Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán és Salvini egymást méltatta, az ellenzék pedig újfasizmusról beszélt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter ma Budapestre látogatott, ahol Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatót tartott. Orbán és Salvini a nap folyamán Röszkére is ellátogatott, ahol megtekintették a határzárat.

A sajtótájékoztatón Salvini azt hangsúlyozta, hogy Európának nem az illegális bevándorlók szétosztására, hanem erős határvédelemre van szüksége. Az olasz miniszter méltatta a magyar rendszert, mivel szerinte itt gyorsan és hatékonyan lett kiépítve a határzár. Orbán Viktor szintén dicséretben részesítette Salvinit, amiért „a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon”.

A sajtótájékoztatón kijelentették, hogy „mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.”

Salvini beszélt az európai parlamenti választásról is, ami után szerinte az eddigihez képest más helyzet fog felállni az európai polgárok számára. Szerinte fel fog állni egy szövetség azok között, akik fontosnak tartják Európa jövőjét. Ez a szövetség fogja Európa átalakulását irányítani, alternatívát fog nyújtani az eddigi európai irányítással szemben.

Salvini érkezése előtt Ungár Péter LMP-s képviselő Facebook-posztban emlékeztetett arra, hogy a nagy barátság ellenére lényeges ellentét áll fenn az olasz és a magyar bevándorláspolitika céljai között, mivel Olaszország „amellett érvel, hogy a kvótarendszer alapján a menekülteket el kell osztani”, míg a Fidesz olyannyira ellenzi azt, hogy népszavazást kezdeményezett ellene.

Ungár arra is felhívta a figyelmet, hogy Salvini egy interjúban azt állította, hogy Oroszországban otthonosabban érzi magát, mint egyes EU-s országokban. Ungár szerint elfogadhatatlan, hogy „valaki bármilyen EU-tagállammal szemben előnybe részesítsen egy olyan országot, amely az EU szomszédjába bevonult”.

Ujhelyi István MSZP-s képviselő még napokkal Salvini érkezése előtt nyílt levélben nevezte az olasz politikust „az újfasizmus megtestesítőjének” és „Európa belső ellenségének”. Ujhelyi szerint „a magyar kormányfő legújabb örökbarátja az európai közösség egyik legádázabb ellensége”, akinek ugyanúgy „Mussolini fasiszta Olaszországa az álmodott korszak”, ahogyan Orbánnak Horthy Magyarországa.

A DK külön sajtótájékoztatón foglalkozott Salvini látogatásával, amin Gréczy Zsolt szégyenteljesnek nevezte az olasz miniszter meghívását Budapestre. „Szégyen azért, mert Orbán Viktor egy olyan várost csinál Budapestből, ahol Európa szélsőségesei, újfasiszták, neonácik, többnyire euroszkeptikusok találkoznak, olyan emberek, olyan politikusok, akik nem az Európai Unió” sikerében érdekeltek” – mondta Gréczy. A DK politikusa szerint továbbá Orbán és Salvini „Putyin parancsára, Putyin érdekei szerint, Putyin pénzéből tervezik Európa szétverését.”

Címlapkép: Orbán és Salvini (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)