az Európa Koalíció listáján, további szociálliberális és zöld jelöltek mellett. Az elmúlt hetekben ráadásul a PiS arisztrokráciájaként működő katolikus egyház abúzus-botrányai uralták a lengyel közbeszédet.

Egyes közvélemény-kutatások a koalíciót már győzelemre esélyesnek mutatták, ami ugyan nem sikerült, de a koalíció került a PiS-hez, ami izgalmas választási kampányt vetít előre őszre.

Az ellenzékben az elmúlt hónapokban a progresszív Robert Biedroń vezett Tavasz párt okozott még amúgy átrendeződést, ők a 6% körüli eredményükkel felkerültek a térképre, de az előzetes várakozástoktól – a pártot 7-11%-ra mérték a közvéleménykutatók – úgy tűnik – kicsit elmaradtak. Az európai szociáldemokratákkal szövetséget kötő Biedroń a lengyel-pomerániai Słupsk város polgármestere, és az első nyíltan meleg lengyel politikus.

A negyedik bejutó a PiS jobboldali, euroszkeptikus ellenzékéből az EP-ben már 4 képviselővel rendelkező Janusz Korwin-Mikke poszt- és neofasiszta szövetségeseivel gründolt Konföderáció listája. A ’15-ös országgyűlési választáson majdnem 9 %-ot elérő jobboldali populista Kukiz-féle mozgalomnak ezúttal nem sikerült megugrani a küszöböt.

A 2015-ös választáson 3.6%-ot elérő, újbaloldali Razem idén a Jánisz Várufákisz kozmopolita baloldali értelmiségi mozgalma, a Diem25 által gründolt, 7 országban listát állító föderalista Európai Tavasz lengyel szövetségeseként indult, de 1.3 százalékukkal meg sem közelítették az 5%-os bejutási küszöböt.

Az LMP-nél a kiszivárgó első eredmények alapján már  a teljes kudarccal számolnak. Meg is szólalt a párt országgyűlési képviselő Ungár Péter, aki elismerte a vereséget, amelyet megérdemeltnek tartott, mert mint fogalmazott:

„csalódást okoztunk a szavazóinknak, cserben hagytuk őket a választások után. Nem az ő képviseletükkel foglalkoztunk, hanem saját belső konfliktusainkkal és útkeresésünkkel” – mondta a HVG-nek Ungár.

 

A Momentum elnöke bizakodóan várja a végleges eredményeket, bár a Mérce kérdése elismerte, hogy délután még volt egy pesszimista pillanata, amikor azt gondolta, hogy éppen lemarad a párt a biztos mandátumot jelentő 5%-ról, de az urnazárást követő első hírek alapján arra is lát esélyt, hogy akár 8,5% fölé jussanak, és akár két képviselőt küldjenek az európai parlamentbe.

„A 8,5% nagyon durva lenne” – fogalmazott Fekete-Győr.

A Momentum elnöke szerint nem csupán az LMP-től vett el szavazatokat, de a Fidesztől is,kifejtette még, hogy a 45 feletti választók között kell még fejlődnie a pártnak.

Kolozsvár, Románia Kelemen Hunor szerint ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben.

Kelemen Hunor az RMDSZ kolozsvári székházában berendezett eredményvárón reagált az urnazárás utáni percekben arra, hogy az egyik román közvélemény-kutató intézet az urnáktól kijövők megkérdezése alapján 5,4 százalékos eredményt jelzett előre a magyar szövetségnek.

Az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség 440-460 ezer szavazatot szerezhetett, ami jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatszámot, és a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredményhez hasonlít.

Kelemen Hunor köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak. Úgy vélte, hogy a támogatásuk révén az RMDSZ-nek erős, határozott és kiegyensúlyozott hangja lesz az EP-ben. Megjegyezte: küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba. kelemen Hunor szerint Az EP RMDSZ-es képviselőinek fontos feladata lesz, hogy elfogadtassák a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

(MTI)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, helyt adott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi állásfoglalásának a Nemzeti Választási Iroda (NVI), így Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők ma este jelen lehetnek az NVI azon helyiségeiben, ahová a szavazóköri adatok beérkeznek, és ahol összesítik azokat.

A két politikus azzal a kéréssel fordultak Pálffy Ilonához, a Nemzeti Választási Iroda elnökéhez, hogy személyesen jelen lehessenek a szavazatok összegzésénél. A képviselők azt szeretnék látni, hogyan születik meg a választások végeredménye. Az NVI pedig ígéretet is tett arra, hogy betekinthetnek az informatikai rendszer működésébe.

Úgy tűnik, az NVI tartotta magát az ígéretéhez, Szél Bernadett pár perccel ezelőtt posztolt egy képet Facebook-oldalán, amelyen látható, hogy bejutottak.

Az előzetes eredmények szerint a vártnál jobban szerepeltek a zöldpártok Európa számos országában. A legtöbb képviselőt küldő Németországban a Zöldek megduplázták támogatottságukat és így 20-22 képviselői helyre számíthatnak. A zöld frakcióba ül még mellettük az Állatvédők Pártának és a Kalózpártnak a képviselője is, így valószínűleg ez lesz az egyik legnagyobb nemzeti delegáció az egész Európai Parlamentben.

Hasonlóan előretörtek a francia zöldek, akik a nacionalisták és a liberálisok után az ország harmadik legerősebb pártja lettek, így várhatóan az eddigi 6 helyett 10-12 képviselőt küldhetnek az EP-be. Nagy-Britanniában ehhez hasonló mértékben erősödtek meg a zöldek, akik azonban a választási rendszer aránytalansága miatt a 10% körüli eredményükkel is csak 4 képviselőt delegálhatnak valószínűleg: hozzájuk jönnek még a skót és a walesi nemzetiek is 2 illetve 1 delegálttal.

A nagy országok közül Spanyolországban 6% körüli eredményt érhet el a nemzetiségi kisebbségek pártja, akik így 3-4 képviselővel bővíthetik a zöld frakciót. Olaszországban és Lengyelországban viszont valószínűleg nem szerez mandátumot zöld képviselő. A kisebb országok közül Írországban törtek előre látványosan a zöldek, ők három képviselőt adhatnak, Ausztriában pedig megháromszorozták a tavaly előtti eredményüket, ők két széket szerezhetnek majd Brüsszelben.

Az előzetes becslések kb 50 helyet jósoltak a zöld frakciónak a 750 fős Európai Parlamentben, ezekben a percekben már 66 körül lehet számítani az exit pollok alapján. Ez a szám azonban felkúszhat még hetvenre is, így akár a negyedik legnagyobb csoporttá is válhat a Zöld Frakció, minden szélsőjobboldali-konzervatív képviselőcsoportot megelőzve. Hogy a két magyar zöld jelölt, Vágó Gábor és Jávor Benedek bejut-e, a Nézőpont mai közvélemény-kutatása alapján kérdéses.

 

Az urnazárás után a Hírt Tv műsorának első vendége, az immár kipróbált európai parlamenti képviselőnek számító Deutsch Tamás nyilatkozott. Az előzetes eredmény-jóslásokat diplomatikusan kikerülte a politikus, de azt elárulta, hogy erős, megerősített fideszes pozícióra számít.

A riporter Bayer Zsolt felvetette az utóbbi időkben kulcskérdéssé váló néppárti tagságot. Deutsch szerint a csökkenő néppárti frakcióban a Fidesz helyzete erősödni fog. Kijelentette, hogy a Fidesz eredménye a Néppárt eredményét fogja erősíteni, ugyanakkor hozzátette, hogy a őszinte és éles kérdéseket kell feltenniük a Néppárton belül, amely szerinte rossz értelmiségi módjára kerül meg kérdéseket. A konkrét kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, hogy Fideszt a Néppárton kívül, más frakcióban szerepeljen a következő ciklusban, Deutsch gyakorlott politikusi reflexszel félreugrott. Elmondta, hogy a Fidesz két dolgot nem fog tenni: támogatni a bevándorláspárti politikát, és veszélyeztetni az évezredes múltú keresztény gyökerű életformánkat, ezenkívül mindenben meg tudnak egyezni.

brüsszel Az eddig beérkezett előzetes exit pollok és szavazási eredmények alapján a Kantar hivatalos becslést is készített az Európai Parlamentnek, amely közel a legpontosabb képet adja arról, eddig hogy alakul az EP összetétele a következő öt évre.

A becslés alapján:

Az Európai Néppárt marad a legnagyobb frakció, de a 2014-es 216 képviselő helyett csak 173 képviselőjük lesz majd.

A Szocialisták és Demokraták frakciója 185 főről 147 főre csökken, de így is a másodikak maradnak.

Az eddig az EP többségét adó két legnagyobb frakció a főbb előzetes várakozásoknak megfelelően elvesztette 50%-os többségét, és csak 42%-os lesz majd.

A harmadik legnagyobb frakció az ALDE és Macron francia kormánypártja közösen lesz, 102 mandátummal. Az ALDE 2014-ben még csupán 69 képviselőt szerzett így ez nagyon komoly áttörés is.

A Zöldek is megerősödtek, ők lesznek a negyedik frakció, a 2014-es 52 képviselő helyett immár 71 képviselővel.

Az előző parlamentben, euroszkeptikus, szélsőjobboldali ENF néven szereplő pártcsalád pártjainak mandátumai is megnőttek, de nem a várt mértékben: 36 képviselő helyett lesz 57 képviselőjük. A második legnagyobb széljobbos frakció, a Konzervatívok és Reformerek 77 képviselő helyett 58-at kaphatnak most, a Direk Demokráciáért frakció (EFDD) pedig 42 helyett 56 képviselőt szerzett.

Érdemes megjegyezni, hogy utóbbi három frakciónál az új parlament megalakulása után jelentős átrendeződésre lehet majd számítani.

A 2019-es EP legkisebb frakciója az előzetes becslés szerint a radikális baloldal (GUE/NGL) lesz, 10 képviselővel kevesebb, 42 képviselő mehet majd az várkozások szerint Brüsszelbe.

(election-results.eu)

A Magyar Nemzet úgy tudja, 36 százalékos feldolgozottságnál:

55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak.

A második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

Ezen adatok szerint a 7,5 százalékos Jobbik, a szintén ugyanígy álló Momentum, és 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

A Magyar Nemzet adatainak szemlélésekor érdemes figyelembe venni, hogy budapesti adatok még nem nagyon lehetnek benne, és mivel a fővárosban is magasabb volt a részvétel az 5 évvel korábbinál, azért vélhetően az ellenzéki pártok (köztük például a helyenként kifejezetten erősnek tűnő DK) is jócskán javíthatnak még az eredményeiken.

Via Magyar Nemzet

Budapest, mszp-p eredményváró Tudósítónk a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös kampányváró rendezvényén kapta el Barabás Richárdot, az utóbbi párt szóvivőjét, akit szembesített a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatásával, mely szerint Jávor Benedek, a párt egyetlen jelöltje, akinek a korábbi előrejelzések szerint bármennyi esélye is lett volna a bejutásra, nem szerez mandátumot.

Barabás válaszul kifejtette, a végleges számoktól függetlenül az látszik a rekord magas részvételi arányból, hogy a magyarokat érdekli az Európai Unió. Ezzel kapcsolatban kifejtette,

az olyan kihívásokra, mint a klímaváltozás és a kínai felemelkedés, Magyarország csak egy együttműködő Unióval képes válaszolni.

Kifejtette továbbá, az MSZP-P

„Kasszandrának bizonyult, Kasszandra jóslatát mondtuk néhány hónappal ezelőtt, mikor azt mondtuk, az ellenzéknek együtt kell működnie, különben a Fidesz tarolni fog.”

Emiatt a későbbiekre vonatkozóan azt javasolja, minél szélesebb körben működjenek együtt az ellenzéki pártok, ezzel kapcsolatban elmondta, az önkormányzati választások terén remekül haladnak a tárgyalások.

Elmondta ezen kívül, tekintve hogy az LMP valószínűleg nem jut be, Magyarország zöld képviselet nélkül maradhat az EP-ben, miközben Európa-szerte egyre sikeresebbek az ilyen pártok, Németországban például 20 százalék fölött végeztek.

Barabás emlékeztetett, míg nincs meg a végleges eredmény, nem kíván spekulációkat folytatni, azonban azok ismeretében néhány óra múlva tudnak majd részletesen értékelni.

Videóinterjúnkat az alább lehet megtekinteni.

Budapest, dk eredményváró A Demokratikus Koalíció eredményváróján Gréczy Zsolt állt ki az újságírók elé fél kilenc után nem sokkal, aki elmondta, habár a Fidesz valóban győzött Magyarországon, a DK szerint

Orbán számára európai szinten vereséget jelent a választás.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, a DK szerint manipulált hazai helyzetben nem meglepő a Fidesz hatalmas sikere, ugyanakkor a közvélemény-kutatások szerint pártja akár három helyet is szerezhet a választásokon.

Ezzel az erővel, melyet képviselni fognak, bíznak benne hogy hozzájárulhatnak egy erősebb Európa megteremtéséhez, a párt fő kampánytémájának megtett Európai Egyesült Államok létrehozásához.

Felvételünket az alább lehet megnézni.

Rövid videóinterjúnk Gréczy Zsolttal:

Litvánia Litvániában az elnökválasztás második fordulójával egyben tartják az EP-választásokat is, utóbbin a választásra jogosultak 31%-a jelent meg. Az elnökválasztáson az utolsó óráig a litván szavazók valamivel több, mint fele választott a konzervatív, egykori pénzügyminiszter Ingrida Simonite és a független Gitanas Nauseda közgazdász között, aki jóléti programmal kampányolt.

A 11 EP képviselői helyre 16 párt állított listát. A kereszténydemokraták és a Farmerek és Zöldek uniója koalícióban kormányoz, ők 3-3 helyre, a szociáldemokraták, a két liberális párt és az euroszkeptikus párt 1-1 helyre számíthat.
A részvételi arány nagyobb volt a városokban, mint vidéken, ami nem kedvez az euroszkeptikusoknak, 1 helyet kaphatnak a 11-ből.

Az első exit poll alapján a várakozásoknak megfelelően a Szociáldemokraták (A) nyerték az EP-választást Dániában. Mette Frederiksen pártja a felmérések szerint 23.6 százalékot ért el, ami négy százalékkala magasabb az öt évvele ezelőtti eredményüknél. A második helyet a kormánypárt, a liberális Venstre szerezte meg, ők 2014-hez képest szintén négy százalékot javítva 20.6 százalékot szereztek. A várakozásnak megfelelően vesztett a támogatottsgából a bevándorlásellenes Dán Néppárt(O), ám az Europe Elects által publikált exit poll szerint sokkal nagyobb mértékben, mint azt az előzetes felmérések mutatták: csupán 11.8 százalékot szereztek, ami kevesebb, mint a 13 százalékot elérő, a zöldek EP-frakciójában politizáló Szocialista Néppárt eredménye. (Ø) A DF jelenleg a második legnagyobb párt a dán parlamentben, a 2014-es EP-választásokon pedig 26 százalékot szerezetek, toronymagasan verve a többi pártot. Az eredmények előrevetítik, hogy mit várhatunk az országgyűlési választásokon, amit június 5-én tartanak.

london A Britain Elects ma esti előrejelzése szerint az áprilisban alakult, megegyezés nélküli kilépést követelő protesztpárt, a Brexit Party győzött a csütörtökön tartott EP-választásokon, összesen a szavazatok 31,9%-át szerezte meg, ezzel pedig 24 képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A második szoros versenyben a brit Munkáspárt lett, de ők csak a szavazatok 19%-át szerezték meg, 14 képviselőjük lesz. Ugyan a Brexitet legélesebben ellenző Liberális Demokraták egy pár százalékponttal kevesebbet (18,9%) kapott, mint a Munkáspárt, a regionális, D’Hondt rendszer miatt eggyel több, 15 képviselőjük lesz, mint Corbynéknak.

A Konzervatívok összesen 12%-ot szereztek, ez katasztrofális eredmény, amely csupán a negyedik helyre volt nekik elég. Először előzik meg őket a LibDemek, nekik csak 10 EP-képviselő jutott.

A Skót Nemzeti Párt továbbra is 2 képviselőt küldhet majd, a Zöldek 9,8%-al 4-et, a walesi nemzeti párt, a Plaid Cymru pedig egy képviselőt.

A Brexit egyébként a legmagasabb mért értékénél kevesebbet kapott, a 31 százalék egy teljesen új protesztmozgalomtól így is át fogja formálni a Brexit-vitát, méghozzá radikális irányba.

Spanyolország A várakozásoknak megfelelően a spanyol Szocialista Párt nyerheti az EP-választást az exit pollok szerint, a 2014-ben szerzett 23% és 14 képviselő helyett 28,4 százalékra és 18 mandátumra számíthat.

Az igazán érdekes ismét a jobboldali meccs lesz ma este, ahol a konzervatív Néppárt (Partido Popular, PP) és a társadalmi kérdésekben liberálisabb, a katalán konfliktusban viszont jóval radikálisabb Ciudadanos (Polgárok, C’s) mérkőzik a jobboldal vezetői címéért. Az exit pollok szerint a PP áll nyerésre. A PP öt éve 16 képviselőt szerzett (26.9%), és most nagyot zuhanhat, 17,3 százalékos eredménnyel és 11 mandátummal. A C’s pedig növelheti eddigi 2 képviselője (3.16%) helyett a megszerzett szavazatok 16 százalékával már 9 képviselőt küldhet. Először vihet képviselőket az EP-be a szélsőjobboldali Vox, méghozzá 4-et (5,5%).

Az öt fő EP-jelölt vitája, fotó: El País.

Az „újbaloldali” Podemos ugyan javít 2014-es eredményein (7,98%, 5 képviselő) – 12,4%, 7 mandátum -, de az EP-ben is jóval a PSOE mögött futhat be. A szintén baloldali, de nacionalista pártokból, így a baszk Bilduból és a katalán ERC-ből álló Ahora Repúblicas is jelen lesz az EP-ben 3 képviselővel.

Spanyolországban ma tartják egyébként az önkormányzati választásokat is, a településeken és 12 autonóm közösségben. Itt sokkal feszültebb mérkőzések várhatók, többek között Madridban, Barcelonában, ahol az „újbaloldal” olyan emblematikus alakjai, mint Manuel Carmena vagy Ada Colau polgármesterek küzdenek a folytatásért. A 4 évvel ezelőtt a változást megtestesítő radikális baloldali erők elaprózottsága miatt nagy kérdés, hogyan alakulnak a helyi koalíciók eredményei, és mennyire esik vissza a Podemos.

A szocialista párt (PSOE) helyi győzelmekre szeretné váltani az április 28-ai parlamenti választásokon szerzett előnyét, így több évtized után visszaszerezheti Madrid vagy Kasztília és León autonóm közösségét. Az áprilisi választások másik nagy győztese, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is azért küzd, hogy Katalónia első pártjává válhasson, Franco halála után először, a területi és települési önkormányzatokban is.

Ezekre az eredményekre azonban várhatóan éjfélig, illetve holnap reggelig kell majd várni, több helyütt egy-két mandátumon múlhat a főképp bal-jobboldali blokkokba rendeződő koalíciók sorsa.

(via El Diario)

Franciaország A kimagaslóan magas részvétel a szélsőjobboldalnak és a Zöldeknek kedvezett az exit pollok szerint Franciaországban, ahol a kampányt a „populisták” és „progresszívek”, illetve „patrióták” és „globalisták” párbajára próbálta egyszerűsíteni a két legesélyesebb pártvezér, Emmanuel Macron és Marine Le Pen.

Marine Le Pen, forrás: MLP Facebook-oldala.

A köztársasági elnök pártjának és a jobbközép erőknek koalíciója (Renaissance) a második helyre szorulna 22-22,5%-kal, míg a Le Pen Nemzeti Tömörülése (Rassemblement National, RN) 23-24%-kal nyerhetné a választást. Ez valamivel rosszabb, mint 2014-es eredménye, amikor szintén első helyen futott be.

A baloldali erők elaprózottsága végül a Zöldeket (EELV) segítette, az ő 12,5%-uk a ma este nagy meglepetése. Ezzel teljesen váratlanul megelőzhetik a Nicolas Sarkozy exelnök nevével fémjelzett konzervatív Republikánus pártot (Les Républicains,LR), amelynek 8,5%-ot jósolnak a becslések.

A Zöldek listavezetője, Yannick Jadot várJa az eredményeket. forrás: Twitter

Mögöttük csak 6-7%-ot szerezne, azaz még a vártnál is rosszabbul szerepelne Jean-Luc Mélenchon formációja, a France Insoumise. A szocialisták és egy civilek alkotta új formáció, a Place Publique összefogása 7%-kal jutna be az EP-be. A többi baloldali listának nem sikerülne megugrani az 5%-os küszöböt.

Ha ezeket a becsléseket igazolják majd a végleges adatok, az komoly figyelmeztetés lehet Emmanuel Macron számára. A sárga mellényesek mozgalma után az urnák is azt húzzák alá, hogy nincs reformterveinek többségi támogatása.

(Le Monde, Le Figaro)

Budapest Schmuck Erzsébet az LMP eredményváró rendezvényén arról beszélt, az emberek tudják, a jelenlegi választásnak sokkal nagyobb a tétje, mint a korábbiaknak volt. Az LMP egy helyre mindenképp számít – mondta, hozzáfűzve: egy mandátummal is elérhetnek eredményeket az EP-ben, hiszen Nyugat-Európában jelentősen megerősödtek a zöld pártok, így az LMP „sokkal nagyobb frakcióba ülhet be”, mint eddig.

Schmuck reményét fejezte ki, hogy az emberek tudják, „Európa zöld lesz, vagy nem lesz”, vagyis érzik az olyan sorskérdések súlyát, mint a klímaváltozás.

Románia Rendszerváltás óta tartó történetének egyik leggyengébb eredményét érte el a román Szociáldemokrata Párt (PSD) a 20 órás urnazárás utáni exit-pollok szerint. A korrupció miatt már jogerősen elítélt Liviu Dragnea pártja – amely többször is megpróbálta lemásolni a Fidesz módszereit – csak egálba tudta kihozni a fordulót az európai néppárti frakcióban helyet foglaló Nemzeti Liberálisokkal.

A választásokon kiemelkedően jól teljesített a centrista-liberális 2020 Szövetség is, amely a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és az egykori technokrata miniszterelnök, Dacian Ciolos PLUS-pártjából állt össze.

A romániai magyarokat képviselő RMDSZ alatt – főként a magas részvételi arányok miatt (egy órával az urnazárás előtt 46,6%) – egész nap rezgett a léc, de most úgy tűnik, mégis megugorják az öt százalékos bejutási küszöböt.

Az arányok így alakulnak a Digi24 hírtelevízió által készíttetett exit-poll szerint:

  • Nemzeti Liberális Párt (PNL): 25,8 %
  • Szociáldemokrata Párt (PSD): 25,8%
  • 2020 Szövetség: 23,9%
  • Pro Románia (Victor Ponta PSD-ből kivált ex-miniszterelnök pártja): 5,7%
  • Népi Mozgalom Pártja (Traian Basescu ex-államfő pártja): 5,2%
  • RMDSZ: 5,4%
  • ALDE (PSD koalíciós partnere): 4,9%

A különösen magas részvételi arányokat az magyarázza, hogy az EP-választások mellett Romániában népszavazást is tartottak, amelyet Klaus Iohannis államfő írt ki polgári kezdeményezés hatására. A választóknak antikorrupciós kérdésekre kellett választ adniuk.

Tóth Bertalan, az MSZP-Pártbeszéd EP-listavezetője az urnazárás után nem sokkal posztolt a Facebookra. Mint írta:

„Felemelő, heroikus küzdelem volt, örülök, hogy együtt harcolhattam veletek! A munkát becsülettel elvégeztük. Hálával tartozom mindenkinek, aki részt vett benne. ❤️

Bármi lesz is, holnap új nap virrad, és mi is új energiákkal folytatjuk a megkezdett munkát.”

Budapest, Újpest Információink szerint Újpesten 7 szavazókörben számolták meg a szavazatokat eddig a 70-ből, eszerint első a Fidesz, de nagyon erős a DK.

A Fidesz 40, a DK 28, a Momentum 11, az MSZP-Párbeszéd 7, Jobbik 5, az LMP 2,5 százalékot szerzett.

A szavazatok megszámlálása persze tart, és nagyon valószinűtlen lenne, hogy ilyen legyen az országos eredmény. De az ellenzéki pártok közötti különbség nagyon erős itt

Budapest A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az európai parlamenti választások rendben lezajlottak, 19 óra után 20 perccel az utolsó szavazókörök is bezártak. Most nem voltak sorban állások, a jogszabálymódosításnak hála a korábbi nehézségek megoldódtak.

A NVI elnöke elmondta, hogy eredményeket nem közölnek 11 óráig, és mivel a külföldről beérkező szavazatok utolsó adagja kedden éjszaka érkezik meg, ezért hivatalos végeredményt legkorábban szerdán, de legvalószínűbb, hogy inkább csütörtökön kapunk majd.

Budapest, fidesz eredményváró

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is felszólalt a Fidesz Bálnában tartott eredményváró buliján.

Budapest, 2019. május 26.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelõs miniszterelnök-helyettes beszél a Fidesz eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatón a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. május 26-án.
MTI/Máthé Zoltán

A várakozások és az eddigi előzetes becslések alapján a Fidesz toronymagasan nyerte az EP-választást, emellett Semjén kifejtette azt is, a rekord magas részvétel nagy legitimációt ad a megválasztott képviselőknek.

Beszédében külön kiemelte a határon túliak szerepét:

„Egy nemzethez tartozunk, köszönöm nekik is, hogy nemzethűségről tanúságot téve ők is részt vettek a mostani voksoláson.”

Emellett köszönetet mondott a kormánypárti aktivistáknak, az általuk

„elvégzett heroikus munkáért”.

via MTI

Személyes vallomás: zsenge koromból kifolyólag ez az első európai parlamenti választás, amin részt vehetek. Jelenleg Dániában élek, így itt mentem el szavazni- és mivel közel négy órányira lakom a koppenhágai magyar követségtől, így úgy döntöttem, hogy a dán pártok közül fogok választani . A regisztráció elég egyszerűen ment, csupán ki kellett töltenem egy kétoldalas formanyomtatványt az önkormányzatnál, néhány napja pedig megkaptam a választói igazolványomat aminek felmutatásával leadhatom a  voksomat. A tőlem egy sarokra lévő szavazókörletben nagyon segítőkészek voltak, miután beolvasták a választói igazolványomon lévő vonalkódot elmagyarázták a szavazás menetét és még csokit is kaptam. A szavazás abban tér el a magyarországitól, hogy itt a különböző pártlisták mellett közvetlenül szavazhatunk a képviselőjelöltekre is,ami akkor lehet hasznos, ha az általunk favorizált jelölt nem befutó helyen van a listán.

A pártlisták mellett képviselőjelöltekre is szavazhatunk

A másik érdekesség, hogy miközben világszerte egyre több helyen merül fel a külföldi beavatkozás és a választási csalás kérdése, addig a dánok úgy tűnik nem aggódnak ilyen dolgokon: a ceruzával kell behúzni az ikszet, a szavazólapot pedig nem kell borítékba tenni, csak összehajtva bedobni az urnába.

A választás egyébként este nyolcig tart, az előzetes felmérések alapján pedig a Szociáldemoraták tűnnek a befutónak.

Szavazókör a dél-dániai Sønderborgban

 

Finnország Finnországban a szavazatok 21,2%-os feldolgozottsága mellett úgy tűnik, a zöldek történelmi sikerüket érték el 14,4 százalékkal, a szélsőjobboldaliak pedig visszaszorultak az ötödik helyre.

A jobbközép-liberális KOK 20,9%-on, a szociáldemokraták 16,7%-on állnak a hivatalos részeredmény alapján.

Áprilisban egyébként az Antti Rinne volt szakszervezető vezető által vezetett baloldali párt húsz év után nyert újra a parlamenti választáson, amit egy hajszállal nyertek meg a nyakukban lihegő bevándorlásellenes, euroszkeptikus Finnek Pártja elől. (Pár ezer szavazattal előztek.)

A 2019-es parlamenti és európai parlamenti választásokat a finneknél egyértelműen a klímaváltozás, a szociális reformok és a bevándorlás kérdése dominálta, így mindenki izgult, hogy a szélsőjobboldali, euroszkeptikus, bevándorlásellenes Finnek Pártja hogyan teljesít majd, ők pedig most minden jel szerint elég nagyot buktak, az előzetes felmérések és a parlamenti választási eredmény alapján majdnem csak feleannyian szavaztak rájuk.

Az EP-választásokon a legerősebb párt három mandátumot szerezhet, a következő négy párt pedig 2-2 mandátumra számíthat.

Németország A németországi EP-választás becsült eredménye alapján tehetünk néhány – európai és német belpolitikai – megállapítást. A Forschungsgruppe Wahlen által készített, folyamatosan pontosodó becslés szerint a CDU/ CSU 27.7, a Zöldek 20.9, a szociáldemokraták 15.6 százalékot kaptak. A szélsőjobboldali AfD 10.7, a radikális baloldal, illetve a liberálisok 5 és fél százalék körül részesültek a szavazatokból.

A CDU/CSU (28 mandátum) vélhetően hat mandátumot veszít 2014-es eredményéhez képest, amivel hozzájárul az Európai Néppárt várható gyengüléséhez, de jó eséllyel továbbra is a legerősebb nemzeti küldöttség lesz – nem csak a néppárti frakcióban, de az egész Európai Parlamentben. (Noha a brit Brexit párt és az olasz Liga veszélyezteti ezt a pozíciót.)

Az SPD várhatónál is súlyosabb gyengülése viszont nagy érvágás az európai szociáldemokrata frakciónak: a 2014-es 27 képviselő helyett most pusztán 15-re számíthat az S&D Németországból.

A Zöldek (21-22 mandátum) jelentős németországi erősödése európai szinten is komoly löketet jelent: a Zöldek már 2014-ben 11 képviselőt küldtek az 52 fős frakcióba, a jelenlegi 10-11 mandátumos növekmény tovább növeli majd a zöld frakció súlyát az EP-ben, és Ska Kellerék súlyát a frakcióban. (A zöld frakcióhoz csatlakoznak ráadásul Németországban a az 1-1 mandátumot szerző Kalózok az Ökológikus Demokrata Párt is.)

Az FDP 2 mandátummal javítja az európai liberálisok eredményét (3-ról 5-re), a Baloldal viszont várhatóan egy mandátummal kevesebbet hoz a radikális baloldal/ északi zöld frakciónak.

A németországi EP-választásnak azonban belpolitikai súlya is nagyon nagy:

a 2. világháború óta először fordult elő, hogy az első két helyen nem a CDU és az SPD osztoznak egy szövetségi hatókörű választáson: a két párt együtt csak a szavazatok kb. 44 százalékát szerezte meg, ami nem csak a történeti pártrendszer további erodálódását jelzi, de a jelenlegi kormánykoalíció népszerűségét is mutatja: a jelenlegi eredmény alapján a nagykoalíciónak esélye sem lenne többséget szerezni.

Az eredmény újabb kudarc az évek óta bukdácsoló SDP-nek, a párt már a 2017-es szövetségi választáson is történeti negatív rekordot döntött (20.5%), a mai eredmény valószínűleg Andrea Nahles pártelnök távozását is jelentheti.

Az eredmény azért is katasztrofális a szociáldemokraták (és részben a baloldal) számára, mert több volt kelet-német tartományban ősszel tartományi választások lesznek, és kérdés, hogy egy ilyen szinten lendületét vesztő SPD mennyire lesz lelkesítő alternatíva. (A tét komoly, hiszen az AfD Brandenburgban, Thüringiában és Szászországban is 19-23 között áll jelenleg a felmérésekben, és ezekben a tartományokban a Zöldek kevésbé képesek érvényesíteni lendületüket.) Az SPD már a mai napon további bástyát veszíthet: a 73 éve szocdem vezetésű Bréma város-tartománybanban a várakozások szerint elvesztették a legerősebb párt szerepét, és csak a jelentőset erősödő Zöldeken múlik, hogy kiesnek-e a tartományi kormányból is.

A Zöldek kitöréséhez az SPD súlyos és a CDU enyhébb válságán túl az is hozzájárult, hogy a klímaváltozás kérdése a legmeghatározóbb kérdéssé vált a német választók számára, és ez fokozottan igaz volt a fiatalokra: a ZDF által közzétett mérés szerint az elsőválasztók  36%-a szavazott a Zöldekre, akikre a választási siker után még inkább a CDU lehetséges váltópártjaként tekinthetnek majd a német választók.

Budapest, fidesz eredményváró Az ATV a Fidesz eredményvárójáról jelentkezett be, ahol Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója nyilatkozott a tévé tudósítójának.

A politikus elmondta, a rekordrészvételi arány alapján úgy látja, a magyar emberek felmérték az EP-választás jelentőségét, mint mondta

„az eddigi adatok alapján az látszik, hogy rekord magas lesz a részvétel Magyarországon, ami »óriási dolog«”

Hidvéghi megköszönte a szavazóiknak, aktivistáknak, választási bizottsági tagoknak a közreműködést, majd emlékeztetett a Fidesz előző EP-választáson elért 12 képviselői helyet jelentő győzelemre, majd elmondta, ezúttal is elégedett lenne hasonló eredménnyel.

A riporter felvetette, hogy a német és holland fejlemények alapján nem úgy tűnik, hogy a szélsőjobboldal úgy megerősödött volna ahogy Orbán előrejelezte, ezzel kapcsolatban Hidvéghi elutasította, hogy a Fidesz szövetségesei, valamint a migrációellenes erők szélsőjobboldaliak lennének.

Ezután kifejtette, véleménye szerint az európai emberek elutasítják a migrációt – ahogy a V4-ek kormányai is – emellett nem értenek egyet az Unió „centralizációjával”, ehelyett szeretnének visszatérni a közösség gyökereihez.

A tavalyi választás után szétzuhanó Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom nem tette magasra a lécet. Az urnazárás pillanatában a Facebook-oldalukon megosztott bejegyzésük szerint 1, azaz egy százalékos eredménnyel is elégedettek lennének az EP-választáson, amelyen a bejutási küszöb 5% volna. A Mi Hazánk Mozgalom számára persze ez az első megmérettetés, és bár sok mindenben egyetértenek a Fidesszel, de egyelőre még nem mernek nagyot álmodni.

Ugyanebben a bejegyzésükben már az általuk várt szerény szereplésük felelősét is megtalálták:

„A balliberális össztűz és cenzúra ellenére folyamatosan erősödünk, három év múlva megkerülhetetlen erő leszünk.” – közölte a Mi Hazánk.

A Nézőpont Intézet vezető elemzője, Mráz Ágoston Sámuel  az MTI-nek elmondta, a nap folyamán készítettek egy telefonos közvélemény-kutatást. Ennek eredményeit 7 órakor, a szavazás végével közölték.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a szavazatok 56  százalékát szerezte meg a Fidesz, a második helyen holtverseny van a DK és az MSZ-Párbeszéd között 10-10 százalékkal, a negyedik helyre a Jobbik került 9 százalékkal. A Momentum 7 százalékkal szintén bejutott.

Az LMP 4 százalékot szerzett, így valószínűleg nem jut be.

Természetesen ezek csak közvélemény-kutatások, így a végleges eredmény eltérhet ettől, de ezt csak este 11 óra után ismerjük majd meg.

Frissítés: Korábban tévesen exit pollt írtunk, de ez csupán egy sima közvéleménykutatás, amely a nap folyamán készült.

szófia Megérkeztek az első előzetes becslések a bolgár eredményekről.

Az adatok szerint Bojko Boriszov miniszterelnök pártja, a GERB 32,7 százalékkal az első helyen végzett, második a Bolgár Szocialista Párt lett, 23,2%-kal, a harmadik helyre a liberális DPSZ (Jogok és Szabadságok Mozgalma) futott be 13,6%-kal, míg a negyedik az Egyesült Hazafiak ultranacionalista parlamenti koalíció legnagyobb pártja, a VMRO lett, 7%-kal.

Bejuthat még az exit poll szerint a Demokratikus Bulgária párt, 5,9%-kal.

(BNT.bg)

Donáth Anna az urnazárás után nyilatkozott a Mércének. Elmondta: teljesen nyugodtak, véleményük szerint a Momentum ugyanis „bent van”.

„A mi munkánk gyümölcse beérett, az, hogy ez pontosan hány százalékot jelent, az este folyamán kiderül.”

Horvátország A várakozásoknak megfelelően a mérsékelt jobboldali Demokratikus Közösség nyerte a mai horvátországi EP-választásokat. Második helyen történelmi ellenfelük, a Szociáldemokrata Párt futott be, mindketten jelentős veszteségeket elkönyvelve a legutóbbi választások óta. Az utóbbi időben szerveződő vagy frissen alapított pártok azonban a szavazatok jelentős részét tudták bezsebelni. Az első exit pollok szerint az eredmények a következők:

  • Demokratikus Közösség (jobbközép): 23,43% (41%)
  • Szociáldemokrata Párt (baloldal): 18,38% (30%)
  • Mislav Kolakusic: 8,2% (új)
  • Konzervatív Párt (jobboldal): 6,43% (új)
  • Élőlánc (populista, rendszerellenes):6,25% (0,5%)
  • Amszterdam koalíció (liberális-regionalista): 5,59% (új)
  • Szélsőjobboldali lista (NHR/HSP): 5.09% (új)
  • Híd (jobboldali liberális): 4,7% (új)
  • Marijana Petir (jobboldal): 3,94% (új)

A Demokratikus Közösség ezzel valószínűleg négy képviselőt adhat az Európai Néppártnak, a Szociáldemokrata Párt pedig hármat a Szociáldemokratáknak.

Hódmezővásárhely Hódmezővásárhely független polgármestere, Márki-Zay Péter máris értékelte az európai parlamenti választásokat.

Arra ő is felhívta a figyelmet, ami a számokból már tudható: az 5 évvel korábbihoz képest jóval magasabb volt a részvétel.

Ez már önmagában is pozitív, mert érdekelte az embereket a választás -jegyezte meg Márki-Zay, aki szerint nehéz megmondani, hogy ez annak köszönhető-e, hogy a Fidesz mozgósított jól, vagy az ellenzéknek is sikerült aktivizálnia a szavazókat. Mint mondta:

„Taktikai szavazóként viselkedtem, és remélem, hogy minél több ellenzéki képviselőt juttattunk be az Európai Parlamentbe.”

A Néppárt állt közel hozzá, de reméli, hogy a Fidesz kizárása hamarosan bekövetkezik – mondta a független polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormánypártok a bevándorlást tették meg kampányuk fő témájának. A bevándorlást támogató egyetlen párt azonban a Fidesz – utalt a letelepedési kötvénybizniszre Márki-Zay.

A teljes videót itt lehet megnézni:

Fél órával az urnazárás előtt 41,74 százalékos a részvételi arány a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A megyék közül a részvételi arány 18:30-kor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,02 százalék, ami 96 511 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 35,2 százalék, ebben a megyében 150 924-en voksoltak. Budapesten 49,76 százalékos volt a részvétel, ez azt jelenti, hogy itt 653 403 választópolgár adta le szavazatát.

Viszonyítási alapként érdemes megjegyezni: a 2004-es EP-választáson 18:30-ig a választásra jogosultak 36,89 százaléka szavazott, 2009-ben 34,90 százaléka, 2014-ben pedig 27,64 százaléka.

A Mérce reggel óta követi percről percre az eseményeket, most viszont még nagyobb fokozatra kapcsolunk.

Székhelyünket ideiglenesen egy nagyobb térbe helyeztük, hogy minden csokoládé, pizza és laptop kényelmesen elférjen:

Az irodánkban már nagyban készülünk a 9-kor induló élő műsorra:

És így készülnek majd a grafikonjaink:

Levi pedig épp időben érkezett, hogy rögvest indulhasson is az MSZP eredményváró bulijába:

Franciaország Nagy meglepetésre 35 éves rekordot dönthet Franciaországban a választási részvétel, amely délben 5 ponttal, 17 órakor már 8 ponttal volt magasabb, mint 2014-ben. Ez a 43,2% még a 2017-es parlamenti választások azonos adatánál is magasabb csaknem 3 ponttal.

A Harris Interactive-Epoka becslése szerint ez 20 órára 52-54%-ot eredményezhet, ami 1984 óta a legmagasabb adat lenne, írja a lefigaro.fr. Az Ipsos ennél valamivel alacsonyabbra, 51,3%-ra becsli a végleges részvételt, az ábrán a távol maradók aránya látható az eddigi választásokon:

Forrás: Twitter

 

A 47 millió francia választó összesen 34 lista közül választhat, 79 európai képviselőt, akik közül 4-en csak a Brexit után lesznek majd az EP tagjai.

Az előzetes közvélemény-kutatások épp ellenkezőleg, kifejezetten alacsony érdeklődést mértek, és éppenséggel negatív részvételi rekordra számítottak, az általános közvélekedés szerint lapos és unalmas kampány után.

Kép forrása: Twitter.

Ennek legfőbb tétje, úgy tűnt, az lehet, vajon ki nyeri Emmanuel Macron és Marine Le Pen újabb párbaját. A már a 2017-es elnökválasztás második fordulójában is összecsapó két politikus közül a kutatók ezúttal Le Pennek jósoltak kis előnyt, kérdés, hogy a vártnál jóval magasabb részvétel hogyan alakítja ezt a becslést.

A köztársasági elnök pártjának (LREM) és a jobbközép pártoknak összefogásával létrejött „Reneszánsz” nevű listát 22-23 %-ra, míg az egykori Nemzeti Frontról Nemzeti Tömörüléssé átnevezett szélsőjobboldali erőt 23-24%-ra várták.

Ettől jóval elmaradva 12-13%-ra becsülték a konzervatív Republikánusok (Les Républicains, LR)támogatottságát, a baloldal legerősebb formációja, az Engedetlen Franciaország (France Insoumise) várható eredményét pedig 8-9%-ra, a zöldekét (EELV) 7-8%-ra.

A kiemelkedő részvétel, ami persze jóval alacsonyabb a köztársasági elnöki választást kísérő érdeklődésnél, elvileg jól jöhetne a baloldali erőknek, akik nagyon elaprózva, összesen 5 listán indulnak. Akárcsak a Zöldeknek, akiknek az európai parlamenti választás ment mindig a legjobban, most pedig a felélénkülő klíma- és környezetvédelmi mozgalmak is lendületet adhatnának nekik.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi önkormányzati képviselője posztolt egy fotót a Facebook-oldalán, melynek tanúsága szerint az egyik szavazókörben egy patkány is tiszteletét tette.

„Külön érdekesség, hogy a szavazókör a kerület egyik oktatási intézményében üzemel.”

– írja Naszályi.

Belgium Belgiumban az EP-választásokkal párhuzamosan tartják az országgyűlési választásokat is, illetve a mai nap dől el a holland ajkú Flandria és a frankofón Valónia, illetve a brüsszeli fővárosi régió tartományi parlamentjének az összetétele.

A körülbelül 20 százalék körüli feldolgozottság miatt még nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, de az mindenképpen megállapítható, hogy Belgiumban jelentősen erősödtek a (szélső)jobboldali flamand nacionalista/szeparatista pártok. Az öt évvel ezelőtti szövetségi választást megnyerő N-VA jelenleg is az élen áll 26 százalékkal, ami 6 százalékkal magasabb a 2014-es eredményél. Az N-VA-tól jobbra álló, bevándorlásellenes, gyakran szeparatista hangokat megütő Vlaams Belang 17,25 százalékkal a második helyen áll, ami óriási előrelépés az öt évvel ezelőtt csupán 3,67 százalékot elérő pártnak.

A választás másik fontos fejleménye a zöldpártok, valamint a PTB-PvDA által képviselt radikálbal, az Écolo és a Groen  várható megerősödése. A nagyon alacsony feldolgozottság miatt még korai lenne elemezni a brüsszeli és a valóniai eredményeket, viszont a Belgiumon kívül leadott szavazatok már ismertek: a külföldön élő választók óriási, 30 százalék fölötti arányban támogatták a frankofón Écolót, a párt a legtöbb régióban több mint 15 százalékkal növelte az öt évvel ezelőtti eredményét.

Eközben egy kisebb utcai összecsapás is kialakult Brüsszelben, miután egy magát sárga mellényeseknek hívó csoport megtámadta a Szocialista Párt (PS) székházát. Egy rövidebb macska-egér játék után a rendőrség körülbelül 20 tüntetőt előállított.

Róma Mind Spanyolországban, mind Németországban és Franciaországban is megemelkedett részvételt mutatnak az eddigi adatok. Olaszországban ezzel szemben a részvétel eddig stagnál: a 2014-es 16,66% után most 16,72%-os részvételt mértek délig.

Az is igaz azonban, hogy az olasz szavazókörök este 11-ig nyitva vannak, ráadásul rendszeresen előfordul arrafelé, hogy erre az időpontra nem tudják a bizottságok az urnákat lezárni.

Területi adatokat is közzétett a Belügyminisztérium a részvétel megoszlásáról: eze alapján a kormányzó 5 Csillag aggódhat, hiszen a középső, és déli területeken a legalacsonyabb eddig a részvétel, miközben az északi Emilia-Romagna és Lombardia és Piemont kiemelkedő részvételi eredményeket produkál.

Utóbbinál a jelenség magyarázható azzal, hogy ott regionális választásokat is tartanak ma.

Bár Matteo Salvini belügyminiszter Liga pártjának ezek a bázisai, azért nem egyértelmű az, hogy csupán ő profitálhat ezekből az adatokból, azok értelmezése főleg attól függ, hogy Milánóban, Torinóban és Bolognában a baloldali Demokrata Párt (PD) vagy a Liga városrészei mozdultak-e inkább meg.

Erről azonban egyelőre nincs adat.

Az előzetes becslések arról szóltak, hogy a Liga elérheti első, országos győzelmét is ma.

Olaszország Belügyminisztérium / YouTrend vizualizáció

(La Stampa, Il Fatto Quotidiano, Europe Elects)

görögország Közép-európai idő szerint 18 órakor zártak az urnák Görögországban. Ahogy az elmúlt hónapokban készült felmérések is mutatták, az egykori kormánypárt, a jobboldali Új Demokrácia nyerte a választásokat.

Az exit-poll szerint így oszlanak meg  a szavazatok:

Új Demokrácia: 32-36%

Sziriza: 25-29%

Görög szociáldemokraták (PASOK) és szövetségeseik: 7-9%

szélsőjobboldali Arany Hajnal: 5-7%

görög kommunisták: 5-7%

(via GreekReporter)

Németország

Németországban 18 órakor zárultak az urnák, az első exit pollok szerint pedig a következő lett az eredmény:

  • Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU): 27,5% (35,3%)
  • Zöldek (B90/G): 20,5% (10,7%)
  • Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD): 15,5% (27,3%)
  • Alternatíva Németországnak (AfD): 10,5% (7,1%)
  • Baloldal (Linke): 5,5% (7,4%)
  • Szabad Demokraták (FDP): 5,5% (3,5%)

A kis pártok közül pedig a következők érték el az 1%-os küszöböt:
A PÁRT: 2,5%, Szabad Választók: 2%

Az eredmények Angela Merkel kancellár konzervatív CDU-jának enyhe visszaesést, az Andrea Nahles vezette SPD-nek viszont óriási kudarcot jelent. A zöldeknek sikerült közel megduplázniuk a legutóbbi eredményüket, ezzel jelentős különbséggel átvették a második helyet, egyértelműen ők lettek az ellenzék vezető ereje. A szélsőjobboldali AfD nem tudott áttörni, a radikális baloldali Linke és a jobboldali-liberális FDP viszont nem örülhet az eredménynek. A részvétel messze meghaladta az előző választásokat, a németek 59%-a járult urnákhoz.

A választás érdekessége, hogy az országot hat éve irányító nagykoalíció először nem gyűjtötte be összesen a szavazatok felét, azaz ha most lenne választás, már nem tudnának újra kormányt alakítani. Az eredmények félidős erőfelmérésnek számítanak a 2021-es választásra, ahol valószínűleg új felállásban alakul majd kormány.

(Forrás: FGW Exit poll)

magyarország Két óra múlva zárulnak az urnák, országosan a szavazók 37,06 százaléka ment el eddig leadni a voksát valamelyik párt listájára.

Ez azt jelenti, hogy a szavazói névjegyzékben szereplő 7 872 737 főből 2 917 423 fő jelent eddig meg.

Ha ez így megy tovább, estére egészen biztosan meglesz a negyven százalék, a legutóbbi, 2014-es uniós szavazáson 17 órára mindössze a szavazók 24 százaléka jutott el a szavazásig.

 

magyarország Szűk másfél óra múlva zárják idehaza az Európai Parlamenti választás urnáit, azonban ha valaki még nem döntött volna, kit támogasson szavazatával, itt találhat némi segítséget.

Az elmúlt héten négy párt jelöltjeivel jelentettünk meg interjúkat, ami ugyan nem jelenti a teljes palettát, azonban a linkeken el lehet olvasni a Donáth Annával, Jávor Benedekkel, Rónai Sándorral, valamint Vágó Gáborral készült anyagainkat.

Szóval ha valaki esetleg most szállna villamosra hogy elugorjon a szavazókörébe, hajrá, jó szórakozást, kellemes ixelgetést!

Luxemburg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke is leadta voksát pár órával a luxemburgi urnazárás előtt.

A legfrissebb felmérések szerint a néppárti frakcióban ülő Keresztény Szociális Párt (Christian Social People’s Party – CSV/PSC) kettő képviselőt küld majd az EP-be, a szociáldemokraták, a zöldek, a nemzeti-konzervatívok és a liberálisok egyet-egyet.

Magyarországon ismerősen csenghet a szintén luxemburgi néppárti Frank Engel és Viviane Reding neve, akik évek óta Orbán Viktor leghangosabb kritikusai. Reding, aki igazságügyi kérdésekben, alapvető jogokban és állampolgársági ügyekben illetékes EU-biztos is volt, már 2013-ban az alkotmány módszeres megsértésével vádolta Orbánt, 2015-ben pedig többször is egyértelműen kijelentette, hogy kirúgná a miniszterelnököt a Néppártból.

Habár a jelenlegi pártelnök Engel és Reding nem szerepeltek a párt EP-listáján, a helyükre bejutó képviselők mindegyike európa-párti és várhatóan Orbán kritikusai lesznek a Néppárton belül.

ciprus Közép-európai idő szerint 17 órakor zártak az urnák Cipruson. A szigetország hat EP-képviselői helyéért folytatott küzdelmet ezúttal is (ahogy 2004 óta minden alkalommal) a jobboldali Demokratikus Gyűlés (DISY) nyerte.

Az urnazárás után közzétett Cybc exit poll szerint a DISY a szavazatok 28-31,5 százalékát szerezte meg, szorosan mögötte a második helyen pedig a radikális baloldali EP-frakcióban helyet foglaló Dolgozók Haladó Pártja (AKEL) végzett 27-30,5 százalékkal. A szociáldemokrata frakcióban helyet foglaló Demokrata Párt a harmadik helyen végzett 11,5-14 százalékkal.

A Mozgalom a Szociáldemokráciáért (EDEK) a voksok 9-11 százalékára számíthat, a Nemzeti Népi Front pedig 6,5-8,5 százalékra.

Egy másik felmérés is hasonló eredményeket mutat:

Ausztria Papírforma szerint, 34%-kal nyerte az Osztrák Néppárt (ÖVP) a mai választást az exit pollok szerint. Nyugati szomszédunknál az előző pénteken kirobbant Ibiza-videó határozta meg a választás előtti egy hetet. A voksolás nagy kérdése tehát az volt, hogy a szélsőjobboldali FPÖ rendkívül sokszínű szavazótáborából (kétkezi munkások, bécsi szerbek stb.) mennyien csalódnak a pártban és hova állnak át.

A videó, ami az osztrák kormány széteséséhez vezetett, s ami miatt az országban előrehozott választásokat is fognak tartani ősszel, felkavarta a bécsi politikai életet. Az exit poll eredményei (FPÖ: 17%) arra engednek következtetni, hogy: a botrány hatására az FPÖ szavazóinak egy része az ÖVP-hoz pártolt át, egy másik része pedig inkább otthon maradt.

Az SPÖ eredménye (23%) nagyjából közepesnek számít a két éve még az országot vezető pártnak. A jobboldali-liberális Neos (8%) bár nem tudott kilőni, de valamennyi szavazót el tudott csábítani a kormánykoalícióban csalódott jobboldaliak közül.

A zöldek, akik másfél éve kiestek a parlamentből, most pezsgőt bonthatnak: 13,5%-os eredményükkel ismét felkerültek a politikai térképre, visszanyerték korábban elveszített szavazóik nagy részét. Ez több, mint háromszor annyi, mint amennyit a legutóbbi országgyűlési választáson kaptak.

Nem jutott mandátumhoz viszont az osztrák Schiffer András listája: A másfél éve néhány hét alatt a semmiből pártot felépítő és parlamentbe juttató Peter Pilz idén egy független jelöltet, a volt zöldpárti Johannes Voggenhubert (Liste 1 Europa) támogatta. Ő azonban csak 2%-ot ért el.

Ausztria 5 órakor zárultak az urnák Ausztriában, és ki is jöttek az első becslések, a hibahatár 2.5 %-os.

  • Néppárt (ÖVP) 34,5 % (2014: 26.98%, +7,5%)
  • Ausztriai Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 23,5% (2014: 24.09%, -0,6%)
  • FPÖ (Szabadságpárt) 17,5 % (2014: 19.72%, -2,2%)
  • Zöldek 13,5 % (2014: 12.4%, -1,0%)
  • Neos, liberális párt 8,05 % (2014: 8.14%, -0,1%)

Az immár kisebbségi, szakértői kormányt vezető Kurz kancellár Néppártja a közvélemény-kutatásokhoz képest jócskán, 4-5 %-ot erősödött, a szociáldemokraták az Ibiza-botrányt követően tisztán második helyre jöttek, szintén 3-4%-kal kaptak több szavazatot, mint 1 hete sejteni lehetett.

Heinz-Christian Strache Szabadságpártja az utolsó közvélemény-kutatásokhoz képest kb. 6%-ot esett.

A választáson körülbelül 10 %-kal volt magasabb a részvétel, mint 5 éve.

Strachéról, az osztrák Szabadságpárt Orbán Viktorral kiváló kapcsolatot ápoló vezetőjéről múlt hét végén hozott nyilvánosságra két német lap egy videót, amelyen egy magát orosz oligarchának kiadó nővel a 2017-es választások előtt többek közt arról beszél, hogy amennyiben az orosz oligarcha megvenné neki az egyik legnagyobb osztrák lapot, közbeszerzéseket ajánlana nekik cserébe. Azt is elmondja, a magyarországihoz hasonló médiaviszonyokat szeretne kialakítani Ausztriában is.

A videó hatalmas hullámokat vert az osztrák politikában: Strachénak már másnap le kellett mondania az alkancellári pozícióról, a hét elején pedig a Néppárt és a Szabadságpárt felbontotta a koalíciós szerződést, Van der Bellen elnök szeptemberre előrehozott választásokat írt ki.

európai unió Európaszerte magasabb a részvétel ma, mint 5 évvel ezelőtt. Már az előző napokban lezajlott választások is ezt a trendet mutatták: Szlovákiában – ahol hagyományosan a legalacsonyabb a részvétel –  például 20 %-nyian mentek el szavazni, míg a 2014-es választáson csak a választásra jogosultak 13,05-a vett részt, Hollandiában 37-ról 41,2%-ra növekedett a részvétel.

A mai kora délutáni részvételi adatokat az osztrák Standard összesítéséből szemlézzük, a lista nem teljes. (Az adatok különböző kora délutáni részvételi adatokat mutatnak, de mindegyik az 5 évvel ezelőtti, azonos időpontban letett voksok arányával van összevetve.)

Románia 31,42 % (2014: 18,41 %)
Franciaország: 19,26 % (2014: 15,70 %)
Lengyelország: 14,39 % (2014: 7,31 %)
Észtország: 29,1 % (2014: 25,33 %)
Portugália: 11,56 % (2014: 12,14 %)
Dánia: 37,6 % (2014: 30,2 %)
Horvátország: 9,93 % (2014: 7,64 %)
Lettország: 20,24 % (2014: 17,46 %)
Litvánia: 34,74 % (2014: 30,1 %)
Svédország: 18,1 % (2014: 15 %)
Spanyolország 34,2 % (2014: 23,87 %)
Szlovénia 8,83 % (2014: 8,29 %)

Magyarország is illeszkedik a sorba, délután 3-ig 30,52 % ment el szavazni, szemben a 2014-es 19,53 %-kal.

Van olyan ország is, pl. Olaszország, ahol nem tapasztalható jelentősen nagyobb érdeklődés az 5 évvel ezelőttihez képest. Egyes országokban, így pl. Romániában, Németországban és Spanyolországban helyi szavazások és népszavazások is megdobhatják az érdeklődést.

Budapest Dél körül a Momentum egyik szavazatszámlálója egy fideszes szavazatszámlálóval együtt vitt el egy mozgóurnát a Belgrád rakpart 28. alatt található idősek otthonába.

Az intézmény vezetője és a fideszes szavazatszámláló ragaszkodtak ahhoz, hogy a szavazás időtartama alatt bent maradjanak a teremben, mire a momentumos szavazatszámláló felhívta a figyelmüket arra, hogy ez bizony szabálytalan. Az esetről jegyzőkönyv készült, ám azt a fideszes szavazatszámláló egyszerűen fogta és összegyűrte a jegyzőkönyvet.

A másik szavazatszámláló ekkor rendőrt hívott, a Momentum jogászai pedig vizsgálják, mi lehet a további lépés.

Az esetről a Momentum felvételt is készített:

Románia A délután 3 órás adatok szerint Romániában a szavazók 31,42 százaléka járult az urnákhoz, ami jelentősen több, mint a 2016-ban tartott országgyűlési választásokon (akkor ugyaneddig 27,07 százalék szavazott).

 

magyarország A Nemzeti Választási Iroda információi szerint délután háromig a választópolgárok 30,52 százaléka vett részt eddig a szavazáson. Úgy tűnik, meglesz az előzetes becséles alapján mért, 40 százalékos arány, ráadásul ez a szám a 2014-es 19,53 százalékhoz, illetve a 2009-es 24,09-es százalékhoz képest elég magas.

A kiugróan magas részvétel vélhetően a Fidesznek kedvez majd, mert a jobboldai körzetekben a legakítvabbak a szavazók.

Budapesten eddig a választók 36,89 százaléka jelent meg. A voksokat még este hétig le lehet adni, utána zárulnak az urnák.

 

Budapest Mutassanak a mai napon erőt! – kérte fel a választókat sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a Jobbik EP-képviselőjelöltje. A képviselő szerint a Fidesz „nem bízza a véletlenre” a szavazás végkimenetelét, mivel ismét megfigyelhetőek a buszokon szállított szavazók, akik egy-egy szatyor élelmiszerrel térnek szavazás után haza.

Jakab közölte továbbá, hogy arról is döntenek a választók, hogy megbuktatják-e az Orbán-rezsimet, vagy sem. A képviselő hozzátette:

„ha a Fidesz nyer ma, akkor ne legyen kétség afelől, hogy a Fidesz akár egy újabb ÁSZ-vizsgálattal, de ki fogja végezni a Jobbikot, és akkor az egész ellenzéket fogja kivégezni.”

 


 

magyarország A 9 és 11 órás mozgósítás elemzésünkhöz képest erősödött a Budapesti és nagyvárosi részvétel, így erősödött az ellenzék mozgósítási képessége is 13 órás elemzésünkben.

A Taktikaiszavazás.hu által a Mércére részére készített 13 órás adatokból kiinduló szavazóköri elemzés szerint 9 órához képest erősödik az ellenzék mozgósítása.  Sanyó Ádám a portál adatelemzője így értékelte az elemzést:

A 10000 fő feletti települések részvétele meghaladja a 26%-ot, míg a 10000 fő alatti települések 20.8%-on állnak. Ez az arány hasonlít a 2014-es EP választásra, ahol a városokban nagyobb volt a részvétel, ám így is néhány tízezer szavazóval több mehetett el kisebb településeken, mint azt előzetesen várni lehetett.

Immár mindegyik párt a becsültnél több szavazóra számíthat, leginkább a Jobbik (bár az ő esetükben továbbra is kérdéses, hogy nem a Fideszhez vagy a Mi Hazánkhoz vándoroltak-e a szavazóik).

A lehetséges végső részvételi arány enyhe csökkenést, 41,5-öt mutat.  A közvéleménykutatások által becsült részvételhez képest ez körülbelül 210 ezer szavazót jelent, amennyiben így maradnak a tendenciák, így a 2014-es EP választáshoz képest Fidesz +120 ezer, míg a Jobbikon kívüli ellenzék +50 ezer szavazóra számíthat az előzetesen becsült számokhoz képest. A Jobbik pedig plusz 40 ezerre. Ám kérdéses ez a plusz 40 ezer hogyan oszlik el a Jobbik a Mi Hazánk és a Fidesz között.

A fenti grafikon azt mutatja meg, hogy a szavazóköri adatok alapján a 10 ezer fő feletti településeken a korábban mért közvéleménykutatásokhoz képest mennyivel több vagy kevesebb szavazót vittek el eddig a pártok szavazni, a 2014-es és a 2018-as eredményeik alapján.

Mivel a szavazók száma nő, és ezeknek a nagy része fideszes, ezért az ellenzéki pártok várható százalékos eredménye csökken, illetve pont ezért megemelkedik a bejutási, és mandátumszerzési küszöb, több szavazat kell a bejutáshoz, és egy mandátum megszerzéséhez. De a 9 és a 11  órás elemzésünkhöz képest csökkent a több budapesti szavazatnak köszönhetően a Fidesz várható előnye.

Az elemzés a szavazóköri adatok alapján a korábbi választási eredményekből számolja ki, hogy várhatóan hol melyik párt szerez több vagy kevesebb szavazót. Ilyen elemzéssel majd a végső részvételi adatok kihirdetése után is jelentkezünk, akkor meglátjuk Budapest és a Nagyvárosok felébredése mekkora lesz, és mennyivel változtatja meg az erőviszonyokat.

A részletes adatok itt érhetőek el.

magyarország A legaktívabb nagyvárosok listáját Miskolc vezeti, 26,26 százalékkal.

A statsztika többi része pedig így alakul:

  • Győr: 26,17%
  • Pécs: 25,77%
  • Szeged: 25,03%
  • Kecskemét: 24,31%
  • Debrecen: 23,63%
  • Nyíregyháza: 23,11%

A hagyományosan jobboldalra szavazó Zalaegerszegen 26,45 százalékos eddig a megjelenési arány, míg a balra voksoló Komlón a választóolgárok 24,01 százaléka ment ma el eddig szavazni.

 

málta A máltai európai parlamenti választások történetének eddigi legnagyobb győzelmét jósolják a Munkáspártnak (S&P frakció) a szigetországban. A korai adatokból úgy tűnik, hogy a párt közel három százalékot javítva 55-56 százalékot fog szerezni a mai választáson, míg második helyen a Nacionalista Párt fut be, 37 százalékkal.

Így várhatóan Máltáról 4 képviselő erősítheti majd az európai szocialista frakciót (S&P), 2 pedig a Néppártot (EPP)

(europeelects.eu)

 

magyarország Újabb napközbeni adatok kerültek ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjára: jelen állások szerint a választópolgárok 24,01 százaléka ment el szavazni délután egyig. Összehasonlításképp: az öt évvel ezelőtti uniós választásokon ilyenkorra a szavazók 15,90 százalék élt a szavazati jogával.

Budapesten a részvétel eddig 29,06 százalékos.

szlovákia Robert Fico volt szlovák kormányfő pártja, a SMER-SD Facebook-posztban ismerte el vereségét a szlovák EP-választáson.

Mint írják: Bár a saját elemzéseik szerint több szavazatot kapott a párt listája, mint a korábbi EP-választáson, összességében második helyen (eszerint a Progresszív Szlovákia mögött) fognak a nem hivatalos becslések szerint végezni.

A párt háláját fejezte ki a szlovák választóknak, mint írták:

„Örömmel vettük tudomásul, hogy a szavazatok többségét olyan pártok kapták, amelyek értik, hogy az Európai Unió a legjobb alternatíva Szlovákiának, és egyben a szlovák állampolgárok számára garancia a békére és a prosperitásra.”

 

Budapest Magyaroszágon és külföldön is sokan szavaznak az EP-választáson, mondta Trócsányi László igazságügyminiszter, Fidesz EP-listavezető ma délután, szavazata leadása után.

Ezenfelül még közölte, hogy optimista.

(MTI)

 

 

magyarország Azokban a szavazókörökben, ahol legalább egy választópolgár május 17-ig jelezte igényét, rendelkezésre áll Braille-írással készített szavazósablon, ami segítséget nyújt a látássérült szavazóknak ahhoz, hogy önállóan tudják leadni a voksukat.

A szavazóbizottságok két-két tagja tud segítséget nyújtani a mozgáskorlátozott szavazóknak. Az írni vagy olvasni nem tudókat is segítik, előbbieknek két szavazóbizottsági tag írja alá a névjegyzéket.

(MTI)

 

Budapest A 9 órás adatokhoz képest erősödött Budapest 11 órára a részvételben és ez meglátszik mozgósítási elemzésünkben is.

A Taktikaiszavazás.hu által a Mércére részére készített 11 órás adatokból kiinduló szavazóköri elemzés szerint 9 órához képest erősödik az ellenzék mozgósítása.  Sanyó Ádám a portál adatelemzője így értékelte az elemzést:

A 10000 fő feletti települések részvétele 18.3%, míg a 10000 fő alattiakban 15.4%. Ez már inkább hasonlít a 2014-es EP részvételi adataira. Továbbra is látható, hogy a Fidesz a közepes méretű településeken jól mozgósít, de felébredt Budapest is, mivel az ellenzéki pártok már csak néhány %-kal vannak elmaradva az előzetesen becsült szavazatszámaiktól.

Ha hasonló szinten marad a mozgósítás, akkor a Fidesz 55% körüli eredményre számíthat. Továbbra is kérdéses a Jobbik helyzete, hogy az ők szavazóik végül kit támogatnak majd.
Az így becsült részvételi arány 43%. A közvéleménykutatások által becsült részvételhez képest ez körülbelül 380 ezer szavazót jelent, amennyiben így maradnak a tendenciák, így a 2014-es EP választáshoz képest Fidesz +300 ezer, míg az ellenzék +80 ezer szavazóra számíthat az előzetesen becsült számokhoz képest.

A fenti grafikon azt mutatja meg, hogy a szavazóköri adatok alapján a 10 ezer fő feletti településeken a korábban mért közvéleménykutatásokhoz képest mennyivel több vagy kevesebb szavazót vittek el eddig a pártok szavazni, a 2014-es és a 2018-as eredményeik alapján.

Mivel a szavazók száma nő, és ezeknek a nagy része fideszes, ezért az ellenzéki pártok várható százalékos eredménye csökken, illetve pont ezért megemelkedik a bejutási, és mandátumszerzési küszöb, több szavazat kell a bejutáshoz, és egy mandátum megszerzéséhez. De a 9 órás elemzésünkhöz képest csökkent a több budapesti szavazatnak köszönhetően a Fidesz várható előnye.

Az elemzés a szavazóköri adatok alapján a korábbi választási eredményekből számolja ki, hogy várhatóan hol melyik párt szerez több vagy kevesebb szavazót. Ilyen elemzéssel majd a 13 órás részvételi adatok és a végső részvétel után is jelentkezünk, akkor meglátjuk Budapest felébredése mekkora lesz, és mennyivel változtatja meg az erőviszonyokat.

A részletes adatok itt érhetőek el.

berettyóújfalu, sopron Ujhely István MSZP-s EP-képviselő és jelölt ma délelőtt azt nyilatkozta az Indexnek, hogy két hazaküldtek képt ellenzéki szavazóköri biztost is.

Az egyikük egy iskolaigazgató volt, a berettyóújfalui egyes szavazókörzetből. A biztosnak a zakója alatt viselt piros ing miatt kellett távoznia. A másik eset Sopronban történt, ahol az elküldött szavazóbiztosnak saját bevallása szerint konkrét indoklás nélkül kellett távoznia. Az MSZP azóta már visszaküldte a bizottságba.

„Adminisztrációs csata zajlik a szavazókörökben” 

– mondta Újhelyi, aki szerint az ilyen esetek növelik a csalás esélyét.

Az MSZP az esetek miatt bejelentéssel élt.

 

Budapest Budapesten 18,66 százalékos a részvétel, országosan pedig 17,16 százalék. Ez is bőven megelőzi az 5 és 10 évvel ezelőtti részvételt. 5 éve viszont 11 órakor már 2,3 százalékponttal volt magasabb a budapesti részvétel az országosnál, most csupán 1,5 százalékponttal pedig magasabb az országos részvétel.

Budapest Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció listavezetője és férje, Gyurcsány Ferenc is leadták szavazatukat. Dobrev azt mondta, hogy korai még bármit mondani, de a mai napon minden szavazat számít, ezért arra bíztat mindenkit, hogy menjen el voksolni. Hozzátette azt is, hogy a DK-nak van a legnaagyobb esélye elvenni a Fidesztől egy mandátumot.

Budapest Most van egy kis időm, úgyhogy gyorsan el is futok leadni a szavazatomat. Időben szeretnék visszaérni, úgyhogy mindenki drukkoljon. Kis szünet után jövök is vissza tájékoztatni.

Izgalmas a nap eddig, mindenképp kövessetek minket estig!

Mindjárt jövök.

magyarország A Taktikaiszavazás.hu által a Mércére részére készített 9 órás adatokból kiinduló szavazóköri elemzés szerint brutálisan mozgósít a Fidesz.  Sanyó Ádám a portál adatelemzője így értékelte a kutatását:

„A reggel 9-es részvételi adatok tanulsága szerint a vidéki szavazók jóval aktívabbak, mint 5 évvel ezelőtt. A 10000 fő feletti városok részvétele pont az országos átlagot hozza, akárcsak a 10000 fő alatti települések is. Ez 5 éve egyáltalán nem így volt (ott a városi szavazók elmentek szavazni, míg vidéken kevésbé). A jelenlegi részvétel – ha a budapestiek nem aktivizálódnak a délelőtt folyamán – akár 60% közeli Fidesz támogatottságot is előrevetíthet.”

A fenti grafikon azt mutatja meg, hogy a szavazóköri adatok alapján a 10 ezer fő feletti településeken a korábban mért közvéleménykutatásokhoz képest mennyivel több vagy kevesebb szavazót vittek el eddig a pártok szavazni, a 2014-es és a 2018-as eredményeik alapján.

Érdekes a Jobbik eredmény, de mint Sanyó a Mércének elmondta ezt nem tudhatjuk, hogy valóban ezek a szavazók még mindig a Jobbik szavazói-e, könnyen lehetnek a Mi Hazánk vagy a Fidesz szavazói is már.

Ilyen elemzéssel majd a 11 órás és a 13 órás részvételi adatok után is jelentkezünk, akkor meglátjuk Budapest felébredése mekkora lesz, és mennyivel változtatja meg az erőviszonyokat.

Frissítés, hogy érthetőbb legyen:

Korábban 38 százalék körüli részvételt becsültek a kutatók, a mostani látható részvétel növekedés új szavazókat eredményezett. Az elemzés úgy számol, hogy ebből a 600 ezer szavazóból 400 ezer a Fidesz 200 ezer az ellenzéki pártokat fogja erősíteni. De mivel a szavazók száma nő, és ezeknek a szavazóknak a kétharmada fideszes, ezért az ellenzéki pártok várható százalékos eredménye csökken, illetve pont ezért megemelkedik a bejutási, és mandátumszerzési küszöb, több szavazat kell a bejutáshoz, és egy mandátum megszerzéséhez.

A részletes adatok itt érhetőek el.

Budapest „Minden szavazás a demokrácia ünnepe” – mondta Vágó Gábor, az LMP listavezetője, miután leadta a voksát. Arra bíztat mindenkit, hogy akinek van véleménye arról, hogyan kellene Európát jobbá tenni, mindenképpen menjen szavazni. Szerinte ez a választás nem csak Magyarország, hanem az egész bolygó jövőjére kihat – ezért aki zöldebbé szeretné tenni az Uniót, az mindenképpen voksoljon.

Kossuth tér A Fidesz érdeke volt, hogy a baloldalon a pártok egymással versenyt fussanak, mondta Ujhelyi István Budapesten az MSZP-P közös sajtótájékoztatóján. Az utána következő nyilatkozó, Jávor Benedek szerint megállították a szavazók Európában az euroszkeptikus, szélsőjobboldali erőket. Szerinte az, magas a részvételi arány, az jó jel, hiszen a magyarokat ezek szerint jobban érdekli, hogy mi történik Európában, és azon belül Magyarországgal. Szerinte azonban az is kell, hogy a baloldali szavazók

„álljanak fel a foteljükből, és menjenek el szavazni.”

 

 

 

Budapest A szavazók 7,78 százaléka járult az urnákhoz reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. 2014-ben 5,25, 2009-ben 6,03 százalék volt a részvétel. Ezek alapján a számok alapján a végén a szavazók bőven több mint 40 százaléka fog elmenni szavazni.

Budapesten a részvétel csupán 7,24 százalék, és bár 9 órakor 5 éve is alacsonyabb volt mint az országos átlag a budapesti részvétel, de nem ilyen mértékben.

Budapest A Momentum listavezetője is leadta voksát vasárnap délelőtt, majd újságírói kérdésekre válaszolva közölte, örül a magas részvételi aránynak, hiszen itt az ideje, hogy „a több, mint 70 százaléknyi Európa-párti magyar ember ki tudja fejezni a véleményét.”

Mellesleg nem hagyja abba még a kampányolást, ígérete szerint egy gyors kutyasétáltatás után folytatja a buzdítást.

Budapest Orbán Viktor miniszterelnök is leadta a szavazatát vasárnap délelőtt. Az összesereglett újságírók előtt, kérdésre, miszerint még mindig támogatja-e európai szinten az „osztrák modellt” félmosollyal annyit válaszolt, hogy „Már az olaszra nyergeltem át.” – ezzel valószínűleg utalhatott arra, hogy az Osztrák Szabadságpárt vezetője, az Orbánnal szívélyes viszonyt ápoló Heinz-Christian Strache nemrég botrányos körülmények között volt kénytelen távozni a politikából, miután rejtett kamerás felvételekről kiderült, hogy nyitottságot mutatna orosz oligarchákkal való antidemokratikus együttműködésekre, ráadásul megfogalmazása szerint „Orbánéhoz hasonló” módon akarja maga számára kedvezően alakítani a sajtóviszonyokat.

Az olasz modellre való átnyergelés azt is jelentheti, hogy az Orbánnal szintén szívélyes viszonyt ápoló olasz belügyminiszter, Matteo Salvini ajánlatát fontolgatja, ami arról szól, hogy a Fidesz csatlakozzon az épp születőben lévő szélsőjobboldali pártszövetséghez Európában, amitől Orbán eddig szavak szintjén távol tartotta magát.

 

pozsony A közvélemény-kutatók a kormányzó Smer (ennek a pártnak a vezetője Robert Fico volt kormányfő) és a neonáci Kotleba pártjának ütközetét várták a Szlovák EP-választások előtt, ám órási meglepetésére az alig másfél éve alakult Progresszív Szlovákia nyert, a Dennikn-hez kiszivárgott eredmények szerint.

A szlovák lap szerint a Progresszív Szlovákia 20,1, a kormányzó Smer 15,7, Kotleba neonáci pártja 12,1, a kereszténydemokraták 9,7, a liberális SAS 9,6, az ellenzéki Olano 5,6 és nagy meglepetésre a Magyar Koalíció Pártja 5 százalékot szerzett. A másik magyar párt a Híd csúfos vereséget szenvedett 2,6 százalékkal.

Frissítés: 9:11
Most éppen 4,96-ra mondják az MKP-t, kérdéses a párt bejutása.

A Progresszív Szlovákia győzelme és az MKP bejutása is órási meglepetés lenne. A választáson végül 20 százalékos részvétel volt.

A Progresszív Szlovákia korábban is okozott meglepetést, hiszen jelöltjük Susanna Caputova nyert meg idén az elnökválasztást, tavaly pedig a pozsonyi főpolgármesteri címet is megszerezte a magyar palettán leginkább a Momentumhoz hasonlítható párt.

 

Budapest Az MTI megyei bontást is közölt a 7 órás részvtel alapján, eszerint:

Baranya megye                    1,45 százalék     4405 szavazó
Bács-Kiskun megye                1,71 százalék     7126 szavazó
Békés megye                      1,65 százalék     4689 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       1,27 százalék     6688 szavazó
Csongrád megye                   1,66 százalék     5503 szavazó
Fejér megye                      1,47 százalék     5038 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          1,5 százalék      5392 szavazó
Hajdú-Bihar megye                1,53 százalék     6558 szavazó
Heves megye                      1,6 százalék      3865 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       1,69 százalék     5138 szavazó
Komárom-Esztergom megye          1,4 százalék      3432 szavazó
Nógrád megye                     1,22 százalék     1916 szavazó
Pest megye                       1,54 százalék     15 628 szavazó
Somogy megye                     1,46 százalék     3690 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     1,23 százalék     5516 szavazó
Tolna megye                      1,49 százalék     2716 szavazó
Vas megye                        1,51 százalék     3092 szavazó
Veszprém megye                   1,61 százalék     4612 szavazó
Zala megye                       1,37 százalék     3091 szavazó

Budapesten pedig 1,4 százalék a részvétel. Ne ijedjünk meg nagyon, 5 éve is Budapesten 7 órakor alacsonyabb volt az országos átlagnál a részvétel, a vidékiek korábban kelnek ugyanis, és korábban leadják a szavazatukat. Ellenben bár a 7 órás részvételből még órási következtetéseket nem érdemes levonni, de az valószínűnek tűnik, hogy nem lesz a szokásosnál nagyobb budapesti részvétel.

Egyébként érdemes követni a Mérce percről-percre folyamát, mert 9 órától majd részletes választókerületi adatokat közlünk a taktikaiszavazas.hu segítségével amely a részvételt összehasonlítja a 2018-as országgyűlési és 2014-es EP választások eredményével így becsülni tudunk majd a közvéleménykutatásokhoz képest jobban vagy rosszabbul szerepelnek a pártok.

magyarország Reggel 7 óráig a szavazok 1,48 százaléka jelent meg az urnáknál az EP-választáson, ez majdnem másfélszerese az 5 évvel ezelőtti számnak, amikor is 7 óráig, a szavazók 0,96 százaléka jelent meg.

A 2018-as választás után persze már nem merünk olyat írni kinek kedvez a magasabb részvétel, meg ezt pontosabban is fogjuk látni később, és a területi eredményeket is  ismerve, de elsőre azt mondanánk, mivel 40 százalék körüli részvétel várható a kicsit magasabb a Fidesznek kedvez majd.

európai unió Magyarország mellett húsz másik uniós tagállamban is megkezdődtek vasárnap az európai parlamenti (EP-) választások.

Miután az utóbbi három nap során Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán, illetve Szlovákiában már leadhatták szavazatukat a választópolgárok, vasárnap reggel – Magyarországgal együtt – 21 tagállamban is megnyíltak a szavazóhelyiségek.

Az urnák a legtöbb EU-tagországban reggel 6 vagy 7 órakor nyíltak meg, és legkorábban Luxemburgban zárnak, 14 órakor. Kötelező a voksolás Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban.

A nap folyamán összesen 593 mandátum sorsa dől el az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt továbbra is 751 tagú Európai Parlamentben. Ha a britek kilépnek, a 73 brit képviselő mandátuma értelem szerűen megszűnik, de a parlament létszáma csak 46-tal, 705 képviselőre csökken, mert 27 mandátumot másik 14 tagállam között osztanak szét.

Az EP vasárnap 18 órától hozza nyilvánosságra a már elkészült exit pollokat, 20 órától pedig a mandátumeloszlásra vonatkozó első becsléseket. Ezeket folyamatosan frissítik, ahogy az előrejelzések és a hivatalos eredmények beérkeznek. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor teszik közzé. Ennek a viszonylag késői időpontnak az oka, hogy Olaszországban este 11-ig lehet voksolni, és ameddig a szavazás bárhol tart, addig tilos eredményközléssel befolyásolni a még szavazókat.

forrás: MTI

pozsony Bár hivatalos eredményeket északi szomszédunknál sem szabad közé tenni este 11 óráig, az aktualy.sk, megszerezte, hogy korai feldolgozottságnál, mi a tegnap lezajlott szlovák választás részeredménye.

Eszerint, a hatezerből 330 szavazókör adatainak feldolgozása után a kormányzó Smer azaz a korábbi miniszterelnök Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia pártja vezet a szavazatok 19 százalékával, viszont a második meglepetésére a Progresszív Szlovákia nevű friss párt 18 százalékkal, amelynek jelöltjei korábban a pozsonyi polgármester választást, és a szlovák elnökválasztást is megnyerték.

A harmadik helyen a neonáci Marian Kotleba L’SNS-e 14 százalékkal, a negyedik helyen a kereszténydemokrata KDH, az ötödiken a liberális SAS, a hatodikon pedig az egyszerű emberek nevű formáció állt a korai feldolgozottságnál.

Mivel az első eredmények általában kisebb, vidéki szavazókörökből jönnek, ezért a progresszívek akik a hírek szerint Pozsony egyes részein a szavazatok felét is elvitték, még akár jobban is szerepelhetnek.

Szlovákiában egyébként meglehetősen alacsony 20 százalék körüli volt a részvétel, bár ez is meghaladja az 5 évvel ezelőtti rekord alacsony 13 százalékos részvételt.

magyarország Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a magyarországi európai parlamenti választáson. A 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig.

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá a lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is.

Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztattak. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 97 617 választópolgár voksolhat, aki ezt szerda délutánig kérte.

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még kérhet mozgóurnát a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A magyarországi szavazókörökbe 7 872 738 választópolgárt várnak, ebből 110 154  fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők azok, akik a 2018-as országgyűlési választáson még nem voltak szavazókorúak, de az azóta eltelt időben nagykorúvá váltak.

Forrás: MTI

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}