Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Van der Bellen osztrák elnök is támogatja az előrehozott választásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem sokkal Kurz kancellár sajtótájékoztatója után Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök is a kamerák elé állt.

Mondandóját azzal kezdte, hogy szégyenletesek a képsorok melyeket láthattunk, és erkölcsi szempontból megbotránkoztatóak, azonban mint mondta,

„hazánkat és népét nem lehet ezen képek alapján megítélni. Ezek szégyenletes képek, azonban Ausztriában senkinek sem kell szégyellnie magát miattuk. Szeretném világosan kimondani: nem ilyenek vagyunk.”

Majd kifejtette, véleménye szerint a videón a polgárokkal szembeni súlyos tiszteletlenség látható, ő pedig ezt nem állhatja.

Ezután kitért az előrehozott választásokra, melyekről Kurz szövetségi kancellárral beszélt a nap folyamán, és holnap, mint mondta „megteszik a megfelelő lépéseket”, jelenleg pedig az elsődleges szempont a bizalom helyreállítása, Strache lemondása ennek pedig csupán a kezdete.

Kitért a független újságírás szerepére is, véleménye szerint „a negyedik hatalmi ág” jelen helyzetben kiválóan teljesítette a feladatát.

Van der Bellen elmondta továbbá, hogy

„az osztrákoknak joguk van egy olyan kormányzathoz, melyben megbízhatnak”.

Ehhez pedig véleménye szerint jelenleg újra kell építeni a bizalmat, ez pedig kizárólag új választások útján lehetséges –

vagyis az elnök egyetért a kancellárral, nemsokára előrehozott választásokat tartanak Ausztriában.