Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az osztrák jobboldali kormánykoalíciónak annyi, előrehozott választások lesznek – ez történt szombaton

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután pénteken napvilágot látott egy felvétel, melyen Strache (volt) FPÖ-s, szélsőjobboldali osztrák szövetségi alkancellár Ibizán beszélget kedélyesen magukat egy orosz oligarcha intézőinek kiadó egyénekkel, valósággal felrobbant az osztrák internet – és a politika.

A még a választások előtt folytatott beszélgetések témája ugyanis az volt, hogyan juttatná gazdasági előnyhöz az orosz cégeket cserébe azért, hogy médiafelületeket vásárolnak nekik – és még ki tudja mi más, a hatórás felvételből előkerültek olyan részlet is, melyen Kurz szövetségi kancellár – akkor még jelölt – állítólagos drogos orgiáiról mesél az akkor még csak leendő alkancellár.

Ezt pedig se az osztrák nép, se a politikai elit nem vette különösen jó néven.

Olyannyira, hogy Strache hamarost kénytelen volt lemondani a nap folyamán, a kormánykoalíció felbomlott, és Kurz szövetségi kancellár Van der Bellen szövetségi elnökkel mély megegyezésben bejelentették, hogy új választásokat fognak kiírni, mégpedig mihamarább.

Ennek részleteit vasárnap délelőtt tanácskozzák meg, azonban az új választások részleteinek kidolgozása és az időpont kitűzése még mindenképp el fog tartani egy jó darabig.

Az ugyanakkor már most látszik, hogy a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), mely az Osztrák Néppárt mellett a kormánykoalíció kisebbik tagja volt, ezt a botrányt már aligha vészeli át hasonlóan apró sérülésekkel, mint a korábbiakat.

Hisz itt mégiscsak arról került elő egy felvétel, hogy a párt elnöke, aki mellesleg az egyik legfőbb közjogi méltóság, orosz oligarcháknak árusítaná ki az országot a hatalomért.

Ennek pedig mindenképp következményei lesznek – a nap folyamán a különböző politikai szereplők nem győztek elhatárolódni a párttól és attól az országot eláruló politikától, melyet az ügy miatt társítanak hozzá.

Magyarország kormánya és a Fidesz mindazonáltal nem kívánta kommentálni az eseményeket.