Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt vannak az első reakciók a francia eredményekre

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jelenleg úgy tűnik, hogy akárcsak öt éve, idén is az első helyen végez a szélsőjobb Franciaországban. Marine Le Pen pártja, a Rassemblement national (Nemzeti tömörülés) néhány százalékkal vezet az Emmanuel Macron pártja és szövetségesei Reneszánsz nevű listája előtt. A 2017-es elnökválasztáson második helyet elérő politikus mégis a Nemzetgyűlés feloszlatást követeli, mivel szerinte az már nem képviseli többé a nép véleményét.

Le Penen kívül több francia politikus is értékelte az eredményeket. Macron elnök azt mondta, hogy sajnálja, hogy nem az ő pártja áll az első helyen, de szerinte ez az eredmény „nem vereség”.

Az államfő kihangsúlyozta, hogy a 2017-es elnökválasztás óta ez volt az első országos megmérettetés, amit ráadásul az elmúlt fél évben a sárgamellényesek tüntetései miatt kialakult politikai krízis közepette tartottak meg. Macron úgy véli, hogy

a mai EP-választás eredménye rámutat arra, hogy a progresszívek és nacionalisták közötti megosztottság tovább növekszik. Illetve arra, hogy „a 2017-es elnökválasztás eredménye nem véletlen volt.”

A zöldek várható sikerét az elnök úgy kommentálta, hogy az eredmény arról tanúskodik, hogy a franciák számára mennyire fontos ügy a környezetvédelem.

A 2014-es eredményét (lévén akkor még a kommunistákkal együtt indult) tovább rontó, 7 százalékot elérő radikális baloldali La France insoumise elnöke, Jean Luc Mélenchon szerint a szélsőjobb újbóli győzelme és az alacsony részvétel azt mutatja, hogy tovább mélyül a Franciaországot sújtó társadalmi-politikai válság. Mélenchon szerint „Macron úgy tűnik, elvesztette ezt a meccset” és az eredmények „semmilyen pozitív fejleményről sem tanúskodnak”.

A nagyon csúful kikapó Szocialisták listavezetője, az újságíróból lett politikus Raphaël Glucksmann úgy értékelte az eredményeket, hogy a „a baloldal nem halt meg”, és „van remény”. Mindezt azután mondta, hogy jelenleg úgy néz ki, a közvélemény-kutatások által mért öt százalékoz képest egy kicsit jobban teljesítenek, és 7 százalékot érnek el. Egyébként a PS 7 évvel ezelőtt 51 százalékot és 18 millió szavazatot szerzett az elnökválasztáson…

Értékelte a helyzetet Edouard Philippe miniszterelnök is, aki szerint az EP-választások a legutóbbi elnökválasztás első fordulójának dinamikáját erősítették még. Philippe (akinek egyes források szerint veszélyben a pozíciója, mert elképzelhető, hogy a választások után kormányátalakítás fog történni) úgy véli, a régi bal-jobb felosztottságot felváltotta egy új, a nacionalista-progresszív szembenállás, amit mi sem példáz jobban, mint hogy a Franciaországot az elmúlt ötven évben felváltva kormányzó mindkét párt kevesebb mint 10 százalékot ért el.