Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magabiztosan nyerte Nigel Farage Brexit Pártja a brit EP-választást

Ez a cikk több mint 4 éves.

london A Britain Elects ma esti előrejelzése szerint az áprilisban alakult, megegyezés nélküli kilépést követelő protesztpárt, a Brexit Party győzött a csütörtökön tartott EP-választásokon, összesen a szavazatok 31,9%-át szerezte meg, ezzel pedig 24 képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A második szoros versenyben a brit Munkáspárt lett, de ők csak a szavazatok 19%-át szerezték meg, 14 képviselőjük lesz. Ugyan a Brexitet legélesebben ellenző Liberális Demokraták egy pár százalékponttal kevesebbet (18,9%) kapott, mint a Munkáspárt, a regionális, D’Hondt rendszer miatt eggyel több, 15 képviselőjük lesz, mint Corbynéknak.

A Konzervatívok összesen 12%-ot szereztek, ez katasztrofális eredmény, amely csupán a negyedik helyre volt nekik elég. Először előzik meg őket a LibDemek, nekik csak 10 EP-képviselő jutott.

A Skót Nemzeti Párt továbbra is 2 képviselőt küldhet majd, a Zöldek 9,8%-al 4-et, a walesi nemzeti párt, a Plaid Cymru pedig egy képviselőt.

A Brexit egyébként a legmagasabb mért értékénél kevesebbet kapott, a 31 százalék egy teljesen új protesztmozgalomtól így is át fogja formálni a Brexit-vitát, méghozzá radikális irányba.