Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szocialista győzelem Spanyolországban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Spanyolország A várakozásoknak megfelelően a spanyol Szocialista Párt nyerheti az EP-választást az exit pollok szerint, a 2014-ben szerzett 23% és 14 képviselő helyett 28,4 százalékra és 18 mandátumra számíthat.

Az igazán érdekes ismét a jobboldali meccs lesz ma este, ahol a konzervatív Néppárt (Partido Popular, PP) és a társadalmi kérdésekben liberálisabb, a katalán konfliktusban viszont jóval radikálisabb Ciudadanos (Polgárok, C’s) mérkőzik a jobboldal vezetői címéért. Az exit pollok szerint a PP áll nyerésre. A PP öt éve 16 képviselőt szerzett (26.9%), és most nagyot zuhanhat, 17,3 százalékos eredménnyel és 11 mandátummal. A C’s pedig növelheti eddigi 2 képviselője (3.16%) helyett a megszerzett szavazatok 16 százalékával már 9 képviselőt küldhet. Először vihet képviselőket az EP-be a szélsőjobboldali Vox, méghozzá 4-et (5,5%).

Az öt fő EP-jelölt vitája, fotó: El País.

Az „újbaloldali” Podemos ugyan javít 2014-es eredményein (7,98%, 5 képviselő) – 12,4%, 7 mandátum -, de az EP-ben is jóval a PSOE mögött futhat be. A szintén baloldali, de nacionalista pártokból, így a baszk Bilduból és a katalán ERC-ből álló Ahora Repúblicas is jelen lesz az EP-ben 3 képviselővel.

Spanyolországban ma tartják egyébként az önkormányzati választásokat is, a településeken és 12 autonóm közösségben. Itt sokkal feszültebb mérkőzések várhatók, többek között Madridban, Barcelonában, ahol az „újbaloldal” olyan emblematikus alakjai, mint Manuel Carmena vagy Ada Colau polgármesterek küzdenek a folytatásért. A 4 évvel ezelőtt a változást megtestesítő radikális baloldali erők elaprózottsága miatt nagy kérdés, hogyan alakulnak a helyi koalíciók eredményei, és mennyire esik vissza a Podemos.

A szocialista párt (PSOE) helyi győzelmekre szeretné váltani az április 28-ai parlamenti választásokon szerzett előnyét, így több évtized után visszaszerezheti Madrid vagy Kasztília és León autonóm közösségét. Az áprilisi választások másik nagy győztese, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is azért küzd, hogy Katalónia első pártjává válhasson, Franco halála után először, a területi és települési önkormányzatokban is.

Ezekre az eredményekre azonban várhatóan éjfélig, illetve holnap reggelig kell majd várni, több helyütt egy-két mandátumon múlhat a főképp bal-jobboldali blokkokba rendeződő koalíciók sorsa.

(via El Diario)