Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Ibiza-botrányról szólt az osztrák választás, kilőttek a zöldek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ausztria Papírforma szerint, 34%-kal nyerte az Osztrák Néppárt (ÖVP) a mai választást az exit pollok szerint. Nyugati szomszédunknál az előző pénteken kirobbant Ibiza-videó határozta meg a választás előtti egy hetet. A voksolás nagy kérdése tehát az volt, hogy a szélsőjobboldali FPÖ rendkívül sokszínű szavazótáborából (kétkezi munkások, bécsi szerbek stb.) mennyien csalódnak a pártban és hova állnak át.

A videó, ami az osztrák kormány széteséséhez vezetett, s ami miatt az országban előrehozott választásokat is fognak tartani ősszel, felkavarta a bécsi politikai életet. Az exit poll eredményei (FPÖ: 17%) arra engednek következtetni, hogy: a botrány hatására az FPÖ szavazóinak egy része az ÖVP-hoz pártolt át, egy másik része pedig inkább otthon maradt.

Az SPÖ eredménye (23%) nagyjából közepesnek számít a két éve még az országot vezető pártnak. A jobboldali-liberális Neos (8%) bár nem tudott kilőni, de valamennyi szavazót el tudott csábítani a kormánykoalícióban csalódott jobboldaliak közül.

A zöldek, akik másfél éve kiestek a parlamentből, most pezsgőt bonthatnak: 13,5%-os eredményükkel ismét felkerültek a politikai térképre, visszanyerték korábban elveszített szavazóik nagy részét. Ez több, mint háromszor annyi, mint amennyit a legutóbbi országgyűlési választáson kaptak.

Nem jutott mandátumhoz viszont az osztrák Schiffer András listája: A másfél éve néhány hét alatt a semmiből pártot felépítő és parlamentbe juttató Peter Pilz idén egy független jelöltet, a volt zöldpárti Johannes Voggenhubert (Liste 1 Europa) támogatta. Ő azonban csak 2%-ot ért el.