Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás eredménye 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

Strache lemondott az alkancellárságról és a pártelnökségről

Strache 12.20-kor tartott sajtótájékoztatót, ahol megerősítette azokat a sajtóinfomációkat, melyek szerint elhagyja az alkancellári széket. Strache állítása szerint ő maga ajánlotta fel a lemondását Kurznak, aki azt elfogadta. Norbert Hofert javasolta az alkancellári pozícióra. Szerinte a kormányzást – melyben az FPÖ érdemeit hosszan sorolta – folytatni kell.

Heinz-Christian Strache sajtótájékoztatója május 18-án. (kép: Standard videó kivágás)

Strache az FPÖ-elnöki székéről is lemond.

A videóban foglaltakat hazugságoknak nevezte, és annyit mondott, hogy ki vannak ragadva a kontextusukból. A magát orosz oligarcha rokonának kiadó nővel állítása szerint csak ezen az alkalmon találkozott és semmilyen megállapodást nem kötöttek.

Szerinte nemzetközi titkosszolgálatok által is előkészített politikai lejáratókampány folyik ellene, aminek ellen kell állni, a videó készítői és nyilvánosságra hozói bűncselekményt követtek el.

„Túlzó” kijelentéseit, és az általa mondott „pletykákat” azzal magyarázta, hogy imponálni akart a házigazdának. Szerinte „tipikus macsó viselkedése”  felelőtlen volt, és bocsánatot kért a feleségétől, és mindenkitől, akit „megbántott”, többek között Sebastian Kurz kancellártól is.

Az osztrák Ibiza-videón Strachével együtt csevegő Johann Gudenus is lemondott minden pártfunkciójáról.

A Standard információi szerint valószínűtlen, hogy Kurz elfogadná az FPÖ ajánlatát, miszerint Norbert Hofer foglalja el az alkancellári széket. Ha ez a helyzet, a jobboldali kormánykoalíció valószínűleg menthetetlenné válna, és új választások következnének.