Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Strache-ügy: „A magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint az ismert, a botrányt kirobbantó felvételen többször is elhangzik Orbán Viktor neve, illetve az is kiderült, hogy Strache a Népszabadságot is bezárató, 2017-ben korrupciós bűnsegédletért elítélt Heinrich Pecinával vásároltatta volna meg magának az orosz oligarchán keresztül a szóban forgó újságot.

Az osztrák politikus arról beszélt, hogy olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak.

Mint mondta, a legolvasottabb napilap mellé „jól esne neki egy tévécsatorna is”, illetve arról is beszét, hogy „Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet.”

A történtek után a magyar kormány mégsem érezte úgy, hogy kommentálnia kellene a történteket. A 444.hu megkérdzte a miniszterelnök sajtószóvivőjét, Havasi Bertalant, mit szól Orbán Viktor Strache ügyéhez, és ahhoz, hogy az ő neve is felmerült, illetve azzal kapcsolatban is érdeklődtek, Orbánnak még mindig ugyanaz-e a véleménye Stracheról, mint május elején, amikor a Kleine Zeitungnak az mondta az osztrák alkancelláról, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből.

A miniszterelnök szóvivője a következő választ adta a feltett kérdésekre:

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd