Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán osztrák elvbarátja „magyar” médiafölényt kért volna magának orosz üzletemberektől

Ez a cikk több mint 4 éves.

Videofelvétel készült arról, hogy Heinz-Christian Starche, Ausztria alkancellárja, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt(FPÖ) elnöke állítólagos orosz maffiózókkal randevúzott 2017-ben, akik ellenszolgáltatásokért cserébe megvették volna Strachénak a legfontosabb osztrák bulvárnapilapot – legalábbis ezt állítják a német Spiegel és Süddeutsche Zeitung.

Az üzleti találkozóról, amelyet ismeretlenek lencsevégre kaptak, később kiderült, hogy megrendezett volt, és valaki lépre csalta az osztrák politikust, azonban így is számos kompromittáló mondat hangzott el tőle.

A hírt kiszúró Azonnali azt is kiemeli, a videón állítólag szó szerint elhangzik az akkor ellenzékben lévő osztrák politikus szájából, hogy olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak. Mint mondta, a legolvasottabb napilap mellé „jól esne neki egy tévécsatorna is”.

A médiafölényért cserébe Strache állítólag többek között azt ajánlotta az oroszoknak, hogy a bécsi székhelyű építőipari multit, a Strabagot hátrány éri majd a közbeszerzéseken, és helyette orosz cégek kapják az osztrák állami megrendeléseket.

A Süddeutsche és a Spiegel szembesítette Strachét és a találkozón ugyancsak résztvevő Johannes Gudenus bécsi FPÖ-s politikust, akik elismerték hogy „kedélyes, nyári találkozón” beszélgettek minderről, de szerintük csak legális támogatási formákról volt szó. Ezzel azonban közvetve azt is elismerték, hogy szerintük nincsen baj azzal, ha orosz pénz kerül az FPÖ-höz.

Hogy ki húzta csőbe Strachéékat, nem tudni, az Azonnali szerint az egyik forgatókönyv szerint akár egy ismert német tévés komikus, Jan Böhmermann is állíthatta a csapdát.

Mint ismert, Strache a múlt héten volt Orbán Viktor vendége, kettejük találkozóján bátorkodott Orbán Viktor „alkalmatlannak” nevezni Manfred Webert az Európai Bizottság elnöki posztjára.

(Azonnali)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd