Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A svédek többsége nem kér a Fidesz-KDNP-ből

Ez a cikk több mint 4 éves.

Svédország Svédország kampánya meglehetősen izgalmasra sikeredett a 2018-as parlamenti, önkormányzati és regionális választásaik után: ismét a kormányzó szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot, és megalakult a Stefan Lövfen vezette baloldali kormány. A mostani alkalommal is őket támogatta a legtöbb svéd választó: 25%-kal 5 mandátumra esélyesek.

Lövfen egyébként többször is bírálta a magyar kormányt, szerinte „Nem tartható tovább, ahogy Magyarország kezeli a migrációt”, és többször is hangot adott annak, hogy Magyarország nem teljesíti EU-s kötelezettségeit, miközben az EU kohéziós politikájának a legnagyobb nyertese.

Löfven azt akarja, hogy a következő EU-s költségvetésben, vagyis 2020-tól, legyenek komoly pénzügyi következményei az ilyen viselkedésnek, szerinte a magyar kormány nem kaphat megint olyan sok pénzt, mint az elmúlt hét évben. Szijjártó aztán ezen teljesen felháborodott és visszaszólt a svéd miniszterelnöknek, majd bekérették Svédország budapesti nagykövetét.

A legfrissebb exit-poll szerint a szociáldemokratákat a konzervatív pártok követik a szavazatok 18 százalékával; ők voltak azok, akik benyújtották az indítványt a Fidesz kizárásáról a Néppártban, tehát a svéd közbeszédben meglehetősen nagy konszenzus van a baloldal és a jobbközép pártok között Orbán Viktor és a Fidesz megítélésében.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták 17%-ot értek el, akiknek jelenlegi EP-képviselőjük, Kristina Winberg azt állította a kampányfinisben, hogy képviselőtársa, Peter Lundgren zaklatott egy nőt pártrendezvényükön. Amire Lundgren annyit válaszolt, hogy részeg volt és tényleg hozzáért a nő melléhez, de nem volt semmilyen további szándéka.

A 20 helyből többségében azok a pártok szereztek mandátumot, akik kampányuk alatt konzekvensen elítélték a szélsőjobboldali euroszkeptikusokat, és többször is konfrontálódtak már Orbán Viktorral.