Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott eredmények alapján a liberális Progresszív Szlovákia hozza a meglepetést a szlovák EP-választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

pozsony Bár hivatalos eredményeket északi szomszédunknál sem szabad közé tenni este 11 óráig, az aktualy.sk, megszerezte, hogy korai feldolgozottságnál, mi a tegnap lezajlott szlovák választás részeredménye.

Eszerint, a hatezerből 330 szavazókör adatainak feldolgozása után a kormányzó Smer azaz a korábbi miniszterelnök Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia pártja vezet a szavazatok 19 százalékával, viszont a második meglepetésére a Progresszív Szlovákia nevű friss párt 18 százalékkal, amelynek jelöltjei korábban a pozsonyi polgármester választást, és a szlovák elnökválasztást is megnyerték.

A harmadik helyen a neonáci Marian Kotleba L’SNS-e 14 százalékkal, a negyedik helyen a kereszténydemokrata KDH, az ötödiken a liberális SAS, a hatodikon pedig az egyszerű emberek nevű formáció állt a korai feldolgozottságnál.

Mivel az első eredmények általában kisebb, vidéki szavazókörökből jönnek, ezért a progresszívek akik a hírek szerint Pozsony egyes részein a szavazatok felét is elvitték, még akár jobban is szerepelhetnek.

Szlovákiában egyébként meglehetősen alacsony 20 százalék körüli volt a részvétel, bár ez is meghaladja az 5 évvel ezelőtti rekord alacsony 13 százalékos részvételt.