Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos a választási iroda helyiségeiben figyelhetik a választást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest Helyt adott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi állásfoglalásának a Nemzeti Választási Iroda (NVI), így Szél Bernadett és Hadházy Ákos vasárnap este jelen lehetnek az NVI azon helyiségeiben, ahová a szavazóköri adatok beérkeznek, és ahol összesítik azokat – írta ki Facebook-oldalára Szél Bernadett.

A politikus még tegnap tett ki egy bejegyzést, amely szerint Hadházyval közösen azzal a kéréssel fordultak Pálffy Ilonához, a Nemzeti Választási Iroda elnökéhez, hogy vasárnap este személyesen jelen lehessenek a szavazatok összegzésénél. A képviselők azt szeretnék látni, hogyan születik meg a választások végeredménye. Az NVI pedig ígéretet is tett arra, hogy betekinthetnek az informatikai rendszer működésébe.

„Az elmúlt években sajnos jelentősen csökkent a választások tisztasága iránti bizalom, különösen a tavalyi országgyűlési választás után érkezett sok jelzés arról, hogy főleg kisebb településeken rendszerszerűek voltak a visszaélések. Megfelelő számú ellenzéki delegált hiányában ezek feltárása nagy nehézségekbe ütközne még akkor is, ha a hatóságok nem próbálnák elhúzni az eljárásokat.”

– tette hozzá a bejegyzésben Szél.

Bár a választási eljárási törvény nem nevesíti kifejezetten a képviselőket, mint akik megfigyelőként jelen lehetnek a szavazatszámlálásnál, az Országgyűlésről szóló törvényben megfogalmazott általános ellenőrzési jogkör álláspontjuk szerint kiterjed erre is. Szél hangsúlyozza, tevékenységükkel a választási szervek munkáját nem kívánják zavarni, és mivel függetlenek – nem érdekeltek az EP-választáson –, tevékenységüket pártatlanul végezhetik.

A képviselők a TASZ jogi állásfoglalására hivatkozva azt kérték az NVI elnökétől, hogy a nemzetközi megfigyelőkre vonatkozó szabályok szerint kezeljék őket.