Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emigrálnának és visszasírják az olasz baloldaliak a populista troll Berlusconit – helyszíni beszámoló

Ez a cikk több mint 4 éves.

Olaszország Ugyan még nem ért véget az európai parlamenti szavazás Olaszországban, a baloldali fiatalok már az emigrációról beszélgetnek, arra az esetre, ha Matteo Salvini Legája nyeri meg a választást és többségbe kerülnek a jobboldali pártok. Ha ugyanis 50% felett teljesítenek a különböző jobboldali pártok, akkor a szélsőjobboldali Lega dobhatja a jelenlegi, mérsékelt koalíciós partnerét, a rendszerkritikus-populista 5 Csillagos Mozgalmat és új választások után jobboldali szövetségeseivel átveheti az ország vezetését.

Matteo Salvini

Ezek között a leendő szövetségesek között pedig ott van a mérsékelt jobboldali Silvio Berlusconi, de vannak nála sokkal rosszabbak is: a szélsőségesen nacionalista, fasiszta múltra pozitívumként emlékező Itália Fivérei egyre erősödik, s nyíltan is Salvini miniszterelnökségét támogatja. Ekkor pedig még mindig nem beszéltünk a keményvonalas neofasiszta-neonáci Casa Pound és Forza Nuova pártokról.

A jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a Lega 30% körüli eredményre számíthat, jobboldali szövetségeseivel együtt pedig 45-50% közé mérik őket. Ezt tetézi, hogy a részvételi adatok alapján az őket támogató régiókban (azon belül is főleg a legnagyobb régióban, Lombardiában) mennek el a legtöbben szavazni.

Ahogy közeledik az urnazárás, úgy nő a feszültség a fiatalok között és így is kerül szóba egyre gyakrabban, hogy még a homofób viccekkel és a maffiával ápolt kapcsolataival hencegő populista jobboldali miniszterelnök, Berlusconi is jobb volt az új jobboldalnál. Mert, bár Berlusconi híresen korrupt volt és sokat megtett az olasz jóléti állam leépítésért, legalább mindig elhalkította a szélsőjobbot és soha nem engedte fontos pozícióba az igazán szélsőséges elemeket. Amióta azonban Salvini lett a belügyminiszter és ő is vette át a jobboldal vezetését, azóta napról napra lett egyre rasszistább az olasz társadalom, s ennek megfelelően is romlott egyre a közhangulat az elmúlt másfél évben.

És ahogy ülünk az olasz fiatalokkal az európai eredményeket nézve, s feszülten várjuk, hogy az öreg Itália is befejezze a voksolást, ők egymás után szívják el a cigarettáikat, én pedig írom a Mérce nemzetközi közvetítését, ők arról beszélnek, hogy ha Salvini nyer, akkor végleg elhagyják az országot, én pedig pontosan átérzem, hogy mit gondolnak, és csak mosolyogva gépelek a laptopon.