Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Európa-szerte előretörtek a zöldpártok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az előzetes eredmények szerint a vártnál jobban szerepeltek a zöldpártok Európa számos országában. A legtöbb képviselőt küldő Németországban a Zöldek megduplázták támogatottságukat és így 20-22 képviselői helyre számíthatnak. A zöld frakcióba ül még mellettük az Állatvédők Pártának és a Kalózpártnak a képviselője is, így valószínűleg ez lesz az egyik legnagyobb nemzeti delegáció az egész Európai Parlamentben.

Hasonlóan előretörtek a francia zöldek, akik a nacionalisták és a liberálisok után az ország harmadik legerősebb pártja lettek, így várhatóan az eddigi 6 helyett 10-12 képviselőt küldhetnek az EP-be. Nagy-Britanniában ehhez hasonló mértékben erősödtek meg a zöldek, akik azonban a választási rendszer aránytalansága miatt a 10% körüli eredményükkel is csak 4 képviselőt delegálhatnak valószínűleg: hozzájuk jönnek még a skót és a walesi nemzetiek is 2 illetve 1 delegálttal.

A nagy országok közül Spanyolországban 6% körüli eredményt érhet el a nemzetiségi kisebbségek pártja, akik így 3-4 képviselővel bővíthetik a zöld frakciót. Olaszországban és Lengyelországban viszont valószínűleg nem szerez mandátumot zöld képviselő. A kisebb országok közül Írországban törtek előre látványosan a zöldek, ők három képviselőt adhatnak, Ausztriában pedig megháromszorozták a tavaly előtti eredményüket, ők két széket szerezhetnek majd Brüsszelben.

Az előzetes becslések kb 50 helyet jósoltak a zöld frakciónak a 750 fős Európai Parlamentben, ezekben a percekben már 66 körül lehet számítani az exit pollok alapján. Ez a szám azonban felkúszhat még hetvenre is, így akár a negyedik legnagyobb csoporttá is válhat a Zöld Frakció, minden szélsőjobboldali-konzervatív képviselőcsoportot megelőzve. Hogy a két magyar zöld jelölt, Vágó Gábor és Jávor Benedek bejut-e, a Nézőpont mai közvélemény-kutatása alapján kérdéses.

 

Címlapkép: Ska Keller Facebook-oldala