Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

13 órakor pariban az ellenzéki pártok mozgósítása a Fidesszel

Ez a cikk több mint 4 éves.

magyarország A 9 és 11 órás mozgósítás elemzésünkhöz képest erősödött a Budapesti és nagyvárosi részvétel, így erősödött az ellenzék mozgósítási képessége is 13 órás elemzésünkben.

A Taktikaiszavazás.hu által a Mércére részére készített 13 órás adatokból kiinduló szavazóköri elemzés szerint 9 órához képest erősödik az ellenzék mozgósítása.  Sanyó Ádám a portál adatelemzője így értékelte az elemzést:

A 10000 fő feletti települések részvétele meghaladja a 26%-ot, míg a 10000 fő alatti települések 20.8%-on állnak. Ez az arány hasonlít a 2014-es EP választásra, ahol a városokban nagyobb volt a részvétel, ám így is néhány tízezer szavazóval több mehetett el kisebb településeken, mint azt előzetesen várni lehetett.

Immár mindegyik párt a becsültnél több szavazóra számíthat, leginkább a Jobbik (bár az ő esetükben továbbra is kérdéses, hogy nem a Fideszhez vagy a Mi Hazánkhoz vándoroltak-e a szavazóik).

A lehetséges végső részvételi arány enyhe csökkenést, 41,5-öt mutat.  A közvéleménykutatások által becsült részvételhez képest ez körülbelül 210 ezer szavazót jelent, amennyiben így maradnak a tendenciák, így a 2014-es EP választáshoz képest Fidesz +120 ezer, míg a Jobbikon kívüli ellenzék +50 ezer szavazóra számíthat az előzetesen becsült számokhoz képest. A Jobbik pedig plusz 40 ezerre. Ám kérdéses ez a plusz 40 ezer hogyan oszlik el a Jobbik a Mi Hazánk és a Fidesz között.

A fenti grafikon azt mutatja meg, hogy a szavazóköri adatok alapján a 10 ezer fő feletti településeken a korábban mért közvéleménykutatásokhoz képest mennyivel több vagy kevesebb szavazót vittek el eddig a pártok szavazni, a 2014-es és a 2018-as eredményeik alapján.

Mivel a szavazók száma nő, és ezeknek a nagy része fideszes, ezért az ellenzéki pártok várható százalékos eredménye csökken, illetve pont ezért megemelkedik a bejutási, és mandátumszerzési küszöb, több szavazat kell a bejutáshoz, és egy mandátum megszerzéséhez. De a 9 és a 11  órás elemzésünkhöz képest csökkent a több budapesti szavazatnak köszönhetően a Fidesz várható előnye.

Az elemzés a szavazóköri adatok alapján a korábbi választási eredményekből számolja ki, hogy várhatóan hol melyik párt szerez több vagy kevesebb szavazót. Ilyen elemzéssel majd a végső részvételi adatok kihirdetése után is jelentkezünk, akkor meglátjuk Budapest és a Nagyvárosok felébredése mekkora lesz, és mennyivel változtatja meg az erőviszonyokat.

A részletes adatok itt érhetőek el.