Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel szociálliberális ellenzék alulmaradt a Jog és Igazságossággal szemben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Lengyelország Lengyelország az EU 6. (Nagy-Britannia kiválásával 5.) legnépesebb országa, ennek megfelelően a lengyelek 52 képviselőt juttathatnak az EP-be. A lengyel Ipsos exit pollja szerint így alakultak az eredmények:

  • Jog és Igazságosság: 42.4%
  • Európa Koalíció: 39.1%
  • Tavasz: 6.6%
  • Konföderáció: 6.1%
  • Kukiz ’15: 4.1%
  • Razem: 1.3%

A részvétel 9 %-kal volt magasabb a 2014-esnél, 32 és fél százalék ment el szavazni.

Az eredmémnyek szerint tehát a PiS liberális ellenzékének nem sikerült a remélt bravúr, az illiberális PiS a nagyrészt egyesült ellenzéket is meg tudta verni.

Az illiberális Jog és Igazságosság által uralt lengyel politikai színtéren a liberális ellenzéknek több fejlemény is reményt adhatott a választások előtt. Jaroslaw Kaczynski Jog és Igazságosság Pártja (PiS) egy egyesült, szociálliberális ellenzéki listával (Európa Koalíció) nézett szembe, amely az PiS centrista ellenzékének nagy részét tömöríti: a 2015 előtt kormányzó Civil Platform (PO, Európai Néppárt), a 2015-ben alapított liberális Nowoczesna (magyarul Modern, ALDE), a 2015-ben a parlamentből kieső posztszocialista SLD (S&D), és az agrárius keresztény-konzervatív PSL (Néppárt) jelöltjei is helyet kaptak az Európa Koalíció listáján, további szociálliberális és zöld jelöltek mellett. Az elmúlt hetekben ráadásul a PiS arisztrokráciájaként működő katolikus egyház abúzus-botrányai uralták a lengyel közbeszédet.

Egyes közvélemény-kutatások a koalíciót már győzelemre esélyesnek mutatták, ami ugyan nem sikerült, de a koalíció került a PiS-hez, ami izgalmas választási kampányt vetít előre őszre.

Az ellenzékben az elmúlt hónapokban a progresszív Robert Biedroń vezett Tavasz párt okozott még amúgy átrendeződést, ők a 6% körüli eredményükkel felkerültek a térképre, de az előzetes várakozástoktól – a pártot 7-11%-ra mérték a közvéleménykutatók – úgy tűnik – kicsit elmaradtak. Az európai szociáldemokratákkal szövetséget kötő Biedroń a lengyel-pomerániai Słupsk város polgármestere, és az első nyíltan meleg lengyel politikus.

A negyedik bejutó a PiS jobboldali, euroszkeptikus ellenzékéből az EP-ben már 4 képviselővel rendelkező Janusz Korwin-Mikke poszt- és neofasiszta szövetségeseivel gründolt Konföderáció listája. A ’15-ös országgyűlési választáson majdnem 9 %-ot elérő jobboldali populista Kukiz-féle mozgalomnak ezúttal nem sikerült megugrani a küszöböt.

A 2015-ös választáson 3.6%-ot elérő, újbaloldali Razem idén a Jánisz Várufákisz kozmopolita baloldali értelmiségi mozgalma, a Diem25 által gründolt, 7 országban listát állító föderalista Európai Tavasz lengyel szövetségeseként indult, de 1.3 százalékukkal meg sem közelítették az 5%-os bejutási küszöböt.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán