Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden más nagyobb országgal szemben Olaszországban a 2014-es szinten stagnál a részvétel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Róma Mind Spanyolországban, mind Németországban és Franciaországban is megemelkedett részvételt mutatnak az eddigi adatok. Olaszországban ezzel szemben a részvétel eddig stagnál: a 2014-es 16,66% után most 16,72%-os részvételt mértek délig.

Az is igaz azonban, hogy az olasz szavazókörök este 11-ig nyitva vannak, ráadásul rendszeresen előfordul arrafelé, hogy erre az időpontra nem tudják a bizottságok az urnákat lezárni.

Területi adatokat is közzétett a Belügyminisztérium a részvétel megoszlásáról: eze alapján a kormányzó 5 Csillag aggódhat, hiszen a középső, és déli területeken a legalacsonyabb eddig a részvétel, miközben az északi Emilia-Romagna és Lombardia és Piemont kiemelkedő részvételi eredményeket produkál.

Utóbbinál a jelenség magyarázható azzal, hogy ott regionális választásokat is tartanak ma.

Bár Matteo Salvini belügyminiszter Liga pártjának ezek a bázisai, azért nem egyértelmű az, hogy csupán ő profitálhat ezekből az adatokból, azok értelmezése főleg attól függ, hogy Milánóban, Torinóban és Bolognában a baloldali Demokrata Párt (PD) vagy a Liga városrészei mozdultak-e inkább meg.

Erről azonban egyelőre nincs adat.

Az előzetes becslések arról szóltak, hogy a Liga elérheti első, országos győzelmét is ma.

Olaszország Belügyminisztérium / YouTrend vizualizáció

(La Stampa, Il Fatto Quotidiano, Europe Elects)