Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Válságban az osztrák kormány Strache ibizai videója miatt, előrehozott választások jönnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Német és osztrák médiainformációk szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár ma reggel kijelentette: a tegnap nyilvánosságra került videófelvételek miatt nem hajlandó tovább együtt kormányozni Heinz-Christian Strache alkancellárral, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével. Strache kora délután tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentette: lemond az alkancellári székről.

Budapest, 2019. május 6.
Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár beszél Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Ausztriában a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel német lapok által nyilvánosságra hozott videó miatt állt elő mostanra már nyilvánvaló politikai válság, melyen a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke magukat egy orosz oligarcha rokonának és kijárójának kiadó nővel randevúzott 2017-ben Ibizán. A rejtélyes alakok többek közt azt mondták, közbeszerzésekért cserébe megvennék Strachénak a legfontosabb osztrák bulvárnapilapot, a Kronen Zeitungot, a későbbi alkancellár azt javasolja orosz vendéglátóinak, hogy alapítsanak egy Strabaghoz hasonló céget, és ez esetben a médiavásárlásért cserébe ők vihetnék az osztrák óriás helyett a közbeszeréseket.

A nyilvánosságra hozott videón szó szerint elhangzik a 2017-ben ellenzékben lévő osztrák politikus szájából, hogy olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak. Mint mondta, a legolvasottabb napilap mellé „jól esne neki egy tévécsatorna is”.

A videó nyilvánosságra kerülését követő nap fejleményeit percről percre követjük a Mércén.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Miután pénteken napvilágot látott egy felvétel, melyen Strache (volt) FPÖ-s, szélsőjobboldali osztrák szövetségi alkancellár Ibizán beszélget kedélyesen magukat egy orosz oligarcha intézőinek kiadó egyénekkel, valósággal felrobbant az osztrák internet – és a politika.

A még a választások előtt folytatott beszélgetések témája ugyanis az volt, hogyan juttatná gazdasági előnyhöz az orosz cégeket cserébe azért, hogy médiafelületeket vásárolnak nekik – és még ki tudja mi más, a hatórás felvételből előkerültek olyan részlet is, melyen Kurz szövetségi kancellár – akkor még jelölt – állítólagos drogos orgiáiról mesél az akkor még csak leendő alkancellár.

Ezt pedig se az osztrák nép, se a politikai elit nem vette különösen jó néven.

Olyannyira, hogy Strache hamarost kénytelen volt lemondani a nap folyamán, a kormánykoalíció felbomlott, és Kurz szövetségi kancellár Van der Bellen szövetségi elnökkel mély megegyezésben bejelentették, hogy új választásokat fognak kiírni, mégpedig mihamarább.

Ennek részleteit vasárnap délelőtt tanácskozzák meg, azonban az új választások részleteinek kidolgozása és az időpont kitűzése még mindenképp el fog tartani egy jó darabig.

Az ugyanakkor már most látszik, hogy a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), mely az Osztrák Néppárt mellett a kormánykoalíció kisebbik tagja volt, ezt a botrányt már aligha vészeli át hasonlóan apró sérülésekkel, mint a korábbiakat.

Hisz itt mégiscsak arról került elő egy felvétel, hogy a párt elnöke, aki mellesleg az egyik legfőbb közjogi méltóság, orosz oligarcháknak árusítaná ki az országot a hatalomért.

Ennek pedig mindenképp következményei lesznek – a nap folyamán a különböző politikai szereplők nem győztek elhatárolódni a párttól és attól az országot eláruló politikától, melyet az ügy miatt társítanak hozzá.

Magyarország kormánya és a Fidesz mindazonáltal nem kívánta kommentálni az eseményeket.

Kurz és Van der Bellen vasárnap délelőtt 11-kor találkoznak újra, hogy megvitassák az előrehozott választás részleteit.

Osztrák sajtóértesülések szerint a tartományi kormányzók jelentős része támogatja az új választás kiírását, de már az Osztrák Iparkamara is bejelentkezett a támogatók közé, ahogy az ellenzéki pártoknak sincs ellenére a gondolat.

A helyzet jelenlegi állása szerint az FPÖ számára hatalmas bukást jelenthet az Ibiza-botrány, de a nagyobbik koalíciós partner Néppártot is megtépázza, így aligha tudnak majd kormányt alakítani a jelenleg kormányzó jobboldali erők.

A bécsi spontán tüntetés több ezer résztvevője örömmel fogadta a fejleményeket, és továbbra is a főváros utcáin mulatoznak. Az idő langyos, száraz, eső reggelig nem várható.

Aggódva figyelték az európai országokban az osztrák titkosszolgálatok ellenőrzéséért vívott küzdelmet, állapította meg néhány hete a francia Nouvel Observateur hasábjain Danny Leder, az osztrák Kurier párizsi tudósítójának cikke.

Leder emlékeztetett arra, hogy a 2017 decemberében tartott választások nyomán alakult koalícióban a szélsőjobboldali FPÖ nemcsak az alkancellári posztot szerezte meg, hanem a belügyi és a védelmi tárcát, egyúttal a titkosszolgálat és a kémelhárítás feletti irányítást is.

Leder szerint ennek nyomán több nyugati belbiztonsági szerv is befagyasztotta kapcsolatait az osztrák partnerekkel, és az utóbbiakat már a 30 európai ország belbiztonsági vezetőit tömörítő Berni klubban sem látták szívesen. Ennek oka elsősorban az volt, hogy az FPÖ-t „barátsági egyezmény” fűzi Oroszországhoz, amelynek pontos természetéről a párt nem volt hajlandó nyilatkozni.

A cikk szerint a britek és a hollandok kezdeményezték Ausztria elszigetelését, az előbbieket a 2018 márciusában lezajlott Skripal-ügy is motiválta, az utóbbiakat pedig egy utasszállító lelövése 2014 júliusában az oroszpárti szeparatisták által ellenőrzött ukrajnai terület felett – a repülőgép szerencsétlenségben 190 holland állampolgár vesztette életét.

Az orosz kapcsolatokon túl egy másik téma is nyugtalanította az európai szolgálatokat: a szélsőjobboldali ultrákkal kapcsolatos nemzetbiztonsági információk cseréje. A kezdeti gyanakvást pedig csak felerősítette Herbert Kickl belügyminiszter ténykedése.

Kickl az FPÖ soraiban különösen erőszakos, durva retorikát képviselt a bevándorlók ellen, a régmúltban zsidóellenes megnyilvánulásai is akadtak. És három hónappal a tárca átvétele után olyasmire ragadtatta magát, ami a második világháború óta példátlan Leder szerint.

Herbert Kickl; fotó: Facebook.

2018. február 28-án maszkos, felfegyverzett rendőrök foglalták el a belbiztonságért felelős BVT (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismus-Bekämpfung) irodáit, akárcsak a BVT-ben dolgozó egyes hivatalnokok magánlakásait. Az Alkotmányvédelmi és Antiterrorista Ügynökség vezetői eddig a konzervatív párt, az ÖVP kötelékébe tartoztak, és nem álltak Kickl direkt felügyelete alatt. Az ügyészség által elrendelt házkutatásokat nem a szokásos bírói felügyelettel végezték, hanem egy speciális, utcai bűnözésre szakosodott brigád jelenlétében, amelynek élén egy FPÖ-höz közeli tiszt állt.

A házkutatásokat egy szintén az FPÖ-höz köthető belügyminisztériumi dolgozó bejelentése nyomán rendelték el, a meglehetősen bizarr vádak között Észak-Korea nagykövetsége és a kazahsztáni rezsimhez köthető ügyvéd panaszai is felbukkantak. A Leder szerint követhetetlen ügyben végül leállították a vizsgálatot, de a házkutatások eredményeképp értékes dokumentumok kerülhettek illetéktelen kezekbe, pl. a szélsőjobbos miliőbe beépült rendőrökről vagy az orosz befolyás Ausztriában aktív ügynökeiről. Kickl a nyomásgyakorlás különféle eszközeivel azt is elérte, hogy az ÖVP-hez köthető funkcionáriusok távozzanak posztjukról, azaz Leder szerint a saját embereivel tölthette fel a pozíciókat.

A német konzervatívok az új-zélandi merényletek nyomán jelezték, hogy támogatják az osztrák szervek bojkottját, a médiában Angela Merkel személyes fenntartásai is megjelentek. A christchurchi terrorista korábban kapcsolatba került az identitárius mozgalom francia és osztrák képviselőivel is, és az utóbbiak kiterjedt kapcsolatrendszerrel bírtak az FPÖ köreiben. Ez volt a koalíció egyik komolyabb konfliktusa, Kurz kancellár számára egyben jó lehetőség, hogy az európai választások közeledtével kritikával illesse partnerét.

Miközben az FPÖ kemény magja, az identitáriusoktól végül elhatárolódni kénytelen Strachét árulónak tartotta, Kurz azt remélhette, hogy ha őt a helyi szélsőségesek Soros emberének állítják be, az éppenséggel javíthat európai pedigréjén. A cikk még arra is kitér, hogy a kancellár többek között emlékezetpolitikai szigorral, azaz az ország náci múltjának elítélésével igyekszik ellensúlyozni azokat a kritikákat, amelyeket pl. a bevándorlási és menekültpolitika szigorítása váltott ki.

Ami pedig a belbiztonsági ügyek feletti kontrollt illeti, ugyan Sebastian Kurz jelezte, hogy igényt tart rá, és az antiterrorista, illetve kémelhárító szervek immár közvetlenül neki is jelentenek, de ez a cikk végkövetkeztetése szerint nem változtat a lényegen: az osztrák állam alapvető intézményei továbbra is a szélsőjobb kezében vannak.

Nem sokkal Kurz kancellár sajtótájékoztatója után Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök is a kamerák elé állt.

Mondandóját azzal kezdte, hogy szégyenletesek a képsorok melyeket láthattunk, és erkölcsi szempontból megbotránkoztatóak, azonban mint mondta,

„hazánkat és népét nem lehet ezen képek alapján megítélni. Ezek szégyenletes képek, azonban Ausztriában senkinek sem kell szégyellnie magát miattuk. Szeretném világosan kimondani: nem ilyenek vagyunk.”

Majd kifejtette, véleménye szerint a videón a polgárokkal szembeni súlyos tiszteletlenség látható, ő pedig ezt nem állhatja.

Ezután kitért az előrehozott választásokra, melyekről Kurz szövetségi kancellárral beszélt a nap folyamán, és holnap, mint mondta „megteszik a megfelelő lépéseket”, jelenleg pedig az elsődleges szempont a bizalom helyreállítása, Strache lemondása ennek pedig csupán a kezdete.

Kitért a független újságírás szerepére is, véleménye szerint „a negyedik hatalmi ág” jelen helyzetben kiválóan teljesítette a feladatát.

Van der Bellen elmondta továbbá, hogy

„az osztrákoknak joguk van egy olyan kormányzathoz, melyben megbízhatnak”.

Ehhez pedig véleménye szerint jelenleg újra kell építeni a bizalmat, ez pedig kizárólag új választások útján lehetséges –

vagyis az elnök egyetért a kancellárral, nemsokára előrehozott választásokat tartanak Ausztriában.

Előrehozott választások következnek az Ibiza-videó miatti kormányválságból fakadóan, jelentette be Kurz.

Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár úgy volt, hogy már kora délután az újságírók és a közönség elé áll, azonban vélhetően a kormányválsággal kapcsolatos tanácskozások miatt ez egészen háromnegyed nyolcig nem történt meg.

A sajtótájékoztatón a kancellár először kicsit fényezte magát, miszerint az elmúlt két évben, mióta hatalomra jutott, azon dolgozik, hogy megvalósítsa azt a változást, melyet a szavazók áhítottak, és mellyel megbízták őt, mint az ország vezetőjét.

Majd arról beszélt, tudta hogy az FPÖ-vel kötött szövetség ellenállásba fog ütközni, de ők voltak az egyetlen kormányzóképes párt, és az elmúlt időszakban sikeres is volt az együttműködés.

Ezután megköszönte, koalíciós partnere munkáját, melyet mint mondta – a „patkányvers” és hasonló kényelmetlen, nehezen vállalható epizódok ellenére valóban nagyra értékel.

Azonban

„sok szituáció volt, melyet nagyon nehezemre esett lenyelni (…)

és a videó után nagyon őszintén azt kell mondanom, ami elég, az elég.”

Magyarán az osztrák kancellár felmondta az FPÖ-vel kötött koalíciót, valamint bejelentette:

„azt javaslom a köztársasági elnöknek, hogy előrehozott választásokat tartson, mégpedig a lehető leghamarább”.

Ugyan nincs semmiféle bizonyíték, hogy valóban előfordult ilyen eset, de az Ibiza-videó egy újabb nyilvánosságra került darabjában Strache egykori osztrák alkancellár

Sebastian Kurz kancellár drogos szexorgiáiról is ejt egy-két szót.

Ez minden bizonnyal nem jelent semmi jót Kurz számára sem.

 

via 24.hu

A német nyelvű hírügynökségek azt közölték: Ausztriában minden bizonnyal előrehozott választások lesznek.

Eddig nyilvánosan egyik kormánypárt képviselői sem vetették fel ezt a lehetőséget, de a tanácskozásokról kiszivárgó információk szerint a koalíciót nem tudják egyben tartani a felek: Kurz kancellár nem elégszik meg Strache lemondásával: Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszternek is mennie kéne. Az FPÖ ebbe az alkuba nem menne bele.

Kurz eredetileg 2 órára meghirdetett beszédére állítólag a Kickl személye körül kialakult belső meccselés miatt kell még mindig várni, jelenleg 7 óra 45 percre van meghirdetve a sajtótájékoztató.

Új választásra egyébként legközelebb augusztusban kerülhet sor.

(Spiegel)

Thomas Stelzer, Felső-Ausztria tartományi vezetője is megszólalt az Ibiza-videó ügyében:

„ez a videó és az abban elhangzottak teljes mértékben elfogadhatatlanok, és összeegyeztethetetlenek egy fontos állami funkcióval. A videó teljes mértékben felháborított. Az alkancellár lemondása emiatt elkerülhetetlen volt.”

Stelzer egyébként a Néppárt veterán politikusa, a régiót pedig 2017 óta vezeti.

Az ausztriai események kapcsán a jobboldali populisták és a populizmus elleni fellépést sürgeti Angela Merkel német kancellár.

„Európa olyan országok szövetsége, melyek azt a döntést hozták, hogy közös értékek alapján működnek együtt”

– mondta a kancellár.

Zágrábban tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta továbbá, hogy a közösségnek ellen kell állnia a populista áramlatoknak, mivel azok el akarják pusztítani ezeket a bizonyos közös alapelveket.

A kancellár újságírói kérdésre nem kívánt állást foglalni azon kérdésben, fel kellene-e bontania Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellárnak a Szabadságpárttal kötött koalíciót.

Legalábbis Thomas Drozda a Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) szövetségi ügyvezetője cáfolta ezen spekulációkat a Standard kérdésére, mikor az esetleges nagykoalíció felől érdeklődtek.

A pletykákkal ellentétben nem zajlanak tárgyalások Sebastian Kurz, a jobboldali Néppártból való kancellár és a szociáldemokraták vezetése között.

Mindazonáltal amennyiben az FPÖ kiesik a kormánykoalícióból a válság hatására, a Néppárt kisebbségből lenne kénytelen kormányozni, így ebben az esetben előrehozott választásokat sem lehet kizárni.

A szélsőjobboldali német Alternative für Deutschland párt vezetője, Jörg Meuthen kijelentette, hogy a botrány ellenére továbbra is az FPÖ-t tekinti a párt osztrák partnerének.

„Az FPÖ közeli partner számunkra”

– mondta Orbán és a Fidesz szövetségeseiről a német szélsőjobboldali vezér.

Reggel óta gyülekeznek spontán a tüntetők a bécsi Ballhausplatz-on, itt található a Szövetségi Kancellária épülete.

A tüntetők mostanra több mint 5000-en vannak, és nem csupán Strache közéletből való kivonulását és az FPÖ kormányból való kiszállását, hanem új választásokat és Sebastian Kurz távozását is követelik.

A rendőrség szerint „partyhangulat” uralkodik, ezt támasztják alá a Standard által készített felvételek is.

(Spiegel, Standard)

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökjelöltje, a párt újdonsült vezére – miután Heinz-Christian Strache párttisztségéről is lemondott az orosz oligarcha-botrány miatt – lemondta hétfői budapesti útját, melynek keretében Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott volna.

Hofert szánja az FPÖ Strache utódjának az alkancellári poszton is, azonban a Sebastian Kurz vezette osztrák kormány ezt egyáltalán nem biztos, hogy el fogja fogadni.

Ez azonban kormányválsághoz vezethet, ami akár új választások kiírását is jelentheti, ahogy valószínűleg az EP-választáson sem segíti a jelenleg kormányzó pártokat abban, hogy jó eredményt érjenek el.

Mint az ismert, a botrányt kirobbantó felvételen többször is elhangzik Orbán Viktor neve, illetve az is kiderült, hogy Strache a Népszabadságot is bezárató, 2017-ben korrupciós bűnsegédletért elítélt Heinrich Pecinával vásároltatta volna meg magának az orosz oligarchán keresztül a szóban forgó újságot.

Az osztrák politikus arról beszélt, hogy olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak.

Mint mondta, a legolvasottabb napilap mellé „jól esne neki egy tévécsatorna is”, illetve arról is beszét, hogy „Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet.”

A történtek után a magyar kormány mégsem érezte úgy, hogy kommentálnia kellene a történteket. A 444.hu megkérdzte a miniszterelnök sajtószóvivőjét, Havasi Bertalant, mit szól Orbán Viktor Strache ügyéhez, és ahhoz, hogy az ő neve is felmerült, illetve azzal kapcsolatban is érdeklődtek, Orbánnak még mindig ugyanaz-e a véleménye Stracheról, mint május elején, amikor a Kleine Zeitungnak az mondta az osztrák alkancelláról, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből.

A miniszterelnök szóvivője a következő választ adta a feltett kérdésekre:

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.”

Strache 12.20-kor tartott sajtótájékoztatót, ahol megerősítette azokat a sajtóinfomációkat, melyek szerint elhagyja az alkancellári széket. Strache állítása szerint ő maga ajánlotta fel a lemondását Kurznak, aki azt elfogadta. Norbert Hofert javasolta az alkancellári pozícióra. Szerinte a kormányzást – melyben az FPÖ érdemeit hosszan sorolta – folytatni kell.

Heinz-Christian Strache sajtótájékoztatója május 18-án. (kép: Standard videó kivágás)

Strache az FPÖ-elnöki székéről is lemond.

A videóban foglaltakat hazugságoknak nevezte, és annyit mondott, hogy ki vannak ragadva a kontextusukból. A magát orosz oligarcha rokonának kiadó nővel állítása szerint csak ezen az alkalmon találkozott és semmilyen megállapodást nem kötöttek.

Szerinte nemzetközi titkosszolgálatok által is előkészített politikai lejáratókampány folyik ellene, aminek ellen kell állni, a videó készítői és nyilvánosságra hozói bűncselekményt követtek el.

„Túlzó” kijelentéseit, és az általa mondott „pletykákat” azzal magyarázta, hogy imponálni akart a házigazdának. Szerinte „tipikus macsó viselkedése”  felelőtlen volt, és bocsánatot kért a feleségétől, és mindenkitől, akit „megbántott”, többek között Sebastian Kurz kancellártól is.

Az osztrák Ibiza-videón Strachével együtt csevegő Johann Gudenus is lemondott minden pártfunkciójáról.

A Standard információi szerint valószínűtlen, hogy Kurz elfogadná az FPÖ ajánlatát, miszerint Norbert Hofer foglalja el az alkancellári széket. Ha ez a helyzet, a jobboldali kormánykoalíció valószínűleg menthetetlenné válna, és új választások következnének.

Sebastian Kurz ma reggelre válságtanácskozást hívott össze, amelyről a Der Standard osztrák lap a dpa hírügynökségre hivatkozva azt írja, a kancellár nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó ezek után együtt dolgozni Strachéval. A koalíciót azonban egyelőre folytatná Kurz. Az FPÖ állítólag Norbert Hofer jelenlegi közlekedési minisztert, a 2016-os osztrák elnökválasztáson majdnem sikerrel induló politikust javasolja Strache helyére. Kérdés, hogy Kurz elfogadja-e a javaslatot.

A Standard szerint Kurz tegnap óta folyamatosan egyeztet Alexander  Van der Bellen köztársasági elnökkel, és az új választások kiírásának lehetősége is felmerült.

A Standard szerint nagyon valószínű, hogy a válaság új választásokba torkollik, erre legközelebb augusztusban kerülhet sor.

(Der Standard)
{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}